CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Přesně naopak, než je utahování celé soupravy (shift+§ utahuješ celou soupravu a Shift+ů ji povoluješ). :-) Obrať to prosím, ať je to stejně, Shift+Ctrl+§ zabržděno a Shift+Ctrl+ů odbržděno. Jinak dík moc.

Kouknu na to.
Děkuji. Ještě pro upřesnění, zkoušel jsem jak mašinu z Packu, tak i stroje, které jsem si doplnil sám (používají stejné ladění), zkoušel jsem i neORCZ vozy, paradoxně se chovají lehce korektněji, než ORCZ vozy, při rychlém odvětrávání nemají tak citlivé brzdy a brzdové válce se nenaplní. A netřeba zkoušet to s rychlobrzdou, nebo přebitím potrubí ve Švihu - stačí jen z jakéhokoliv stavu zavést Nízkotlaké přebití a vyčkat 5,4 baru v celé soupravě, pokles je tak rychlý, že brzdy naskočí i bez předchozího přebití.

@ML636 Je svým způsobem hezký pozorovat, jak si program žije svým životem a mimochodem generuje tytéž závady, které se objevují i v reálu. Mně se to stejné, co popisuješ, jednou stalo u cca 650 m dlouhého vlaku, takže zdánlivě dost svízelná situace. Časovací vzduchojem odvětrával rychleji, než měl, nebo byl netěsný, kdoví, každopádně přestavení brzdiče z P do J vždy vedlo k zabrzdění vozů (navíc se samozřejmě dostával tlak do převodníku, takže mašina, bylo to eso, vždy okamžitě sjela z výkonu). Stačilo ale nechat potrubí v poloze P dobouchat na 5.4 bar, zavřít brzdu, nechat odvětrat skrze ztráty vzduchu a pak už přebití nepoužívat. :)

Přesně naopak, než je utahování celé soupravy (shift+§ utahuješ celou soupravu a Shift+ů ji povoluješ). :) Obrať to prosím, ať je to stejně, Shift+Ctrl+§ zabržděno a Shift+Ctrl+ů odbržděno. Jinak
Jo, přesně jsem se trefil s info textem naopak. :) V simulátoru je to správně.

Děkuji. Ještě pro upřesnění, zkoušel jsem jak mašinu z Packu, tak i stroje, které jsem si doplnil sám (používají stejné ladění), zkoušel jsem i neORCZ vozy, paradoxně se chovají lehce korektněji, než ORCZ vozy, při rychlém odvětrávání nemají tak citlivé brzdy a brzdové válce se nenaplní. A netřeba zkoušet to s rychlobrzdou, nebo přebitím potrubí ve Švihu - stačí jen z jakéhokoliv stavu zavést Nízkotlaké přebití a vyčkat 5,4 baru v celé soupravě, pokles je tak rychlý, že brzdy naskočí i bez předchozího přebití.
Byla tam závada něco jako popsal Pajavlaky. :) Ale už je opravená.

Icik: Tak to jsem rád, že to nebylo zase mezi židlí a strojem. :D Děkuji za opravu.

Pajavlaky: Já bych se bál, že se mi ten vlak někde na konci stejně neodbrzdil, ale co jiného s tím dělat, když je to nejstarší dálkové ovládání na světě, tak vrtošivé. :D A jak se znám, tak bych se zapomněl a použil to přebití hned za chvíli. I když je fakt, že zbytečně nešvihám ani v simulátoru, leckdy je to nedbytečné, nedávno jsem viděl jedno video, kde fíra švihal na osobáku v soupravě se dvěma kotoučovými vozy a lokomotivou. To je cesta, jak si tu soupravu zblbnout.:rolleyes:

Abyste pochopili, proč tam vznikla chybka, je to proto, protože se ladil tlakový spád. On byl totiž příliš pomalý, špatně a nerealisticky se brzdily dlouhé náklady a vůbec to neodpovídalo zvukové nahrávce, kde je slyšet za jak dlouho naskočí brzda na posledním voze dané soupravy. Je to stále ještě otevřené a můžou nastat případné změny. Ale už teď mi to přijde lepší než dříve.

@ML636 Tak ono naštěstí k tomu, aby brzda povolila (natož, aby odlehly zdrže), by nemělo být potřeba hlavní potrubí dofoukat až na tlak v rozvodovém vzduchojemu. Ale samozřejmě bych se sám od sebe do brzdění při 5.4 barech v rozvodových vzduchojemech také nepouštěl (třebaže někdy je potřeba do toho sáhnout dříve, než se časovací vzduchojem odvětrá, a pak odbrzdit opětovným přebitím).
Krátkých švihů se osobně nebojím, do delších se nepouštím - stačí jedna netěsná vyrovnávací záklopka v soupravě a je problém. Pokud je ale rozvaděč v pořádku a vyrovnávací záklopka těsní, tak mám vyzkoušeno, že i u solo mašiny lze zavést plnící švih po celou dobu, co se vyprazdňuje brzdový válec, a brzda se nepřebije.
U krátkých souprav, jak popisuješ, to švihání nemá příliš smysl – vyprazdňování brzdového válce tam není omezováno nárůstem tlaku v potrubí, ale dýzou v rozvaděči, takže nic neurychlíš.

Abyste pochopili, proč tam vznikla chybka, je to proto, protože se ladil tlakový spád. On byl totiž příliš pomalý, špatně a nerealisticky se brzdily dlouhé náklady a vůbec to neodpovídalo zvukové nahrávce, kde je slyšet za jak dlouho naskočí brzda na posledním voze dané soupravy. Je to stále ještě otevřené a můžou nastat případné změny. Ale už teď mi to přijde lepší než dříve.
Bohužel změny nastaly i u osobky: (zatím zkoušena jen) řada 151 s 10 vozy, zadní autovůz DDm pouze v režimu P, úsek Košice-Kysak, pak jsem to musel vypnout.
1.) Po doplnění tlaku v potrubí na 5 barů po předchozím provozním brzdění se nepovolí vozy - zbytkový tlak v brzd. válcích všech vozů je 0.3 až 0.8 baru.
2.) I po zavedení nízkotlakého přebití vůz DDm (v režimu P a /prázdný/) cca 20 sekund vůbec odmítá odbrzdit a velmi pomalu odfukují brzd. válce, extrémně pomalu, to nikdy nebylo, brzdy sleduji průběžně všude.
3.) Proč jsem zase švihal a přebíjel - po zastavení v Kysaku, doplnění HP na 5 barů a plném zabrzdění lokomotivní brzdou, se ozvala nepřetržitá bdělost, která nešla odmáčknout, ani vypnout, ani zrušit obsluhou ovladačů. Po stisku tlačítka bdělosti se ozval signál bdělosti do signálu. A potom VZ bum.
Kvituji zásah VZ pomocí Backspace, naplním potrubí, odbrzdím soupravu. Za chvíli opět totéž. Restart simulátoru - opět totéž.
Pokračovat lze jedině po úplném vypnutí VZ (tj. v reálu bez papírů a na dílně).
4.) Podivné chování manometru hlavního potrubí a kontrolky "průtok" na stanovišti:
a) potrubí se v poloze Vysokotlaký švih plní "by vočko" na můj vkus relativně pomalu i u kratších souprav, tj. pomalý nárůst hodnoty a reakce hodnot tlaku vozů na ni.
b) kontrolka Průtok svítí trvale i po postupném odvětrávání nízkotlakého přebití. Svítí od 5.4 baru do 5.2 baru. Potom zhasne, ale následné odvětrávání opět kopíruje nějakým zvláštním přiblikáváním. Předtím fungovala úplně perfektně, blikla vždy do změny tlaku v potrubí, teď buďto svítí, nebo jako kdyby kopírovala to včerejší chybné rychlé odvětrávání. Nevím, snad to popisuji přesně. :confused:
-------------------------------------
Pajavlaky: Jo, kdyby tak člověk mohl mít pořád tu "svou" mašinu a věděl, co si s ní může dovolit, a kdyby vozy hlavně na nákladech, brázdící křížem krážem celou Evropu, byly vždy v prvotřídním stavu. :rolleyes: Jednou jsem jel v líném koutě s kamarádem NEx, vezli jsme většinou rumunské vozy. Ty kromě zcela volných kuplí, co jsme si v Pardubicích při čekání částečně poopravovali, měly skoro všechny vůli mezi špalky a koly dobře 10 cm, možná i více. Ale kupodivu to brzdilo, akorát z toho šly děsné zvuky a kopance. To byl vůbec vlak hrůzy. Výpravčí v Pardubicích volal a ptal se, co jsme za dopravce a pro koho to vezeme, nabídl Unipetrol nebo Cargo. Když zjistil, že nejsme ani jedno, tak "máš plochý kola, shazuji a jdeš bokem". :-D

@ML636 Ničeho z toho, co popisuješ v bodech 1), 2) a 4b) se mi nepodařilo docílit (mimochodem, co se týká kontrolky průtoku, ta má správně svítit jen při plnění potrubí, nikoliv při každé změně tlaku v potrubí, jak tomu v rámci její perfektní funkčnosti bylo donedávna).
Ty vozy jsou laděné pro OR CZ/SK? Pokud ne, tak nechápu, co řešíš – nejde o to, že by se snad měla ignorovat snaha o kompatibilitu s externími vozidly, aby byly nějak kompromisně použitelné, ale jde o to, že onen ustavičný tlak na to, aby se hlavně v OR CZ/SK dalo nějakým způsobem jezdit i s nevyladěnými vozidly, z nichž s některými se dost možná nedalo pořádně jezdit nikdy a nikde, může snadno brát autorům OR CZ/SK čas, energii a chuť do vývoje a být omezující – jen můj osobní názor. Takže za mě novinky a opravy napřed vyzkoušet s vozidly určenými pro OR CZ/SK a až pak případně řešit vozidla jiná. Rozhodně by nemělo být hlavním cílem, aby se za každou cenu dalo pseudorealisticky jezdit úplně se vším, nebo ano? Neodbrzďuje-li ti vůz, tak ho odstav do kopřiv a zapřáhni jinej...
PS: Možná je to opět jen ukázka toho, jak si program žije svým životem, protože s odbrzďováním autovozů bývají problémy i v reálu...

Tohle byla právě souprava už laděná ORCZ/SK, původně ne, ale já si ty vozy postupně předělávám na includy a podle dostupných typových ladění dle ORCZ/SK osazuji zápisy hromadně i na starší původně nekompatibilní vozy. Mimo ten DDm samozřejmě, to je takový tygrolev zatím.
Nikdy jsem neměl takovéhle problémy ani u nekompatibilních vozů.
A náhodou ta kontrolka průtoku co reagovala na jakoukoliv změnu byla dobrá, na některých řadách i dvojitě odblikla po dorovnání tlaku po přebití. To bylo super. Určitě bych to jako zpětnou vazbu na brzdič uvítal i v reálu. Teď to každopádně zlobí víc než kdy předtím.

@ML636 Pokud v reálu kontrolka průtoku indikuje jen průtok od hlavního vzduchojemu k brzdiči, tak přece není žádný rozumný důvod, aby v simulátoru reagovala na průtok hlavním potrubím, jakkoli by ti takové technické řešení přišlo super. :D
Nevadilo ti například, že ti donedávna, coby další negativní důsledek pomalé tlakové vlny (vedle přílišně nízké průrazné rychlosti), při odbrzďování delších nákladů docházelo ke zhasínání kontrolky průtoku třeba i několik minut předtím, než se potrubí skutečně dofoukalo (v důsledku nerealisticky rychlého dofoukání části potrubí v místě prvního vozidla)? Na mašině 5 barů, kontrolka průtoku zhaslá, a vzadu soupravy v potrubí teprve 4 bary – proti tomu je přece nějaké občasné probliknutí, nějaká ta občasná kosmetická chybka, naprosto zanedbatelnej problém (strojvedoucí takto vůbec neměl možnost dle indikačních prvků na stanovišti k tomu určených žádným způsobem odhadnout, zda už bude konec soupravy volný, nebo ne). Jsou prostě věci, které nejsou na první pohled viditelné, ale jsou mnohem zásadnější než ty, co viditelné jsou...

Díky. To funguje.:) Byl jsem po havárce PC nucen pořídit konečně nový a firmu jsem zaúkoloval, že musí za každou cenu OR chodit tak, jak to bylo.:D
Přesto nastal problém: Fonty k Mirelu zmizely, což je asi logické, byly ve Windowsu, takže Mirel psal jinak (vyřeším, doplním).

A teď jsem asi udělal kravinu, ale ta by teoreticky neměla nastat: Pro jistotu jsem přepsal skoro vše znovu. Kromě toho, spousta packů byla během měsíců aktualizována, hlavně ty vozy, tak jsem nechal přepsat i potřebné soubory, stíny, tertexy, soundy a spol. Včetně x5x Packu, přičemž jsem doufal, že si 350 nasají ty nově stažené fonty (kde jsem měl pouze úpravu zesílení zvuku některých stykačů - neřeším).
Bohužel testovací rychlobrzda a zkušební lehčí "přešvihnutí" soupravy A+B ladění ORCZ/SK se 150.222 a následné zavedení "nízkotlakého přebití", způsobí, že po navrácení brzdiče do jízdní polohy, ventil odvětrává z 5,4 baru na 5 barů tu soupravu během cca půl minuty, místo cca 4 minut. To způsobí naskočení brzd vlaku i lokomotivy a není z toho ven, jedině cheatem Shift+pomlčka, vše srovnat na 5 barů.
Co se mohlo stát? Aktualizace si s něčím nerozumí? Měl ten problém ještě někdo? Trainset jsem měl v tomhle vyladěný, tak jsem to tolik nesledoval, ale pokud vím, vadné nízkotlaké přebití a necitlivost rozvaděčů se tu neřešila. A naopak aktualizace tomu snad neměla ublížit.:rolleyes: Co jsem si s tím zase provedl?:confused: ...také jsem si při té příležitosti všiml, že na tlakoměru tlak při švihnutí naskakuje poměrně pomaleji, než předtím. Jestli to nějak souvisí, případně pomůže odhalit chybu. Se z toho po... Všechno fungovalo.:confused:
Tohohle jsem si taky všimnul. Ale tehdy jsem si klamně myslel, že jsem brzdu omylem přebil, takže jsem jen odvětral brzdové válce a moc to neřešil.
Jinak můžu taky potvrdit, že oprava zabrala a srovnávání po nízkotlakém přebití funguje, jak má.
Tak ono naštěstí k tomu, aby brzda povolila (natož, aby odlehly zdrže), by nemělo být potřeba hlavní potrubí dofoukat až na tlak v rozvodovém vzduchojemu. Ale samozřejmě bych se sám od sebe do brzdění při 5.4 barech v rozvodových vzduchojemech také nepouštěl (třebaže někdy je potřeba do toho sáhnout dříve, než se časovací vzduchojem odvětrá, a pak odbrzdit opětovným přebitím).
Krátkých švihů se osobně nebojím, do delších se nepouštím - stačí jedna netěsná vyrovnávací záklopka v soupravě a je problém. Pokud je ale rozvaděč v pořádku a vyrovnávací záklopka těsní, tak mám vyzkoušeno, že i u solo mašiny lze zavést plnící švih po celou dobu, co se vyprazdňuje brzdový válec, a brzda se nepřebije.
U krátkých souprav, jak popisuješ, to švihání nemá příliš smysl – vyprazdňování brzdového válce tam není omezováno nárůstem tlaku v potrubí, ale dýzou v rozvaděči, takže nic neurychlíš.
Upřímně, já sám používám vysokotlaké švihy jen výjimečně. Třeba, když mi bouchne VZtka, nebo z nějakého důvodu tam hodím záchranou a potřebuju fofrem odbrzdit (např. nechci úplně zastavit), ale jak jsem už napsal, to dělám jen výjimečně. Většinou po bouchnutí VZtky nebo hození záchrané (a když odbržďuju po zabrždění) použiju odbržďovací polohu a nafoukám brzdový potrubí pomalu a plynule.

Ahoj.
Tak k těm hadicím a kohoutům, jak jsem psal v SZ. Nevím zda není v update. AI vlak najede na moji lokomotivu a přihodí mi tři vozy, Mašina AI se od vozů odvěsí a odjede.
Mezi lokomotivou a vozy, co byly AI se po odvěšení kohouty uzavřou, le mezi moji mašinou a vozy, co mi AIčko přidalo, jsou hadice rozpojeny a kohouty zavřené.
Hadice_AI+Hrac.jpg

Ahoj Iciku, prosím tě, koukni na motorový autobus ČSD M120 od Josefa, jede skvěle, ale, jakmile změním stanovuiště, otočím autobus kl. "Shift+V" (autobus měl svoji točnu, jak jsem se dozvěděl, tak motor úplně spadne z výkonu a je línej jak prase. Před otočením táhne v pohodě. Vyzkoušej, tohle jinak nepopíšu.
Jde o tenhle ČSD M120.1

Pokud přejdu a uložím, nahraju, tak jede tak jak má.

Edit: Tak je línější i tak :) Ale ta ručka pro loko je pecka.

Ahoj.
Tak k těm hadicím a kohoutům, jak jsem psal v SZ. Nevím zda není v update. AI vlak najede na moji lokomotivu a přihodí mi tři vozy, Mašina AI se od vozů odvěsí a odjede.
Mezi lokomotivou a vozy, co byly AI se po odvěšení kohouty uzavřou, le mezi moji mašinou a vozy, co mi AIčko přidalo, jsou hadice rozpojeny a kohouty zavřené.
Zobrazit přílohu 38130
Bla, bla, bla. Zase chceš mít všechno bez práce. Hlavně mi tu nepiš, jak to vše dělá posunovač a ty jen čumíš v kabině. Bla, bla, bla... o_O

Back
Nahoře