Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #7

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Peta napsal:
Dotaz, k mé plánované aktivitě potřebuji toto. Jet z Vysočan na Libeňské záhlaví, tam se otočit a jet na Masaryčku. Lze to tak?
Odpověď, nelze.
Záhlaví je úsek mezi vjezdovým návěstidlem a krajní vjezdovou výhybkou. Takže se tam sice lze otočit ale přijedeš zase zpět do Vysočan. :D

Tom Kanka napsal:
Peta napsal:
Dotaz, k mé plánované aktivitě potřebuji toto. Jet z Vysočan na Libeňské záhlaví, tam se otočit a jet na Masaryčku. Lze to tak?
Odpověď, nelze.
Záhlaví je úsek mezi vjezdovým návěstidlem a krajní vjezdovou výhybkou. Takže se tam sice lze otočit ale přijedeš zase zpět do Vysočan. :D

Sem to nějak pokonil. Každopádně v současné době to funguje takhle....
9a8f6c9fb44391a8368c5056f90d1ba5.jpg

Vlak jede z Vysočan, dojede před Libeň, tam na něj najede zezadu lokomotiva, a odtáhne vlak na Masaryčku.

Naposled editoval moderátor:

Jestli vlak od Vysočan vjede v Libni celý na dopravní kolej, je všechno v pořádku.
Pokud vím, v Libni je reléovka, tzn. že vlaková cesta se staví od vjezdového návěstidla až k odjezdovému návěstidlu opačného směru. Takže dokud vlak celý tento úsek neprojede a následně neuvolní, nedojde k rozpadu závěru této jízdní cesty a tím pádem nelze hnout s výhybkami. Lze ji sice uvolnit nouzově ale výpravčí by Tě zabil, protože postupné nouzové vybavení každého úseku této cesty trvá 3 minuty a nikdo (obzvlášť v Libni) si neza**re zhlaví na takovu dobu.
:D

Nevidím důvod, proč by vlaková cesta nemohla končit u cestového návěstidla. Dle informací i zde zveřejněné vlaky z Masaryčky do Vysočan k peronům nejezdí, ale zastavují v Libni hned za odjezdovým návěstidlem opačného směru, aby po přejití na druhé stanoviště se mohlo pokračovat úvratí dál.

Zbyněk Šemora napsal:
Nevidím důvod, proč by vlaková cesta nemohla končit u cestového návěstidla. Dle informací i zde zveřejněné vlaky z Masaryčky do Vysočan k peronům nejezdí, ale zastavují v Libni hned za odjezdovým návěstidlem opačného směru, aby po přejití na druhé stanoviště se mohlo pokračovat úvratí dál.
Však ano, to je v pořádku, nemusí přeci zajíždět až k peronu nebo k cesťáku či odjezdovému návěstidlu ve směru vjezdu, pokud tam nezastavuje pro odbavení cestujících. Podstatné je, že došlo uvolnění KO na výhybkách na vjezdovém zhlaví a k rozpadu vlakové cesty na to, aby šlo postavit odjezd úvratí a o to šlo.

Zbyněk Šemora napsal:
Nevidím důvod, proč by vlaková cesta nemohla končit u cestového návěstidla. ....
Já ale také nic takového netvrdím! :D

Ahoj kluci, Peta se blbě zeptal, tedy použil špatný terminus technicus, holt každý není od dráhy takže si dovolím mu tu odpovědět na to, co vlastně chtěl vědět bez ohledu na to jak se zeptal ...

Ano, některé vlaky z Vysočan jsou z důvodu přestavby pražského uzlu vedeny po trase Vysočany - Masarykovo nádraží, a to v současnosti dokonce i rychlíky. U osobních vlaků vedených elektrickými jednotkami nastupuje strojvedoucí ve Vysočanech na zadní stanoviště, v Libni převezme řízení a doveze vlak na Masarykovo nádraží, tam se prohodí s kmenovým strojvedoucím, vlak doveze do Libně, řízení převezme kmenový strojvedoucí, pomocný se sveze do Vysočan a cyklus se opakuje, téhle šichtě říkají někteří fírové "rozkuře" :lol:

V současnosti odkloněné rychlíky od/do Hradce Králové jezdí tak, že vlak přijede od Vysočan do Libně, tam stojí připravena druhá lokomotiva, ta najede na konec vlaku, je provedena rychlá zkouška brzdy a vlak s oběma lokomotivami dojede na Masarykovo nádraží. Po bleskové výměně cestujících a vlakové čety (příj. xx:55, odj. xx:05) vlak dojede do Libně, tam je odpojena lokomotiva, která původně vlak přivezla do Prahy, a ta, co čekala původně v Libni, s ním odjede směr Hradec Králové.

Pokud jde o místo výše uvedených manipulací, jen krátce po přesměrování os.vlaků od Nymburka z hlavního na Masaryčku zajižděly vlaky v Libni k nástupištím a strojvedoucí přecházel na druhé stanoviště. Cesta mezi vysočanským nádražím a centrem města ale byla neúměrná. Proto se záhy začala provádět manipulace popsaná výše.

Vlaky pochopitelně musí na libeňském přednádraží opuistit zhlaví, aby šla postavit nová vlaková cesta. Ale nezajíždějí až k cestovým návěstidlům ve směru k nástupištím. Strojvedoucí už mají spočítáno, ke kterému sloupu TV musí dojet, aby mu konec vlaku minul odjezdové návěstidlo ve směru Vysočany/Masaryčka.

Tak snad pro sestavení aktivity stačí

Honza

Honza napsal:
téhle šichtě říkají někteří fírové "rozkuře"
nebo "rozkuřovačka" a fíra je "rozkuřovač" ( takto mi to popisují shodně kolegové fírové, co ji jezdí )

RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Stav prací:

I když k editoru zasedám každý den, nejde to tak rychle, jak bych si představoval. Na trati 251 jsem osadil kilometry náspů, nějaké silnice a cesty. Na trati 230 v úseku z KH do Čáslavi mám náspy a podjezdy, ale zjistil jsem, že je lepší nejprve osadit návěstidla i za cenu, že po zvlnění terénu mi budou pochodovat a já je budu muset znovu všude posouvat na své místo. Takže návěstidla jsou v tomto čase osazena v úseku Kutná Hora - Havlíčkův Brod - Pohled. A to včetně reléových skříní od Lubomíra. Jeho model z 251 je na oko ten samý jako na celé hlavní trati. Předvěstníky a všechny rychlostníky. Upozorňovadla budou až v další fázi. Moc objektů v menu editoru znepřehledňuje volbu a zdržuje při vyhledávání.
Jsem zvědav, jestli se najdou nějací další modeláři natěšení na tohle spojení. Takový Havlíčkův Brod by se hodil i s přilehlou ulicí. Kolejiště mám přesně podle plánků. Když jsem dělal uhel kolejí na prvním nástupišti, tak jsem si podle plánů vystřihl šablonu a nalepil na monitor a podle toho odbočil koleje :) .

Tak jsem po delší době věnoval jeden den focení objektů. Kdo má rád krásný úsek tratě od Chocně do Třebové a dále směr Zábřeh na Moravě, může se těšit na nové staniční budovy. Podkladů je dostatek, nafotil jsem celkem 1150 fotek;). Jsou tam staniční budovy, ale i všechny ostatní objekty, které ještě nemáme: jedná se o Choceň, Brandýs, Ústí, Ústí město, Třebovice, Rudoltice, Žichlínek, Krasíkov. Zavítal jsme také do Lanškrouna, tak snad se to i tam bude brzy více podobat realitě.

Dobrý den, chtěl bych poprosit, pane Šemoro, o doplnění ,,cedulí ,souprava se blíží k zastávce'" na posledních 2 zastávkách před Tišnovem ve směru od Brna. Předpokládám však, že jste tak již učinil během nynějších prací na přilehlých úsecích. Děkuji

neonxc napsal:
Dobrý den, chtěl bych poprosit, pane Šemoro, o doplnění ,,cedulí ,souprava se blíží k zastávce'" na posledních 2 zastávkách před Tišnovem ve směru od Brna. Předpokládám však, že jste tak již učinil během nynějších prací na přilehlých úsecích. Děkuji
Opravdu nechybí. Ani upozorňovadala na předvěst, ani reléové skříně až do Kolína. Upozorňovadla, "vlak se blíží k hlavnímu návěstidlu" jsou na této trati rozmístěna zajímavě. Do HB skoro nic a nejvíc je jich mezi Světlou a Leštinou. Už mi zbývá tyto dosázet z Golčova Jeníkova do Kolína. To pak bude poježděníčko.:wink:

"Začínám stavět trať XY a sháním modeláře objektů". Tuto větu určitě všichni znáte z jiných vláken.
Jenomže já začnu takto:
Postavil jsem plně funkční trať z Brna do Kutné Hory a potřeboval bych nějaké další modeláře budov pro tuto trať.
Lubomír dodal a dál pracuje na staré Tišnovce včetně výchozích stanic. Deterio vymodeloval model jedné zastávky, která se zde opakuje i jinde a některé tunelové portály. Od Nováka mám Světlou a Golčův Jeníkov. Jenomže zbývá ještě hodně stanic a zastávek. Ptám se v předstihu, aby než dodělám krajinu kolem bylo dost času.
Stanice:
Vlkaneč, Leština u Světlé, Okrouhlice, Havlíčkův Brod, Pohled, Přibyslav, Sázava u Žďáru, Ostrov nad Oslavou, Sklenné nad Oslavou, Křižanov, Vlkov u Tišnova, Kuřim, Brno Královo Pole, Brno Židenice. Dále všechny zastávky. Osadil jsem sice perony, ale vhodnější by na zastávkách byl kompletní model včetně náspů a peronů. Dále by byly potřeba modely nadjezdů. Jsou zde úplně jiné, než jsou vymodelovány. Viadukty snad Roman naklonuje dle potřeb.
Sice vůbec nevěřím, že se někdo přihlásí, ale pro klid svědomí, zeptal jsem se.
Potřebovali bychom ještě jednoho Honzu Švece. Osa jeho zájmů je od trati Praha - ČT na sever, tak by to chtělo někoho s osou zájmů od této trati na jih :-).

Já bych do toho třeba i šel, jsem z Čáslavi takže to nemám daleko (navíc mám režijní výhody). Ovšem zatím mám s modelováním základní zkušenosti a k dispozici pouze gmax. Obětoval by se někdo s vysvětlením např. co má mít kolik poly atp. a které budovy jsou důležitější pro vymodelování?

Pro začátek bych zkusil Michalův tutoriál, je to stručné a jasné - http://msts.web2001.cz/navody.htm I já jsem podle toho začínal.
Pro začátek stačí vytvořit třeba nějaké jednoduché stavědlo a v případě nejasností se obrátit na nějakého modeláře.
Věz, že na modelování objektů vůbec nic není. Je to hraní si s kvádříky a posouvání jejich vrcholů až do "zblbnutí". Ale když se člověk prokouše prvními nesnázemi a setřídí si v hlavě, co je vše potřeba pro tvorbu objektu mít pohromadě, jde to potom snadno. I na tvorbu textur jsem si dodnes vystačil s Malováním a několika málo jednoduchými funkcemi ve Photoshopu.

MOL napsal:
Já bych do toho třeba i šel, jsem z Čáslavi takže to nemám daleko (navíc mám režijní výhody). Ovšem zatím mám s modelováním základní zkušenosti a k dispozici pouze gmax. Obětoval by se někdo s vysvětlením např. co má mít kolik poly atp. a které budovy jsou důležitější pro vymodelování?
Napsal mi Martin Novák, že osa jeho zájmů je Golčův Jeníkov - Přibyslav. Postupně, dle volného času. Ale pokud je zájem výpomoci, dá se domluvit a je možné se učit modelovat na budovách zastávek. Třebešice, Horky u Čáslavi včetně dominanty věže s cimbuřím vedle trati, Golčův Jeníkov město. To jsou jednoduché boudy, na tom by se dalo naučit. Čáslav mám od Zvolského ale i tam určitě nějaký baráček chybí. Třeba vilky vedle trati. Ono by stačilo, kdyby každý zkusil nějaký originál u svého bydliště.
Jinak mi to nedalo a ještě rozšiřuji perony v Brně Králově Poli a Kuřimi. Takže na této trati pokud někdo připravuje aktivity, tak je nutné počítat s tím, že se po aktualizaci budou muset opravit. (přímé koleje jsou nedotčeny)
V celém úseku z Brna do Kutné Hory jsem ve všech stanicích osadil i všechna seřaďovací návěstidla (na dopravních kolejích nefunkční) Dále jsem posunul místo, kde se zruší omezená rychlost návěštěná návěstidlem na jedno místo za poslední výhybkou. Takže i se solo lokomotivou nebo motorovým vozem bude možné ihned zvyšovat rychlost, jakmile opustím přilehlé výhybky. Bohužel, jen na odjezdu. Takto to postupně v budoucnu upravím všude. Dlouhý vlak si už hráč musí ohlídat sám.

Pawlik: Děkuji ale oba tutoriály jsem si již stáhnul, i ten od Jana Švece (vypadá to na poslední chvíli poněvadž tšď se na jeho stránky nemohu nějak dostat). V nejbližší době bych se vypravil fotit (ale jak by řekl Gustav "Pojedu až počasí dovolí" tedy až nebude vedro, svítit slunce nebo pršet. Ale hlavně by mě zajímalo jak se staví např. mosty, přejezdy atp. aby vše fungovalo. Jestli na to existují nějaké zvláštní postupy.

Naposled editoval moderátor:

Zbyněk Šemora: Tak když už je to tak rozparcelované tak já bych si asi vzal Golčův Jeníkov-Kutná Hora. A chtěl bych se zeptat: Bude tam trať Kutná Hora hl.n.-Kutná Hora město? Nebo aspoň ta elektrická úzkokolejka na pile v Golčově Jeníkově městu? :D

MOL napsal:
Zbyněk Šemora: Tak když už je to tak rozparcelované tak já bych si asi vzal Golčův Jeníkov-Kutná Hora. A chtěl bych se zeptat: Bude tam trať Kutná Hora hl.n.-Kutná Hora město? Nebo aspoň ta elektrická úzkokolejka na pile v Golčově Jeníkově městu? :D
Ono těch elektrických úzkokolejek je povícero. Třeba jedna je v Zámrsku. Jenomže z normálních kolejí se tam nedostaneš. Tak spíše jako objekt. Stejně jsou krátké.

alcapone napsal:
MOL napsal:
Ono těch elektrických úzkokolejek je povícero. Třeba jedna je v Zámrsku. Jenomže z normálních kolejí se tam nedostaneš. Tak spíše jako objekt. Stejně jsou krátké.
Byla krátká, však to bylo jen pile. Už je taky asi v pánu. Ale stejně si myslím že takových úzkokolejek je málo. Jedna byla ještě u stanice Ústí n. L. Západ v té chemičce. Vždycky když jsem kolem jedné nebo druhé tak jsem se musel podívat jestli tam električka je. Někdy i jezdily. nechtěl by někdo takovou "električku" vymodelovat? Nějaké mají ve Zlonicích v to muzeu. ;)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře