CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Zdarec.
@Icik další věc, která se někde během posledních update pokazila:
V kamenném Újezdu 1 stanice s výstupem, kód 10000, pak nájezd na BDlm, druhá stanice ve šturcu, kde vlak nabírá nové cetsující a ORCZ ji přestal zabírat, tím je narušena aktivita.
Zobrazit přílohu 43640

Zobrazit přílohu 43639
Jak vidíš, on nezabral ani vypravení z té 1. zast. Ale asi mám tucha, jel jsem na vůz asi mň jak 2 km/h. Ale stejně nechápu, když je v cestě i výhybka. Tohle ještě prubnu. Ale předtím fungovalo na 100%.
Tak jo, bylo to tím, že jsem rovnou zahájil posun rychlostí 2 km/h a stanice se neodbavila. Musí se překročit rychlost pro odbavení.stanice3.jpg

Ale po restartu ORCZ, posunující M152, úplně bez zvuku motoru, jen když jede klapot kol, houkání na bodech nic víc. Z výfuku se normálně kouří. Chtěl jsem natočit video a restart a na reversu stojí opravdu zdechlá. Pobyt 4 minuty. Když jedu bez přeuložení vše OK.

Ale z čeho budu načítat rychlosti vozů nebo jak to určovat? Lokomotivy jsou jasné, ale vozy?
Nuž, pokiaľ tieto údaje nemáme vo wag, tak vidím dve možnosti, buď vychádzať len z toho čo je zadané v engoch. Druhou možnosťou by bolo spraviť nejakú "databázu" , kde by bolo zadané že napr vozeň Uacs má Vmax 100km/h, vozeň Sgnss 120 km/h atď. Ale netuším či je to reálne.

Maximální dovolená rychlost je zpravidla závislá i na tom, zda je vůz ložený nebo prázdný.
Osobně to vidím tak, že ke každému vlaku hráč potřebuje znát podstatné údaje z MZOB, mezi které patří i nejvyšší dovolená rychlost soupravy. Konstrukční rychlost HV, které řídím, byť jen ve hře, patří mezi elementární znalosti, o tom bych se vůbec nebavil.
Nicméně, pokud se přidržím nákladních vlaků, zcela se zde zapomíná na to, že velmi často je nejvíce omezující faktor rychlost stanovená TJŘ, neboť ta často bývá nižší než rychlost traťová i konstrukční. Aktivitář by tedy měl vždy k danému vlaku poskytnout i TJŘ, či alespoň stanovenou rychlost pro určitý počet potřebných brzdících procent v dílčích úsecích jízdy vlaku. Pak už je na hráči, aby si na základě všech těchto nutných informací rychlost ohlídal, tak jako fíra v reálu.
Souhlasím s tím, že traťový monitor má zobrazovat pouze parametry tratě, de facto nahrazovat TTP. Dokonce si myslím, že by neměl indikovat jakékoli jiné omezení (zejména omezení plynoucí z dvousvětlových návěstí, kde indikaci stejně neprovádí správně), než právě traťovou rychlost (tj. rychlostníky).

pokud tak bude u AI, může se klidně stát, že Hurvaj pojede dle traťové rychlosti, nikoliv svého V=maxu.
A co je komu po tom. Jel tam šílený strojvedoucí a tací také existovali. Na lokálce Hustopeče - Šakvice byla maximálka 40. Ale když jsem jezdil na průmku, tak v té době tam jezdil jeden fíra, kterému se přezdívalo Fitipaldi. On se s M240 tenkrát rozjížděl 300 z místa. A po celé trase lokálky to ujel za 6 minut oproti 11. Musel jet těch 70. To byl vždy zážitek. Asi přídavná, plný výkon, pak odbrzdil a následoval takový rozjezd, že stojící cestující si při startu "rakety" sedli. :) Už na zhlaví se motoráček pěkně rozkolébal. Ale má nízko těžiště, tak vše zvládl. Ještě my študáci jsme jej hecovali, že mu to stopneme, za jak dlouho bude v Hustopečích. :)
A takové šílenosti se děly i jinde. Když začínaly ES499, tak fírové vyprávěli že z Břeclavi na souběžné silnici závodili s auty. Tenkrát byla traťová 120. A prý se tolik soustředili na závod, že najednou pohledem na rychloměr zjistili, že jedou 145. :) Ale tehdy jezdily staré škodovky a prý jim ty závody některým odvařily motor. Rychle a zběsile old :)

To je sice hezká, ale jde o časy v AI. Ale zatím se to nikde neprojevilo, tak mr.dup. :-) V=Max ošetřím úkolovou událostí. Aspoň bude hráč donucen si o mašině taky něco zistit. :-)

Nuž, pokiaľ tieto údaje nemáme vo wag, tak vidím dve možnosti, buď vychádzať len z toho čo je zadané v engoch. Druhou možnosťou by bolo spraviť nejakú "databázu" , kde by bolo zadané že napr vozeň Uacs má Vmax 100km/h, vozeň Sgnss 120 km/h atď. Ale netuším či je to reálne.
Zadávat to pod vozy nebo databází by nebylo defacto reálné. Pajavlaky má pravdu, to je jasné. Zadávat nový parametr do aktivity by šlo, ale co když hráč vlaky bude střídat? Asi bude nejlepší nechat to formou info textu od aktivitáře. Nebo někdo nějaký nápad?

Zadávat to pod vozy nebo databází by nebylo defacto reálné. Pajavlaky má pravdu, to je jasné. Zadávat nový parametr do aktivity by šlo, ale co když hráč vlaky bude střídat? Asi bude nejlepší nechat to formou info textu od aktivitáře. Nebo někdo nějaký nápad?
Jo, souhlas. Čím víc tam toho budem protlačovat, tím víc je zaděláno...

Jen bych se rád zeptal, sysle fungují, jezdí, brzdí, konečně mi R13 stíhají jízdní doby do plusu, když tam mám Esa, nicméně když jedu ze Sysla, nedofukují kompresory. Mám něco špatně nastavené? :)

Zdarec pánové.
Ale hnací vozidla rozjet šla, klidně i na těch 90, to už ale bral ORCZ, jako překročení povolené rychlosti. Což je přeci naprosto správně. TM ukazoval vždy V=Max povolené rychlosti lokomotivy, což bylo dle mne v simulátoru naprosto v pořádku, Hráč má být zpraven o tom, jakou má daná mašina maximálku, né každý je strojvůdce a překročení této tychlosti musí simulátor evidovat. Teď mohu jet s M131.1 90 km/h a děje se naprostý prd. A navíc, pokud tak bude u AI, může se klidně stát, že Hurvaj pojede dle traťové rychlosti, nikoliv svého V=maxu. A jsme opět v MSTS.
Tohle není úplně dobrý argument. Od simulátoru se už očekává, že nějaké základní znalosti hráč má, a těch lokomotiv zase není tolik, aby byl problém si zjistit její Vmax. Navíc na rychloměrech bývají tyto maximální rychlosti vyznačeny červeným trámečkem na stupnici (Hasler a jeho licence), diodami (Mirel, Tramex), tečkou na displejové stupnici, nebo pohyblivou červenou výsečí (Metra LT). To spíš než lokomotivu, bych si dal pozor na vozy. Někdy i jeden jediný vůz v soupravě, třeba i mimořádně zařazený, změní její maximální rychlost a je potřeba na to myslet/vyčíst a respektovat z brzděnky.
Jednu přechodnou dobu byla takto papírově snížena ze 160 km/h na 140 km/h maximálka "hospod", myslím Wrm814. Kvůli použitému typu brzdy. Expresy jezdící na východ začaly mít problém s jízdními dobami. Tak se dotyčné vozy přechodně převedly pod jinou dom. st., daleko od svých pravidelných výkonů. Tím se dostálo splnění předpisu V15/I a tyto vozy mohly být odpojené z brzdy, aniž by musely být v cílové stanici stažené z výkonu. Tím se po přepočtení procent mohlo dosáhnout rychlosti 150 km/h, se kterou se jízdní doby stíhaly. Vůz pochopitelně nesměl být řazen na (začátku a) konci vlaku, ale to stejně s ohledem na řazení nikdy nebyl.

Zdravím.
Po aktualizaci řad X6X je problém s vozidly ZSSK 263.xxx. OR hlásí chybu načtení. Zkoušel jsem u mašin 005, 007, 009.
ENG používaný PŘED úpravou funguje normálně.

Zdravím.
Po aktualizaci řad X6X je problém s vozidly ZSSK 263.xxx. OR hlásí chybu načtení. Zkoušel jsem u mašin 005, 007, 009.
ENG používaný PŘED úpravou funguje normálně.
Co hlásí? 263.005 právě zkouším a jede. Koukni, jestli se ti stáhla kompletní složka FX v Content. Musí tam být nové masky světel.
1.jpg

Na webu https://msts-rw.cz se vyvěsil nový přírůstek a to pro motorové vozy v podobě řady 842.

Tento addon je zaměřen hlavně na zpracování nových funkcí druhého motoru, kde kabina nehraje takovou roli. Nehledejte zde vymakanou kabinu jako je na jiných řadách. Jde jen o AI upscale a i tak Dodo odvedl slušnou práci. Ladění je možné použít jako vzor pro doladění vychytané Ricarovi 843. ;)
No páni! Napřed realisticky sladěný Šukafon (810), a teď realisticky sladěné Kvatro (842). Musím říct, že se ten nový systém dvou motorů docela povedl. Ten by se kromě Kvatra (842) a Rakve (843) ještě hodil pro Veselou krávu (714), protože Veselá kráva má taky 2 motory. Teď ještě někde najít tu Ricarovu Rakev (843) a jde se dolaďovat.

Také si myslím, že byla hloupost, že mašina nešla rozjet víc než na maximálku. V reálu, pamatuji si, když jsme s pantografy 451 mezi Poříčany a Běchovicemi závodili s rychlíky, který nás předjížděly po nulté. Někdy to byla od rychlíku drzost a tak fíra ten stovkový pantograf rozjel až na 125 km/h, aby jej předjel. A šlo to. Samozřejmě se pak musel zahodit kus proužku a napsat, že se v rychloměru roztrhl.
Když jsme pak přijeli na Masaryčku, tak vystupující cestující z vlaku nám pod okénkem tleskali. "Bylo to pěkné" A navíc jsme na Masaryčce byli asi o 5 minut dřív.

Ale jednomu fírovi to nevyšlo. Také předjížděl rychlík jedoucí 120 a když chtěl pokynout fírovi rychlíku, tak mu ztuhl úsměv. Seděl tam cvičnej Hanuš. Cviční si občas na vlóžo brávali nějaké rychlíkové šichty aby si znovu sami zajezdili. Anebo aby jim nepropadly zkoušky.

Jen pro info. EM475.1 na okruhu při testech proháněli až 145km/h.
A co je komu po tom. Jel tam šílený strojvedoucí a tací také existovali. Na lokálce Hustopeče - Šakvice byla maximálka 40. Ale když jsem jezdil na průmku, tak v té době tam jezdil jeden fíra, kterému se přezdívalo Fitipaldi. On se s M240 tenkrát rozjížděl 300 z místa. A po celé trase lokálky to ujel za 6 minut oproti 11. Musel jet těch 70. To byl vždy zážitek. Asi přídavná, plný výkon, pak odbrzdil a následoval takový rozjezd, že stojící cestující si při startu "rakety" sedli. :) Už na zhlaví se motoráček pěkně rozkolébal. Ale má nízko těžiště, tak vše zvládl. Ještě my študáci jsme jej hecovali, že mu to stopneme, za jak dlouho bude v Hustopečích. :)
A takové šílenosti se děly i jinde. Když začínaly ES499, tak fírové vyprávěli že z Břeclavi na souběžné silnici závodili s auty. Tenkrát byla traťová 120. A prý se tolik soustředili na závod, že najednou pohledem na rychloměr zjistili, že jedou 145. :) Ale tehdy jezdily staré škodovky a prý jim ty závody některým odvařily motor. Rychle a zběsile old :)
To mi připomíná doby, když jsem byl v Open Rails CZ/SK úplný nováček a taky zkusil jet s nějakou lokomotivou rychleji, než je jejich maximálka. Takhle se mi z Esa (362) jednou podařilo vymáčknout kolem 172 km/h. Jít výše jsem si už tehdy netroufl. Měl jsem strach, že ztratím nad Esem vládu.
Stejný "experiment" jsem pak později zopakoval s Banglí (742) a s Brejlovcem (754). Z Bangle jsem dostal něco kolem 115 - 120 km/h. Z Brejlovcem kolem 137 - 140 km/h. I tady jsem si netroufl jít výše, protože jsem měl taky strach, že ztratím na Banglí/Brejlovcem vládu, a taky jsem měl tehdy strach že nechtíc kvůli velké rychlosti přetočím spalovák.
Ale to neznamená, že to v současnosti někdy nezkusím znova. Teď nedávno jsem stejný "experiment" zopakoval s nově vydaným Kvatrem (842). Maximálka Kvatra je sice 100 km/h, ale při "testu" jsem z Kvatra dostal kolem 125 - 128 km/h. Výše jsem už jít ani nemohl, protože oba motory začali mít kvůli velké rychlosti a velkým točkám menší problémy (ručičky na otáčkoměru trochu poskakovali). To se mi nelíbilo, tak jsem radši "test" utnul, dal volnoběh a zpomalil.
Jenom poznámka, tyto "testy" jsem dělal na mapě trati 270 (ofiko mapa, bez modifikací), a dané lokomotivy (vozy) jeli jako Lv (sólo Sv, v případě vozu), takže nic za sebou netáhli.

Jinak chudák ten fíra, který to rozpálil s Žabákem na 125 km/h aby si vystřelil z rychlíku a cvičnej ho nachytal na švestkách. Ten chudák buď skončil suspendovaný na nějakou nižší pozici, nebo ho rovnou vyrazili. A to za nebezpečnou, bezohlednou jízdu.

Když je řeč o překračování konstrukčních rychlostí, tak mi to taky občas zrovna s tím R13 trochu uletí.. :D Esíčko krásně táhne a najednou je tam 160 ani si člověk nevšimne. :D

Jednu přechodnou dobu byla takto papírově snížena ze 160 km/h na 140 km/h maximálka "hospod", myslím Wrm814. Kvůli použitému typu brzdy.
Bylo to opravdu kvůli tomu, že v té době době měly restaurační vozy podvozky se špalíkovou brzdou. Z výroby měly max. rychlost 140km/h. Kvůli zvyšování rychlostí vlaků jim byla zvýšena max. rychlost na 160km/h tím, že byl změněn převodový poměr na nabíjecím alternátoru na podvozku, aby jeho otáčky při 160km/h byly ve stanovených hodnotách. Protože ale tento vůz byl jako jediný se špalíkovou brzdou v soupravě vozů s brzdou kotoučovou a tím i způsob brzdění tomu odpovídal, docházelo k výraznému úbytku litinových špalků. Proto do doby, než došlo k výměně podvozků u těchto vozů, řešilo se to tímto způsobem.

Jestli mě paměť neklame, tak k tomu snížení rychlosti zpět na 140 km/h vedlo hlavně to, že u jednoho z vozů došlo vlivem tepelného přetížení od brzdění k lomu kola.

Back
Nahoře