Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Nebude mít zásadní vliv.
Teď jsem testoval 130022 zpátky v novém ORMG u oblíbeného Zbyňkova perónu a jak pomalu popojížděl krokem k zhlaví a většímu sklonu, slítnul mě z ničeho nic HV. Netuším proč. S kontrolérem jsme šel na 2.st a do nuly a potom jsem už jen tahal za přímočinnou brzdu.
Ještě dotaz: Některé tvé parametry jsou totožné s původními pro OR, ale chybí jim v názvu to ORTS. Předpokládám, že je to záměr odlišit ty "svoje".

Ano, odlišit byl záměr. Teď koukám ještě na ten tvůj screen se 130kou. Pokud bychom dali pryč odtrhový odpor, měla by jen 2668 N.
Předpokládejme, že tam není přesných 3 promile. OR to určitě zaokrouhluje. Ve skutečnosti tam může být o něco málo větší sklon a pak by se už hnula.

Ďakujem krásne za toto Reshade a vylepšenu grafiku :) ak človek spraví všetko podľa návodu, nevidím dôvod, aby mu to nešlapalo tak jak má :) ešte raz veľká vďaka a mnoho šťastných kilometrov.. Je to nádhera

Takže na pracovní veri OR, co jsem obdržel jede PC řízený traffic jako dříve, tudiž na výbornou. Tím je problém s PC traffic vyřešen a tím budou i funkční všechny aktivity. Pánové děkuji moc a v dalším testu v aktivitě až během týdne. Od zítřka najíždím na pracovní proces a tak to půjde pomaleji. Ale myslím, že PC řízenou dopravou už by něměl být problém. To byl ten největší průšvih, zbytek už se dá pomalu dolaďovat a vychytávat. Ještě jednou díky moc za výbornou spoluráci.

Tak dala? nebo ne. Jsem v napětí :) Tohle je prostě alfa omega.
Alfa omega to asi hned tak nebude. Tratě jsou v OR a MSTS stavěny se sklonem/stoupáním v modulu 2,6. A tedy koleje mají rovinu 0 a dále 2,6-5,2-7,8 -10,4 -13‰ a tak dále. A těch 2,6 je (s nějakou nepřesností) akorát na rozhodovací hraně. Další sklon je 5,2‰ a tady už se rozjede prakticky cokoliv. Takže pokud se ti v Letohradu dokázala samovolně rozjet odbrzděná souprava, určitě to nebylo na 2,6‰ co máš ve své trati BP. Pravděpodobně je tam o něco víc.

Tak, vyskúšal som dnes tú poslednú verziu, opravenú nahratú včera, dvakrát v priebehu dvojhodinového osobného vlaku mi strelila podpäťová ochrana. Raz to bolo uprostred brzdenia (ŽST Margecany), druhý krát po zastavení v stanici, odbrzdení (ŽST Malá Lodina). Voltmeter síce ukazoval 2 kV, vo videu však je zrejmé, že to bola náhla, skoková zmena. Pred stanicou bola sťahovačka, po sťahovačke som mašinu normálne nahodil, a v priebehu státia v stanici kleslo napätie siete. Po nejakom čase, desiatok sekúnd úroveň napätia opäť stúpla a mašinu mi dovolilo nahodiť. Bol zámer urobiť také výkyvy napätia siete ? Pre ilustráciu dodávam video v danom čase, a ak by to nešlo, prejazd pod sťahovačkou je v čase 1:27:15, nahodenie za sťahovačkou, zastavenie cca 1:28:10, pokus o rozjazd cca 1:28:57.
:

Mašina s originálnym ladením cez include, vozne podľa vzorového Bdtmee vzd-or.

Další sklon je 5,2‰ a tady už se rozjede prakticky cokoliv.
Já musím dávat zatím tak 3 - 4 stupeň (ČD 749), ale to bude už asi jen otázka vychytávek, hrozim se kopců Praha - Tábor, co mne čekají na konci aktivity... :) Ale s tím traffic PC mi fakt spadl kámen ze srdce. Už jsem na křižování za Brnem (Rousínov) a rychlík tam dorazil na chlu přesně, jako v jiných verzích OR. Já díky tomu, že je to línější (souprava hráče) ccs 40 vteřin sekyra, což je pro test aktivity v pohodě. Mám tam rezervy.

Ty náhodné poruchy odstraním. Fakt to dělá bordel.
Vím že je to první verze atd. je mi to jasné a vůbec nic nekritizuji ani náhodou. Jelikož i když mám nižší FPS tak hra běží neskutečně plynule jako nikdy takže super. Ale díky svému postaršímu PC mi nadproudovka na @dvacka aktivitě Nex 48330 jen z Běchovic do Malešic bouchla třikrát tak jsem to dál vzdal. A je pravda @Icik že asi nám na slabších PC to bude dělat nepořádek a i další věci. Přesto všechno držím palce do další tvorby. Je to neskutečný pokrok.

Zdravím pana vývojáře, tedy @Icik.
Chtěl bych se zeptat jestli se v jeho MG verzi dá vypnout grafika Reshade ?? Vadí mi to docela při jízdě. Díky za odpověd.

Pravděpodobně je tam o něco víc
Tohle je stavěné v MSTS a vlastně koleje pokládám i nyní jenom v MSTS. Kdysi jsem si spočítal podle měření na jednom kilometru že náklon 150=2.5 promile, 300= 5 promile a ....... 600 je 10 promile atd. Openrails to zobrazuje trochu přesněji. Není tam ale psáno, jak uvádíte 3 promile, ale tam to píše 2,6, ale když je to v oblouku, tak hodnoty lítají nahoru i dolů.
Tedy těch 2.5 promile respektive 2.6 má ten Letohrad, mimo jiné. Za pomocí klávesy end jdou udělat i jiné sklony mimo tyto skoky, ale to řeším jen když to někde nevychází.
A já už mám dávno záhadu, proč některé vlaky tak krásně po odbrzdění se začnou rozjíždět a mnohé drží. Například osobní vozy. Možná se podívat na nějaký správně nastavený vzor a podle toho porovnat. Protože takto se fakt jezdit nedá. A určitě to musí zkreslovat i jízdu vlaku, tedy nastane mylný dojem, že lokomotiva málo táhne.

Jenže pokud dělá nadproudovka bordel a nechová se korektně, tak raději to zrušit. Nebo udělat testovací verzi, podobně jak jsem měl já pro traffic PC a pak to tam dosadit, aby se daly hrát aktivity a testovat jiné vychytávky. Verzi s nadproudovou ochranou by si mohli vzít do placu ladiči elektrik, podobně jako já verzi s testem traffic PC.

Je to zas kus reálnosti navíc
Tohle asi ne. Nejprve, pokud to půjde bych řešil viditelné nedostatky, co je proti reálu ošizené.
Pokud chceme krásnější jenom prostředí, bude nutné vyměnit i všechny modely v tratích za dokonalejší. Stromy, kterým se hýbou větve, jak známe z jiných her. :) :) :) Mnohé modely nádražích jsou prvopočátky MSTS. Například Český Brod, ale asi nikomu nevadí. :)
Ale kdyby šly polohy jednotlivých brzdičů, aby fungovaly jak mají. BSE aby se z brzdy sám vracel do jízdní polohy, funkční závěrná poloha a podobné základy chování vlaků. Ta nadproudovka by byla dobrá, kdyby zasáhla pokud překročím proud, ale ne aby zasahovala, když jedu jak mám. To už je pak vlídnější ta rychlobrzda, která zasáhne jen když porušíte pravidla.

A já už mám dávno záhadu, proč některé vlaky tak krásně po odbrzdění se začnou rozjíždět a mnohé drží. Například osobní vozy. Možná se podívat na nějaký správně nastavený vzor a podle toho porovnat. Protože takto se fakt jezdit nedá. A určitě to musí zkreslovat i jízdu vlaku, tedy nastane mylný dojem, že lokomotiva málo táhne.
Přesně tak Zbyňku. Testovat je třeba při stejných podmínkách, tedy trať-úsek-aktualizace, test. aktivita, nastavení OR, shodná vozidla. K tomu může nejlépe sloužit zkušební aktivita, ke které dodá autor vyladěné HV+vůz a při shodném nastavení OR můžete porovnávat (třeba i videa). Kdy to komu začne klouzat, kdy se co samovolně rozjede, jak zpomaluje, adhezi, normativy, rychlost, JŘ, jaký je v HUD parametr o tření, odporu apod. apod. - to vše ke sledování může šikovný autor do aktivity zadat, a to jak v nezávislé, tak i 25 kV a 3 kV trakci. Navíc takto vymazlenou aktivitu, dostanete pod kůži a postupně na ni můžete testovat další a další vozidla, jen třeba s úpravou zátěže. Pak jedině budou vaše výstupy porovnatelné a ne že tady každý jedete a testujete produkt na tom svém trainsetu a úseku. Další výhodou takovýchto testovacích aktivit může do budoucna být vozidlo/vozidla, na kterých se většina shodnete a odsouhlasíte si je v dané verzi MG jako vyladěná a namísto nich si pak můžete doma každý sám přehazovat své miláčky (vagonky a mašinky) a porovnávat si v dané aktivitě svůj trainset už bez zatěžování Icika. ZAtím jeden jede na 731, druhý na 130, třetí kroutí šestikolo od Pikku jiný rakaňu s laděním od boba57_cz, nadto každý jiné vozy v různých částech sítě. Děsná pakárna pro Icika toto obhajovat. 9 stran za dva dny.:rolleyes:

Prostě takový VÚŽ OR MG, jehož výsledkem bude, že se konečně většina shodnete na vyladěné řadě HV nebo vozu, ta se označí jako výchozí, zavěsí a zbytek krabiček se jen naklonuje. Pak už jen jezdíte všici na stejném. A když se neshodnete, s čímž se bohužel počítá, můžete "schválit" dvě verze ladění jedné řady a taky se prd stane.
Už několikrát se mi ukázalo na mašině něco špatně, ale vždy to bylo díky testovací aktivitě, kterou jsem jel po XXté, pořád dokola, občas s jiným HV, či vozy.

Po prvních testech na I'sMG je mi jasné, že budu muset u svých (vyvěšených) mašin přeladit adhezi z nastavení k faktoru 130 na 100%, takže vám tyto mohou nyní sklouzávat brzo.
K tomu podpětí - můj názor je, že úseků, kde dnes napajení nestíhá je málo. Na střídavině to je blbost (krom postrkové služby s moderní trakcí) a na 3 kV jsou stálé úseky s měkkým napětím, jindy se občas vyskytne úsek, když se tam nahromadí více HV moderní trakce vysokých výkonů - třeba kolem Chocně-Pardubice. Ale určo to není měkké kolem Třebové apod. Co se mi narychlo vybavuje pevná měkota na 3kV, je za Olm přednádražím ve směru na Štěpánov.

Ona nadproudovka sem tam bouchne, hlavně na úsecích kde kolísá napětí, viz poslední dobou Praha -Beroun. Tam si na to musí člověk dávat celkem pozor. Popřípadě s Esem jet raději na ruku. Icíkovi jsem to i psal, že bych zásah ochran minimalizoval, ale určitě zachoval. Pravda je, že aby mašina bouchla 3x v celkem krátkém úseku se nestává, anebo je fíra ostražitější.

Ona nadproudovka sem tam bouchne, hlavně na úsecích kde kolísá napětí, viz poslední dobou Praha -Beroun.
Tak moment. Co je u vás nadproudovka a co je nízké napětí v troleji? Přesněji, čemu přisuzujete zásah nadproudovky, tedy nadproudové ochrany? Nízkému napětí v troleji? K tomu snad na loko slouží napěťová ochrana, ne?! Podpětí i přepětí cca 2,5 kV - 3,6 kV dle nastavení. Teď se to nastavuje kvůli rekuperací i přes 3,6.

Zbaňku, objekty v trati bych moc neřešil, pokud nejsou jiné, on už je i starší verze OR vykreslovala podivně, ale taky dost "opraví" po svém a někdy k lepšímu. Jinak Icik tady psal, že protáhl dobu rozednění, ale mně se to chová naopak:
OR MG 93.1- Vyškov:
portug012.jpg
Nový OR:
mp051.jpg
Je to jen takové info ke kosmetice, ale vrátím se k soupravě hráče, ono by možní stačilo něčeho v OR ubrat, nejsem odborník, souprava se chová skoro shodně, jen prostě hůř táhne do kopce a ty skolny dolů a nemusela by nastat ani peripetie s přelaďováním tun vozidel.
Souprava (z Brna obráceně):
komplet3_jpg.jpg
Takto jede do stoupání za Rousínovam, 90 nedosáhnu ani omylem:
001.jpg
EDIT:

Tak a teď jsem nahrál ve Vyškově a vypadá to takhle:
001.jpg
Když jsem nahrál zde v Rousínově, tak se to chovalo stejně, byla skoro tma, v určité pozici se to prostě rozsype, ale tohle dělal jenda verze OR kdyi taky, poznal jsem to, když jsem dělal Nexák s poštou.
Rousínov se choval vzhledově stejně i po nahrání aktivity:
mp048.jpg

Back
Nahoře