CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
V manuálu verze 1.7 najdete parametr, který se zadává do sekce Wagon a nastaví požadovaný režim brzdění. S tím bude vůz na začátku hned nastaven jak potřebujete. Udělat funkci na klik pro celý vlak není dobrý nápad.

OR CZ/SK nesimuluje jen chování strojvedoucího, ale i práci kolem vlaku. To se bude dál rozvíjet.

Pokud vím z mého "pomocníkování" na nákladních předchůdcích Vectrona, sběrače byly v základu navoleny na AUTO, zvolila se soustava, zdvihl sběrač a co se dělo na střeše, v režimu auto nikoho nezajímalo, mašina si vybrala sama a častokrát si zvedla přední. Asi bych to neřešil a nechal systém pracovat.
Spíše mám na své verzi OR šílený problém v tom, že myš ne vždy ovládá řádek, kde je zrovna myšítko, ale zpravidla se musí nechat na řádku níž, než na řádku ovládaném.
Typický příklad - okno vozů v soupravě a okna jednotlivých vozů. Přepínání brzdového režimu jednotlivých vozů, jednou to funguje správně, ale častěji musí být šipka o řádek níž, než je řádek s brzdicím režimem (jakýkoliv řádek má vždy šipku -1 řádek dolů).

Také by možná bylo fajn, v případě jednotného brzdicího režimu na celé soupravě, umožnit jedním klikem někam, přepnutí všech brzd na vlaku do jednoho režimu. Než přepínat jednotlivé vozy jeden po druhým z P do R (+Mg). V mém případě ze 100% jezdím osobku. Výjimky v soupravě, například 1x Ampz v režimu R+Mg na soupravě složené z Bee vozů v režimu R, by se samozřejmě musely dál jednotlivě volit ručně.
Pokud nesouhlasí místo ovládání myškou, stiskněte Alt + Tab pro přepnutí třeba na plochu a pak zpět do OR CZ/ SK. Souřadnice se srovnají.

OR CZ/SK nesimuluje jen chování strojvedoucího, ale i práci kolem vlaku. To se bude dál rozvíjet.
Hm, tedy si zapnu uvodní tabulku OR tam si vyberu jako co to chci hrát a spustím OR, protože nechci, aby mě bylo něco takového nuceno do práce strojvedoucího, když to nedělá.

Tohle přece strojvedoucí neobsluhuje. Až udělá vozmistr zkoušku brzdy a přinese mi brzděnku, tak se jenom dozvím, v jakém režimu jsou brzdy přepnuté. Tedy ohledně tohoto simulátoru je to čistě věc soupravy v consists. Tam by mělo být určeno, v jakém režimu bude souprava brzdit. Ale aby strojvedoucí běhal po vlaku a přepínal si brzdu podle potřeb, to neexistuje.
No, jelikož jsem v OR ještě ani jednou nejel aktivitu, consist se kterým pojedu a vlakovou cestu do volné jízdy si tvořím sám, dělám sám sobě nejen fíru, ale i výpravčího, vozmistra, strojmistra, náčelu (zásadně sám sebe nasazuju většinou na expresy výběrových turnusů :D ), tak mě čeká i samostatné přepínání režimů brzd. ;)

V manuálu verze 1.7 najdete parametr, který se zadává do sekce Wagon a nastaví požadovaný režim brzdění. S tím bude vůz na začátku hned nastaven jak potřebujete. Udělat funkci na klik pro celý vlak není dobrý nápad.

Nemám nic proti. Jen jsem se zeptal, protože zpravidla nejezdím aktivity, ale jen volné jízdy, kde jsem na celé dráze jen jediná obsluha všeho. :cool:

u soukromníka je to naprosto běžná praxe
Když jsem končil na dráze a stále na strojvedoucích nabalovali stále více jejich povinností, tak nakonec jeden fíra jen tak žertem povídá, že nakonec si i fíra bude sám zavěšovat mašinu. (dnes je to naprosto normální) Tehdy, když nebyl posunovač, tak od toho byl mechanik, pomocník strojvedoucího. Ale ti co jezdili jednomužně, neexistovalo, vždy musel být k tomu určený zaměstnanec.

Já jako mechanik jsem měl jednou pohotovostní šichtu v Řevnicích, kdy jsem byl k dispozici pro jednomužkaře na odvěšování a přivěšování lokomotivy. Byly tam nějaké výluky a přepřahy.
A hned jsem měl nějakou situaci, že přijíždí nákladní vlak a něco mu jiskří u jedné wapky a bude nutné ten vagon vyřadit. Vlak zastavil, kouknu na podvozek a tam jenom vypadl čep na spodním dílu rozsochy u dvojkolí a kus upadlé příčky škrtal o koleje.
Já jsem byl líný dělat ve stanici nějaký složitý posun s dlouhým vlakem a připadalo mi rychlejší ten vůz opravit. Protože kousek dál ve šturcu byl odstavený vagon se stejným podvozkem. Z toho jsem ukradl tu příčku s čepy a závlačkami a během pár minut bylo opraveno. Já blbec jsem si vozíval vždy nějaké nářadí s sebou. :) Výpravčímu jsem jenom řekl, že ten odstavený vůz je nyní nezpůsobilý provozu, tak ať tam pak někdo doplní do podvozku chybějící díly a ten nákladní vlak už je v pořádku a může pokračovat v jízdě.

Za sebe říkám, že jsem si zobrazování návěstí na monitoru tratě vypnul. Fíra má návěsti sledovat jinde, než na traťovém monitoru. :D Dost na tom, že ho vůbec používáme. ...jó, poznání.... :rolleyes:
Ne jen poznání, páry nemají viditelný tachometr. Jinak ale k ničemu jinému jej nepoužívám. Ještĕ u tvorby aktivit, kdy nemám udĕlané události a potřebuji vidĕt reversy.

Dane začínám ti rozumět. :D Zas mi nejde do trakce 850tka. Navíc se bůh ví proč při odbržďování opakuje zvuk BS2. ( Obrzdí a odfoukne a furt dokola asi minutu a půl).
Edit: Nedělá to jen 850tka, ale aj 842 a vše co má BS2. Kde je problém? Pěkně mě to sere. :)

Ahoj a další zjištění. Dnes náhodně jsem potřeboval přejít do traffic v čele s ČSD 434.2186 a ORCZ olamžitě spadnul. Tak jsem zkusil soupravu vrazit do volné jízdy. ORCZ se načetl, kabina tam je, jakmile jsem odklikl pauzovou zprávu, abych mohl jet, okamžitě pád:
4342186.jpg
Jdu vyzkoušet i jiné parní lokomotivy, verze ORCZ před posl. aktualizací (1.7.129), opět testuji aktivitu. Jen ještě postřeh, ony padaly už předtím páry, kde bylo zapsané parní topení, jen na jednu stranu, loko+tendru. Když jsem u 475.1 zapnul parní topení, okamžitě pád, nevím, jestli to nějak nesouvisí.

Tak, všudybylku 354.1 jsem načetl, ale při pokusu spustit parní topení Alt+U, pád ORCZ:
3541.jpg

Takže je něco rozbité v parní trakci.

EDIT:
Stejný výsledek u ČSD 464.202 a 498.0, při pokusu zapnout parní topení, pád ORCZ se stejnou zprávou. 464.2186 používá nové efekty zapsané do Eng, ladění od Josefa V. a ta spadne hned, jak jsem psal výš.

Back
Nahoře