CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
ML636: Pitomci a kopyta jsou v každým oboru, v každý době. Já ti zas naopak řeknu, že jsem se v rámci seznání něco najezdil na rychlíkách (určitě víc, než ty jsi zhlédl videí od nějakých exotů) a mnohdy jezdili mladý kluci mnohem čistějc a elegantnějc než starý fírové. Zmiňuješ brzdění, tam jsou skutečně velmi markantní rozdíly – kolikrát ti chlap před důchodem háže takový kotvy, že by za to zácvikář zasloužil přes ruce...

Spousta mladých fírů se snaží jezdit co nejlíp, s citem, s rozmyslem a s ohledem k mašině i k soupravě. Jenže, světě div se, většinou nemají v práci čas ani pomyšlení natáčet videa, takže o nich vůbec nic nevíš. A jak jsem psal, dát kameru do mašiny některým těm tvým antickým bohům, taky bys možná něco viděl...

Je to člověk od člověka a opravdu nelze paušalizovat. I po technický stránce ví starý fírové někdy kulový, divil by ses...

A podívej se, jak jezdí ten, kdo vyrostl s foťákem v ruce a jenom zdravotní limity trochu povolily (a psychologové jeden po druhém rezignují) tak dostal do ruky několik stovek tun a chová se k tomu jako k Piko vláčku.

Podívám se snadno – až na ten poslední bod je to můj případ.

Že se ze strojvůdců stali řidiči, je podle mně špatně. Dobrá znalost strojů se projevovala v chování k nim. Druhým problémem bylo psaní požadavků na opravy, kdy po příchodu "řidičů" se objevovaly zápisy typu "reflektor blbne" nebo " skluzovka občas omezuje výkon" (pokud tam není podrobnější vysvětlení zní to divně, protože od toho tam je, aby občas - při skluzu - výkon omezila). Odbornější zápisy totiž velmi pomáhají dílnám závadu najít.
Jistě namítnete, že nové mašiny už hlásí závady sami, ale v elektronice se dějí věci, hlavně při vysokých teplotách. Jednou jsem na ONJ bral od kolegy 363, na které spal. Aby ho nebudil ventilátorek chlazení skříně elektroniky, pohnul termostatem. Vyjel jsem v "Ojezdu" do šturcu. Po přechodu na 2.st nešla nahodit, tak jsem najel na vlak samotíží. Vrátil jsem se na 1.st a otevřel skříň elektroniky a vyvalilo se na mně teplo. Na kartách řízení unipulzu svítily naplno žárovičky velikosti otevření přisl. pulz. měničů i když byla mašina shozená. Po nápravě jeho odborného působení a vychlazení skříně "holka" jezdila báječně. Pokud bych jí jako řidič poslal do depa, ona by vychladla a nic by nenašli.
Opravdu nemám zapotřebí machrovat, jen jsem to použil jako zdůvodnění svého názoru.

a mnohdy jezdili mladý kluci mnohem čistějc a elegantnějc než starý fírové.
Dříve se hodně mladý člověk na osobní vlak jen tak hned nedostal. Po zkouškách nejprve nějaký rok na posunu, pak nákladní vlaky a na osobní dopravu tě pustili, až jsi byl vyzrálý fíra. Co si pamatuji, tak na osobní dopravě jezdili fírové kolem 30 let a výš. A fírové dědkové, že by neuměli jezdit? To nehrozilo. Ti spíš už se moc nikam nehonili a chtěli v klidu dosloužit. A nějaká neschopnost mašiny? Snažili jsme se dojet za každou cenu. Pomocný vlak nebo lokomotivu jsem zažil snad jen dvakrát. Jednou zadřené ložisko v podvozku, podruhé utržený sběrač ne naší vinou. Tohle bylo nad možnosti, opravit si to sami. :) Jednou jsme cestou z Benešova měli díru v hadici hlavního potrubí. Cestou to prasklo. Do Prahy až na ONJ, to by byl dobrý námět akčního filmu. Nesmělo se moc brzdit vzduchem a v žádném případě nestahovat sběrač, jinak by tlak klesl pod 5 barů a už se nerozjedeme. Tedy všechny kompresory jely naplno až z nich šel smrad, ručička manometru těsně nad nebo téměř rovno 5 barů. Proto do haly na ONJ jsme vjížděli nepovolených asi 30, těsně před halou stáhnou sběrače, ihned to začalo brzdit a na konci haly nám nechali chuťovku, odstavený traktor. Ale fíra byl opravdu dobrej. Zastavil přesně. Dnes by tohle asi nikdo neriskoval a vlak by odstavil hned v Říčanech a nazdar. Tedy pokud by tam z trati dojel.

Dobrá znalost strojů se projevovala v chování k nim.
To je možná i o nějaký tý srdcařině a vrozeným kladným vztahu k mašinám – nepodmíněno tím, jestli už do sebe fíra stačil vsáknout desítky schémat. Možná tedy trošku i o tom, jestli člověk, jak píše ML636, vyrostl s foťákem v ruce, nebo prostě jen chodí do práce. Osobně se k mašinám chovám, jako by byly moje vlastní. A vůbec mi v tom nebrání, že nemám žádnou svojí turnusovku a skáču z jedný na druhou.
Jednou jsem na ONJ bral od kolegy 363, na které spal. Aby ho nebudil ventilátorek chlazení skříně elektroniky, pohnul termostatem.
Tak o tomhle už jsem slyšel. Mám pocit, jestli mi to zrovna náhodou neříkal nějakej rychlíkář při seznání na budějckým koridoru... Nebyl jsi to nakonec ty?
V každým případě si myslím, že to bylo způsobeno ani ne tak tím, že by to byl, jak se říká, „pouze řidič“, jako tím, že to byl blbec... :D I řidič musí uvažovat a vědět, jak si nevyrábět závady.
Po zkouškách nejprve nějaký rok na posunu, pak nákladní vlaky a na osobní dopravu tě pustili, až jsi byl vyzrálý fíra.
A myslíš si, že tahat dlouhý, těžký náklady (za snížený adheze, do stoupání apod.) je o něco jednodušší, než „hodit páku na okno“ či pendlovat s pár soupravama, co brzdí pokaždý stejně?
To, co popisuješ ve svým příspěvku dál, je slušná prasárna... Jak mám jako nostalgik starou železnici rád, tak tohle je naopak ukázkou, že měla i svoje stinný stránky a v něčem se od tý doby dokázala posunout k lepšímu. Měl bys možná taky zmínit, kolik fírů třeba přišlo o život jen tím, že se snažili ve stresu za každou cenu mašinu opravit a dojet, aby nespáchali hrdelní zločin zneschopnění, a nebyli vyřazeni z dobrýho turnusu, či pak na školeních veřejně propíráni jako idioti.
A mimochodem, že se spousta fírů dříve nedostala přes náklady třeba čistě z politických důvodů, je taky známá věc (což neříkám proto, že bych byl nějaký zastydlý antikomunista –⁠ prostě to bylo jedno z negativ, vedle některých pozitiv, který ta doba nesla).

Měl bys možná taky zmínit, kolik fírů třeba přišlo o život jen tím, že se snažili ve stresu za každou cenu mašinu opravit a dojet
Teď jsi mne opravdu rozesmál.
Jsem tady a žiju a neslyšel jsem jediný případ, že by někdo přišel o život, že si opravoval mašinu. My jsme opravdu nebyli řidiči, ale museli jsme něco umět i dodržovat bezpečnost práce. Například na 451 se nám rozsypal kontroler. Praskla jedna vačka a bylo vymalováno. Ale dostal jsem nápad, že vačky od rekuperace se nepoužívají, tak jsme šli do toho. Demontovala se zlomená vačka, odmontovala od rekuperace, vyměnilo se to, a pak bylo nutné nastavit současnost, jinak by nastal ohňostroj, kdyby nějaká vačka sepla dřív než zbývající, co mají sepnout současně. Já si to pamatoval ještě z dílen, jak to štelovali mistři. Ty měděné palce se musely různě podkládat azbestovými podložkami a současně ručně točit kontrolerem.
Ale to bych nebyl já, poslední šroubek a mě upadl. A do toho nádražní rozhlas v Hradci Králové: "Pantograf z výtahu pojeď k peronu na kolej xy". Haha. Honem najít šroubek, ale našli, našli. Tak vše zavřít, zamknout, vrátit klíčky do klíčového průmyslu, pak šlo mašinu odzemnit (odpojovače). Pak ještě ze samostatné dát soupravu na celou a hurá do stanice. Test dopadl na výbornou. protože po najetí na sérii, kdyby něco bylo špatně, tak by kontroler hrozně střílel. A zbytek šichty mašina jezdila bez problémů. Ale kdepak, odvedli jsme perfektní práci. To už i strojmistři o nás věděli. Když měl někdo problém s mašinou, tak "vás střídá Klepal s Šemorou a oni si to už opraví" :)
A víš jaký to byl vždy adrenalín s dobrým pocitem? Ale takových fírů jsem znal víc. Jezdil jsem s jedním alkoholikem a on měl problém, asi jednou za rok přišel střídat ve stavu jak zákon káže. Ale on zadní mašinu vezl jen do depa, celou noc jsme jezdili na druhé jednotce solo a ráno jsme se pak znovu spojovali. Ten fíra už byl celkem vystřízlivělý a jen prohlásil "spravil jsem si v noci stroj a už vše funguje jak má" Mašina měla nějakou závadu a jezdila jen na půl.

Teď jsi mne opravdu rozesmál.
Jsem tady a žiju a neslyšel jsem jediný případ, že by někdo přišel o život, že si opravoval mašinu.
Nikdy jsi neslyšel o smrťácích třeba v souvislosti s hlavním vypínačem? Já ano, z vícero stran...
Všechna čest před tvejma schopnostma, to ti nikdo neupírá. Na druhou stranu, pokud vím, tak jsi byl oficiálně pomocník, mechanik, tedy stěžejní náplň tvojí práce spočívala v činnostech mimo vlastní řízení. Dneska žádný pomocníci, mechanici nejsou a mladí kluci jdou rovnou coby strojvedoucí (a především ⁠řidiči) sami do ostrýho provozu. Obstáli byste (ty spolu s některými dalšími zde) líp než oni?
museli jsme něco umět i dodržovat bezpečnost práce
To je z těch tvých historek naprosto evidentní. :D

Fakt by mě zajímalo, kolik bylo kdy neschopností jenom proto, že se v tom někdo vrtal.
Tehdejší mašiny nebyly jako dnes. Staří fírové vyprávěli, že na parní lokomotivě stačilo pořádné kladivo a tím se opravilo snad vše. Na bobinách, žabotlamách, tam nebyl problém cokoli si opravit svépomocí. Zamrzlé jímky, tak fagule a oheň. To už je asi také minulost. Ale vrtat se dnes v elektronice, to asi nelze. Dnes je jiná doba.

Práve vyšla aktualizácia Pack Diesel kde nájdete Novú kabínu ZSSKC 742 a tak isto upravenú kabínu ČDC 742.
Taktiež na modely od Neznamsebe urobil @nebulus freightanim model žalúzii, ktoré sa otvárajú v závislosti od teploty oleja a vody. Tak isto na streche sa točia ventilátory a ďalšie iné veci.
V balíčku je 5 modelov od Neznamsebe z toho sú 3 skiny od Lukyn-CZ, Jakub H. a Roba.
Tak isto tam nájdete naladené 742 od O. Janiša a však tieto modely nemajú animované žalúzie.

Sťahovať môžete tu: MSTS-RW.CZ

Pack-742.jpg

Práve vyšla aktualizácia Pack Diesel kde nájdete Novú kabínu ZSSKC 742 a tak isto upravenú kabínu ČDC 742.
Taktiež na modely od Neznamsebe urobil @nebulus freightanim model žalúzii, ktoré sa otvárajú v závislosti od teploty oleja a vody. Tak isto na streche sa točia ventilátory a ďalšie iné veci.
V balíčku je 5 modelov od Neznamsebe z toho sú 3 skiny od Lukyn-CZ, Jakub H. a Roba.
Tak isto tam nájdete naladené 742 od O. Janiša a však tieto modely nemajú animované žalúzie.

Zobrazit přílohu 36349
Veliké díky, parádní práce.

A kdyby byl jenom řidič, tak by termostatem pohnout nemohl.
Fakt by mě zajímalo, kolik bylo kdy neschopností jenom proto, že se v tom někdo vrtal.
To je právě zajímavé, že podobní lidé o mašinách moc nevěděli, ale takovéhle "vychytávky" znali dokonale. Vždy jsem se divil, proč radši nespali na 2.st., kde skříň elektroniky není.
A na problémy s chlazením elektroniky jsem narazil na můj vkus v létě docela často ( 2x - 3x ). Já si to pak už víc hlídal, tak hlavně když se mnou někdo telefonem konzultoval své problémy. Dost často se jim děly věci, které se jevily, jako úplné nesmysly.

Zobrazit přílohu 36349
No škoda že filip má funkční PC až od včera... :/ jinak by tam byly aj moje 742... to by teprv bylo poježděníčko!

Parádní práce. Kdyby se jednou podařilo alespoň z části nějak vyladit i 770/1... :) Každopádně díky za předčasné vánoce, je to fakt super.

Zobrazit přílohu 36349

Tak tohle jsem teda nečekal. I když je pravda, že Bangle už potřebovala novější ladění, protože např. stále na ni nešlo zapínat pozičky nezávisle na sobě atd.
Docela mě překvapil i jeden malý detail. a to ten, že když na Bangli, či Brejlovci dáte kontrolér do výběhu hodně rychle, spalovák vyjede trochu víc do otáček, ale pak točky zase spadnou.

Ale pozor! Pokud máte u Bangle kontrolér na maximum, spalovák jede na maximální provozní točky a vy rychle dáte kontrolér do výběhu, spalovák se začne přetáčet a nakonec se sám zastaví. Zastavení spalováku, ale není v tomto případě způsobeno tím, že by se spalovák kvůli přetáčení roztřískal, ale kvůli tomu, že diesely, jako Bangle a Brejlovec, mají ochranu proti přetáčení spalováku, která spalovák zastaví, pokud se začne z nějakého důvodu přetáčet.

Pokud chcete u Bangle dát výběh a nechcete přetáčet spalovák, postup je celkem snadný. Dejte kontrolér na 1. stupeň (V informačních zprávách se musí objevit: "Kontrolér: 4%") chvíli počkejte, než točky spalováku trochu spadnou a pak dejte výběh. Nelekejte se, když točky trochu vyletí nahoru, ale spalovák by se už neměl přetáčet.

U Brejlovce se při ručním řízení sice stane po zadání výběhu to stejné (spalovák lehce vyjede do otáček), jako u Bangle, ale protože se s kontrolérem nedá hýbat tak prudce. Pravděpodobnost, že u Brejlovce přetočíte spalovák je o něco menší. V případě jízdy na ARR si s přetáčením spalováku nedělejte starosti. ARR snižuje výkon postupně, ne naráz (a to i v případě, že změníte zadanou rychlost na menší, něž byla ta zadaná předtím), takže točky spalováku plynule slezou dolů. ;)

Kto chce vidieť čo spraví regulátor pri prudkom zídení zo 6. stupňa do nuly, tak tu to vidno. Bohužiaľ rýchlosť bola len 20km/h, pri takej 60km/h , by už možno zaúčinkovala ochrana a motor vypla.

Pozornejší ľudia si možno všimli že ventilátory sa stále pomaly točia. Aj to je podľa skutočnosti, lebo spojky stále prenášajú trochu krútiaceho momentu aj vo vypnutom stave.

Pokud chcete u Bangle dát výběh a nechcete přetáčet spalovák, postup je celkem snadný. Dejte kontrolér na 1. stupeň (V informačních zprávách se musí objevit: "Kontrolér: 4%") chvíli počkejte, než točky spalováku trochu spadnou a pak dejte výběh. Nelekejte se, když točky trochu vyletí nahoru, ale spalovák by se už neměl přetáčet.
U většiny skutečných starších dieselových lokomotiv ( 720, 721, 742, 749 - 754) s elektrickým přenosem. při sjíždění z výkonu do jízdy výběhem, mělo vždy vyčkat na 1.stupni než klesne trakční proud ( ztichnou trakč. motory ), protože při přestavení kontroléru z 1.st do 0.st vypínají linkové stykače trakč. motorů a odpojují elektromotory od trakčního dynama. Omezuje se tím opotřebování těchto stykačů při vypínání velkých proudů. Mám takový dojem, že pouze 781 měly vypínání stykačů hlídané samočinně. U 754, která neměla klasický kontrolér, se sjelo pákou až k dorazu (odpovídal 1.st a pak se musela použít trochu větší síla ke stažení do "0"

Back
Nahoře