Matěj B. objevuje svět

Tak tedy pojedu například rychlostí 140 km/h, před sebou je zelená ulice, opakovač zelené světlo a najednou na mne vyjukne návěstidlo autobloku, které nesvítí. ....
Je nepravděpodobné, že bys jel ke zhaslému návěstidlo autobloku rychlostí 140 km/h. (To by muselo zhasnout až potom, když jsi minul předchozí návěstidlo). V 99,9% pojedeš ke zhaslému návěstidlu AB podle rozhledových poměru.

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, kterou jsem původně chtěl nahlásit, jako chybu, ale něco mi říká, že tomu tak není. Když jsem jezdil s Princeznou (263), všiml jsem si, že Princezna vůbec "nezpívá" tak jako Eso (362), či Peršan (162). Zprvu jsem si myslel, že je to chyba a chtěl, ale když jsem si pak na YouTube našel rozjezdy Princezny, tak jsem tam ten "zpěv" taky neslyšel.
A proto se chci zeptat. Je normální, že Princezna "nezpívá" tak jako Eso, či Peršan, nebo je to chyba, a měl bych to nahlásit?

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, kterou jsem původně chtěl nahlásit, jako chybu, ale něco mi říká, že tomu tak není. Když jsem jezdil s Princeznou (263), všiml jsem si, že Princezna vůbec "nezpívá" tak jako Eso (362), či Peršan (162). Zprvu jsem si myslel, že je to chyba a chtěl, ale když jsem si pak na YouTube našel rozjezdy Princezny, tak jsem tam ten "zpěv" taky neslyšel.
A proto se chci zeptat. Je normální, že Princezna "nezpívá" tak jako Eso, či Peršan, nebo je to chyba, a měl bych to nahlásit?
To “zpívání” je u 162/3/362/3 zapříčiněno tyristorovou pulzní regulací. 263 ovšem byly na svojí dobu velmi pokročilé a obdržely tyristorovou fázovou regulaci. Která “nepulzuje” tím pádem nevydává charakteristický bzukot jaký známe z peršingů a es. Ačkoliv tvarově jsou si tyhle typy stejné, 263 jsou ve strojovně dosti jiné. Měniče už nemají chlazené vzduchem ale olejem, každý TM má svůj kotevní a budící měnič, proto při poruše není potřeba vyřazovat celou motorovou skupinu, ale stačí vyřadit vadný TM. Rovněž jsou už použity ve velké míře silové polovodiče, takže 263 mají minimum stykaču.

To “zpívání” je u 162/3/362/3 zapříčiněno tyristorovou pulzní regulací. 263 ovšem byly na svojí dobu velmi pokročilé a obdržely tyristorovou fázovou regulaci. Která “nepulzuje” tím pádem nevydává charakteristický bzukot jaký známe z peršingů a es. Ačkoliv tvarově jsou si tyhle typy stejné, 263 jsou ve strojovně dosti jiné. Měniče už nemají chlazené vzduchem ale olejem, každý TM má svůj kotevní a budící měnič, proto při poruše není potřeba vyřazovat celou motorovou skupinu, ale stačí vyřadit vadný TM. Rovněž jsou už použity ve velké míře silové polovodiče, takže 263 mají minimum stykaču.
Aha! Tak proto Princezna "nezpívá" když se rozjíždí. A "tyristorová fázová regulace" je v principu určitě stejná, jako je třeba stmívač světel u lustru.
Jinak samozřejmě moc dobře vím, proč Eso A Peršan "zpívají." Ti dva mají tyristorovou pulzní regulaci. To je taky důvod, proč pražská tramvaj Tatra T6A5 při rozjezdu "zpívá" stejně, jako Eso/Peršan.

Nevím jestli na 263 001 neproběhla rekonstrukce, ale když jsem na nich v počátku 90.let jezdil, měla jednička ovládání vycházející z 363 ( centrální řídící člen, regulátor tahu a pod.) a měla řízené 2 motorové skupiny. Daly se u ní vypnout ručním odpojovačem pouze oba trakční motory v podvozku najednou. 263 002 už to měla tak jak je popsané v předchozích př. Ale je to už téměř 30 let, mohli jedničku předělat.

Akonáhle vieš odpájať motory jednotlivo nemôžeš použiť slovo skupina. Skupina je nedelitelná časť. Preto sa to asi aj tak volá.
Přesně tak. Pokud se dají trakční motory vyřazovat nezávisle na sobě, což se v Princezně dá udělat, tak se nejedná o motorové skupiny. Pokud se nepletu, motorové skupiny jsou ve většině případů dvojice trakčních motorů, které jsou na sobě nějakým způsobem závislé, a nedají se tedy od sebe elektricky oddělit.

Příklad: Eso a Peršan mají dvě motorové skupiny, přičemž jedna skupina tvoří dvojici trakčních motorů. Tyto motorové skupiny jsou nezávislé na sobě, takže když jedna skupin začne blbnout, fíra ji jednoduše vypne a jede jen na jednu skupinu.

Když teď ale nad tím přemýšlím, zajímalo by mě, jak to mají s motorovýma skupinama jiný loko, než Eso, Peršan a Princezna? Co třeba jiné DC loko (DC Žehlička, Hrbatice, Uhelka, Šestikolo, Krysa, Dvojčata), nebo jiné AC loko (AC Žehlička, Laminátka, Plecháč,) nebo jiné vícesystémovky (Messerschmitt, Gorila, Bastard, Vectron)?

Přesně tak. Pokud se dají trakční motory vyřazovat nezávisle na sobě, což se v Princezně dá udělat, tak se nejedná o motorové skupiny. Pokud se nepletu, motorové skupiny jsou ve většině případů dvojice trakčních motorů, které jsou na sobě nějakým způsobem závislé, a nedají se tedy od sebe elektricky oddělit.

Příklad: Eso a Peršan mají dvě motorové skupiny, přičemž jedna skupina tvoří dvojici trakčních motorů. Tyto motorové skupiny jsou nezávislé na sobě, takže když jedna skupin začne blbnout, fíra ji jednoduše vypne a jede jen na jednu skupinu.

Když teď ale nad tím přemýšlím, zajímalo by mě, jak to mají s motorovýma skupinama jiný loko, než Eso, Peršan a Princezna? Co třeba jiné DC loko (DC Žehlička, Hrbatice, Uhelka, Šestikolo, Krysa, Dvojčata), nebo jiné AC loko (AC Žehlička, Laminátka, Plecháč,) nebo jiné vícesystémovky (Messerschmitt, Gorila, Bastard, Vectron)?
Krysy i Gorily mají také dvě motorové skupiny, tedy dvojici TM zapojenou buď do série tedy všechny 4 trakční motory mají stejné proudy nebo na sérioparalelu kdy jsou dvě mot. skupiny oddělené, tedy paralelně zapojené, ale v každá dvojice TM na motorové skupině je zapojena sériově...

Bastard, tedy řada 372 je totožná s Pershingem i Esem. Jen řízení je pomocí kontroleru. Bylo to na výslovné rozkazy německého zákazníka ( u DR ř230, násl 180). A ač se to nezdá, i vínová barva je stejná. Zdán>m jiného odstínu klame žlutý pruh, spíše klamal.

Škoda 109E nemá motorové skupiny. Turnusovo som na nich jazdil a skoro vždy na tri motory.
Aha. Takže jestli se nepletu, Messerschmitt to má stejný, jako Princezna. Tj. trakční motory, které jsou na sobě nezávislé.
Jinak, pokud se nepletu. Pamatuju si, že Messerschmitt míval v počátcích provozu dost problémů s trakčními motory. V několika případech jel jenom i na jeden trakční motor.

Back
Nahoře