Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Mazáci aktivitáři se mi asi budou smát, že jsem objevil Ameriku, protože tohle umí už dávno, ale já měl opravdu radost, když jsem přivezl vlak do Hohenau, vedle nachystaná lokomotiva na přepřah, která po mém odpojení a posunu do zhlaví začne šíbovat také do trati na sousední kolej. Tam se potkáme, já jedu k peronu vedle a čekám na rozkaz k odjezdu a rakouská lokomotiva pomalu najede na vlak, který jsem přivezl a odveze jej dál po své trase směr Vídeň. Jak je vidět odjezd na obrázku.
2710Hohenau.JPG
Jinak aktivitu ještě dolaďuji, ještě tam byly nějaké nepřesně zadané události, tedy je nutné si po opravách dát repete dalších 10 hodin hraní. :) Ale zato jsem se už naučil i trochu jezdit.

Ale zajímalo by mě, proč u těch PKP ICE vozů mám otevřené všechny dveře a nejdou nijak zavřít. Q nereaguje ani ve volné jízdě. Nemělo to tenkrát v MSTS nějaký jiný způsob otevírání/zavírání? Nebo je to někde opravené? U Josefa jsem tyto vozy nenašel.

Nejsem si úplně jistý, ale ORCZ tuším vrata u PKP otvírá normálně. Ale mám i vozy od Andřeje. Takže i to je možné, že jsou novější.

Mě by zajímalo, jak stavitelé osazují triggery pro nástupiště, které mi určují, jestli má otevřít levé nebo pravé dveře. V editoru tratě jsem si je zkoušel a jdou přejetím proti sobě převrátit a pak je ta logika samozřejmě obráceně. V TimeTable se mi často vyskytuje problém u AI vlaků s obráceným otevřením dveří. Přitom logiku jsem přesně zkopíroval od AI z aktivit módu. Tak proč to nefunguje stejně?

Jak se určuje reference pro umístění těchto triggerů? Nebo podle čeho se určí parametr strany levá/pravá na těchto triggerech?

Vidíš, já se zkusím podívat do toho megabalíku od Icika. Třeba tam bude novější verze.
Mě by zajímalo, jak stavitelé osazují triggery pro nástupiště, které mi určují, jestli má otevřít levé nebo pravé dveře.
To už je v BP vyřešené. Já to měl také všude blbě, protože v dobách MSTS tohle řešit bylo bezpředmětné. Zkrátka v editoru se jen u označení koleje zvolí pravá nebo levá strana. A pak se vychýlí ta zelená čára k peronu a je vizuálně potvrzené, že je to správně. I Danovi se dveře otevírají správně. To on s tím přišel, abych to opravil.

Mě by zajímalo, jak stavitelé osazují triggery pro nástupiště, které mi určují, jestli má otevřít levé nebo pravé dveře. V editoru tratě jsem si je zkoušel a jdou přejetím proti sobě převrátit a pak je ta logika samozřejmě obráceně. V TimeTable se mi často vyskytuje problém u AI vlaků s obráceným otevřením dveří. Přitom logiku jsem přesně zkopíroval od AI z aktivit módu. Tak proč to nefunguje stejně?

Jak se určuje reference pro umístění těchto triggerů? Nebo podle čeho se určí parametr strany levá/pravá na těchto triggerech?
No to je ta správná otázka. Já se snažím dávat záhyb k poloze nástupiště má to totiž volby levá, pravá, nebo taky přímo, v tomto případě posledním by se měly otevírat dveře na obou stranách

Ve staříčském MSTS to fungovalo tak, jak dnes funguje Carsprawn, tedy že se otočí směr přehozením koncových jehlanů. Kde to nevadí, je jenom interaktivita siding

Koukám v MSTS editoru se ani nenachází levá/pravá. Takže to bude asi parametr z TSRE5. Ale jak zajistit, aby to vždy vlaky pochopily správně? Neřeším obrácení vozů. To se dá ošetřit. Ale pokud přijedu z jedné strany, tak to pro mě může být vlevo a pokud přijedu z protisměru, tak to je pro mě zase vpravo. Ale ty triggery se zdají bez nějakého aspoň číselného rozlišení. Nebo to TSRE5 neukazuje.

1.jpg

Chápal bych, kdyby jeden jehlan byl referenčí a měl třeba liché číslo a ten naproti zase sudé číslo. Pak se to dá řešit. Ale jakmile to stavitel proti sobě posune a dá přes sebe, tak je zle. Od té jedničky tedy referenčního by musel stavitel označovat tu stranu nástupiště.

Nástupiště poznáš právě podle zalomení té zelené čáry mezi trigery. V tsre5 se to dá přepínat, MSTS se to právě nastavovalo překřížením koncových jehlanů Takže pokud v mstss Billa čára Zalomená od nástupiště stačilo jen přehodit jehlany mezi sebou. Na tom obrázku to máš zřetelně, že zalomení je vždy k peronu

Důležité je, kam je zalomená zelená čára. Otočit se dá buď zaškrtnutím levá/pravá strana, nebo posunutím jehlanů přes sebe.
Já dávám na dvoukolejce na pravé koleji vpravo a na levé vlevo, pak v Activity editoru jsou názvy napsané u sebe (zobrazují se u začátku peronu).

A já myslel, že tady hájíme zájmy a práci sdružení stavebních firem OR/MSTS ( Zbyňďa, já, Mikula, Ricar a další ) a vysvětlení podáváme nejvyšší dozorčí radě ( Icik a spol.) a zástupcům tvorby GVD/JŘ ( Dan a další ). Výše nejmenovaní prominou. :D :D :cool:;):rolleyes:
Pokus o vtip. Blbé Ftípky a uštěpačost mi jdou.
Neeee, teď vážněji. Dobrý nápad řešit stranu otevírání dveří i u vozů otočných v soupravách. Z ohledu jízdy a směru stanoviště, aby se otevírala strana přivrácená k nástupišti. Jindy mělo být sladěno jednak směr nástupiště a směr jízdy vlaků v dané situaci. Nemusíme opomíjet skutečností z reálného provozu dráhy, že někteří "inteligentní" cestující otevírají dveře přesně na opačnou stranu, než je nástupiště. Není potřeba zmiňovat, že modernější vozy s blokací dveří ze stanoviště strojvedoucího této "inteligenci" zabraňují.
Takže pokud na to možnost je doladit ke spokojenosti otevírání dveří, vůbec se tomu nebráním, pokud by to mělo mít požadavek na nás stavitele zkusit přehodit směr nástupiště na zkoušku nebo případné upozornění ze strany aktivitářů, nejsem proti. Teď jde o to, jak psal výše Mikulda, zdá se název nástupiště stanice či zastávky projevuje i při tvorbě aktivit v programu tsre5 toho budu muset prověřit během dne. Tohle nevím

V balíku vozidel od Icika jsem našel několik variant PKP ICE, ale úplně jiné značení, tedy bych musel vše přepisovat, abych nahradil pravěk, ale vůbec nemám vodítko, které vozy jsou funkční na Q a Shift Q. Myslel jsem, že to některý z aktivitářů ví a poradí. Také je důležité vědět, jestli se jedná o tentýž model, tedy pokud ne, muselo by se vše znovu přepočítat.

Staré vozy měly otevírání na animaci pantografu.
Dojel jsem s aktivitou do Břeclavi a najel na ty vozy PKP. Opravdu stačilo stáhnout a zdvihnout klepeto a dveře se tam zavřely. Tedy nic ve vozech měnit nebudu, dám jen do zprávy, co se má po svěšení se soupravou udělat. A že se v Hohenau neotevřou? Vždyť všichni jedou do Vídně. :) Tedy tohle mi už vůbec nevadí. Důležité je, že za jízdy už žádný cestující nevypadne.

Takže pokud na to možnost je doladit ke spokojenosti otevírání dveří, vůbec se tomu nebráním
Ale já měl za to, že tohle už je vyřešeno. Mě do oprav označení kolejí pro nástup cestujících dohnal vlastně Dan. Nejprve seznam, které koleje jsou špatně a pak mi někdo vysvětlil, že správné nastavení je podle toho, kam se zobáček označené koleje vychýlí. A tak se i stane, že 4 koleje vedle sebe s peronem na stejné straně jsou některé vlevo a některé vpravo, asi podle toho, ze které strany se označení natahuje. Tedy směrodatné není jestli vlevo nebo vpravo, ale kam se vychýlí zobáček. Jelikož Dan už nemá asi rok žádné připomínky, tedy není žádný problém a tím bych tuto debatu uzavřel. Ale pokud jsou tam nějaké anomálie, založte prosím na to nové vlákno. Tady je to o mých aktivitách.

Úspěšně jsem naklonoval ladění pro lokomotivu cd_151001_07 do ORCZSK, je plně funkční. Udělal jsem si profil na gamepad a konečně mám živáka na tlačítku páky jízda/brzda. Tohle se už dá. Ale bude to jen pro ty, kteří chtějí tuto mašinu pro ORCZSK. Já mám problém s touto kabinou. Tankový výhled ven. A na druhém obrázku je i důvod, proč nedělat kabiny se staženými roletami. Z kabiny pro klasický Openrails vidím vždy po přejití na druhou stranu znaky návěstidla pro posun. Tady bych musel couvnout. Ale v této aktivitě jsou případy, kdy se zajíždí až ke stožáru návěstidla a couvnout nepůjde, protože je tam návěstidlo zakazující jízdu. A z kabin 4:3 vždy znaky návěstidel vidět jsou i když jsem téměř natěsno.

Ale druhý problém je pro nějakého skutečného návěstního mistra, který by uměl poradit. Když mám volnou cestu skrz, proč se mi nepostaví to zakroužkované návěstidlo. (stejný problém je i v Pardubicích od peronu). To návěstidlo se postaví, až projedu ten cesťák s opakovanou výstrahou. Správně to má být tak, že na všech návěstidlech má svítit bílá. Ten peršing s rychlíkem proti má od peronu blokování návěstidla, tedy mou jízdu nenarušuje. Jinak ten samý problém je i v klasickém Openrails. Tedy nějaká anomálie ve scriptech.
TN_ORCZSK1.JPG
TN_ORCZSK2.JPG

Z kabiny pro klasický Openrails vidím vždy po přejití na druhou stranu znaky návěstidla pro posun. Tady bych musel couvnout. Ale v této aktivitě jsou případy, kdy se zajíždí až ke stožáru návěstidla a couvnout nepůjde, protože je tam návěstidlo zakazující jízdu. A z kabin 4:3 vždy znaky návěstidel vidět jsou i když jsem téměř natěsno.
Tak vykouknout z bočního okénka je celkem realistické řešení. ;)

Tak vykouknout z bočního okénka
Jasně. Ale já mám raději výhled z kabiny. Ty rolety se používaly, když nízké slunce svítilo do xichtu. Po přejití na druhou stranu se roletky vytáhly. A to samé , když bylo pod mrakem nebo v noci. Tedy je nesmysl dávat do kabiny stažené rolety a zatažené záclonky, stav jen v 20% jízdy. Ale máte další námět na vhodnou animaci pro kabiny v ORCZSK. Rolety v čelních oknech. Ale já bych bez toho dokázal žít. Všechny mašiny rolety neměly, tak jsme čelní sklo kolikrát vylepili novinami Rudým právem (obrovský formát novin hodící se jako stínítko) . :) Už si nepamatuji, jak se na to věrní soudruzi tvářili, vylepovat čelní okno jako stínítko jejich svatým grálem. :)

Back
Nahoře