Matěj B. objevuje svět

Odkalovat se mohlo i za jízdy
Mohlo, ale kromě zaneřáděného kolejového svršku to nemělo žádný význam. Výkonu to za jízdy nepomohlo. Odkalování se začalo využívat až v době, kdy topiči načerpanou vodu změkčovali přidáním chemických přísad. To mělo za následek tvorbu vysrážených částic ve vodě (kalu) a ten bylo potřeba občas odstranit. Dělo se tak ale během odstavení lokomotivy na místě k tomu určeném: odkalovací jámě nebo upravené části popelníkové jámy (rošty).

Mohlo, ale kromě zaneřáděného kolejového svršku to nemělo žádný význam. ...
Posádky parních lokomotiv zřejmě byly hloupé, a přidělávaly si práci navíc nesmyslným znečišťováním traťového svršku, že?
Jenže ono to svůj význam samozřejmě mělo. U lokomotiv vybavených pneumatickým odkalovačem ovládaným z budky se v praxi odkalovalo právě převážně na trati při jízdě s otevřeným regulátorem, co víc - dokonce to bylo doporučováno. Mělo to tu výhodu, že při otevřeném regulátoru "intenzivnější vývin páry (prodírající se v bublinách) udržoval kal v rozptýleném stavu, při němž je snadněji strhován vodou a s ní odplavován z kotle." (pro co nejvýstižnější vyjádření jsem použil citaci z příručky pro strojvedoucí).
... Odkalování se začalo využívat až v době, kdy topiči načerpanou vodu změkčovali přidáním chemických přísad. ...
Ano, ale bavíme-li se o éře ČSD (tedy od období první republiky), tak s klidem můžeme tvrdit že se odkalovalo vždycky, stejně jako to, že vždycky se používaly přísady na změkčování vody.

Čistící jámě se neříkalo popelníková, ale popelová (V praxi prostě "jáma"). Jejím obsahem byl popel, ne popelníky. Zrovna tak pracovník, který jí čistil nebyl popelníkář, ale popelář - to ale není podstatné.

Rád bych nahlásil docela zvláštní chování Open Rails. Když mám k Esu, Peršanovi, nebo Princezně připojen jakýkoliv diesel z diesel packu (Bangli, Brejlovce 754, Katr Brejlovce) a elektrika a diesel mají propojené jímky napájecím potrubím, tak je pro Eso, Peršana, nebo Princeznu nemožné si nafoukat jímku pomocného kompresoru, protože tlak v jímce pomocného kompresoru padá rychle dolů. Když elektriku a diesel nepropojím napájecím potrubím, nafoukám jímku pomocného kompresoru, nahodím HV elektriky, nafoukám hlavní jímku dostatečně na to, aby tlak v jímce pomocného kompresoru nepadal moc dolů a elektriku propojím s dieselem napájecím potrubím, tak diesel jímku pomocného kompresoru "vysaje do dna." ...
Důvod propojení napájecího potrubí? :oops:

Důvod propojení napájecího potrubí? :oops:
Síla zvyku.:oops: Dělával jsem to, protože jsem měl pak na povel víc vzduchu. Navíc mám dojem, že by diesel při propojení jímek s elektrikou IRL nevysál jímku pomocného kompresoru do dna (mohu se ale plíst, tak mě kdyžtak oprav). V případě toho Lv v hlášení chyby, jsem napřed ty loko ze zvyku propojil napájecím potrubím, všiml si, že to blbne, a napájecí potrubí rozpojil.

Pomocná jimka má spätnú klapku, takže vzduch môže ísť do nej z hlavného vzduchojemu ( opačným smerom nie ) a z pomocného kompresora. Takže prepojenie žltých hadíc by na to nemalo mať vplyv. Takže máš zlú spätnú klapku :-)

Pomocná jimka má spätnú klapku, takže vzduch môže ísť do nej z hlavného vzduchojemu ( opačným smerom nie ) a z pomocného kompresora. Takže prepojenie žltých hadíc by na to nemalo mať vplyv. Takže máš zlú spätnú klapku :)
Hele, podle Icika to byl glitch ve hře, ne záměr. Už to dal dohromady.

Já tedy nevím - nejsem seismolog, ale když by mi začaly padat věci ze skříněk, tak bych to za slabé zachvění rozhodně nepovažoval. :(
Mno... každý vnímá zemětřesení jinak. Někteří lidé mohou postřehnout i záchvěvy, které ostatní nezaznamenají.
Prosím tě, sice jsi mne po ránu rozesmál, ale nebylo by lepší, kdybys narovinu napsal, kolik máš let?
Protože pak by se ty unreal úvahy daly do určitého věku i pochopit.
1. Svůj věk jsem ti už prozradil. Je mi o 40 míň než tobě.
2. Šlo o čisté polemizace. I když teď mi dochází, že fakt, že by si fíra nevšiml zarážeče, mi připadá dost přitažený za vlasy. I když stále platí možnost, že to před zarážečem neubrzdil. Nevíme jak rychle jel, když si všiml zarážeče. Navíc, soudě podle postavení té Regionovy na fotce, si musel fíra zarážeče všimnout a hodit tam záchrannou, takže do zarážeče nevrazil tak rychle. Taky se ukázalo, že fíra projel návěstidlo na stůj, ale proč to udělal, to se ještě prošetřuje. Ale hlavně buďme rádi, že to odnesli jenom plechy na Regionově a fasáda na baráku, o který se Regionova opřela, a že se nikdo nezranil. To by bylo ještě horší!
Celý den pendloval do Těšína do peronu a na fajront poslední kolo jel do šturcu na krátký peron, ale asi to nevěděl. Je to návěštěné návěstidlem. Není se o čem bavit. Kluk jezdil velice krátce a dále bych to nerozmazával. Nejsou zkušnosti. Tady máš verdikt. ;)
Možná máš pravdu, ale zatím se to vyšetřuje. Navíc, nezkušenost se mi zdá nepravděpodobná. Kdo by posílal totálního zelenáče s courákem z Českého Těšína do Frýdku-Místku a zpátky? Vždyť stanice Český Těšín leží na hlavním koridoru z Ostravy do Polska. Tam musí být dost hustý provoz! Podle mě to spíš vypadá na únavu, protože se incident stal v noci, a únavě to dost přihrává do karet. Bůhví jak dlouho fíra pendloval s tím courákem z Českého Těšína do Frýdku-Místku a zpátky.

I když stále platí možnost, že to před zarážečem neubrzdil.
Jasně, že platí. Kdyby to ubrzdil, tak by to neprojel, to dá rozum.

Čo si predstavujetě pod takým pojmom zarážeč?
Možná nejsem jediný, kdo by ocenil, kdybys nás přestal oslňovat svými infantilními úvahami, lidový vyšetřovateli a manažere řízení lidských zdrojů. Děkuji.

Mno... každý vnímá zemětřesení jinak. Někteří lidé mohou postřehnout i záchvěvy, které ostatní nezaznamenají.
Já jsem myslel situaci, o které jsi psal - že padají věci ze skříněk. To může nezaznamenat jenom debil. :oops:
... Nevíme jak rychle jel, když si všiml zarážedla. ...
Tak rychle, že už nestačil dobrzdit. ;)
... soudě podle postavení té Regionovy na fotce, si musel fíra zarážedla všimnout a hodit tam záchrannou, takže do zarážeče nevrazil tak rychle. ...
To že to udělal je více než pravděpodobné, akorát nechápu, jak se to dá usoudit podle té fotky. :rolleyes:
... Taky se ukázalo, že fíra projel návěstidlo na stůj, ale proč to udělal, to se ještě prošetřuje. ...
Protože to nedobrzdil! :cool:
... Možná máš pravdu, ale zatím se to vyšetřuje. Navíc, nezkušenost se mi zdá nepravděpodobná. ...
No tak vzhledem k tomu, že E499_2002 je fíra, jednalo se zřejmě o jeho kolegu, a asi o tom něco ví, že? Takže je zcela zbytečné dále polemizovat.
Popsal to zcel jasně: Při posledním vlaku ho vzali do šturcu, kde je to zarážedlo blíž než místo, kde celý den zastavoval v peronech. Než si to uvědomil, a nasypal tam rychlobrzdu, bylo pozdě. Takových případů bylo a bude spousta. Jsme jenom lidi, a jsme omylní, a ani všechny ty Mirely, ETCS, a bůhví co ještě s tím nic nenadělají. A pokud někdo tvrdí, že jemu by se to stát nikdy nemohlo nemohlo, je první adept na průser. Tečka. ;)

Já jsem myslel situaci, o které jsi psal - že padají věci ze skříněk. To může nezaznamenat jenom debil. :oops:
Souhlas, jen totální ignorant by to nepostřehl!
Tak rychle, že už nestačil dobrzdit. ;)
No to je jasný jak den, že jel docela rychle, ale mě šlo o konkrétní údaj. To si ale počkám na závěrečnou zprávu od DI
To že to udělal je více než pravděpodobné, akorát nechápu, jak se to dá usoudit podle té fotky. :rolleyes:
Podívej se na tu fotku pořádně. Jistě si postřehl, že Regionova nemá zmačkané plechy a že ve zdi není žádný důlek. To jasně dokazuje, že se Regionova o barák jen opřela. Kdyby jela v době, kdy prorazila zarážedlo a vykolejila rychleji, Regionova by měla zmačkané plechy a ve zdi by byl buďto důlek, anebo by se Regionově podařilo zeď prorazit a v baráku by pak byla velká díra.
Protože to nedobrzdil! :cool:
Jestli tím myslíš to, že to neubrzdil před návěstidlem se stůj, tak taky je to možnost. Bude ale lepší počkat, až to DI vyšetří.
No tak vzhledem k tomu, že E499_2002 je fíra, jednalo se zřejmě o jeho kolegu, a asi o tom něco ví, že? Takže je zcela zbytečné dále polemizovat.
Popsal to zcel jasně: Při posledním vlaku ho vzali do šturcu, kde je to zarážedlo blíž než místo, kde celý den zastavoval v peronech. Než si to uvědomil, a nasypal tam rychlobrzdu, bylo pozdě. Takových případů bylo a bude spousta. Jsme jenom lidi, a jsme omylní, a ani všechny ty Mirely, ETCS, a bůhví co ještě s tím nic nenadělají. A pokud někdo tvrdí, že jemu by se to stát nikdy nemohlo nemohlo, je první adept na průser. Tečka. ;)
Aha. Tak to jsem teda nevěděl že E499_2002 je fíra IRL. Na druhou stranu, musím ti dát za pravdu, že lidi nejsou neomylní. Sice se snažíme vymýšlet systémy, které se snaží chybu lidského faktoru potlačit, ale to nejde úplně na 100%. I ETSC nebude schopen odstranit lidský faktor úplně na 100%.
A co se jedná o jízdu k zarážedlům, taky nejsem zrovna čistý. Párkrát se mi v Open Rails stalo, že jsem jel k zarážedlu moc rychle a neubrzdil to. Naštěstí Open Rails pojem "proražení zarážedla a vykolejení" nezná, takže jsem se od zarážedla jen odrazil. No a od té doby se raději k zarážedlu "ploužím" 10 km/h poté, co najedu na slepou kolej, a jakmile jsem dost blízko, hned brzdím.
Čo si predstavujetě pod takým pojmom zarážeč?
Možná nejsem jediný, kdo by ocenil, kdybys nás přestal oslňovat svými infantilními úvahami, lidový vyšetřovateli a manažere řízení lidských zdrojů. Děkuji.
Mno... pojem "zarážeč" měl být pokus o lepší synonymum ke slovu "zarážedlo," ale vidím, že to nevyšlo. To radši budu používat slangový název "šturc."

Infantilní úvahy? No musím přiznat, že několikrát jsem tady na fóru řekl totální kraviny,:oops: ale naštěstí mě někdo jiný opravil. Podívej se třeba do vlákna "Matěj B. objevuje svět," kolik kravin ohledně parních lokomotiv jsem tam napsal. Chudák Tom Kanka mě musel několikrát opravovat.
Dneska je to spíše o tom, že z nových lidí se absolutně vytratila pokora. To, že výcvik je osekaný, to bych možna ještě pochopil. Doba se posunula. Ale dneska chce hned každý po zkouškách na rychlíky, oblíbenou činnosti se stalo vyhrožováni typu “jestli mě nedáte na esa, jdu k soukromníkovi” apod. Nechci znít jako nějaký geront co má odježděno 30 let, ale bohužel je to smutný fakt. Už za nás před 8 lety byl výcvik docela okleštěn, jenomže já včetně mých kolegů jsme o tu práci měli velký zájem a vzdělávali jsme se dost věci sami. Dneska za tím dost nových vidí jenom prachy, rychlíky, denní směny nejlépe od 8 do 20:00 a 60k za normu v čistém…
A přesně tohle taky zajímalo před 3 roky i ministerstvo dopravy potom, co v červenci 2020 došlo ke dvěma incidentům, tj. srážka Regionovy a Žraloka u Perninku a najetí Slona 471 zezadu do Pošťáka (poštovního vlaku) v Českém Brodě, a to jestli se fírové "nepřetěžují." Dokonce ministerstvo dopravy chtělo zavést bodový systém a systém registrů pro fíry (měl to být takový mix mezi bodovým systém, který platí na českých silnicích a systémem sociálních kreditů, zavedený v Číně), ale návrh tohoto systému nebyl pořádně projednán, a nakonec se od pokusů tento bodový systém a systém registrů fírů vymyslet a zavést, úplně upustilo. Jestli pak ministerstvo dopravy vymyslelo nějakou jinou metodu, jak si ohlídat, jestli se fírové "nepřetěžují?" To už nevím.

Co nefunguje u 131. Jízdní poloha, dám brzdit, držím tak dlouho jak potřebuji, pak pustím, před stanovenou rychlostí povolím a je to. Nezapomeň, že musíš navolit co s tou druhou mašinou chceš dělat.
Tohle jsem špatně zformuloval. Tím jsem myslel, že když je k Dvojčatům 131 připojen Katr Brejlovec, chová se brzdič Dvojčat 131 stejně, jako brzdič v Ese (Peršanovi, Princezně), tj. když ho chci dát ze závěru do odbrzďovací polohy, brzdič sám skočí zpátky do závěru nebo do nízkotlakého přebití.
@Matěj B. Ty jsi z Marsu, nebo tu jen schválně trollíš? Vždyť to vše píšu v příspěvku! Jinak norma z Hory do Brodu je pro Vectron v normativu T 1250t, tak si to spočítej. ;)
Nn. To nebyl troll. Jen jsem nechápal, co myslíš tou frází "100t pod normu" (to pořád nechápu, ale zapátrám po vlastní ose, co tím myslíš) a nedošlo mi, že tím úsekem "z Hory do Brodu" myslíš úsek Kutná Hora - Havlíčkův Brod. No... podle Wikipedie je ten úsek fakt strmý (až 14 promile), a ani nevím, jaké si měl počasí během simulace, takže pokud pršelo nebo sněžilo, mohl Vectron začít hrabat a nakonec bouchla protiskluzovka.
8 vozov je dosť malo na to aby za priaznivých podmienok sklzol... ale mal som na haku 1200 ton... a ano aj piesok som použil... a na ruku keďže na AFB si z nejakeho mne neznameho dvôvodu stiahol max KN...
To dělá i mě, asi ochrana, ale když začneš pískovat, tak ti kN zvedne.
Jj. Je to protiskluzová ochrana AFB. Jednou jsem se zkusil rozjet s Vectronem s těžkým Pn na podzim během průtrže mračen a AFB opravdu stáhl výkon. Když jsem při rozjezdu zkusil pískovat, AFB zrychloval normálně. Ze zvědavosti jsem pak AFB vypnul a zkusil se rozjet ručně na plný výkon a ejhle! Vectron začal hrabat a nakonec bouchla protiskluzovka. Holt když vám AFB stáhne výkon během rozjezdu, není to chyba, ale AFB tím brání tomu, aby Vectron začal hrabat. V takovém případě pomůže jen pískování.

Milý Matěji, zde ti odpovím na tvůj příspěvek č. 1140 a 1126, ať neplevelím Icikovi a spol. jejich vlákno ORCZ 1.7
Frází, že táhnu 100t pod normu, myslím to, že táhnu o 100t lehčí vlak, než udává technický normativ hmotnosti pro daný úsek trati a lokomotivu.

Jinak zkus lépe chápat psaný text, přestaneš se pak hloupě ptát a plevelit forum...
Pokud píšu, že to dříve na automatiku fungovalo bezvadně, je zbytečné se ptát, zda jsem jel "na ruku" nebo na AFB.
A pokud píšu, že jedu aktivitu, kde počasí je stejné a dříve sem kopec vyjel v pohodě traťovou rychlostí, je zbytečné se ptát, jaké počasí bylo, protože je to v tomto případě zcela bezpředmětné...
Ptát se kolik sem měl vagonů je opět zcela zbytečné. Jsem 100t pod normu a podmínky v aktivitě jsou stále stejné! Stejně tak otázka, zda sem měl osobák, či náklad...

OR CZ/SK představuje svou verzi nefunkčního návěstidla pro aktivity. ;)
Zajímavá fičura. Možná v budoucnu vyzkouším nějakou aktivitu s tímhlectím.
Upřímně, já jet proti návěstidlu, které vůbec nesvítí, tak se zachovám takto:

1. Návěstidlo na širé trati (automatické hradlo/auto blok), nebo vjezdové návěstidlo u stanice: Zastavím před návěstidlem a volám výpravčímu, že návěstidlo nesvítí, a že nevím, zdali můžu jet dál/vjet do stanice. V případě nesvítícího vjezdového návěstidla zažádám o vjezd na přivolávačku.
2. Cestové nebo odjezdové návěstidlo ve stanici: Zde záleží na tom, zdali stanicí projíždím nebo v ní zastavuji. Pokud stanicí projíždím, zachovám se stejně jako v prvním bodě. Pokud ve stanici zastavuju, zastavím jako obvykle, ale před odjezdem upozorním výpravčího, že návěstidlo nesvítí. Pak zažádám buďto o odjezd na přivolávačku nebo o vydání písemného rozkazu.

Schválně mi někdo napište do vlákna "O provozu" v sekci "Hyde Park," jestli jste někdy IRL jeli proti návěstidlu, které vůbec nesvítilo, zdali to bylo na širé trati, či ve stanici, a jak jste se zachovali, když jste k němu dojeli

Když jsi takový odborník, jak pojedeš, když na autobloku bude zhaslé návěstidlo a na opakovači bude zelené světlo. A jak pojedeš, když bude to samé a na opakovači bude červené světlo. ??? To byla oblíbená otázka u zkoušek.

Ta je ještě jednoduchá.
Ale jak pojedeš, když na autobloku bude zhaslé návěstidlo a ty opakovač nemáš? (810, 814)

Když jsi takový odborník, jak pojedeš, když na autobloku bude zhaslé návěstidlo a na opakovači bude zelené světlo. A jak pojedeš, když bude to samé a na opakovači bude červené světlo. ??? To byla oblíbená otázka u zkoušek.
Hmmm...:confused: Asi bych se řídil podle opakovače. Tj. zelená na opakovači = jedu dál. Červená na opakovači = zastavím. Na opakovač jsem upřímně zapomněl.
Ta je ještě jednoduchá.
Ale jak pojedeš, když na autobloku bude zhaslé návěstidlo a ty opakovač nemáš? (810, 814)
Zachoval bych se jako v 1. bodě mého předchozího příspěvku. tj. zastavil bych před zhaslým návěstidlem, volal výpravčímu, že návěstidlo nesvítí a že si nejsem jistý, zdali mohu jet dál. Stejně bych se zachoval, pokud bych opakovač měl, ale nic by mi neukazoval (byl bych na trati bez kódu).

volal výpravčímu
Na autobloku zastavím a hned jedu max30 s pohotovostí zastavit před kolejovými vozidly. Za všech podmínek a výpravčího opravdu otravovat nemusíš. Určitě by tě poslal do zádele nebo doporučil rovnou k přezkouškám. :) Výpravčímu jen oznámíš, že mu tohle návěstidlo nesvítí.
Ale na oddíle bez autobloku obsluhovaném pracovníkem, tam se jezdí na lízátko. Ruční přivolávací návěst. A pak je důležité, kde ten pracovník tu ruční návěst dává. A musí mít čepici, jinak návěst neplatí. A na tuto návěst se jede Vmax, co je na trati. (pokud tam nejsou přilehlé výhybky). Když je to automatické hradlo, tam funguje světelná přivolávačka. Opět jedu dál traťovou Vmax. Ale to platilo za mých časů.

Ta je ještě jednoduchá.
Pojede úplně stejně, protože podle nové D1 zhaslé oddílové návěstidlo AB znamená návěst Stůj bez ohledu na opakovač – z příslušného článku zmizel dovětek o tom, že je-li oddílové návěstidlo AB zhaslé, ale opakovač přenáší dovolující návěst, strojvedoucí se řídí touto návěstí. (Rozdíl je pouze v tom, že v případě zhaslého oddílového návěstidla AB s červenými a bílými pruhy – viz níže – volá strojvedoucí výpravčího ihned, v případě návěsti Stůj po 5 minutách.)
Na autobloku zastavím a hned jedu max30 s pohotovostí zast.avit před kolejovými vozidly. Za všech podmínek a výpravčího opravdu otravovat nemusíš. Určitě by tě poslal do zádele nebo doporučil rovnou k přezkouškám. :) Výpravčímu jen oznámíš, že mu tohle návěstidlo nesvítí.
Podle nejnovější D1 má strojvedoucí u oddílového návěstidla AB s bílým označovacím pásem možnost pokračovat podle rozhledu (s případným respektováním Op štítu), nevidí-li v traťovém oddíle před sebou vozidlo, rychlostí nejvýše 40 km/h (předešlá verze D1 připouštěla dokonce 100 km/h). U oddílového návěstidla AB s červenými a bílými pruhy (i ty nám přinesla nová D1) bude v případě zhaslého návěstidla skutečně muset zavolat výpravčího a domluvit si další jízdu.
Vše, co je napsáno výše, platí jen pro vlak.

protože podle nové D1 zhaslé oddílové návěstidlo AB znamená návěst Stůj bez ohledu na opakovač
Tak tedy pojedu například rychlostí 140 km/h, před sebou je zelená ulice, opakovač zelené světlo a najednou na mne vyjukne návěstidlo autobloku, které nesvítí. Když dám rychlobrzdu, tak zastavím až u dalšího oddílu. Jedině, že by to návěstidlo při "spálení žárovky" se automaticky přestavilo na stůj a tedy bych k němu přijížděl na výstrahu. protože mám pocit, že za svých časů jsem tohle zažil.

Back
Nahoře