CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Tak to fakt ne.
Ale ano. Menší plocha špalíku znamená větší tlak špalíku na kolo (při stejné síle působící na zdrž), a tím i pokles součinitele smykového tření mezi špalíkem a kolem. Což v důsledku znamená menší brzdící sílu. Proto se také pro velké přítlaky osazují dvojité zdrže, které zvětšují celkovou kontaktní plochu špalíku s kolem. Tato přítlačná síla je pak efektivněji zužitkovávána na sílu brzdící.
Pro zajímavost ještě doplňuji, že u čistě litinových špalků je pokles součinitele s tlakem konvexní, zatímco u litinových špalíků s příměsí fosforu zhruba lineární.

Tvůj první výrok říká, že třecí síla je závislá na ploše. S tím nemůžu souhlasit.
Tvůj druhý výrok říká, že součinitel tření je závislý na tlaku v kontaktní ploše (čili na dvou veličinách - síle a ploše) a až důsledkem toho je třecí síla.
A pořád tedy platí, že Ftřecí = F přítlačná * souč. tření, žádná plocha.
Já nerozporuju tvůj poslední příspěvěk, ale napsat že menší plocha znamená menší třecí sílu je z logiky chybné.

Hele Pájo, tahle stránka ti mechanický princip špalíkové brzdy popíše líp, než 1000 slov tady od nás, kterými bychom zbytečně svinili tohle vlákno.

Bob CZ bapdal:

Pajavlaky nám zase svými vynálezy mění fyziku.

https://forum.msts.cz/index.php?threads/6173/page-49#post-234970

„ 2) plochu brzdových špalíků - při menší ploše špalíku vzniká menší třecí (brzdící) síla, ”

Toto samozřejmě je nesmysl. Síla, která působí na kolo, je nezávislá na ploše brzdového špalíku.

Na ploše je závislý tlak, který je podílem síly a plochy, jak známo ze základní školy.

Na tlaku (velikosti plochy) je závislá teplota styčné plochy kolo/špalík: čím menší plocha, tím větší tlak a teplota při stejné síle.

Mělo by se to moderátorem opravit, než se to začnou dětičky špatně učit a chápat, takže pak jsou z nich odborníci jako tento

Tady mu to pěkně nandal Tom Kanka

https://forum.msts.cz/index.php?threads/6173/page-49#post-234987

Následně se ukazuje, že mimoň je totálně vedle jak odborně tak ve vláknu samotném.

b57

Tvůj první výrok říká, že třecí síla je závislá na ploše. S tím nemůžu souhlasit.
Tvůj druhý výrok říká, že součinitel tření je závislý na tlaku v kontaktní ploše (čili na dvou veličinách - síle a ploše) a až důsledkem toho je třecí síla.
A pořád tedy platí, že Ftřecí = F přítlačná * souč. tření, žádná plocha.
Já nerozporuju tvůj poslední příspěvěk, ale napsat že menší plocha znamená menší třecí sílu je z logiky chybné.
Pokud využiješ toho, že součinitel tření je funkce f=f(Fp,S,v,T) a rovnou si vyrobíš Ft=Fp*f(Fp,S,v,T)=Ft(Fp,S,v,T), pak pro libovolně pevně zvolené Fp0, v0, T0 bude funkce Ftř(S)=Ft(Fp0,S,v0,T0) klesající. Nevím, co řešíš... Snažil jsem se to napsat to nejjednodušeji a co nejsrozumitelněji. V každém případě pořád nevím, na základě čeho jsi došel k tomu, že zatímco vyjádření "při menší ploše špalíku je menší součinitel smykového tření a tím i menší třecí (brzdící) síla" by pro tebe bylo tím zcela korektním, vyjádření "při menší ploše špalíku vzniká menší třecí (brzdící) síla" si zasluhovalo nekompromisní odsudek, že "fakt ne".

Prakticky vzato, a to vidím jako podstatné, pokud osadím vozidlo špalíky s menší kontaktní plochou, zmenší se brzdící síla. A vzorečky k tomu ani nepotřebuji znát.

2) plochu brzdových špalíků - při menší ploše špalíku vzniká menší třecí (brzdící) síla,
3) příslušné grafy - jak součinitel tření, jehož vynásobením s celkovou přítlačnou silou špalíků na kola získáš právě brzdící sílu, závisí:
a) na rychlosti,
b) na tlaku, kterým působí plocha špalíku na kolo (součinitel tření s rostoucím tlakem klesá, což vysvětluje efekt popsaný v bodě 2).
Pro pořádek. Tím v tomto směru končím, inteligentní čtenář si udělá obrázek.

Pro pořádek. Tím v tomto směru končím, inteligentní čtenář si udělá obrázek.
Jistě bych mohl dále argumentovat, jestli na počátku třecí síly byla slepice nebo vejce, ale je to zbytečné. Nikdo nerozporuje technickou podstatu, ale tu slohovou. Pokud na cokoliv a kdykoliv reaguješ jako bejk na červenej hadr a bereš to jako osobní útok, je to tvůj problém, ne můj.
Dvojdomek spolu nesdílíme, takže o nic nejde.

Nepatří tohle náhodou do vlákna Matěj B. objevuje svět? Tady to nechejte klukům vývojářům ORCZSK.
To ne Zbyňku. S tímhle přišel Pája, ne já! Já princip vzduchové samočinné brzdy plně chápu, a moc dobře vím, jak fachají špalíkové brzdy. To, že jsem Pájovi postnul odkaz na vagóny.cz ohledně špalíkových brzd, byl jen záměr Pájovi vysvětlit princip špalíkových brzd, aniž bych tím zbytečně svinil tohle vlákno.
Ne!!! To nám nesviňte! :D;)
Tady objevuje svět někdo jiný! :cool:
Přesně tak! Asi by bylo lepší, založit tady někde vlákno, kde se každý může zeptat, nebo diskutovat o různých funkcích vlaku, např. brzdy, pohon, a další systémy. Něco jako je vlákno "Matěj B objevuje svět," akorát se tam bude moci ptát každý, ne jenom já. To už ale nechám na Adminech.

Jistě bych mohl dále argumentovat, jestli na počátku třecí síly byla slepice nebo vejce, ale je to zbytečné. Nikdo nerozporuje technickou podstatu, ale tu slohovou. Pokud na cokoliv a kdykoliv reaguješ jako bejk na červenej hadr a bereš to jako osobní útok, je to tvůj problém, ne můj.
Dvojdomek spolu nesdílíme, takže o nic nejde.
V příspěvku pro vaskovy_vlaky jsem napsal, že při menší ploše špalíku (v rámci jednoho vozidla, a tedy neměnnosti ostatních parametrů, které vstupují do hry, což snad bylo zřejmé z kontextu), vznikne menší třecí (brzdící) síla. Na tom nevidím nic nelogického, nepravdivého a slohově neobratného.

Jako osobní útok to neberu. Pouze mi tak úsečné rozporování bez jakéhokoliv vysvětlení, kterým jsi nastartoval tuto diskuzi, nepřišlo na místě.

„Inteligentní čtenář si udělá obrázek, zda měním fyziku nebo objevuji svět,“ takto by měla znít poslední má věta v příspěvku #987.

Bylo to naprosto jasné a já jsem se ozval jenom proto, abych tě rozžhavil na kovací teplotu, protože mi toho času utekla žena s arménským gigolem, vyhodili mě z práce i z bytu, děti mi daly vláčky do pračky a potřeboval jsem si na někom vybít svoji frustraci. Moje úmysly byly zcela nízké. Navíc jsem si jako blbě cvičená polointeligentni opice neudělal ten správný obrázek o tom, jak jsi to myslel. A nebo jsem o tom možná přemýšlel až moc? Už nevím.:cool:

Ale teď ještě vážněji. Já jsem si tvoji větu interpretoval takto:
Ft = Fn * f * S

A tys to myslel nějak takto:
1. úroveň: Ft = Fn * f,

2. úroveň: kde f = f(T, v),

3. úroveň: kde T = f(p, t, m,....)

4. úroveň: kde p = Fn/S. -> já to vnímám tak (po tom, co jsi to vysvětlil), že jsi vzal plochu kdesi z hloubky a řekl, že třecí síla závisí na ploše. Což ve mě zarezonovalo, protože v každé učebnici je napsáno, že třecí síla nezávisí na ploše a ono to tak opravdu je. Ta plocha a to železo s ní sousedící je prostředek odvodu tepla a ta teplota primárně ovlivňuje ten součinitel tření, ne plocha. Plocha ovlivňuje odvod tepla, ale ne tření.
Tak už se prosím nezlob, že mi tvé prvotní vyjádření přišlo a doteď přijde nelogické. Asi nejsem ten správný čtenář. Možná kdyby tam místo plocha bylo napsáno jednošpalíková / dvoušpalíková zdrž, čtenář by to pochopil.

Vím, že teorie tření ještě není úplně popsaná a prozkoumaná, a zdaleka nelze omezit jen na onen základoškolský vzoreček. Takže když jsem se v SR15_V, knížce o brzdách od Ing. Nováka a několika dalších zdrojích dočetl, že součinitel tření závisí zvlášť na tlaku v třecí ploše a zvlášť na teplotě zdrže, prostě jsem tomu věřil, a příčinu viděl v neprobádaných vodách problematiky tření, která mě na obecné úrovni příliš nezajímá. Pokud ale ty i bob57_cz shodně píšete, že ona závislost na přítlaku je jen převlečená závislost na teplotě, budu vám věřit. Smysl to dává. Prakticky ale zůstává v platnosti, že menší plocha špalíku na tomtéž vozidle by při stejném obrzdění pro strojvedoucího znamenala menší brzdící sílu (snad vyjímaje pár okamžiků po začátku brzdění).

Vrátím se k ladění počasí. Jak jste si určitě všimli, vytvořili jsme několik profilů s předdefinovaným počasím. Tyto profily snad pokrývají dostatečně všechny běžné situace počasí, které u nás mohou nastat.

Pokud by ale někdo navrhnul profil, který není v OR CZ/SK zastoupen, může ho zde popsat jednoduchými čísly, které si opíše z nastavení diagnostiky přímo ve hře.

Konkrétní hodnoty, které se musí opsat nebo jen poslat screen, jsou ve žlutém rámečku na tomto obrázku.

Navržený profil můžete hodnotit třeba likama nebo komentářem a po jeho vyhodnocení se převede do simulátoru.

1.jpg

Back
Nahoře