Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ďakujem! Lockol som si fps-ka na 50 a znížil dohľadnosť na 3000 a multisamplisg som znížil na 16 myslím. Idem skúsiť

Ano, pánové, já mám FPS natvrdo na 30 a chová se to suprovně, upozorňuji, že mi to jede i bez omezení, ale zjistil jsem, že i aktivity se chovají korektněji. Za mne, já bych tam dal strop 30, poněvač by jsme se pak vyhli tomu, že třena já udělám aktivitu a budu stíhat doby v pohodě, ale na slabším PC už to hráč stíhat nebude i když pojede co to dá.

Tak môžem potvrdiť po locknutí (v mojom prípade) na 50 a znížení dohľadnosti na 3km a znížení multisamplingu na 16 sa problém eliminoval (ďakujem!). Mám ešte jeden problém, ktorý znemožňuje hru. Pri používaní dynamickej brzdy mi niekedy nejde vypnúť (ostane na 1% ale neprepne sa do režimu off) nemáte niekto skúsenosti s týmto problémom?

Ahoj.
Jen mne ještě napadá taková věc. Hoši uvědomujete si jednu dost podstatnou věc, to ještě než se začne přelaďovat trainset.
1. Používáme v aktivitách zahraniční vozidla s laděním pro OR z webů autorů, co s tím? To to bude někdo přelaďovat a žádat o svolení?
2. Naši modeláři, třeba Pikku vydává balíky vozidel pro OR, které si stahují zahraniční uživatelé, kteří jezdí OR buď přímo z webu stažitelný, nebo třeba i od italů, ale tam to funguje. Takže co s tím? To budem tahat dvakrát, jednou originál model a podruhé úpravy a moje, Pisonovy a Joskovy aktivity vycházejí i "venku", co pak?

Takže neuzavřeli jsme se do nějaké ulity, kde se samotný OR CZ "rozhodl" tvrdým zásahem změnit fyziku vozů? Neříkám, že je to špatné ladění, ale co stímhle problémem? My nepoužíváme jen CZ-SK trainset (vozilda), já do historických aktivit třeba balíky polských rychlíkových vozů pro ORTS z The Train DE, co pak? Njedzíme jen RegioJety, RailJety EC, IC...

Tratě:
1. Jakákoliv aktualizace naši tratí maže vylepšení OR CZ, pokud se to do ni zakomponuje natvrdo, v zahraničí si ji na klasickém OR asi nezahrají a podotýkám, že třeba u Sigcfg souboru se to bude muset opravovat po každé výměně návěstidel.
2. Jakákoliv zahraniční trať pro OR bude potřebovat úpravu pro OR CZ, mysleli jste na to, když se udělal tenhle zásah do samotných tratí?

Nechci to tady shazovat ani nijak cupovat OR CZ, už od vydání tohoto díla mám z toho celkem hlavu a čím více uvažuji a přemýšlím, neměla se tato CZ verze udělat tak, že nezasáhne přímočaře do tratí a již laděného trainsetu? Mně naopak přijde, že nový OR rozcupoval, tratě, trainset a chování všech aktivit. I když třeba v jedné věci jsem se zmýlil, to léto jasno bylo fakt lepší, než s těmi mraky v nulových hodnotách, intensity budu testovat na jiné verzi pro test, ale s těch aspektů výš mám cekem obavy.

Správně, Dane. To je jako bych podle pravidel nastavil trainset BP a oznámil, že jenom tohle vám bude správně fungovat.
Ale každý aktivitář i běžný uživatel by právem ohrnul nos s poznámkou: "Není to málo Antone Pavloviči?"

Program si sám počítá jízdní odpory. Možná mohou nastat vyjímky, ale o nich nevím.

AI jezdí jako dříve. To nepotřebuje žádné ladění.
Teď zkouším Pikkovu 749.100 s laděním od Josefa. Beze změn si program sám spočítal jízdní odpor 2800N při stání a je v mezích. Normálně funguje. Ty nové funkce tedy pro úplny laiky nemusím zadávat, aby mi to jelo dobře.
Naložené vozy Falls, které mám lazené ještě po staru pro starý OR a MSTS, mají opět programem vypočtený odpor v klidu 2571N. To je opět v mezích. Normálně se s tím dá jezdit bez nějakého ladění. Nebavím se o brždění lazeném ještě pro MSTS. To je snad každému jasný, že to musí uzpůsobit k OR.

Defacto žádný změny krom elektrických lokomotiv není třeba dělat. Tak co tento program v trainsetu rozcupoval????
Chcete změny a vylepšení beze změn??? Nepřijde vám to pánové trochu postavené na hlavu?

Správně, Dane. To je jako bych podle pravidel nastavil trainset BP a oznámil, že jenom tohle vám bude správně fungovat.
Ale každý aktivitář i běžný uživatel by právem ohrnul nos s poznámkou: "Není to málo Antone Pavloviči?"
To jste mě trochu zklamal. To je dost nemístná poznámka.

Samozřejmě ty default hodnoty odporů, co si program počítá sám pro dané podvozky, se můžou snížit nebo jakkoliv upravit. Ale čekám taky na vaši odezvu a hlavně na odezvu nějakého ladiče jako je třeba Josef V. Tyto default hodnoty můžem hodit na pocit jako si pamatuje pan Šemora. ALE JE TO JEN O DOHODĚ A ADEKVÁTNÍ ODEZVĚ.

To je dost nemístná poznámka
Omlouvám se, to není poznámka na MG, ale spíš zkušenost s názory uživatelů, že jenom s TBP se aktivity dělat nedají. Tedy se asi nikdo nespokojí s několika přeladěnými vozidly pro nový MG.
Sdílím s Danem názor, že se mělo nejprve testovat a pak to dát ven. Protože všichni jsou nažhavení po každé novince a nepochopí, že tohle ještě není finální a stabilní verze.
Já byl hodně konzervativní i s příchodem MSTS BIN a také jsem se vždy držel verzí, která spolehlivě fungovala. A až jsem vše pořádně vyzkoušel, tak bylo nutné se rozhodnout. MSTS už jenom s Binem a nebude to zpětně kompatibilní. Ale celý Trainset jsem takto přizpůsobil (s pomocí ladiče ŽSR) a s tratěmi dodával i funkční vozidla. A samozřejmě jsem měl i od Džordže svolení dát Bin do průvodce instalátoru, jinak bych měl hromadu emailů, že něco někomu nefunguje.
Nyní to vidím obdobně. Nemám problém opět Trainset přeladit, ale zatím jsem neměl čas testovat. Přece jenom jsou pracovní povinnosti a na své trati ještě hodně dodělávek. Jenom jsem testoval ty odpory, aby šlo ve hře jezdit samotíží jako v reálu. Protože mnohé vozy takto funguje a druhá polovina ne. Tohle bych si přál, aby někdo naladil i s těmi tabulkovými hodnotami. Je to základ reálného chování vlaku. A právě v tomto máme výhodu proti TS, který jízdu výběhem na spádu pod 8 promile neumí.

Tyto default hodnoty můžem hodit na pocit jako si pamatuje pan Šemora.
Tohle není vzpomínka, stačí si zajít na nějakou lokomotivu s vlakem a povolit vlakovou brzdu, pokud stojím na mírném sklonu. Nebo se svézt na mašině například z ČT do Brna. To fungovalo včera a funguje to i dnes. Jízda výběhem. Proč to tedy v MSTS a OR někde funguje ale většinou ne.

Tohle není vzpomínka, stačí si zajít na nějakou lokomotivu s vlakem a povolit vlakovou brzdu, pokud stojím na mírném sklonu. Nebo se svézt na mašině například z ČT do Brna. To fungovalo včera a funguje to i dnes. Jízda výběhem. Proč to tedy v MSTS a OR někde funguje ale většinou ne.
Všechno záleží na tom jak se to spočítá. Vstupní hodnoty můžou být správné a výpočet gravitace také. Ale stačí, aby sklon nebyl přesně dle reálu a k tomu to OR zaokrouhlí a je problém. Chlapi z našeho týmu jsou plně zaměstnáni testováním dalších novinek a optimalizací a s Josefem V. hledáme metodu nejmenšího zla jak přizpůsobit co nejjednodušeji vozidla z existujících trainsetů. Ale jak jsem tady už psal, program si sám počítá nutné hodnoty. Někdy to třeba úplně přesné není, ale od toho je možnost vymodelovat křivky funkcí tak jak jsou zaneseny v grafech.

Nemám problém, abychom se shodli na daném úseku se sklonem a tam bychom zkorigovali default koeficienty pro jízdní odpory. Snížit je je maličkost. Ale musí to být podložené reálným chováním.

Jízda výběhem. Proč to tedy v MSTS a OR někde funguje ale většinou ne.
Ja si dovolím poznámku, Icik tu niekde v priebehu diskusie, niekde na začiatku písal, že sa zistilo, že gravitačná sila je nastavená slabo v OR ako takom. To by vysvetľovalo, prečo dobre vypočítané jazdné odpory vo zverejnenej verzii nefungujú ako majú, a prečo aj pri klesaní musíme byť mnohokrát vo výkone....

Ja som sa pýtal ľudí čo robia na dráhe, či je normálne, aby na rovnej trati súprava 362+4x Bdtmee za 16 sekúnd pri 100 km/h spomalila o 6-7 km/h, na čo mi bolo odpovedané, že nie je. Za takú dobu súprava spomalí max o 3 km/h. Isteže, jazdné odpory nemuseli byť dobre nastavené. Tie som použil z vzd-or. Keď som zmenil zápis jazdných odporov za správne vypočítaný pre túto verziu OR, avšak pre nákladný vozeň (čiže pre moju súpravu nesprávny), dostal som sa na hodnotu niekde medzi, za 16 sekúnd, o asi 5 km/h. Čo stále nie je dobré, hoci lepšie. Na rovnej trati by zjavne vplyvom gravitácie boli jazdné odpory zväčšené, a to je pre tento stav nežiadúce. Z toho vyplýva, že výpočet gravitácie zlý asi nebude, a problém bude niekde inde - pri jazdných odporoch...

Moc to kluci řešíte . Prostě je tu nová doba. Nové OR. Nové možnosti. Kdo chce přejde na nový systém, kdo ne může se držet starého. Nikde není napsáno, nikdo vás přece nenutí. A když už spolupracuje J+J tak se to určitě časem objeví aj v ofiko verzi :) Chápu tebe Dane skrz tvou tvorbu Aktivit. Poslední aktivitu udělej na ofiko verze, a máš to vyřešeno. Další aktivity můžeš řešit třeba pak už na J+J verzi. Na novou verzi se chystají kabiny, nová ladění atd. Stará ladění stejně zůstanou a pak už to bude jen o tom zda uživatel začne používat nová.

Ale musí to být podložené reálným chováním
Ale já se právě nebavím o ničem jiném, než jak se to chová v reálu. Souprava naladěná podle tabulek samotíží na mírném sklonu nejede, ale v reálu jede. Přitom nastavit to jde. Pak jenom zjistit, kde je chyba. Mě když zaškolovali staří fírové, tak právě zdůrazňovali, že technologie vedení vlaku hodně spočívá na tom, maximálně využívat výběhu. Tedy, jezdí se podle skloníků.

Ale pro někoho, kdo jezdí jenom na tratích 321 je tato diskuse bezpředmětná. Martin věděl, že soupravy se samotíží nerozjedou na sklonech do pěti promilí včetně, tak tyto sklony stavěl jako rovné úseky.

Hoši, já mám 749.100 a ještě jednu naladěnou kvůlu Portugala taky od Josefa, 2 mašiny za sebou a já ze Zábřehu do Třebové neudělám stovku ani omylem, jsem rád, když dosáhnu 80 a to ještě než na tu 80 dojde, jsou ty mašiny líné jako prase, Předtím táhly o 100% líp.

Ještě tu dám video ze starého OR, za Zábřehem do Třebové to v novém vytáhnu tak na 80.

Já potřebuji, aby ty Bardotky jely prostě stejně jako dřív. :(

Výkonový rozdíl tam je a do trakční části není přitom nijak zasahováno, resp. je stejná ve standardní verzi (OR), tak i v upravené verzi ORMG-CZ.
Sestavil jsem soupravu z 749.100 a 16x ložený Zaes, celková hmotnost okolo 1200t. Jedna souprava s vozidly v úpravě ORMG-CZ a druhá původní.
Každou jsem vyzkoušel v její verzi OR, nastaveními OR a na stejném úseku tratě. Na 12km (puštěný odometr) dosáhnu v I. případě max 73km/h a v II. 79km/h. Druhý případ se kryje s údaji zatěžovací tabulky pro řadu 749 a hmotnost 1200t na nulovém sklonu. Rozdíl není dramatický, ale je.
Potom jsem se pokusil o stejný typ zkoušek, ale tahounem byla lokomotiva řady 130.020. Standardní test proběhl hladce. To samé se ale nedá říci o zkoušce ve variantě ORMG-CZ. Tady jsem se nedostal kontrolérem přes sérii, vždy mě do toho zasáhla podpěťovka. Asi ta australská zkušební trať má slabé a nedostatečné měnírny :(

Na webu Virtuálních železničních dílen jsem dal k dispozici počáteční sadu vozidel pro zkoušení.
Jde o hnací vozidla 130.019, 130.033, 754.009, 754.051, 754.066, osobní vozy B, BDs a nákladní vozy CEMEX Falls a CD Zaes (nákladní vozy mají dynamický náklad). Účelem je odzkoušení této větve simulátoru s vozidly různé trakce nastavenými s parametry pro tento simulátor. Jedná se tedy o experimentální užití, postupujte podle manuálu vydaného se simulátorem. Začátečníkům nedoporučuji.

Prostě se bude muset udělat asi nějaká oprava i v OR, tohle mně fakt štve, na téhle aktivitě jsem se nadřel jako prase a pokud se ty mašiny nebudou chovat stejně, tak mám úplnou nechuť jezdit. Já do Třebové v novém OR přijíždím s více jak dvouminutovou sekyrou, takže si nedovedu předtavit, co se bude dít z Prahy do Tábora. :(

Back
Nahoře