Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Hele modeláři, nechcete si dát demarkační čáru v půlce peronů Brna hl.n. a jeden z Vás by se vrhl na sever a druhý na jih?
Ty už mluvíš jako Deterio. Nejste příbuzní? :) Když modeloval Mates, tak s velkým úsměvem mi napsal tuto perlu co mu napsal Deterio.
"modeluj si v Čechách, ale do Moravy se mi nepleť, tu si ošéfuji sám" To jej i naštvalo, protože mu přece nikdo nebude přikazovat, co má modelovat. Tenkrát Mates modeloval Přerov a dokončit mu jej Deterio zakázal. Perony tedy dodělával Deterio a vydání modelu se tak asi o rok opozdilo. Ale naštěstí jej dokončil. Ale to byly tenkrát nervy. Chtěl jsem vydat aktualizaci a měl osazený nepublikovatelný nedodělek peronů.

Ty jsi si nevšiml, že Deterio už asi 5 let žádné velké objekty nemodeluje? A že se probral až nyní a vždy se stejným modelem, který jsem měl rozmodelovaný já. Kdybych nedělal Tesco, dodnes i do dob budoucích je tam ten japonský barák z defaultní trati MSTS JP1. A Brno by byla stále stejná díra jako v začátcích MSTS.
Teď čistě "theoreticky". Dalo by se vyrazit modelově něco z tohoto?
Kdepak. jezdíme po kojejích a vzdálené objekty jsou už bezpředmětné. Vaňkovka je demarkační čára a dál snad jen kulisa z panoramatické fotky, ale tohle mne netrápí. Já budu rád když dokončím rozpracované. V jednom člověku stavět tratě, tvořit aktivity a do toho ještě modelovat, musíš uznat, že tohle už je opravdu nad síly a časové možnosti. A ty bys mi přikládal další nášup. Ne, děkuji. Jsou prioritnější modely a jsou přímo v profilu trati. Nevím, jestli vše do měsíce stihnu.

Dopoledne jsem udělal část textury. Zatím mám boky. Je to opravdu takové Puzzle. Skládačka z výstřižků. Ty sloupky mezi okny bude model, tedy nějaké nepřesnosti to pak zakryje. To samé přístřešky zakryjí ten předěl mezi patry. Ta okna nahoře jsou 30x jeden výklenek :) Jen pro info. Mám jich respektive 31. Ještě to musím přepočítat, kolik jich vlastně má být. :) Tu dodávku ještě vyretušuji. I ta auta byla orientační bod, jak ty výstřižky poskládat. Takové dlouhé baráky, to je za trest, proto se asi do toho za celých 22 let nikomu nechtělo.
puzzle.jpg

Ty už mluvíš jako Deterio. Nejste příbuzní? :) Když modeloval Mates, tak s velkým úsměvem mi napsal tuto perlu co mu napsal Deterio.
"modeluj si v Čechách, ale do Moravy se mi nepleť, tu si ošéfuji sám" To jej i naštvalo, protože mu přece nikdo nebude přikazovat, co má modelovat. Tenkrát Mates modeloval Přerov a dokončit mu jej Deterio zakázal. Perony tedy dodělával Deterio a vydání modelu se tak asi o rok opozdilo. Ale naštěstí jej dokončil. Ale to byly tenkrát nervy. Chtěl jsem vydat aktualizaci a měl osazený nepublikovatelný nedodělek peronů.

Ty jsi si nevšiml, že Deterio už asi 5 let žádné velké objekty nemodeluje? A že se probral až nyní a vždy se stejným modelem, který jsem měl rozmodelovaný já. Kdybych nedělal Tesco, dodnes i do dob budoucích je tam ten japonský barák z defaultní trati MSTS JP1. A Brno by byla stále stejná díra jako v začátcích MSTS.

Kdepak. jezdíme po kojejích a vzdálené objekty jsou už bezpředmětné. Vaňkovka je demarkační čára a dál snad jen kulisa z panoramatické fotky, ale tohle mne netrápí. Já budu rád když dokončím rozpracované. V jednom člověku stavět tratě, tvořit aktivity a do toho ještě modelovat, musíš uznat, že tohle už je opravdu nad síly a časové možnosti. A ty bys mi přikládal další nášup. Ne, děkuji. Jsou prioritnější modely a jsou přímo v profilu trati. Nevím, jestli vše do měsíce stihnu.
Nepřeháníš to trochu.Pedrosovi jsem nabizel pomoc. A s tím Matesem "to asi koloval mobil" (DODEJ DŮKAZ KDYŽ UŽ TO VYTAHUJEŠ). KDO TI DODÁVÁ NÁVĚSTIDLA A ZNAČKY!!! A FOTODOKUMENTACE ASI NIC!!!

Dopoledne jsem udělal část textury. Zatím mám boky. Je to opravdu takové Puzzle. Skládačka z výstřižků. Ty sloupky mezi okny bude model, tedy nějaké nepřesnosti to pak zakryje. To samé přístřešky zakryjí ten předěl mezi patry. Ta okna nahoře jsou 30x jeden výklenek :) Jen pro info. Mám jich respektive 31. Ještě to musím přepočítat, kolik jich vlastně má být. :) Tu dodávku ještě vyretušuji. I ta auta byla orientační bod, jak ty výstřižky poskládat. Takové dlouhé baráky, to je za trest, proto se asi do toho za celých 22 let nikomu nechtělo.
A HOTOVÝ MODEL NEPRIJMEŠ, TAK BRBLEJ ŽE HO MUSÍŠ DĚLAT.

A HOTOVÝ MODEL NEPRIJMEŠ
Vypni si Capslock, Nějak jsi si nevšiml, že píšeš velkými písmenky.
Hotový model od tebe už asi 5 let nebyl. Nebo 4? Netuším. A tak jsem se naučil modelovat a být soběstačný. A když něco začínám modelovat, tak ty se najednou probudíš z kómatu a začneš chrlit ty stejné modely? Samozřejmě, ty už jsou s křížkem po funuse. Zkrátka si to uvědom. 5 let je dlouhá doba. Nyní jsem soběstačný a jsem rád, že nikoho už s modely otravovat nemusím. Jenomže u tebe nebylo ptaní, ty jsi cokoli posílal podle vlastní vize co bylo i proti mým plánům, ale zkousnul jsem to, protože lepší model old než žádný. Nyní si vše modeluji podle mých představ a mého pohledu na železnici, tak mi prosím už do toho nekecej. Svoji příležitost jsi už před mnoha lety pohřbil. Anebo si postav své tratě a tam si své vize aplikuj. Mě to netěší, že už nikdo dlouho nemodeloval, ale díky TSRE5, které hodně zrychlilo stavění, tak stíhám i to modelování a není to taková věda, že by se to nedalo zvládnout. To strašení, že gmax je nestabilní a mohu přijít o práci, to se nepotvrdilo. Já mám kolikrát gmax otevřený půl dne a o nic jsem nikdy nepřišel. Když už jsem přišel, byla to jen moje chyba zakopnutím o nějakou klávesu. Ale jinak nemám problém, jak jsem byl varován. Ale v tom mi pomohl Mikulda, na co si dát pozor.

Ty prostě neumíš ocenit mnohahodinové práce druhých. Není to podle tvých představ, tak to tady alespoň pohaníš. Ale asi netušíš, že je to proti pravidlům každého fóra. I když jen mračounuješ. Zkrátka zde vytváříš už jen toxické prostředí. Kdybys takto reagoval na jiného tvůrce, tak bys jej donutil, aby se na další tvorbu už vykašlal.

TAK BRBLEJ ŽE HO MUSÍŠ DĚLAT
Ale mě ty práce baví, to jsi nepochopil? Není umění škemrat od jiných modelářů hotové modely. To je ubohost. Vždyť to modelování není tak složité a není nad vlastní model.

KECY KECY. K TESKU JSEM TI PSAL NA JAŘE, A MALOU AMERIKU JSEM TI NABÍZEL KDYŽ JSI MĚL MODEL BEZ TEXTURU A HEJTIL JSI ZE JE PREDPOTOPNI (OD STEJNEHO AUTORA JE JIDELNA!!).

Hele modeláři, nechcete si dát demarkační čáru v půlce peronů Brna hl.n. a jeden z Vás by se vrhl na sever a druhý na jih? Deterio by si mohl zasáhnout do svého modelu a doplnit tam modré prosklené výtahové šachty a vrhnout se na baráky směr Židenice a Zbyněk by byl od Tesca na jihu? Aspoň byste se nehádali. :D
Deterio: SZ pošlu.
Lidi já mám strach, že přes ty hádky propásneme jedinečnou příležitost mít z Brna kolem tratě to poctivé Brno, jak bývávávalo desítky let, než se do něj zakously bagry.
Teď čistě "theoreticky". Dalo by se vyrazit modelově něco z tohoto? Mám takhle pár fotek Mosilany a domů z vlaku, ročník 2008, chtěl jsem to poslat Zbyňkovi na konzultaci, ale hodím to takhle do placu, jestli má cenu si od toho něco slibovat, nebo nelze...
Zobrazit přílohu 44776
TO JE MOSILANA CO JE HNED VEDLE TRATI KDYZ JEDEŠ NA ŽIDENICE.

Tak jsem tedy kromě rozšíření komplexu modelu ještě zvládl všechny textury. No. Uvidím. :)
A zítra mohu natahovat na model. Bude to překvapení i pro mě, jak to bude vypadat. Ale v každém případě dlouhý barák musím rozdělit na dvě části, protože do jedné lajny mi to tam nevešlo. Obrázek je hodně zmenšený. Je to jen info. Je to i šílenost, já vím. :) Ale co bych v mlhavou neděli jinak dělal. Sportovat nemohu, protože ještě po nemoci nejsem úplně ve formě.... A jen ležet a lenošit mne nebaví.
MalaAmerika3.jpg

TO JE MOSILANA CO JE HNED VEDLE TRATI KDYZ JEDEŠ NA ŽIDENICE.
To tam mám psané, že jsem fotil Mosilanu, tehdy dostala nový nátěr aby se zvýraznilo režné zdivo. Co látek z ní šlo do světa. Pro mne to má i nadnárodně-kultovní význam. V undergroundu, co poslouchám a na jehož festivaly se jezdilo mj. i na Tenis, Koliště 69, byly jako dress code kultovní britské košile značky Ben Sherman. Minimum lidí ovšem ví, že většina látek na tyto kultovní a časem hodně drahé košile, pocházela kdysi právě z brněnské Mosilany, odkud šly do Británie.;) A mě tak může už jen mrzet, že žádnou originální britskou košili z těchto kultovních let kolem roku 1969 nevlastním. Tak alespoň Koliště 69, na dohled od továrny Mosilana.;) Svět je malý. Trochu OT, ale musel jsem. Pawlik nebude za moje sebrané spisy rád.
No já nevím, jak to mezi sebou máte, také jsem měl komunitní i jezdecký výpadek 2017-2022.:)
A můžu "něco" udělat pro ty případné kulisy z panoramatických fotek? Z těch mých by se mohlo dát leccos poskládat, ale nevím, jak to bude v reálu z vlaku vypadat. Některé kulisy v tratích jsou a něco bije do očí, něco ne. Ale pár rovných a vyšších fotek kolem trati z vlaku, mi tehdy vyšlo. Bude vypadat blbě, kdyby to bylo v takové blízkosti? Mám vyfocený prakticky celý zadní trakt ulice Podnásepní, dvorky. Ještě bez přístaveb a rekonstrukcí. Nevím, jak by se to v trati dařilo napojit a zaretušovat, ale když se mi řekne, co z toho má vylézt aby to bylo použitelné, pokusím se to pospojovat a dát k dispozici...? Takhle nějak všechno vypadá.:rolleyes:

Brno 042.jpg

Z těch mých by se mohlo dát leccos poskládat
Víš, já nejsem Brňák, Brno znám z dětství prígr, zoo, veletrhy, kam jsme jako malí jezdili s rodiči. Do Bystrce jezdila taková stará dvounápravová tramvaj s vozy také dvouosými a ta když jela do oblouku tak se to uvnitř celé třepalo, vibrovalo a já měl vždy strach, že to vykolejí. Jezdila tam i nějaká novější, také dvounápravová a ta tolik nevibrovala, ale ty staré, co asi pamatovaly ještě válku, to byla jízda strachu. Pak přišly tramvaje ty moderní čtyřnápravové. Neříkalo se jim Sputnik? A v nich jsem se už nebál, tam byla plynulá jízda i v obloucích. :) A pak jako děcko ještě pamatuji ty dvoudílné kloubové. To byla novinka, tak jsem tenkrát babičku přemluvil, abychom se svezli tou jedničkou až na konečnou a zpátky. Ta jezdila až do Řečkovic. Já jezdíval do Brna na rovnátka, tak někdy mne tam doprovodila babička.
A současně je Brno Náměstí svobody, Nádraží Prior - Tesco, Vaňkovka, autobusák Zvonařka, ale nějaká Mosilana, to slyším poprvé. Tedy nehrozí, že bych dokázal modelovat co neznám a ani nevím, kde to je. Všichni tvoříme jen to, co chceme mít. Jako jsem chtěl mít i kousek centra Prahy.

Ale chlapci modelářští. Brno v mé trati existuje už od roku 2003. Co tak najednou po 22 letech toužíte po již zbouraném, co tenkrát ještě stálo a šlo nafotit? Já jsem tenkrát v roce 2003 s Tescem nafotil hromadu obrázků kolem nádraží. Něco z toho použil pan Starý pro stavědla a zdi. Tomi vymodeloval železářství Vichr a zbytek čekal celá desetiletí, až jsem se naučil modelovat. Tedy Tesco a areál Malá Amerika.

Takže hrubá stavba by už byla. Ale textury nakonec úplně jinak. 4096x4096 nebrat, je to nebezpečné a přeskládal jsem raději vše na tři 2048x2048
To první patro, poskládat textury okna vedle sebe také nebyl dobrý nápad, tak jsem udělal první patro z 30 modulů jednoho okna. V gmax to jde navázat naprosto přesně oproti grafickému SW. Jinak mi to připadá, že se mi textury povedly celkem ostře, tedy až na to skladiště úplně dole u Malé Ameriky. Ale tam ještě přijde rampa a stříška, tak to snad projde. Ale určitě Dan do těchto končin vymyslí aktivitu. :) Už tyto koleje dávají smysl.
Musel jsem ještě model o 10 metrů prodloužit, abych měl číslo dělitelné jak třiceti, tak čtyřmi, aby nebyl problém ty bloky prvního patra naskládat. Tak tohle ještě dořeším celkovým zmenšením a srovnáním rozměrů, aby mi to lícovalo. Až teprve potom mohu nastoupit na ty vykýřky a sloupky.
Je to zatím takový první test, jak to vůbec bude vypadat.
Konečně správný příjezd do Brna jak má být.
0311Brnohln4.JPG
0311Brnohln1.JPG
0311Brnohln2.JPG
0311Brnohln3.JPG
Je

Takže hrubá stavba by už byla. Ale textury nakonec úplně jinak. 4096x4096 nebrat, je to nebezpečné a přeskládal jsem raději vše na tři 2048x2048
To první patro, poskládat textury okna vedle sebe také nebyl dobrý nápad, tak jsem udělal první patro z 30 modulů jednoho okna. V gmax to jde navázat naprosto přesně oproti grafickému SW. Jinak mi to připadá, že se mi textury povedly celkem ostře, tedy až na to skladiště úplně dole u Malé Ameriky. Ale tam ještě přijde rampa a stříška, tak to snad projde. Ale určitě Dan do těchto končin vymyslí aktivitu. :) Už tyto koleje dávají smysl.
Musel jsem ještě model o 10 metrů prodloužit, abych měl číslo dělitelné jak třiceti, tak čtyřmi, aby nebyl problém ty bloky prvního patra naskládat. Tak tohle ještě dořeším celkovým zmenšením a srovnáním rozměrů, aby mi to lícovalo. Až teprve potom mohu nastoupit na ty vykýřky a sloupky.
Je to zatím takový první test, jak to vůbec bude vypadat.
Konečně správný příjezd do Brna jak má být.
Zobrazit přílohu 44792
Zobrazit přílohu 44793
Zobrazit přílohu 44794
Zobrazit přílohu 44795
Je
naprostá paráda, smekám! :)

Také mám radost, že dokáži udělat složitější modely. Holt Drážďany mi daly tvrdou školu. A plus rady hlavně od zdejších modelujících. Opravdu není nad modely na míru přímo do kolejiště a ještě k tomu vlastní. Hlavní budovu si nechávám na konec. Všude kolem dokola jsem nasázel zábradlíčka. ještě mi chybí ta zděná nad podjezdem. Doplnil jsem drobné baráčky. Rampy ani přístřešky nejsou finální, protože s rozměry hlavní budovy se bude ještě hýbat.
Sloupky na zdi ještě nejsou součást modelu, ty budou nové s lepší texturou (stejnou, ale ne tolik komprimovanou) a asi by měly být trochu menší. Ten vagon tam nebude, je to jen měrka, jestli nebude drhnout o rampu. Chtělo by to na ty přístřešky i nějaký vhodnější plech. Je to moc světlé. A textura se se slévá do sebe.
0411Brnohl.n1.JPG
0411Brnohl.n2.JPG
0411Brnohl.n4.JPG
Poslední obrázky jsou napojení na model od Deteria, blok peronů a zdí. Doufám že model doladí, hlavně ten podklad pod koleje za štěrk11 namapovaný na 10x10, jak to mám já. Aby ten přechod nekřičel do očí. Ze štěrku do čehosi rozmazaného. Z boku jsem provizorně vecpal blok zdi, protože Deterio nemá z pohledu od kolejí na té červené zdi polygony a byla tam bílá díra. Model svahu je také samostatný. Ale možná by se spíš hodil jej přilepit k modelu od Deteria, aby se zakryla vnitřní strana. Ale zatím řešit nebudu, jen zkrátím to zábradlí, aby o něj nějaký zaměstnanec nezakopl.
0411Brnohl.n3.JPG
0411Brnohl.n3a.JPG

Ale co mi už asi 20 let pilo krev, je viadukt přes Svratku. Však se koukněte do trati, z čeho byl poskládaný. Hrůza a děs. Opět z defaultní trati Japan1 nebo 2?
A přitom to je jen taková bokovka, práce asi na hodinu, tedy když má člověk zásobu svých polotovarů.
Je to jen první pokus, jak to sedne. Vlastní dolaďování pak už trvá déle než hodinu. A po té koleji pod obloukem viaduktu asi žádná šíša nepodjede. Budu muset i ty silnice postavit znovu a vše dát níž. Oblouků mám sice 9, ale ta kolej má být také o jeden oblouk vedle a ty dva jsou pak silniční.

A jestli někdo chce zase brblat, že tem most má být trochu jinak, měl na to 20 let. Nyní tam bude jenom můj model. Z kabiny tam stejně vidět není.
A na posledním obrázku je už finální zeď pod nádražím i se sloupky z jednoho kusu.
0411Brnohl.n5.JPG
0411Brnohl.n6.JPG
0411Brnohl.n7.JPG
0411Brnohl.n8.JPG

Přesně tak, jak to máš v počítači u současné verze. :) Pan Starý vymodeloval nádraží s poštou. Já jsem v roce 2003 po Brně kolem nádraží něco nafotil. Starý z toho ještě vymodeloval stavědlo a stavebnicové díly zdi plus ten podjezd pod nádražím u Malé Ameriky. Tesco a tu Malou Ameriku, z těch fotek dělám až já po 23 letech, protože do té doby se nenašel žádný modelář, který by si na to troufnul. Respektive ti co modelovali, Brno nebylo v oblasti jejich zájmů a v Brně dalšího aktivního modeláře, který by tohle dokázal, nebylo. A přitom ty modely nejsou nijak těžké. Chce to jen představivost, jak to poskládat a pak už to jede. Těžké jsou asi jen modely vozidel. Tam se musí do každého detailu do každé zaobleniny. A tam také několik modelářů domečků vyhořelo. Jeden model vozidla a asi zjistili, že je to úplně jiný level a také je možné, že i oni postoupili do dalšího životního levelu, jako je rodina. Pak na tohle hraní už čas neměli.
Nádraží se asi po roce přepracovávalo, protože bylo postavené z původního kolejiva MSTS, bez angličanů a dalších přidaných výhybek. Po přepracování mi jeden uživatel z Polska udělal perony na míru jako jeden celek. Tenkrát takto udělal ještě perony v Židenicích i jinde. O pár let později přišel Deterio a perony upravil, udělal originál vlaštovky, podchody východu a přidal ještě okolní baráčky včetně podjezdu na severní straně, kde jezdí šaliny. Bohužel ale neměl vůli to tam úplně dokončit. Škoda.

Dnes jsem byl dopoledne v Brně něco vyřizovat a na nádraží jsem měl asi půl hoďky, tak jsem něco nafotil. Bohužel svítilo slunce. Ale mě šlo hlavně o to zábradlí z cihel.
Konečně to tam mohu dokončit.
zabradli.jpg
Brno_zabradli.jpg
A z tohoto bude mít radost nejen ML636 :) Sice slunce svítio o 106, pohled od vnitřku peronu mám trochu se stínem, bok proti slunci je OK a ten co sem dávám mi zastínil právě odjíždějící Railjet, tedy fotka použitelná a tato je nejdůležitější. Dole zavazela popelnice, ale to nadstavím z bočního pohledu. (fotky jsou jen infovýstřižky) A teď už to bude opravdu Brno.
Jinak po bývalém Tescu je už hodně hluboká díra, jako by tam stavěli stanici metra. Z lávky u Vaňkovky měl z pohledu dolů člověk pomalu závratě,
vytahBrno.jpg
Cenné materiály jsou doma a až zapnou proud, tak mohu pokračovat v modelování. Ze solárů napájím jen důležité životní funkce jako internet, platební terminály, kamery. I tak to víc žere než dobíjí baterii. :) Slunko už nemá tu intenzitu a navíc je moc dole. Soláry za výlohou, tedy přes zimu je dobrá jen ta 100Wh baterie. Nebýt jí, tak mi stále pípá UPS. To je další stupeň, kdyby se baterie od solárů vybila.

Tý brďo, tak to je luxus, na který jsem čekal cca od 2009, co znám MSTS a vozební rameno Praha-ČT-Brno-Bratislava, je nejčastější, kam "si vypisuju směny". :p
Moc za vylepšení Brna a okolí děkuji, bude to už fakt paráda, zachovat Genius loci. Zanedlouho už to tam v reálu nepoznáme.

A tady jsou mé včerejší úlovky už v modelech. Vymodelováno do 24 hodin. :) A vůbec to nebolelo. Samozřejmě jsem si trochu nadával, že jsem někde neudělal víc fotek, ale to už tak bývá, když je člověk v terénu trochu paralyzovaný a nenapadne jej to. Ale stejně měl jsem na to jen půl hoďky, než mi pojede vlak. Na druhém obrázku ponechám tu kamennou zeď.
0611Brno3.JPG
0611Brno4.JPG
Jen pro porovnání. Asi bych měl zvednout tu spodní plechovou část trochu výš. Jinak to myslím sedí. Nebo ještě zeštíhlit?
To jsme tenkrát vezli nějaké EC277 do Blavy.
Brno_kdysi_davno.JPG
0611Brno1.JPG
tady mi bohužel slunce udělalo šikmý stín.
0611Brno2.JPG

Back
Nahoře