CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Vše jsem opravil. Byla tam chyba, pokud si měl ABS WP a ten AI propáslo. Místo, aby ho 100% přeskočilo, tak v některých situacích AI zatuhlo.
Už to funguje.

A s píšťalkou to bude, konkrétně na téhle trati jsem hodně najezdil. Průvodčí písknul, aby lidi nenastupovali a fíra zavřel a jel.
V obecné rovině jsem nad tím ještě trošku popřemýšlel. Možná by nebylo špatné v základním principu uvažovat, zda se aktivita s přepravou cestujících odehrává před či po 01.07.2013. To by při doplnění variace krátkého a dlouhého zvuku píšťalky otevřelo cestu následujícím možnostem použití a interpretace jednotlivých variant (TICHO X DLOUHÝ ZVUK PÍŠŤALKY [návěst Pozor] x KRÁTKÝ A DLOUHÝ ZVUK PÍŠŤALKY [návěst Výzva k pohotovosti]).
V prvotním zjednodušeném nástřelu by se k tomu pak dalo přistoupit například takto:

„Do 2013
S vlakovou četou - varianta PÍŠŤALKA (.-):
stanice – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává výpravčí
zastávka – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává vlakvedoucí (předpis nenařizuje, ale umožňuje)

Bez vlakové čety – varianta PÍŠŤALKA (.-)
stanice – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává výpravčí
zastávka – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává strojvedoucí

Bez vlakové čety – varianta TICHO
stanice – ticho (narozdíl od varianty „.-“ dal výpravčí strojvedoucímu návěst Výzva k pohotovosti pouze výpravkou)
zastávka – ticho (narozdíl od varianty „.-“ dal strojvedoucí návěst Výzva k pohotovosti lokomotivní píšťalou)

„Po 2013“
S vlakovou četou – PÍŠŤALKA (-):
stanice i zastávka – přehraný zvuk návěsti Pozor dává vlakvedoucí

Bez vlakové čety – PÍŠŤALKA (-):
stanice i zastávka – přehraný zvuk návěsti Pozor dává strojvedoucí (předpis nenařizuje, ale umožňuje)

S vlakovou četou – PÍŠŤALKA (.-):
stanice i zastávka – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává strojvedoucí NEBO přehraný zvuk návěsti výzva k Pohotovosti dává vlakvedoucí (předpis nenařizuje, ale umožňuje)

Bez vlakové čety – PÍŠŤALKA (.-):
stanice i zastávka – přehraný zvuk návěsti Výzva k pohotovosti dává strojvedoucí

Bez vlakové čety – TICHO:
stanice i zastávka – ticho (narozdíl od varianty „-“ strojvedoucí nedal návěst Pozor, jelikož již dle předpisu použil nadřazenou návěst Výzva k pohotovosti a narozdíl od varianty „.-“ dal návěst Výzva k pohotovosti lokomotivní píšťalou)

Hráč by pak vždy mohl od aktivitáře dostat instruktáž s tím, jakou zvukovou variantu si má před spuštěním aktivity zapnout, a informací, jakou návěst přesně tato varianta ve stanicích a zastávkách bude vyjadřovat (s upozorněním na případné odchylky).
Je to samozřejmě věc na (asi delší) diskuzi.

Ale to zas směrujem do konkrétních let, prostě kompromis, jinak všechny aktivity, co vyjdou, jsou z roku 2004.

prostě kompromis
Ten bych viděl už v tom, že píšťalku má před odjezdem vždy jen jedna ze zúčastněných osob a případné ostatní zvukové návěsti jsou na hráčově fantazii (zrovna tak jako návěsti ruční).
A v rámci kompromisu by se rovněž věc nemusela (zatím) komplikovat více než těmito dvěma časovými obdobími a pro aktivity, resp. tratě z dob starších, kde by interpretace „do 2013“ již nevyhovovala, by se jako doposud využíval traťový default.

Pajavlaky, nechal bych to na hráči, už tak jsou tři možnosti a nevrtal bych se v tom, aby se nerozer... dalších tisíc věcí. :)

Iciku, jedna kosmetická zajímavost, co naštěstí nemá vliv na funkci živočicháře, ale čumím na to, jak tele na nové vrata. :)

Po přestupu do AI vlaku a odjezdu mimo Opavu, kdy už má být bývalá hráčova souprava v konci trasy a vlastně tam stát už napořád (za Kylešovicema) tak...

TVL normálně zmizí?! S tím jsem se setkal poprvé, jinak, když se tohle kdysi náhodně zdařilo OR vždy spadnul. Koukej, dojezd do Chuchelné a kontrola traffic:
PLAER.jpg

Naštěstí jde ORCZ i Loadnout, ale fakt čumím... :) :) :)

Pajavlaky, nechal bych to na hráči, už tak jsou tři možnosti a nevrtal bych se v tom, aby se nerozer... dalších tisíc věcí. :)
Já ale prakticky nenavrhuji nic jiného než jen současnou možnost Píšťala rozdělit na dvě –⁠ Píšťala Pozor a Píšťala Výzva k pohotovosti. Celý můj obsáhlý příspěvek výše je jen zdůvodnění a návod pro aktivitáře, resp. hráče, jak k těmto dvěma variantám ve hře přistupovat.
Pokud by někdo šikovný byl schopen a ochoten dodat zvuk Píšťala Výzva k pohotovosti, tak se domnívám, že se pro Icika jedná o prkotinu naprosto bez rizika. Nicméně, návrh padl, argumenty jsem podal, takže případnou poptávku realizace nechávám na ostatních.

Já ale prakticky nenavrhuji nic jiného než jen současnou možnost Píšťala rozdělit na dvě –⁠ Píšťala Pozor a Píšťala Výzva k pohotovosti. Celý můj obsáhlý příspěvek výše je jen zdůvodnění a návod pro aktivitáře, resp. hráče, jak k těmto dvěma variantám ve hře přistupovat.
Pokud by někdo šikovný byl schopen a ochoten dodat zvuk Píšťala Výzva k pohotovosti, tak se domnívám, že se pro Icika jedná o prkotinu naprosto bez rizika. Nicméně, návrh padl, argumenty jsem podal, takže případnou poptávku realizace nechávám na ostatních.
Ale pouze píšťalka je všude, mimo trať BP, takže stačí nechat zadání generováno tratí. Tam dokonce, když pojedeš v 50. letech na Ztracené, tak to generuje trať sama i trumpetkou. Takže dělat zatržítko kvůli jedné trati je zbytečné ne?

Tak a zpět k testům:
Tak jsem rozklikl pozici v Opavě a schválně přestoupil do AI, který nikam nejede a sledoval AI 742 + Bývylou soupravu hráče:

1. Kocour742, jakmile vyprší WP 3XXXX, se rozjede ke klacku, i když jej má pár metrů, předtím se hnul až na návěst povolující posun.
posun AI opv.jpg
No, tohle se dá omluvit, že fíra nevidel na trpaslíka :)

Posun a najetí AI 742+opuštěný PLAER v pořádku:
posun AI opv2.jpg
Po odjetí AI 742+odebraný BDtax od bývalé soupravy hráče, taky v pořádku a motor 810 od PLAER normálně djede do Kylešovic, kde je za perónem koncový bod:
posun AI opv3.jpg

Ale místo, aby zde zůstal stát napořád , tak zmizí:
posun AI opv4.jpg

Zde to problém není, ale poněvač AI z hráčovy soupravy nerespektuje WP 3XXX, pokud není před návěstidlem, tak pokud bude takto mizet, tak je problém třeba v tom, že u Os 5009 Praha - Přerov - Bohumín, v Přerově zmizne před xichtem opuštěná mašina ČSD 130, z niž hráč přestupuje na Bobinu 140. To mizení v koncovým bodu je problém, ač jsem se tomu předtím smál, teď mi došly důsledky.

A opravdu je takový problém, aby si každý vyměnil v .../Routes/XXX/Sound soubor "d_perm_03.wav" za takový, který mu vyhovuje? Když budu jezdit aktivity současné dám si tam ticho, když v době nedávno minulé píšťalku, a pokud jezdím převážně aktivity (nebo se bude jednat o trať) z období ČSD, tak trubku?

A opravdu je takový problém, aby si každý vyměnil v .../Routes/XXX/Sound soubor "d_perm_03.wav" za takový, který mu vyhovuje? Když budu jezdit aktivity současné dám si tam ticho, když v době nedávno minulé píšťalku, a pokud jezdím převážně aktivity (nebo se bude jednat o trať) z období ČSD, tak trubku?
Ale to je právě jakž takž vyřešeno, právě temi 3 polohami, kdo s tím není spokojen, může udělat přesně co popisuješ.

Toho Playera kradu úmyslně, aby se to chovalo jako všechny vlaky na kolejišti.
Ale v update jsem to vrátil. Je mi to buřt.

Toho Playera kradu úmyslně, aby se to chovalo jako všechny vlaky na kolejišti.
Ale v update jsem to vrátil. Je mi to buřt.
Nemusíš to vracet, stačilo by, aby opuštěný player dodržoval všechny WP, jako by tam seděl hráč. To že to je záměr jsem netušil. On je problém, že když si opuštěnému playeru dal WP, za nimž nebylo návěstidlo, tak na něm nezastavil. Takže v Přerově opuštěná 130 hráčem, která už posunovala jako AI, nezabrala jak WP na reversu a jede rovnou, nevyčká, aby to bylo dle reálu, ta o to hůř konec, kde je ve šturcu koncový bod a před ním byl WP 3XXXX, aby tam stála až hráč odjede, zastavila až na koncovým bodě a tam stála po zbytek aktivity. Ta varianta se zmizením je super, ale chce to, aby viděl player ten WP a zmizel až vyprší čas. To pak v aktivitě opravím.

Jak chceš, já jen, jestli jsi měl jiné plány a chovalo by se to korektněji, tak mně to bylo taky jedno, jen mne to zarazilo a hlavně hned mi skočil na mysl Přerov a Os 5009. :) Jinak paxové v AI bomba, občas vynechají, kdy jen ve stanici vystoupí, ale to je vlastně realita, takže opravdu paráda. A já jdu na další kousek, teď do roku 1989.

Dane, koukám ještě jednou do kódu a pokud AI s názvem Player:
- nepromešká ABS WP (3xxxx)
- nejbližší návěstidlo od stojícího AI vlaku není dál než 25 m
... tak AI zatuhne a čeká na signál, dovolující jízdu.

Takže se chová naprosto stejně jako AI s jiným názvem.

Ten WP povolí dřív jak návěstidlo, aby se pistavilo hned za vlakem do Hradce. Nic neřeš, fíra si to pitáhl. K tomu opuštěnému playeru.

Pokug je WP 3XXXX a za ním návěstidlo, tak ano, zastaví

Pokud je WP 3XXXX na trase a za ním koncový bod před klackem, nebo i když je v trase a návěstidlo tam není, nezastaví a projede jej, klasický AI, co není z hráčovy soupravy zastaví.

Aktivita už je smázlá z tratě a odeslaná, taď jsem nahodil Osobák Krnov - Hanušovice - Olomouc z roku 1989.

šlo by přidat nevím asi do open rails cz/sk kdyz udelam printscreen tak at se uklada spise do .jpg nez .png nebo apeluji na admina fora aby pridal podporu png pro vkladani obrazku zde na forum diky

Back
Nahoře