Jelikož zde bylo uvedeno, že "tabulka trakčních charakteristik mého ladění řady 350 ČSD dává lokomotivě ještě větší výkony, než mají současné vlajkové lodě Siemensu, Bombardieru, Alstomu či Škody (6,4MW), tak doporučuji nejdříve nastavení otestovat na zkušebních úsecích, než začnu někoho poškozovat takto populistickými výroky. Pro přehled méně znalých nastavování modelů OR jsem porovnal tři nastavení na shodné trase, se shodnou zátěží, se shodnými vozy řady B s laděním od Pajavlaky a Igora Hnízdo.
Pro ověření ve stoupání z Tišnova k Vlkovu je souprava složena z 16 vozů s hmotností vlaku 761 tun, což se blíží normativu řady 350 a 363 na daném úseku se zastavením v něm kdekoli po trase, čímž je možno ověřit rozjezd se zátěží na normě.
Pro porovnávání je použita loko 363.001 s laděním od Igora Hnízdo, 350.015 ČSD, která je údajně silnější než Vectron apod. a 350.004_v2 s laděním z VŽD.
Gorily jsou řízeny s maximem proudů 900 - 950 A, eso od Igora na 12. hodině, Fok max 195 kN. Pro lepší přehled proudů jsem gorily doplnil zobrazením v cabu.
Začnu posledně jmenovaným HV s nastavením od Josef Vogeltanz. Na videu je hned při rozjezdu patrná nízká hodnota Fok (síly na obvodu kol), okolo pouhých 130 kN, zatímco mašina má max 210 kN. Po trase je dost mostků pro případné porovnávání dosažené rychlosti. Při nájezdu do stoupání 18 promil jsme se dostali na rychlost 60 km/h, kterou si gorila z VŽD chvíli drží, ale rychlost začne
klesat, až fíra musí snížit jeden stupeň za druhým, aby nepřekročil únosnou mez proudů. Nastavení z VŽD tak ve stoupání 18 promile ztrácí rychlost s vlakem 40 tun pod normativem. Po zastavení ve stoupání by se měla mašina s danou zátěží správně rozjet, jako např. eso 363.001 od Igora či 350.015 ČSD, ale nějak se to autorovi nepodařilo, aby byla schopna vlak ve stoupání rozjet. Jen pro info: více k traťovému normativu
ZDE
Druhé video představuje mé ladění 350.015, které je nastaveno (podle slov Josef Vogeltanz) údajně předimenzovaně, dokonce nad výkony Vectron, TRAXX, řada 380 apod. Video v provnání s řadou 363 dokazuje, že to je sprostá (a podle mě účelová)
lež. Výkony obou (363.001 i 350.015) jsou téměř totožné, takže jakýpak Vectron? či projevy jako:
"Můžeme z fleku začít nastavovat podle osobních pocitů."?
Na videu se na začátek krpálu 18 promil rozjede loko s vlakem na 80 km/h, dotáhne to na 82 a tuto rychlost si evidentně je
schopna udržet a sami si můžete vyzkoušet, že s touto zátěží do Vlkova vyjedete. Je tam patrna i restrikce adheze, která již krotí hráče dále řadit stupně nahoru. Následné zastavení a rozjezd dokazuje, že s tímto laděním zdoláte např. Pannonii bez obav, což s laděním od VŽD Vogeltanz normu nerozjede. Výše křivá nařčení, navíc obsahovala zmínku:
"Lokomotiva má udávanou maximální tažnou sílu 210 kN. Maximální značí, že na více prostě fyzicky nemá, resp. nepřenese koly na kolej." Tak na zkušební jízdě je možné si zkontrolovat i tuto hodnotu, která při jízdě s těžkým R nepřesahuje 195 kN.
A jsme u esa od Igora Hnízdo, kteréhož test s 761 tunami dokazuje, že jsem vám gorilu nepředimenzoval. Je to sprosté a nefér jednání Josefa Vogeltanze, které mě po x podobných útocích z jeho strany vytočilo. Nechtěl jsem urazit ty, kdož tomu trochu rozumí a teď si po poznámce Klokana 35 uvědomuji, že i vás, co o tom tady nemáte šajn a jen si chcete hrát. Vám patří má omluva.
Možnost ověřit důvěryhodnost daných videí máte ve svých compech. Použité vozy jsou cd_B248-515.