CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Tak jsem se zaměřil na AI, rozjezd a brždění a tohle je naprostý reál. M152 na AI, při rozjezdu naprostá bomba, přesně, jak když jsem ji vidával dnes a denné z Opavy směr Hlučín.

Do update jsem dal změnu v počítání maximální rychlosti pro AI traffic. Nově ji počítá ne z toho, co je zadáno v consistu jako maximálka x efektivita, ale počítá ji z konstrukční rychlosti lokomotiv ve vlaku. Vždy ta nejnižší ve vlaku je platná pro celý vlak.

Doufám, že se tím nic nepodělá, protože poslední dobou mě to začíná pěkně kakat.

poslední dobou mě to začíná pěkně kakat
To se ti ani nedivím. Já bych to až tak tolik neřešil, protože traffic je jen ozdoba. priorita je, aby vše fungovalo u vlaku hráče. A jestli motoráček kolem prosviští stovkou, jeho problém. To já se musel smát, když jsem stál ve stanici Všetaty a přede mnou přejezd a auta včetně autobusů a kamiónů tam projíždí také alespoň stovkou jak na Rallye. A ještě si u toho vyskočí a letí na druhou stranu vzduchem a tam dopadnou. To je doslova komické hlavně u autobusů a kamiónů. A ve dvě ráno ještě k tomu. :)

Ani náhodou. Narozdíl od MSTS, ORCZ stíhají AI vlaky jakž takž sjř., mají vše potřebné, jako brždéní vzuchaem, krásně navazují na soupravu hráče, kdy ti odvěsí vůz, ale i zavře kohouty a podobně. Nevíc velkou roli hrají časy v chování. Zbyňku, to, co se ti zdá nepodstatné, jiní tvůfci ajtivit využívají na 100%. A nezlob se na mně, aby mi M131.1, nebo 310.0 profiĉela kilem nádraží je asi pěkně debilní.

Zbyňku, to, co se ti zdá nepodstatné
Já píši jenom svůj názor a reakci na Icikuv příspěvek, že už toho má plnou hlavu, jak stále řeší vaše požadavky a poté se mu rozhodí něco jiného. Vždyť život nejsou jenom tyto vláčky, také má nárok na svůj život. Určitě tyto vychytávky jsou vizuálně pěkné, ale já například bych už neměl sílu tyto vymoženosti ORCZSK do aktivit aplikovat. Aby pak po 9 hodinách hraní mi nějaký umíněný traffic zablokoval trasu a já musel řešit opravu a jet celé znovu.
M131.1, nebo 310.0 profiĉela kilem nádraží je asi pěkně debilní.
Však ta rychlost se vždy dala omezit v aktivitě, ne? Tohle jsou základy tvorby. Však i ta rychlost aut se dá nastavit. Proto okouknu jak to v těch Všetatech mám. Ale i tak, že auta plují vzduchem, to není dobré. Určitě musí být někde parametr čím to srovnat. Tedy jestli to není v základním nastavení modelu.

Ano, Zbyňku, tohle mne fakt učit nemusíš :-), ale nebudu do každého consist vepisovat V=Max lokomotivy ručně. :-) Nicméně ošéfováno a popsáno výš. A pro aktivitáře. Pokud do consist, max velocity vepíšete nižší rychlost, funguje. Třeba pro AI posun v depu. Vĉera ještě icik doladil, za což velký dík.

Chlapi, nezdá se vám do kopání do něčího zdraví nebo průkazů když už ne mimo vlakové téma, tak docela lidská podpásovka? To je stejné, jako kdybych někomu říkal, že má brejle, nebo zelené oči, ať si je nechá předělat. Já byl před lety po úrazu krční páteře kandidátem ZTP taky, není to nic, co by člověku chtěl kdo závidět, lepší je být v cajku a nemuset řešit nějaké limity. To platilo dávno, že ZTP to měli úlevné. Dneska připajdá chlap s protézami, Bechtěrevem, neuropatií a srdeční vadou na kontrolu a to ZTP mu ještě chtějí vzít a musí až do televize. Fakt nic, co by mělo být důstojné a záviděníhodné. :-/

Teď k tématu – ad brzdy: Jak se tady řešilo to zvláštní chování brzd, tak musím potvrdit, dojem z rychlíku Galán o devíti špalíkových vozech v režimu R, loko 150 v režimu P, část vozů laděna ORCZ/SK, část opravena zatržením opravy brzdných parametrů. Při zavedení vyššího stupně brzdění cca 3,9-4 bary HP, následném povolení u hrany perónu na 4,5 baru a pokusu regulovat "přistání" elasticky mezi 4,3-4,6 bary HP, brzda jakoby úplně ztratí svůj účinek a když už člověk vidí, že dojde k přetáhnutí perónu, musí se honem snížit tlak pod 4 bary a následně švihnout, aby z toho nebyly vidle, protože brzdy opět nastoupí hodně tvrdě.
Napadá mě... to chování mi trochu připomíná práci s vlakem jedoucím nízkou rychlostí, který má celý kotoučové brzdy. Tam je dokonce i apelováno v předpisu V15/I, že při dobrzdění do zastavení se nemá postupně snižovat účinek brzd, že dojde k razantnímu poklesu až zániku účinku. Nevzniklo někde nějaké defaultní kotoučové ladění, které tímto zatržítkem je nechtěně v pozadí aktivováno a opraví tím celý vlak?

Tak heuréka! Konečně jsem přišel na to, co způsobuje, že se některé vlaky hlavně po delším stání hrozně pomalu rozjíždí třeba i několik minut.
Za vše může moje optimalizace looseconu, kdy jsem nevědomky zakázal AI trafficu na lokomotivě odbrzdit ruční brzdu. On to po delším stání dřel přes ručku. No, stupido AI, ale ok. :D

Prosím potvrďte, že je to už v pořádku. Je to venku v update.

Ano máš pravdu a teď si to uvědomuji, že se nechtělo vlakům co delší dobu stojí, ale né všem, což je divné. Třeba odstavené vagony, ty vždy zmiznou.

Ano máš pravdu a teď si to uvědomuji, že se nechtělo vlakům co delší dobu stojí, ale né všem, což je divné. Třeba odstavené vagony, ty vždy zmiznou.
Protože jsem ručku nechal zatáhlou jen lokomotivám. :) To vše jen potvrzuje.

Chlapi, nezdá se vám do kopání do něčího zdraví nebo průkazů když už ne mimo vlakové téma, tak docela lidská podpásovka? To je stejné, jako kdybych někomu říkal, že má brejle, nebo zelené oči, ať si je nechá předělat. Já byl před lety po úrazu krční páteře kandidátem ZTP taky, není to nic, co by člověku chtěl kdo závidět, lepší je být v cajku a nemuset řešit nějaké limity. To platilo dávno, že ZTP to měli úlevné. Dneska připajdá chlap s protézami, Bechtěrevem, neuropatií a srdeční vadou na kontrolu a to ZTP mu ještě chtějí vzít a musí až do televize. Fakt nic, co by mělo být důstojné a záviděníhodné. :-/

Teď k tématu – ad brzdy: Jak se tady řešilo to zvláštní chování brzd, tak musím potvrdit, dojem z rychlíku Galán o devíti špalíkových vozech v režimu R, loko 150 v režimu P, část vozů laděna ORCZ/SK, část opravena zatržením opravy brzdných parametrů. Při zavedení vyššího stupně brzdění cca 3,9-4 bary HP, následném povolení u hrany perónu na 4,5 baru a pokusu regulovat "přistání" elasticky mezi 4,3-4,6 bary HP, brzda jakoby úplně ztratí svůj účinek a když už člověk vidí, že dojde k přetáhnutí perónu, musí se honem snížit tlak pod 4 bary a následně švihnout, aby z toho nebyly vidle, protože brzdy opět nastoupí hodně tvrdě.
Napadá mě... to chování mi trochu připomíná práci s vlakem jedoucím nízkou rychlostí, který má celý kotoučové brzdy. Tam je dokonce i apelováno v předpisu V15/I, že při dobrzdění do zastavení se nemá postupně snižovat účinek brzd, že dojde k razantnímu poklesu až zániku účinku. Nevzniklo někde nějaké defaultní kotoučové ladění, které tímto zatržítkem je nechtěně v pozadí aktivováno a opraví tím celý vlak?
Musíš se podívat, jakou charku tření vozy používají. Možná tam je nějaký chaos.

Dodnes čekám na odpověď od Acatuse, co je na té dvoustupňové brzdě, která je naprogramována v souladu s dostupnými teoretickými prameny, špatně – přestože to údajně ví, odmítá nám to prozradit.
Dojmy jsou krásné, ale v první řadě nedělej pokusy, kde mícháš odladěná vozidla s neodladěnými (ono kdyby stačilo použít kouzelné zatržítko, nemusel by se Igor Hnízdo odlaďovat vůbec s ničím).
Úvaha s kotoučovými brzdami je úplně mimo – kotoučové brzdy naopak tendenci k zavidlení nemají. Onen předpisový článek by byl na samostatné téma, ale v zásadě si stačí uvědomit toto – brzdový rozvaděč je pořád stejný, jediné, co je u kotoučové brzdy jinak, je průběh součinitele tření. Předpisové výroky typu, že kotouče okamžitě odbrzďují apod., jsou značně zavádějící, protože průběh brzdného účinku v čase je hrou několika proměnných.

Co říkáte na to, kdybychom na 1 měsíc nahráli velice obsáhlý trainset na úložiště a nechali ho veřejně zde přes odkaz ke stažení? Takový akční měsíc. Myslím, že by pak spousta lidí mohlo mít k OpenRails CZ/SK blíže.
To bych poměrně ocenil a věřím že nejenjá. :D

Back
Nahoře