Zapadlá 1935

Ty barvy závaží u výměnových návěstidel byly dané jednak dobou a hlavně pokud byly a jsou funkční doposud, tak jejich fotka by v určitých érách vypydala jinak. Ty barvy závaží, podle kterých se poznala základní poloha výhybky, to byly hlavně výměny na ruční pohon. Barvy už zde byly popsané. Výhybky, které se přestavovaly pomocí drátovodů, ty měly závaží celé černé, a v poslední době, kdy jde o elektrické motory, které ty výhybky tahají, ty jsou obarveny žlutě.
Jak to podle dobových foto vypadá, tak až do roku 43-44 měla závaží ručně stavěných výhybek rovněž černou (nebo tmavě kovovou) barvu.

To je docela možné, pochopitelné důvody zřejmě kvůli tomu, aby bílá barva "nesvítila" v noci.
Přiznávám, že tenhle úhel pohledu čtu poprvé... připomíná to historku (ale možnou), že za žlutým nátěrem závaží stál náčelník jedné horské stanice s tím, že původně bílá barva byla v záplavě sněhu špatně viditelná :)

Myslím si , že můžeme být vděční za nový a realističtější model starého výhybkového tělesa. Díky Tome. Přišel jsem , ale na jinou věc, která by ve stanici měla být. Manipulační koleje mají být kryté, buď odvratnou výhybkou, nebo výkolejkou. V našem případě by šla použít i kolejová zábrana.;)
kolejová zábrana new 1925.jpg

... Výhybky, které se přestavovaly pomocí drátovodů, ty měly závaží celé černé, a v poslední době, kdy jde o elektrické motory, které ty výhybky tahají, ty jsou obarveny žlutě.
Ne ne. Je (bylo) úplně jedno, jestli jsou (byly) výměny stavěny mechanicky pomocí drátovodů nebo motory. Rozdíl je v tom, zda jsou (byly) stavěny ručně na místě nebo z obslužného stanoviště. Místně stavěné mají (měly) závaží černobílé, kdy černá polovina k zemi znamená výhybku v základní poloze. Minimálně od druhé sv. války měly ústředně stavěné výhybky bez ohledu na typ přestavníku (mechanický/ elektromotorický) závaží bílé, žlutá se začala používat někdy v devadesátých letech minulého století.

Myslím si , že můžeme být vděční za nový a realističtější model starého výhybkového tělesa. Díky Tome. Přišel jsem , ale na jinou věc, která by ve stanici měla být. Manipulační koleje mají být kryté, buď odvratnou výhybkou, nebo výkolejkou. V našem případě by šla použít i kolejová zábrana.;)
Zobrazit přílohu 38546
Pravda to je - mám někde dokonce výkres Gotzovy uzávěry koleje. Ale - bude-li animovaná, bude se dát ovládat jako výhybka i ve volné jízdě? Jinak by ztrácela trochu pro hráče smysl...:-) Ale nápad je to parádní!

... V našem případě by šla použít i kolejová zábrana.;)
Kolejovou zábranu jsem udělal (spolu s distančním návěstidlem) už když Jiřík TK stavěl Zlatohorku. Nicméně bych dnes už asi udělal nový realističtější model, ale postupně prosím.

... Ale - bude-li animovaná, bude se dát ovládat jako výhybka i ve volné jízdě? ...
Jsem zastáncem modelů výhybek s návěstidly, kdy se všechno pohybuje spolu. Tedy zároveň s pohybem jazyků se pohybuje i návěst. Jsme trochu dál než před dvaceti lety, takže není potřeba dosazovat zvlášť výměnové návěstidlo před výhybku včetně linkování.
Dejte mi trochu času.

Pravda to je - mám někde dokonce výkres Gotzovy uzávěry koleje. Ale - bude-li animovaná, bude se dát ovládat jako výhybka i ve volné jízdě? Jinak by ztrácela trochu pro hráče smysl...:) Ale nápad je to parádní!
_Goetz_Sperrbaum.jpg
Myslíte tohle - uzamykatelná zábrana systému Goetz (Goetz Sperrbaum)

Jsem zastáncem modelů výhybek s návěstidly, kdy se všechno pohybuje spolu. Tedy zároveň s pohybem jazyků se pohybuje i návěst. Jsme trochu dál než před dvaceti lety, takže není potřeba dosazovat zvlášť výměnové návěstidlo před výhybku včetně linkování.
Dejte mi trochu času.
úpravčí s partou výřez 1.jpg
Když tu jednou byla debata o velikosti - zdá se, že za naší staré dobré monarchie bylo všechno jaksi přerostlé, že? :) :)

Ještě mám dotaz na znalé ohledně stavby tratě. Když bych případně přidával do souboru sigcfg.dat a sigscr.dat další objekt ( v tomto případě výkolejku, kolejovou zábranu ), šlo by to pouze jen vepsáním do původního souboru, nebo vytvořením nového scriptu ? V Zapadlé je použitý upravený a zjednodušený ze Zlatohorky, který byl už použit u tratě Vlečka OR.

Zobrazit přílohu 38546
kolejová zábrana.jpg
Tohle je starší model - v roce 35 už snad jen někde na lokálkách, nebo vlečkách...

Ještě mám dotaz na znalé ohledně stavby tratě. Když bych případně přidával do souboru sigcfg.dat a sigscr.dat další objekt ( v tomto případě výkolejku, kolejovou zábranu ), šlo by to pouze jen vepsáním do původního souboru, nebo vytvořením nového scriptu ? V Zapadlé je použitý upravený a zjednodušený ze Zlatohorky, který byl už použit u tratě Vlečka OR.
Výkolejku (zábranu) není vůbec třeba psát do návěstního scriptu. Pokud je závislá na výhybce, je tady možnost vyrobit model na míru, kdy se výkolejka bude sklápět s přestavením výměny.
Ale i tak lze případnou použitou výhybku z náv. scriptu nahradit jiným modelem.

Nicméně, ta zábrana je rozhodně efektní. Ale asi bych jí použil jen někde na vlečce odbočující z širé trati. Ve stanici bych nechal (v roce 1935 již běžně používané) výkolejky.

Back
Nahoře