Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
A ještě mi chyběla taková drobnost, ta kukaň na 4. nástupišti. Jenomže Deteriův model tam má souvislou zeď a od kolejí není vidět dovnitř. Snad se to do budoucna nějak dořeší.
0611Brno6.JPG
A vedle by měla být Myší díra. Možná tam udělám alespoň 2D rám naproti schodiště do Tesca.

A ještě jsem zvládl úpravu koleje od Brna Dolního na výstaviště, tedy jen asi 400m za viadukt. Klesání 5 až 8 promile. A samozřejmě usměrnit koryto Svratky.
Šíša už projede, silnice jsou také přizpůsobené, tedy ten model viaduktu nyní mohu dokončit. Jak končí klenuté oblouky vlevo, tam ještě bude kousek opěrné zdi až po silnici.
0611Viadukt_Svratka.JPG
0611Viadukt_Svratka1.JPG

Já to tak trochu střídám, protože jsem chtěl vyzkoušet moji vizi, jak dokončím tu hlavní budovu toho skladiště Malé Ameriky. První patro je z 30 opakujících se dílů, aby to přesně navazovalo. A pak jsem vyrobil ten mezisloupek mezi okny, který se táhne od přízemí až po střechu a na ně upevnil i konzoli pro úchyt přístřešků nad rampou. A to jsem také namnožil 30x (sloupky jsou na obě strany budovy, jen u kolejí je širší přístřešek.) A sedlo to dobře. A počet pogonů z původních 1500 vzrostl na 4500. :)
0711BrnoHlN1.JPG
0711BrnoHlN2.JPG
0711BrnoHlN3.JPG
A výsledek je takový i plastičtější. A z té strany jak je poslední fotka na ty výstupky přijde přilepit dohromady 6 půdních vykýřků. A tohle si vyčítám z fotografování. Fotil jsem čelo krajní budovy a ten vikýřek jsem nahoře v záběru ustřihl. A na textuře by to vypadalo takto:
Horní část je z mapy.com panorama a spodní část je focená mým ajfóónem předevčírem. A pod je ještě z mapy.com jiný pohled, jako plán B. Jak by to mohlo být krásně ostré. Ale psali mi, že baterii v telefonu mám už vyměněnou, tedy do Brna asi o víkendu pojedu, tak se pokusím vyfotit znovu. Protože to je nebe a dudy. A až bude tato budova finální, celou ji zmenším na správnou délku. Úmyslně jsem jí prodloužil, abych mohl opakovat segmenty po 5 a 10 metrech.
I pro to nechci, aby mi kdokoli sháněl paralelní modely toho co právě modeluji ("vždyť už je to někde vymodelované")
zbrkla_fotka.JPG
Nedávno mi Deterio poslal model od nějakého kamaráda již zbouranou drážní jídelnu. Jenom je škoda, že není kvalitněji nafocená na vyšší rozlišení. Pak bylo zbytečné k modelu přibalovat nevyužitou Texturu 2048x2048. Ale i tak je dobrý každý původní model, který tam patří. Ale má tam komíny, na které já zatím kašlu. :)
Brno_jidelna.JPG
Já tu jídelnu moc nepamatuji, ale co mi chybí, to jsou ty kiosky za 5. a 6. nástupištěm. Tedy současně tam mám Občerstvenie z Bratislavy :) . A to samé chybí na každém peroně nad podchody.
Povedlo se mi zneviditelnit pohledem v editoru Deteriovu zeď a tady je jasné, proč tam ten výklenek je. A jinak i na to druhé a třetí nástupiště by se opravdu ty původní kiosky hodily.
0711Brno_perony.JPG

A viadukt, jako by tam byl odjakživa. Na mostě se už smí plnou rychlostí 40 a silniční provoz také obnovený. :)
Ještě doplnit zábradlí a možná dořešit textury. Třeba je nějaký dobrák nafotí, protože z Panoramy šel použít jen ten ocelový most a to jsem ještě malý výřez textury musel vedle sebe namnožit. Ten ocelový most ještě uchytím jak má být, tedy má být i trochu užší než zdi, do kterých je vsazený.
Ono by to chtělo fotky i těch cihlových budov u rotundy. Třeba i na to někdy dojde.
0711Brno_viadukt.JPG
0711Brno_viadukt1.JPG
0711Brno_viadukt2.JPG
0711Brno_viadukt3.JPG

Ten výklenek na čtvrtém nástupišti tam byl pro provoz poštovních ještěrek. Ty se nevešly mezi hranu perónu ke kolejišti a zábradlí podchodu, tak musely jezdit tama. Byl jsem osobně přítomen, když se někdo pokoušel to risknout a vyvrátil dva přípřežné vozíky i s balíky do kolejí. Do toho hned přijel vlak a z balíků zbyly "hadry". I toto tam bylo sem tam k vidění.

Viadukt by už mohl být použitelný. Něco jsem ještě srovnával, něco odmazával a doplnil mostovky se zábradlím. Jenomže tohle přemostění je taková křivárna, že jsem si na tom málem vylámal zuby. Ten ocelový most by měl být usazený na zdi, ale do té podestýlky se mi už nechtělo, protože tady je to ta největší křivice.
0811Brno_most1.JPG
Ale i pohled na štreku už bude celkem úhledný
0811Brno_most2.JPG

Zbyňku, nyní doceňuji tvou preciznost v pokládce kolejiva a to hlavně, co se týče štěrkového podkladu a vlastních kolejových polí. Pokouším se na trati 321 na všechna kolejová pole aplikovat alfa kanál, aby tato pole neměla ostré kraje a nebylo to do očí. Jenže nyní se ukazuje, že autor 321 na toto jaksi zapomněl a vůbec s tím nepočítal. Právě těmi ostrými okraji textur zakrýval různé nepřesnosti a nedodělky. Ach jo. Sice to někde vypadá už ok, ale někde je to katastrofa. Hodně časté jsou překryvy kolejových polí nad sebou, aby se jakoby změnil třeba štěrkový podklad za betonový apod. Tam to dělá také bordel a nevím, jestli má cenu textury kolejových polí s alfou vůbec vydávat. V editoru to vypadá dobře, ale v simulátoru je to nějaké podivné. Nevím, co s tím. :(

1.jpg2.jpg

Nemají alfu i ty "3D náspy" na trati 042? Mám pocit, že zrovna tam (a v novějších PL projektech) občas dochází k zastínění trávy náspem, který je vlastně pod ní. Kdyby šlo tohle opravit... Můžu zkusit sehnat screen, aby bylo lépe pochopeno, co tím myslím. :)

Já jen napíši závěrem, že řešení mého problému bohužel není. To by musel někdo přepracovat podloží v těchto kritických místech a to nikdo neudělá. Takže za mě trať 321 nesmí využívat alfu a pak je ok.
1.jpg

Pokouším se na trati 321 na všechna kolejová pole aplikovat alfa kanál,
Ale já s touto tratí nemám nic společného a Martin tam používal jiné náspy, tedy ti nemám jak pomoci. U své trati s náspy problém nemám. Samozřejmě ideální není nic, ale ty náspy je to nejmenší, co je na okolí tratí rušivé. Tím by se mělo začít, když už.

Ale já s touto tratí nemám nic společného a Martin tam používal jiné náspy, tedy ti nemám jak pomoci. U své trati s náspy problém nemám. Samozřejmě ideální není nic, ale ty náspy je to nejmenší, co je na okolí tratí rušivé. Tím by se mělo začít, když už.
To je mně jasné. Proto jsem pochválil tvůj přístup ke kolejovému svršku. Ve skrytu duše jsem čekal nějakou reakci, že jsem třeba něco opomněl. Ale už nic. Konec :)

modely náspu s tím asi nemají nic společného. Je to spíše modelem kolejiva. Super kolejivo bylo v trati RBL Bahn, ale nejsou tam všechny potřebné modely, některé poloměry oblouků sice byly navíc proti XTracks, ale zase výhybky byly čistě německého návěstního systému. Bonusem byl 3D rozměr kolejnic, v té době v MSTS dosti odvážným a polygonově náročným modelem.
RBL_Schinen_01.jpgRBL_Schinen_02.jpgRBL_Schinen_03.jpg

Proto jsem pochválil tvůj přístup ke kolejovému svršku. Ve skrytu duše jsem čekal nějakou reakci, že jsem třeba něco opomněl.
Já jsem moc nepochopil, proč 321, protože Martin náspy nikde nedával, tedy když už, tak tam, kde nebyla jiná možnost. Já je osazuji naprosto všude i v rovinách, protože pak ta štreka je plastičtější. První udělal Nebulus se štěrkem nahoře s alfou, aby byl plynulý přechod do trávy, dokončil Honza Švec. Jak jsem působil v Německu, tak tam jsem objevil náspy s pivotem jako mají koleje, tedy velké urychlení práce. Jen copy pos rot na koleji a paste na náspu a už to jelo 100 x rychleji než dřívější náspy. A pak používám pod dynamické koleje náspy z profilu Dynatrack. Samozřejmě při pokládání dynamických kolejí musím počítat s podjezdy, abych ten násep mohl aktivovat. To jak ukazuje Tygy, to je jiný případ, to jsem pochopil ne jako násep, ale jako železniční spodek. V tomto případě se dolů musí ještě přilepit násep.

Ale jinak info. Včera jsem musel do Brna vyzvednout zakázku v iStyle, sice poprchalo, ale i tak mám nafocené velmi cenné materiály. Modrý výtah od peronu už bez stínů a pak z Malé Ameriky pohledy na ten barák. (aby někdo z komunity náhodou nepřemýšlel, že mi to tam nafotí :) ). Tedy to žebroví na budově mohu dělat znovu včetně ostřejších oken. Sloupky mám v mnohem vyšším rozlišení. Nafotil jsem i plot u silnice a mnohem lépe konstrukci podjezdu. Vyfotil jsem i to stavědlo 5, tedy původní texturu 512x512 zvětším na 2048x2048 a přeskinuji kvalitnějším materiálem.
Tedy ten barák mohu konečně dokončit.
Svislý sloupek jsem ještě nadstavil, aby byl až do přízemí a dole je vidět část plotu u silnice. (je to jen výřez z textury) Ten sloupek, zrovna tento, chyběly u něj na jedné straně cihly. Jak je nahoře ten výklenek. Tak jsem zkopíroval půlku a překlopil na druhou stranu. Tento fígl používám často.
Brno_doplnky.jpg
Na to jak včera odpoledne mrholilo je to dobrý, ne? Vedle jsou vidět výstřižky z panoramy z mapy.com. Ostrost je nebe a dudy. Však jsem to na tu dálku bral 3x optický zoom. Pozadí oblohy jsem odebral jen z důvodu, aby mi to nepřekrylo bílou barvou tu rampu výše.
Brno_doplnky1.jpg
S

Hoši, sorry, úplně odbočím a možná, plácnu blabost, ale třeba v trati DVK, kde má Jiřík dynamické koleje, tak kdysi před úpravou v ORCZ muselo být vypnuto naklápění, jinak byly koleje bez náspů. Dokonce jsme opravovali i situaci, kdy koleje trhaly vlaky napůl a zobrauovaly je třeba na dvou koncích nádraží. Nevím, jaestli to nějak souvisí s Icikovým dotazem, ale raději sem tenhle postřeh napíšu. Sorry tedy za OT.

Tyhle koleje z RBL mají o dost delší štěrkové lože, takže to zakryje dosti nerovností, ve dvoukolejce se uprostřed lože protínají a vypadáto dosti plasticky. Podloží tam dávali pod koleje taky, ale nebylo potřeba dávat všude.
Jinak mám kolejivo přímo s náspem jako model 2v1, je to od NR_Greenery, poslední scr je ukázka dvoukolejky z RBL.
NR_Gleis_01.jpgNR_Gleis_02.jpgRBL_Schinen_04.jpg

Back
Nahoře