Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Úplně tě vidím a slyším
Jsou práce, které nebaví, ale udělat se musí, jsou součástí celku. Ale to natěšení, jak zapadne do trati každý nový model, to je adrenalín. Vyexportuji model, nakopíruji a spustím editor TSRE5. Ale trvá to vždy dlouho, tak abych si zkrátil čekání, například jdu umýt nádobí. A pak přiběhnu k počítači "už to je? Už to je? Natěšeně skočím do aktuálního místa a pokud model sedl jak prdel na hrnec, tak to doslova zahřeje. A když cokoli nesedí, tak rovnou upravím, opět nakopíruji a celé se to opakuje. Ale pak jsou tady takové monotónní práce, jako například stavět obrovská nádraží, to opravdu nebaví. Uzel Děčín bylo za trest. I ranžír Maloměřice. Nebo Dresden Friedrichstadt. A pak těch návěstidel a všechna nalinkovat. To je jak ruční práce u pásu ve fabrice.

Jsou práce, které nebaví
Ale jsou tady i členové fóra, kteří nebaví. A nejen to, doslova šikanují modeláře mračouny, protože sami na takové složitější modely asi nemají. A to dotyčný ještě neví, že ten model v Kuřimi je vlastně kompletní box i s podkladem pod koleje z Brno Královo Pole, kde sedí jak prdel na hrnec. Proto si pochvaluji, že všude lícuje stejný model, který se podle místních podmínek jen edituje. Pro Kuřim musím travnatou část oříznout a na druhé straně vyrovnat zúžení, které je na konci v KrPoli. Když vám někdo asi tři roky stále dokola opakuje "neboj, Brno Královo Pole bude, neboj, vydrž prťka vydrž" a ještě dává fotku před nějakým měsícem na fórum , tak to už jednou bouchnou saze a vymodeluji si to sám. :) Ne nebouchly saze, to by nebyl koníček, ale když už mám šablony, proč dalších 10 let čekat? Konečně, mám perony Brno Královo Pole a ne tu skládanku, co tam byla. Tedy nemám originál první peron s výpravní budovou, ale to už nebolí, důležité jsou dopravní koleje.

Perony v Kuřimi jsem přizpůsobil pro Kuřim a k bloku nádraží ještě přilepil ten tunelový podchod (modul z Negrelliho viaduktu) Svahy jsou samostatné modely náspů.
Asi taková bude strategie, abych někde náhodou nevyhořel. Hrubá stavba peronů, podchodů a střech, tam kde jsou. Detaily jako cedulky, lampy atd, až potom. Protože si nejprve musím připravit ty cedulky do textur. Na této trati nebyly ty klasické modré s bílým písmem, ale ty svítící bílé a každé písmenko zvlášť.
Jinak takto by měl vypadat každý nedokončený model. Vše dotexturované, domapované bez rušivých rozpracovaných podrobností.
A pak, kdybych náhodou vyhořel a nebyla vůle dokončit, tak v tomto stavu je model použitelný a 100x lepší než to co tam bylo doposud (dva modely peronů Sklené za sebou.
Na konci peronů, jak je přechod ještě bude zkosení. Jinak štěrkový podklad už je ořezaný na míru nádraží, nic nepřesahuje.
1312Kurim1.JPG
1312Kurim2.JPG

A já si stále nemohl vybavit, jak kdysi vypadala stanice Křižanov. a nakonec našel jedno DVD video nafilmované na začátku tvorby do MSTS, když jsem měl cestu na slezinu v Praze. Tak tohle ze šablon dám dohromady. A proto v novějších fotkách je ten vystouplý dekl ne peroně. Asi to byl sartofág nad bývalými schody do podchodu. Do té modernější oblé čekárny se mi nechce a do koridorové verze už vůbec.
Krizanov.jpg

Asi tak nějak by to mohlo vypadat. Jen ty mé vlaštovky mi připadají nízké. Ale když tam přiložím vagón, tak je to OK. Asi jen zkreslená perspektiva. Anebo ten podchod byl užší. Ale co, stejně se tam každý mihne kolem stovkou.... Vždy je to takto lepší, než vlaštovky po celé délce, jak jsem to měl doposud. A s přílepkem peronu na Studenec.
1312Krizanov1.jpg
1312Krizanov2.jpg
1312Krizanov3.jpg

A ještě jsem si udělal poslední základ nástupiště a to v Přibyslavi. Tam už je koridorové. Bylo i tehdy v roce 2004. Jsou to vše jen základy k dopracování. A i kdyby na to už vyprchala vůle, modely jsou použitelné, protože tam nechybí žádné polygony a textury jsou natažené jak mají být.
Další perony zatím řešit nebudu, ty tolik nekřičí a do obloukových se mi zatím nechce. Nyní je na řadě pokládka kolejí do Studence. A pak peron ve Velkém Meziříčí.
1412Pribyslav.jpg

Začal jsem kopáčské práce na trati přes Velké Meziříčí. To bude ještě mazec. Vyznačil jsem si kilometrovníky a napojil z Křižanova do GPS a v Martinicích jsem už na omalovánkách.
Ale jsou tady dva vysoké kamenné viadukty, tak jsem porovnal, že by tam zapadl ten z Ostrova, jen bylo nutné jej upravit na jednu kolej. A také jsem trochu naklopil ty pilíře oblouků. Jeden má 10 oblouků a druhý myslím 8 (ještě to přepočítám. :) ), tak i tohle mohu editovat.
Jestli je někdo znalý místních poměrů, připadá mi, že ve Velkém Meziříčí jsou podobné nádražní budovy a byly stejné dřevěné přístřešky nad podchody u peronu. Asi je vyrobím také. (V Křižanově to nemám slepené, tedy vše mohu operativně měnit.) Ale to je budoucnost. Asi nejprve vykrvácím na pokládce kolejí. Ale jak jsem se díval na fotky nádražích například Rudíkov, Budišov, to jsou vlastně Gbely nebo Velké Leváre. Tedy i nádraží by mohla být originál. Ještě že se na dráze stavělo systémem Ctrl C, Ctrl-V Tím to máme jednodušší. Snad tudy někdo bude jezdit :)
1512ViaduktVM.JPG

A takto to vypadá v terénu. Honem jsem sem položil koleje od Křižanova. :) Zvědavost, jak to tam sedne. :)
Horší bude ten ocelový viadukt do oblouku. Ten musím celý vyrobit. To bude ten poslední pravotočivý oblouk. A také, jak vysoko mi vyjde kolejiště nádraží. Pak bych musel dělat opět korekce ve výšce terénu. Ty koncovky s náspech ještě zkrátím, protože následuje oblouk.
1512VelMez1.JPG
1512VelMez2.JPG
1512VelMez3.JPG

Hmmm, to bych ti mohl dodat na zkoušku výstražníky VÚD, pokud bys chtěl. Pár se jich na té trati najde... :)

výstražníky VÚD
Nevím o čem je řeč. Právě z této trati jsem našel jenom jedno video směrem do Studence, ale opačný směr jsem nenašel. Tedy netuším podle čeho budu osazovat veškeré tabule po trati. Naštěstí mám na mapy.com Panoramu. Já budu rád, když tuto trať dám dohromady. To je z kopce do kopce a výškové generování terénu bývá dost zkreslené, pokud jsou větší sklony. Například když jsem dodržel sklon ze Zastávky do Rapotic, tak jsem v nejvyšším bodě se ocitl na vysokém náspu. Pak jsem musel terén kaskádovitě po čtvercích postupně zvedat a přechody vyhlazovat. Tady to bude podobné. Z Křižanova do Meziříčí je to většinou 16 promile z kopce. Já to mám 13%, protože terén v Křižanově mám trochu níž než by měl být oproti Studenci. Nějak se s tím musím poprat. Je možné, než se kolejově výškově strefím s propojením, budou ještě mnohá sklonová editování. Proto nějaké detaily ještě mají čas. Důležité jsou zatím jen mosty a peron v VM.

Celkem složitě jsem se dynamicky doobloučkoval do stanice. Výška terénu je relativně správně. To nádraží má být celkem vysoko a silniční podjezd má být hluboký. Měřil jsem na mapách šířku peronů a také tam asi budou ty 7 metrové jak jsou na hlavní trati. Proto jako šablonu jsem použil perón ze Skleného a abych se znovu nemusel strefovat s dynamickými kolejemi, tak jsem Ctrl C z Křižanova a Ctrl V ve Velkém Meziříčí zkopíroval oba obloučky z dynamických kolejí převedené Dynatraxem. Proto jsou pod nimi i ty zelené náspy. Šlo to.
Jinak ten ocelový viadukt mi vyšel do poloměru 370m a uhel 740. To bude ohýbání v gmaxu. :) Ale kolej musím rozkouskovat na kratší úseky, protože dynamická kolej když je moc dlouhá se prohýbá a rovná plocha mostovky pod ní by neseděla. (poslední obrázek, jak je ta výseč bude i viadukt) A tím pádem se mi trochu rozjede výška nádraží. Tohle jsem nedomyslel. :) Pak ještě v nádraží za peronem musím z dynamických kolejí dotvarovat to esíčko. Ale to zase v MSTS editoru, tam se DK dělají lépe. A nakonec celé nádraží naklopit do sklonu 2,5 promile.
Ale jinak profil nádraží vypovídá, že původní trať ze Studence končila zde v jiném šturcovém nádraží trochu výš. A asi s tratí 250 zde postavili nové nádraží a prodloužení trati do Křižanova. Asi i proto stejné budovy jako v Křižanově.
1612VelMezi1.JPG
1612VelMezi2.JPG
1612VelMezi3.JPG

Ocelový viadukt by šel použít ten z Ústí nad Labem, zjednokolejnit, příhradovou konstrukci nakouskovat (on to není obdélník, ale šestihran) a ohnout do oblouku. Zdroják máš?

Zdroják máš?
Nemám.
Ty konstrukce jsou rovné. Do oblouku je jen horní část s kolejemi a zábradlím. Tak nějak jsem to vyšmejdil z fotek. Tedy udělat ten oblouk pod kolejemi a pod něj skládat segmenty konstrukce. Pilíře.
Jinak ten přejezd jsem moc nepochopil. Já v tom moc rozdíl nevidím. Však za to jsem pranýřován od skalních šotoušů "tam to má být jinak, tam patří jiný přejezd, tam patří jiné návěstidlo,..." :)
Ale už se blížím k tomu přejezdu, jak jsi dal fotku výše.
1612Oslavice.JPG
Jinak další Ctrl C a Ctrl V v drážním stavebnictví. Staré nádraží ve Velkém Meziříčí je Holíč či Sekule.
1612VMold.JPG

Konstrukce je sice rovně, ale je výškově zkosená.
Však já vím. Postup je takový, že vyrobím podklad pod koleje přesně na poloměr i s těmi plechy nahoře. A pak jeden segment ocelové konstrukce a jeden pilíř. A to pak namnožím na potřebný počet. Respektive se s tím párat nebudu a každý díl mostu natočím ručně pod tu mostovku ale nejprve trochu zkosím konstrukci, aby celek neměl vně mezery nebo naopak se vnitřek neprolínal. Ono to pude. :)

Jinak dnes bylo stavění trochu akční. Blbec. V MSTS editoru jsem během pokládky kolejí udělal zarovnání terénu pod uhlem 5°, protože jsem byl moc vysoko. OK, pak uložím a okamžitě hláška "selhalo správné uložení" To znám, tohle rozbije databázové soubory. Tak jsem po odkliknutí hlášky dal na uložení "ne" a editor hned spadl. Databázový soubor zůstal neporušený, tak jsem načetl a nová pokládka tam sice byla ale bez databáze. Klasické koleje šly obnovit, ale dynamické ne. Ale šly odečíst hodnoty DK, které jsem si opsal. Ale pokus o smazání následován pádem. Tak TSRE5, tam DK bez databáze smazat šly, ale pokus o obnovení, také pád. Nakonec po dalším načtení jsem DK úspěšně smazal a v MSTS editoru dynamické koleje podle opisu hodnot dosadil znovu. A už je to dobré. Musím si dávat víc. bacha.

Zatím se na ní nedívám vůbec. Já mám nyní plno práce s jinými stavbami. Perony, perony a zase perony. Nádražní budovy, nádražná budovy a nádražní budovy. velké boxy pod kolejiště nádražích, kde je to třeba a vlastně jsem zapomněl na pokládku kolejí z Křižanova do Studence. A tam jsou cestou tři velké viadukty. Dva kamenné a jeden dlouhý ocelový. Myslíš že to do konce života zvládnu? :)
Jsem pevně přesvědčen, že ano. :cool:

Back
Nahoře