CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Opět trošičku mimo téma, mám nějaké podklady pro převodovky H750M, bude to užitečné? Nebo není v plánu implementace hydrodynamického přenosu výkonu? Děkuji. :)
Náš ladič pian a ne jen on :) má o tyto podklady zájem. Tak je klidně nasdílej. ;)

Norma udává, že vlakové topení z troleje je limitováno příkonem 800kW / 800kVA, což při limitu 50kW/vůz vychází na 16 vozů. Pak ale ještě zaváží, zda jde o vozy s CZE, které mohou mít příkon nezávislý na napětí a pokud napětí klesá, proud roste a u starších lokomotiv s nepřesně nastavenou nadproudovou ochranou může vést na vypnutí rychlovypínače. Standartně k tomu ale nedojde, protože CZE musí mít implementované podpěťové omezení, kdy začne odpínat spotřeby tak, aby nedošlo k zásahu nadproudu na lokomotivě a taky aby se podpětí rostoucím proudem nezhoršovalo. Vzhledem k charakteru sítě (tzn. jednostranně napájená souprava) tak nejčastěji odpadají vozy na konci soupravy (tam je největší úbytek napětí).

Ještě poznámka: na soustavě 3kV DC je nutno u stojící lokomotivy mít při zapnutém "topení" oba sběrače, aby nedocházelo k lokálnímu přehřívání troleje v jednom místě (při dovoleném proudu 200A a úbytku napětí na kontaktu sběrače 0,5V je to 100W ztrátového výkonu).

I dvacetivozové soupravy s odporovými topnicemi burácely kdysi pod Tatrami s E499 v čele a nevím o tom, že by bylo pravidlem bouchání HV kvůli nadproudu topení. Mně se to naštěstí také nestává a jezdívám i se 17-18 vozovými soupravami za x5x. Spíše zase narážíme na limity přesné práce počítačem řízené simulace a tabulkového ladění, tak jako jsem byl dlouho nešťastný z té netáhnoucí 754, která byla naladěná přesně podle tabulek a stejně netáhla. A to máme v simulaci agregáty v laboratorně dobrém stavu a podmínkách. Nevěřím, že by dvacetileté dennodenně proháněné lokomotivy měly tak přesně vyladěné ochrany a průběžný kabel měl taktéž minimální ztráty jako zde..? Musí tam tedy být nějaká "vůle".

Před dlouhými lety mě v téhle věci zaujal jeden zimní krušnohorský rychlík z Teplic do Prahy, tehdy ještě řada 363 v čele a 5x klasika Görlitz. Topení v zimě mezi Teplicemi a ÚnL přísně odměřené, bylo to na hraně mezi teplem a bundou. Když v ÚnL nastoupil na opačný konec soupravy Peršing, z mého pátého vozu se stal první, když mašina začala krmit kabel, všichni šli za chvíli do triček, topení se rozfajrovalo jak šílené. :eek: Tak buďto byl velký úbytek na spojení průběžného kabelu, nebo Eso mělo horší stykač topení... Nebo odpojením napájení při přepřahu se potom vychladlý vozový termostat topení znovu sepnul lépe/častěji/natvrdo.

Před dlouhými lety mě v téhle věci zaujal jeden zimní krušnohorský rychlík z Teplic do Prahy, tehdy ještě řada 363 v čele a 5x klasika Görlitz. Topení v zimě mezi Teplicemi a ÚnL přísně odměřené, bylo to na hraně mezi teplem a bundou. Když v ÚnL nastoupil na opačný konec soupravy Peršing, z mého pátého vozu se stal první, když mašina začala krmit kabel, všichni šli za chvíli do triček, topení se rozfajrovalo jak šílené. :eek: Tak buďto byl velký úbytek na spojení průběžného kabelu, nebo Eso mělo horší stykač topení... Nebo odpojením napájení při přepřahu se potom vychladlý vozový termostat topení znovu sepnul lépe/častěji/natvrdo.
Kdyby byl velký úbytek na spojení, tak ta zásuvka brzy shoří. Spíš si myslím, že byl problém v hodnotě trolejového napětí. Na stejnosměrném systému bývaly doby, kdy vzhledem k hustotě provozu a zvláště těžkých nákladních vlaků bývalo v troleji málo kdy 3000V, pokud někdy došlo k odstavení napáječky z důvodu údržby nebo závady a příslušný úsek byl napájen sousedními, byl problém se i rozjet s lehkým vlakem, protože napětí padalo k 2000V a občas došlo k výpadku i při hodně opatrné jízdě. Je možné, že u Teplic se pohybovaly nákladní vlaky a napětí bylo jen 2500V, zatímco úsek z Ústí byl prázdnější a tak napětí bylo i přes 3kV. Jednoduše se podle ohmova zákona dá spočítat rozdíl v topném výkonu vytápění vozu, když odpor je stejný, ale přiváděné napětí se může změnit až o 1/3.

Co říkáte na to, kdybychom na 1 měsíc nahráli velice obsáhlý trainset na úložiště a nechali ho veřejně zde přes odkaz ke stažení? Takový akční měsíc. Myslím, že by pak spousta lidí mohlo mít k OpenRails CZ/SK blíže.
To by bylo úžasný! Tím by se k Open Rails CZ/SK přitáhlo mnohem víc lidí. Poslední dobou jsem uvažoval, že bych natočil několik let's playů z Open Rails CZ/SK na Youtube (ať už by byli komentované, nebo ne), a to za účelem Open Rails CZ/SK víc zviditelnit a přitáhnout sem víc lidí. Ale to co Icik navrhl, mi připadá jako mnohem větší "reklamní kampaň" než nějaký let's play na Youtube. Každopádně, nechám Icika, ať tohle zkusí. Třeba to sem přitáhne hodně lidí. Pak se na základě výsledků rozhodnu, jestli udělám let's playe z Open Rails CZ/SK, nebo ne.

Jen doplním, když je limit 800 kW a zapojil jsem 11 vozů RJ plně klimatizovaných, tak to by vycházelo, že jeden vůz by měl šíleně vysoký odběr el. proudu (cca 70 kW na 1 vagon), když při 12 vozech už spadnul hlavní vypínač.
To vypadá, že je ochrana (HeatingMaxCurrent) nastavená na menší proud než by mohla být.

To by bylo úžasný! Tím by se k Open Rails CZ/SK přitáhlo mnohem víc lidí. Poslední dobou jsem uvažoval, že bych natočil několik let's playů z Open Rails CZ/SK na Youtube (ať už by byli komentované, nebo ne), a to za účelem Open Rails CZ/SK víc zviditelnit a přitáhnout sem víc lidí. Ale to co Icik navrhl, mi připadá jako mnohem větší "reklamní kampaň" než nějaký let's play na Youtube. Každopádně, nechám Icika, ať tohle zkusí. Třeba to sem přitáhne hodně lidí. Pak se na základě výsledků rozhodnu, jestli udělám let's playe z Open Rails CZ/SK, nebo ne.
Jako na Lets´play je podle mě ideální aktivita, kde je už scénář daný. Je jich nepřeberné množství a je postaráno o AI traffic.
Program je stabilní i na hodinové jízdy v kuse. Nikdo aktivity zatím netočí a zřejmě je to kvůli chybějícím vozidlům. :)

Ještě k tomu topení:
berte to tak, že topný kabel je dimenzovaný na nějaký proud (násobeno nějakým bezpečnostním koeficientem). Tento kabel a celou síť jistí nadproudová ochrana topení na lokomotivě. Pokud počítáme např. 3kV DC, dělá to při 800kW proud 267A. Ochrana na starých lokomotivách je zabezpečovaná proudovým relé, tzn. hladina klidně 20A nahoru dolů (podle nastavení, teploty, otřesů, apod.), což je klidně třeba jen 740kW.
U odporových topnic se předpokládá, že s klesajícím napětím v troleji klesá i proud, takže tam by přetížení hrozit nemuselo. U CZE ale např. při 2500V bude na 800kW proud 320A, což je velká šance na výpadek nadproudové ochrany (pokud je nastavena např. na 300A). Bez omezení příkonu by souprava 16 vozů samozřejmě způsobila výpadek. Zda má model v ORCZSK omezovač příkonu vozů, to ať doplní Icik.

Každopádně sám autor připomínky uvedl, že cíleně nechal vozy na plném příkonu, což v reálu nebude tak časté, takže dopad na běžného hráče není tak velký. Icik potom psal, že ochrana v simu bude nastavena nízko, tzn. dá se s tím něco dělat. Není nutné tu hned házet simulaci do žita (ostatně problémy s 754 jsme identifikovali a opravili a nebylo to v ladění).

Jen doplním, když je limit 800 kW a zapojil jsem 11 vozů RJ plně klimatizovaných, tak to by vycházelo, že jeden vůz by měl šíleně vysoký odběr el. proudu (cca 70 kW na 1 vagon), když při 12 vozech už spadnul hlavní vypínač.

Jen pro zajímavost, když RJ jezdil z Prahy do Splitu, tak měl 15 klimatizovaných vozů, vlak tahal dvojkový, někdy trojkový Traxx, někdy Vectron, ale klimatizace a ostatní fungovalo celou cestu. Vectron v ORCZ zvládne také max. 11 plně klimatizovaných vozů RJ z balíku "Pack Wagons". Je pravda, že nemám v Trainsetu vozy, které jezdily do Splitu, které mohly mít menší spotřebu el. energie.
No fungovalo, o tom bych teda polemizoval. Ty jeho pseudoklimatizace v těch exněmeckých hujdách spíš jen honili vzduch, pokud to vůbec fungovalo, a to byl teprva červen, když sem s tím jel.. začalo to klimovat až v 9 večer a potom, co v Maďarsku vlak projel bouřkou a byl víc jak 2h bez přísunu 3kV.

Zdravím, co se mi tím prosím hra snaží říct? Zkontroloval jsem con i path a tam to nevypadá, že je chyba. :) f.jpg

Zapomněl jsem zmínit, že se jedná o TT, pak jsem lokomotivu (konkrétně 151) vzal se stejnou soupravou do volné jízdy a fungovala dobře. Ladění prověřím, 150/1 jsem dlouho nejezdil, tak možná něco špatně nastavené. Díky za tip. :)

To nevím, dokud jsem nepřidal R7 (Praha - Vsetín), fungovalo vše v pořádku. Ještě zkusím vyzkoušet nahrazení HV 151 za HV 162 a dám vědět.

No, nepřišel jsem na to, jak to replikovat, ve volné jízdě vše šlape jak má. Myslel jsem si, že je chyba v .sms pro vozy, kde chyběl zápis počtu triggerů, ale ani to nepomohlo. Mě to občas dělá TT když se aktualizuje OR, po další aktualizaci to většinou zas funguje. :D

No, nepřišel jsem na to, jak to replikovat, ve volné jízdě vše šlape jak má. Myslel jsem si, že je chyba v .sms pro vozy, kde chyběl zápis počtu triggerů, ale ani to nepomohlo. Mě to občas dělá TT když se aktualizuje OR, po další aktualizaci to většinou zas funguje. :D
A nepoužívaš v tej jazde 2 rovnaké skiny/modely? Kedysi to robilo problém ak boli dva rovnaké modely s ExtendedPhysic naraz v jazde.

Tak pokud by Icik nastavil na elektrikách možnost vytápění vlakových souprav na 740kW, tak by to bylo perfektní;).
To si pohraj sám. Parametr HeatingMaxCurrent ( xxxA ) v eng sekci Engine udává maximální proud odběru topení nebo klimatizací. Tak si tu tepelku natáhni více na doraz. :)

A měl bych skromný dotaz, až se bude dělat aktualizace řady 742 a psalo se tady někde na fóru, pokud se nepletu, že se s nimi nedoporučovalo jezdit na 8. stupeň výkonu, šlo by řadu 742 nastavit tak, že by třeba na 8. stupeň výkonu dokázala jet max. 5 minut a potom by třeba došlo k poruše motoru?
No na sněhuláka hrozí u nás přehřátí motoru, ale myslím jen, pokud je chladící systém v nedobré kondici. Dělat další past na náhodné zničení (vyletění ojnice z agregátu) se mi moc nezamlouvá. Jedině, že by se kontroloval stav oleje v motoru a kompresorech. :)

Ahoj, po návratu na misi Hron (asi po dvou měsících), bez vědomého zásahu z mé strany vykazuje vlaková podivné hodnoty výkonu. Vlakový brejlák netáhne a není to zpožděným náběhem. Netáhne celou cestu. Něco se v té věci kutalo s dvojčlenem (postrkem)? Díky za feedback.priprah.jpg

Ahoj, po návratu na misi Hron (asi po dvou měsících), bez vědomého zásahu z mé strany vykazuje vlaková podivné hodnoty výkonu. Vlakový brejlák netáhne a není to zpožděným náběhem. Netáhne celou cestu. Něco se v té věci kutalo s dvojčlenem (postrkem)? Díky za feedback.Zobrazit přílohu 43793
Jenom nemáš zapojený komunikační kabel mezi nimi. Master a Slave není aktivní.

Back
Nahoře