Projekt MSTS Bin - Archiv #3

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Karel napsal:
Pro upřesnění: Bin mám 1.7.022420. Lokomotiva s vozem Admnu zajíždí do ostatních vozů rychlostí chůze, ale F5 ukazuje rychlost 0.06 a nezastaví se to ani při rychlobrzě.

A tohle ti asi neříká nic, že:

Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 2e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s)
Break ( 5e7N 5e7N )
r0 ( 4cm 40cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 2e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s)
Break ( 5e7N 5e7N )
r0 ( 4cm 40cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)

Podle mne je zrada ve spřáhlech. Pokud vím tak by mělo být pro spolupráci s trainsetem nastaveno r0 ( 30cm 60cm ), a k tomu taky přizpůsobeny údaje v *.sd souboru a v položce Size ( 2.84679m 4.08297m 26.7676m ) souboru wag.

Miran má pravdu.
Maximální délku spřáhla si nastavte jak chcete ale minimální délka nesmí být menší než v default.wag. Udělám polopatistický obrázek s popisem nastavení spřáhel, boundingboxů a size, jak to mám vyzkoušeno já. A věřte, že mezi spřáhly může posunovač zapomenout prst a vozy se spojí i když o ten palec nepřijde.
Bohužel chybné nastavení vozů zjistíte teprve tehdy, až je rozdělíte a pokoušíte se je znovu spojit. V konzistu při načtení totiž MSTS nic nevyšetřije a rozestaví vozy podle fyzické velikosti a délky spřáhel v default.wag.

Miran: to mi opravdu nec neříká. nastavování vozů nerozumím, ale možná proniknu do jeho tajů. Ale teď mi leží na stole model 363 079 v H0, ten musím dodělat. :)
Promiňte mi příspěvek, co je mimo téma. :eek:

Naposled editoval moderátor:
Jedná se o silně nesymetrický vůz a ten je v trainsetu "do vyprodání zásob". Proto s takovými vozy nijak nešibujte a nechte jen do traffic. Ideální by byly nové skiny na nové skříně vozů. A tyto všechny vyřadit do pryč.

Karel napsal:
Miran: to mi opravdu nec neříká. nastavování vozů nerozumím, ale možná proniknu do jeho tajů. Ale teď mi leží na stole model 363 079 v H0, ten musím dodělat. :)
Promiňte mi příspěvek, co je mimo téma. :eek:

Tak sem alespoň potom dej fotku až to bude hotový. I my se rádi podíváme na pěkně udělaný model (na měřítku až tak nezáleží, bereme vše).

Tak snad naposledy k nastavení spřáhel:
Přikládám názorný obrázek, z kterého by mělo být aspoň pro trochu zasvěcené zřejmé jak správně nastavit spřáhla. Pro vysvětlení. Celková délka danná Size v příslušném *.eng nebo *.wag souboru včetně minimální délky spřáhel z default.wag souboru (je to dvojnásobek délky spřáhel na každé straně) musí být v *.sd souboru zmenšena zhruba o 2cm na každé straně aby došlo ke spojení. Při spojování jsou vyšetřovány ESD_Bounding_Boxy z *.sd souborů, po spojení a během jízdy už jen Size a délky spřáhel.
a zde je to názorně:
http://mstsbin.uktrainsim.com/data/Coupling.jpg
Kdo nechápe význam, měl by nastavení přenechat někomu zkušenějšímu.

Jelikož jsem odpůrce systému, aby si tisíce uživatelů dělali úpravy samostatně (tisíce verzí úprav, tisíce možných překlepů), ale měl by je jeden zodpovědný člověk spočítat pro všechny tak se Džordži ptám.
Jsou tyto rozměry u vozidel TBP spočítány správně? Nebo máš drobné výhrady. Vše jsem dal dohromady dosazením hodnot rozměrů z Shapevieweru do excelových tabulek od Honzy Ungrmana, kde se size v engu a ESD_Bounding_Boxy spočítají dle vzorců. Vše jsem takto přes schránku windows přenesl do eng a sd, takže jakýkoli překlep je vyloučen. Problémy se svěšováním jsem zatím neměl, až na , jak jsem se dříve zmiňoval, u aktivity "test Lysá". kdy jsem se měl spojit s Tvou 814 a 163100. Po přejití mi nešla 814 odpojit, jiným obě pronikly do sebe. Přiznám se, chybu jsem ještě nehledal. Klidně může být v 163100. Přece jen, tyto engy se po mých úpravách dál ladily a mohlo tam dojít k překlepu.

Pánové, a proč objevujete Ameriku? Popis, jak si spočítat spřáhla, přece máte zde http://www.train-sim.cz/. Včetně obrázků a podrobného popisu co a jak. Jediný rozdíl je ten, že Ondřej Frinta navrhoval přejít na 80 cm spřáhla a většina komunity zůstala u 30 cm z originál default.wag.

Jinak jako autor tabulek, které používá Zbyněk a někteří další k výpočtům spřáhel si dovolím oponovat Džordžovi. U 95% vozidel není v ESD_B_B korekce -2cm třeba. A vozidla, která nějakou korekci potřebují, jsou pak většinou vozidla nesymetrická nebo jinak atypická, a tam pak nejde zobecňovat hodnotou 2 cm, ale je třeba vozidlo odladit.

Zdravím.Projížděl jsem celé vlákno o Binu,možná,že jsem se přehlédl,ale nenašel jsem to a proto se ptám,nevíte(alespoň orientačně)na kdy se plánuje další zvěřejnění verze Binu s oběma sběrači?

To Bastard371005:
Až budu mít hotové ovládací prvky do kabiny, spolupracuji na tom s bobem57_cz.

To Zbyněk:
Beta verze 814, 914, nemá správně nastavena spřáhla a bounding_box.

Jinak jsem rád že je vše ostatním jasné, popsal jsem jen poznatky z analýzy chování MSTS tak jak jsou vysledovatelné z z analýzy kodu. Možná někdo popsal problematiku lépe a já opravdu objevuji Ameriku. Pak věřím, že se již nebudou vyskytovat diskuze o spřáhlech.

Bastard371005 napsal:
Děkuji.A mohu se ještě zeptat na aktuální stav prací?Děkuji

Tady na fóru existuje pravidlo, které říká: Nebombardovat autory jakýmikoliv dotazy typu "Kdy už to vyjde?", "Jak je to daleko?" a jinými podobnými. Až autor uzná, že je dílo zveřejněníhodné, tak ho zveřejní. Ostatním, kteří se nijak nepodílejí na vývoji, nezbývá než trpělivě čekat, neboť autoři svá díla tvoří ve svém volném čase a nepobírají za to žádnou mzdu. Tyto dotazy v žádném případě práce neurychlí, naopak zdržují a otravují.

Nakoľko sa tu teraz trochu diskutuje o spriahadlách, tak by som mal takú súvisiacu otázku a to či by sa nedali sfunkčniť nárazníky? A je moc utopická predstava, že by sa sprahadlové a narážacie ústrojenstvo chovalo reálnejšie? Napríklad pri ťahaní súpravy by sa medzery medzi nárazníkmi zváčšili ( podľa dľžky spriahadla ) a pri tlačení súpravy by sa taniere nárazníkov natlačlili na seba...

nebulus napsal:
Nakoľko sa tu teraz trochu diskutuje o spriahadlách, tak by som mal takú súvisiacu otázku a to či by sa nedali sfunkčniť nárazníky? A je moc utopická predstava, že by sa sprahadlové a narážacie ústrojenstvo chovalo reálnejšie? Napríklad pri ťahaní súpravy by sa medzery medzi nárazníkmi zváčšili ( podľa dľžky spriahadla ) a pri tlačení súpravy by sa taniere nárazníkov natlačlili na seba...

Aby se spřáhla natahovala a nárazníky stlačovaly? Jak bys to chtěl ošetřit na modelu? Pohyblivými nárazníky? A ještě aby se stlačovaly ty na vnitřní straně zatáčky? Pokud by se mělo něco dělat, tak směrem tam, kam to Džordž směruje. Čili fyziku a zvuky. A to že se ti v zatáčce trochu prlnou nárazníky? Vzpomeň si na dobu, kdy o MSTS Bin nebyla řeč, a uvědom si jedno: Džordž nemá k dispozici zdrojové texty aplikace, veškeré úpravy se dějí tak, že se rozebere strojový kód a začne se přemýšlet kam a jak příslušnou funkci umístit a napsat ji ve strojovém kódu.

To kam to Džordž dotáhl za necelý rok je obdivuhodné. Tolik ode mne.
Howgh, domluvil jsem....

Skôr sa mi jednalo o predlžovanie a skracovanie spriahadla. O stlačitelných nárazníkoch radšej ani nesnívam.

nebulus napsal:
Skôr sa mi jednalo o predlžovanie a skracovanie spriahadla. O stlačitelných nárazníkoch radšej ani nesnívam.
To je ale naprosto stejný problém - stlačování jako natahování. Uvědom si také, že většina vozidel ty spřáhla nemá vůbec a musíš si je jen domyslet. Některé vozy na Ppoollllových stránkách je mají a tam je pak rozlišeno, jestli je to vůz ve vlaku nebo na konci. U koncového kuple visí, u vloženého trčí ( ale trčí i po rozpojení ). A tohle by se zase mělo ještě dotáhnout a byl by jeden vůz, který by měl jako konec visící a jako spojený trčící kupli a animovalo by se to automaticky. No hrůza tohle sestavovat pro modeláře a ještě větší pro Džordže, který by takovou funkci měl implementovat. Buďme při zdi a skromně si vychutnávejme, co nám zatím Džordž milostivě poskytl a těšme se na vychytávky budoucí. S některými novými funkcemi bude opět zapotřebí kompletně přesypat celý trainset.

bob57_cz napsal:
... Některé vozy na Ppoollllových stránkách je mají a tam je pak rozlišeno, jestli je to vůz ve vlaku nebo na konci. U koncového kuple visí, u vloženého trčí ( ale trčí i po rozpojení ). A tohle by se zase mělo ještě dotáhnout a byl by jeden vůz, který by měl jako konec visící a jako spojený trčící kupli a animovalo by se to automaticky ...
Presne ako píšeš, všetko nie je možné ošetriť. Podobný problém je aj s otvorenými/zatvorenými prechodmi motorových + prípojných vozov a starších vagónov ( Rybáky, Ca, BCa ) a návestnými petrolejkami. To by zrejme musela vzniknúť nová verzia simulátora, ktorá by toto ošetrovala ako logický stav a nie ako teraz, keď to riešime na úrovni modelu.

Nechcem by nejak off-topic v rozbehnutej téme (inak tiež som za toto použitie), no bolo by možné spojazdniť vo zvukoch aj prehrávanie závislé na čase ?

bob57_cz napsal:
Je to i u x6y, ale jen u některých skinů, na které byl použit model druhé verze Starého. Přeskiny z první verze to nemají. To je taky jeden z důvodů, proč předělávám TABP a tyto prvoverzní přeskiny přetahuji na druhoverzní model.
To celkom úplne zrejme nepôjde, pretože tie najstaršie verzie 363 mali iné mapovanie textúr ( celkom určite môj skin 362.001 ŽSR )

Tax napsal:
bob57_cz napsal:
Je to i u x6y, ale jen u některých skinů, na které byl použit model druhé verze Starého. Přeskiny z první verze to nemají. To je taky jeden z důvodů, proč předělávám TABP a tyto prvoverzní přeskiny přetahuji na druhoverzní model.
To celkom úplne zrejme nepôjde, pretože tie najstaršie verzie 363 mali iné mapovanie textúr ( celkom určite môj skin 362.001 ŽSR )
Na jiném místě a nejednou jsem už psal, že se to týká modelů, které jsou meziverzně kompatibilní ( vycházející z modelů Starého a těch přeskinů je celkem dost ), ty si svoje samozřejmě omladíš sám, pokud budeš chtít.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře