Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #7

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tax napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
... a s kolejivem jsem si vystačil. Jediné, co je mi trnem v oku ...
Tak či tak jedno je isté. Systém Xtracks v dobe začiatku budovania trate Břeclav - Brno už dávno existoval, rešpektoval ho takmer celý svet. Ty si vytvoril ďalší systém, ktorý je dnes úplne zbytočnou komplikáciou v podobe presúvania/premenovávania adresárov s traťami a globálmi. Pritom nemuselo tomu tak byť, dalo sa to pomerne pekne ešte v zárodku odstrániť skôr, než trať nabrala svoj dnešný megarozmer. Ja som za to, aby stavitelia novoprojektovaných tratí používali medzinárodne štandardizovaný systém X-tracks.
Debatu přesouvám sem.
Taxi. Po bitvě je každý generál. Ty jsi už zapomněl, jak BP ještě se základním kolejivem bylo s Xtrack kompatibilní. Po jedné aktualizaci bylo nutné něco ručně smazat v Brně. Kdo měl Global orig OK, ale kdo měl Xtracks, jako ty Taxi, tak tomu celé Brno vybuchlo (však jsi mi to tenkrát psal, protože Xtracks neutáhl tolik objektů na čtverec). A to byl hlavní důvod, proč jsem na tento systém dříve se nepokoušel přejít. Michal se do věci vložil, až jsem stavěl u Řečan na Labem. Tenkrát jsme zkoušeli vše možné, 14 dní testování a výsledek byl, že přechod na Xtracks není možný. Xtracks v plné verzi jsem nechtěl, ale chtěli jsme přejít jen na stejné pozice v tsection.dat, aby hodnoty byly s Xtracks kompatibilní.
Takže tady neplač, že já si paličatě vymyslel nekompatibilní systém. Tohle jsme ale nedávno znovu řešili a Michal Vám to všem potvrdil. Hold to budeme muset vždy jednou za půl roku zopakovat.
Jen pro info. Po projetí programem Horace, by bylo nutné oživit všechny dynamické koleje v trati včetně návěstidel na těchto umístěných. Dále veškerá označení kolejí. Opravdu děkuji, tohle nemusím.

Zbyněk Šemora napsal:
Zbyňku, ach tá tvoja rétorika. Napísal som predovšetkým toto: Ja som za to, aby stavitelia novoprojektovaných tratí používali medzinárodne štandardizovaný systém X-tracks. Punktum. Nič viac. To o nekompatibilite bolo konštatovanie, že to nemuselo byť. Je tam predovšetkým moje osobné želanie, nech sa ostatní nepokračujú v tom smere. Toť všetko. Ešte doteraz som žiadneho staviteľa tratí nezabil len preto, že stavia na systéme Global BP, aj keď je to niekedy naozaj škoda.
Tuším si v poslednej dobe nejako moc precitlivelý, najmä ak niekto vysloví iný názor. Odpočiň si, prídeš na iné myšlienky.

Já Ti jen odpověděl na tohle, to není přecitlivělost, ale byla to realita.
Pritom nemuselo tomu tak byť, dalo sa to pomerne pekne ešte v zárodku odstrániť skôr, než trať nabrala svoj dnešný megarozmer.
MSTS BIN tenkrát ještě nebyl, tak to opravdu nešlo.

Zbyněk Šemora napsal:
MSTS BIN tenkrát ještě nebyl, tak to opravdu nešlo.
nebudem sa hádať, ale je tu aj matematika: jedna 500 m kolaj nahradí 5x 100 kolaj a teda 5 - 1 = 4 pozície na štvorci ... No nechajme to radšej ...

Tady nejde o hádání, ale kdyby Xtrack byl odolný, tak Ti tenkrát Brno nevybuchlo. (mě se to stalo také, v každém hustě zastavěném čtverci) Spíš přemýšlej, proč to Xtrack dělal.
Cituji z mých stránek (zkušenosti), co jsem před léty napsal:
Můj příklad: Trať Kúty - Brno - Třebová Xtracks nepoužívá. Do Global kopíruje jen změnu ve zvukovém souboru. Chtěl jsem otestovat trať 180 a dva Protrainy. Global jsem si zálohoval a udělal dobře. Vše normálně fungovalo až do chvíle, kdy jsem chtěl v editoru potočit se stromem ve čtverci Brno hl. nádraží. Po save jsem padnul do Windows s následným atomovým výbuchem v dané oblasti. Snad 10x jsem to zkusil ze zálohy obnovit a vždy se stejným výsledkem. Na jiných, méně zastavěných místech jsem mohl v terénu tvořit dle libosti a vše fungovalo. Po výměně Globalu za původní jsem už mohl v Brně tvořit dle libosti a bez pádů.

Závěr? X tracks sice rozšíří možnosti kolejiva a vyhýbek, ale zřejmě omezí maximální počet možných objektů na čtverec. Angličany a kříže na zhlaví mi velmi chybí, ale nejen po těchto zkušenostech jsem rád, že jsem do Xtracks nešel. Doporučuji, co trať, to záloha Globalu, pokud se tam s tratí něco instaluje a bude vám fungovat vše.

Zbyněk Šemora napsal:
Tady nejde o hádání, ale kdyby Xtrack byl odolný, tak Ti tenkrát Brno nevybuchlo. (mě se to stalo také, v každém hustě zastavěném čtverci) Spíš přemýšlej, proč to Xtrack dělal.
Najskôr preto, že sme nemali prax a prehľad. Vtedy nikoho nenapadlo to, čo dnes urobili Dráčik s Duusom - vymodelovať Saharu ( ranžír ) na Rendezi ako jeden statický a nefunkčný objekt ... dokonca existuje riešenie, ako urobiť, aby cez to predsa len v istej miere mohol prejsť aj vlak.

klimi napsal:
Ale myslim v Gmaxu.Jinak jaká je výška takových klasických dveří?

197 cm, takže prostě počítej 2 metry. Dveře z první republiky měly i standard 210 cm.

No jo, ale pak přišel Martin s 321 a jemu to nepadá. Mě i s BP to padalo po překročení 1250 objektů, ale jak kde a jak s čím. Martin měl někde s Xtrack více.

Zbyněk Šemora napsal:
No jo, ale pak přišel Martin s 321 a jemu to nepadá. Mě i s BP to padalo po překročení 1250 objektů, ale jak kde a jak s čím. Martin měl někde s Xtrack více.
Ja som dosiahol pokusne okolo 1470 objektov, ale na jednokolajnej trati. Je to lotéria.

Jacek napsal:
Já jsem kdysi sloužil na stavědle, které mělo na délku sotva 3,5 metru. A to tam byl celý stavědlový přístroj s 9 pákama. Zvenku to vypadalo spíš jak šopa
Petrov nad Desnou? :-)

mikulda napsal:
Jacek napsal:
Já jsem kdysi sloužil na stavědle, které mělo na délku sotva 3,5 metru. A to tam byl celý stavědlový přístroj s 9 pákama. Zvenku to vypadalo spíš jak šopa
Petrov nad Desnou? :-)
Dětřichov nad Bystřicí, nejvýše položená stanice trati 310

koridorizace

Mohl bych do další aktualizace poprosit o koridorizaci úseku Břeclav - Lanžhot st. hranice?

Re: koridorizace

350.009 napsal:
Mohl bych do další aktualizace poprosit o koridorizaci úseku Břeclav - Lanžhot st. hranice?
Srandičky, srandičky :cry:
Ani nemáte ponětí, kolik je se vším práce. Každý stavitel na to upozorňuje. Trať se staví ve stavu, jak ji má každý zdokumentovanou.
Zbourané depo Masaryčky bude muset také někdo jiný, já bych na to neměl žaludek.
A važte si originál most UNRA přes Dyji model od Romana Š. Na koridoru je už ten škaredý typizovaný.
Jak píšu stále dokola, modernizovat zde kdykoli, ale postavit historii nikoli.

Všem, co čekají na aktualizaci. S Jirkou Polákem stále řešíme návěstidla. Jednak Kolín stále nefunguje jak má, ale řešení už je vyrobeno. Ale je tady horší věc, s dalšími velkými pražskými nádražími nám výrazně zhasínají návěstidla. Například přijedu do Libně od Vysočan a odjezdy potmě. Save/Load pro rozsvícení, ujedu dva km a vjezd a cestové do Malešic tma. A tak by jste museli co chvíla save/load nebo slepecká hůl. Ale máme řešení, jak ušetřit hodně moc svítících bodů při zachování stejného počtu plně funkčních návěstidel. Ale bude nutná výměna několika desítek návěstidel. Také ještě nemám všechny dodělávky, takže vydržet. Aktualizace bude, až bude. Není tak podstatné, aby bylo doděláno okolí, ale podstatná je 100% funkčnost. Proto chci přidat i aktivitu. (právě ta odhalila nedostatky)

Ahoj

Nešlo by návěstidla co jsou na vedlejší někde vzadu odpojit. Budou tam fyzicky, bude na nich svítit furt červená, ale v ae a tm nebudou vidět. Takhle to má Martin u 321.

alcapone napsal:
Ahoj

Nešlo by návěstidla co jsou na vedlejší někde vzadu odpojit. Budou tam fyzicky, bude na nich svítit furt červená, ale v ae a tm nebudou vidět. Takhle to má Martin u 321.

On je tuším takto dokonce i Jirka Polák v sadě má - že to jsou klasické objekty a ne návěstidla.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře