Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
A jedna sranda na konec, já si ten most v poslední fázi v gmax neuložil. :) :) :) Ale kdybych uložil po exportu, tak bych o model přišel a neměl bych nic. To je to riziko tohoto programu

Takže nyní mám po načtení modelu konstrukci, pilíř a mostovku 10m, kterou musím znovu vyskládat za sebou, spojit a ohnout do poloměru 370m. Haha a když už, abych na to nezapomněl, ohýbal jsem po uhlech 1,55° .... určitě ? Už si nejsem jistý. Aha, výše jsem napsal, že jeden blok má úhel 6,2, tedy 6,2: 4 = 1,55. Pokračovat budu zítra, tak abych na to nezapomněl. :) Důležité je, že mám uloženou tu mostovku, kterou jsem dělal složitým způsobem z dvoukolejného mostu, který jsem nakonec musel rozpůlit v ose, aby vše bylo symetrické. Pak jsem to zkopíroval, udělal zrcadlo a spojil. A zábradlí jsem potom vydoloval z dvoukolejného dílu, kdy jsem smazal most mezi tím. Taková to byla slepovačka.
Ten most má mít 6 segmentů, ale já jich tam mám 7 a most je mírně za vyhrazené pole, kde má být. Tedy v gmax slepím dohromady buď jen tři bloky nebo vyzkouším komplet viadukt. Uvidím. V gmax se to dá navázat naprosto přesně, tak bych se toho bát neměl.

Dnes jsem ten viadukt poskládal jako jeden kus, ale potvrdilo se, že každá dynamická koleje se ve sklonu prohýbá. Tak jsem musel i trochu zkrátit kolejové díly a trochu sklon přizpůsobit viaduktu.
Jinak model se podařil geometricky přesně pootáčením po stanovených uhlech a vsazovat příhradovou konstrukci i s natočeným pilířem. Taková strojová práce. Ale těch pootáčení bylo 26. A když bylo hotovo, všiml jsem si, že tam nemám zábradlí. :) Tak znovu poslepovat jen zábradlí a 26x natočit po úhlech. Ale lícuje to naprosto přesně.
Ale trochu byl problém, aby most lícoval na takové délce s obloukem. Ten druhý konec byl vždy a něco vlevo nebo vpravo a to rotace s klávesou Ctrl. Ale už mi to sedí. Z toho modelu mostu mám opravdu radost.
1812MostVelkeMezirici1.JPG
Druhý konec už konečně také lícuje. Tento koncový pilíř ale vyměním. Natáčením celého komplexu se mi tento díl scvrknul na délku. Odmažu a doplním ze zásobníku čistý modul, který jen natočím do úhlu 38,75° :)
1812MostVelkeMezirici2.JPG
A takto přesně mi lícuje každý pilíř s konstrukcí, díky otáčivé technologii. :)
1812MostVelkeMezirici3.JPG
1812MostVelkeMezirici4.JPG

Trať Studenec - Křižanov. Tady trochu zápasím se sklony versus terén. Je to jak na houpačce. Ze Studence trať stoupá kolem 15 promile, místy i 20 a v kilometru 3,8 se to lomí do spádu až 20 promile. Od km 4,4 trať zase stoupá asi 10 promile a od km 4,9 spád až 10 promile a od km 6,9 zase stoupání až do Rudíkova a pak spád do Velkého Meziříčí. Doufám, že v tabulkách nemám chybu.
První přechod ze stoupání do klesání mi vyšel v těchto místech (km3,8) ta zelená řada dynamických kolejí pro plynulý přechod stoupání/klesání.
km3_8.JPG
Zlom z klesání do do stoupání v km 4,4 vyšel do roviny v lese a zatím poslední přechod ze stoupání do klesání, v km 4,9 mi vyšel zde jak začíná dole ta rovina. Ten nenápadný puntík v kolejích jak začíná pole vlevo je 5. kilometr.
km4_9.JPG
Jestli to tu někdo zná a ´vrcholy stoupání mají být kousek dál, opravte mne. Ale kilometrovníky jsem osazoval podle přejezdů z hodnot v TTP plus doměření do celých. Tedy by to mělo být správně. Ale jak je vidět trochu se zahrabávám do země, tak koleje budu muset přeskládat někde od 2. km v zaokrouhlené sklony směrem nahoru.
Jak jsem dřív naznačoval, stavět lokálky, které jsou natrasované z kopce do kopce není žádná legrace. Zlaté koridory.

Hups.
Už jsem našel chybu, proč jsem se zahrabal. Km 3.8 a já si odměřil 3.6. :)
Ten přechod stoupání sklon vychází až u tohoto přejezdu. Hlavně, že to mám v TTP: Přejezd 3904 v km3,828 :)
A hned ten přejezd nemám v kaňonu, ale pěkně v rovině:
oprava.JPG
A pátý kilometr už nemám také zahrabaný. A tak to má být a tak je to správně. :)
patyKm.JPG

Dohoupal jsem se s kolejemi do 8. kilometru, kde je první stanice od Studence, Budišov u Třebíče. Také je to stále dolů a nahoru jak na horské dráze. Finále v levém oblouku do stanice je 17 promile stoupání. Tam si zamračené pěkně zachrochtají.
2012Budisov.JPG
Tady máš Tygy názorný příklad na jednoduchém kilometrovníku proč používat i MSTS editor. Tohle v TSRE5 neuděláš. (pokračování debaty z hlášení chyb, kde tato diskuse nemá co dělat, tady to nevadí)
Já si celou mapu nového úseku trati osázel na každém kilometru krátkou kolejí a na ní kilometrovník, abych se neztratil. Až tam doskládám koleje, tak vždy tu pomocnou kolej smažu a kilometrovník myší jednoduše přesunu na trať.
V tomto případě jsem si popletl stranu stanice a 8. kilometr dal na opačnou stranu a pak jsem se nemohl dopočítat se sklony a metry na kterých mají být. :) Ale myší to jde přetáhnout i na takovou vzdálenost. Klidně i na kilometry daleko.
2012Budisov1.JPG
Patník je na svém místě u výhybky číslo 5 a hodnota na databázovém objektu je zachovaná. A to je důležité.
2012Budisov2.JPG

Krásná práce. Hlavně ten most ve VM je fakt krásný. Na Pacifiku Světlá - Čerčany takové sklony nejsou a i přes nadregionální charakter je to vlastně lokálka. :p :D

No jo. Já to chápu, ale já jsem nerozběhl MSTS na win10 ani win11, a to ani zaslaný komplet soubor adresář TS z jiného PC, kde to běželo. Prostě se to nespustilo.
Takže jedu jen TSRE 5, a vůbec nijak mi to nevadí. Naopak. Zvykl jsem si na stavbu trati tady, spousta věcí je lepších a jednodušších, super je posouvání a hlavně natáčení objektů pod různými úhly. Udělám to na 0.001 stupně přesně, hlavně v tom jedu troleje, ale i svodidla, ploty a další věci, pokud nejde model srovnat s kolejí a silnicí.
Hold návěstidla nejdou posouvat ani hektometry, ale pokud tam už je a musí dojít k posunu, udělám jen ctrl+C, k tomu zkopíruji hodnotu a pak jen ctrl+V, k hodnotě to samé a hotovo. Patník posunu dle již odzkoušených hodnot přes trasform z koleje a hotovo dvacet. To samé blokové návěstidlo. Teď zrovna Hradlo Chvalov, klacky byly asi o 150m dále a ještě v oblouku. Zkopíruju a odmažu si původní, hezky jeden po druhém, zkopírování pozice klacku pro obrácený směr.
Všechno má něco do plusu a něco do mínusu. Každému vyhovuje něco jiného, jsme lidi, každý má svůj mozek a zatím nejsme napojeni na CML jako "Návštěvníci".

ale já jsem nerozběhl MSTS na win10 ani win11
Na to se zeptej Icika, on tenkrát poradil co a jak. Mě MSTS valí jak na 10, tak na 11. Ale už preferuji grafiky nVidia. Jak tam máš třeba jen integrovanou na notebooku AMD, tak MSTS nespustíš, dokud tu amd v systému nezakážeš. Ale já tvořím jen na stolních PC. Notebooky na tohle nevyhovují. Jen nouzovka na slezině, ale byla to hrůza a děs se v prostředí pohybovat.

Jinak, ty jsi tenkrát chyběl (tady na fóru) Ale já od počátků tvrdím, že MSTS editor a TSRE5 žijí v symbióze. každý z nich něco dost podstatného umí, co ten druhý neumí. A editor aktivit, pokud děláš pokročilejší, jedině MSTS, jak i tvrdí nejvyšší aktivitář Dan.
Ale pokud v TSRE5 použiješ něco, co MSTS nezná, tak nadobro o jeho nástroje přijdeš.

No, já mám AMD Radeon a MSTS editor pustím normálně. Jen jak se zvětší to editační okno, je to zubaté a ne moc koukatelné.

1.jpg

Pod AMD se editor aktivit ( editor tratí neotvírám, neumím v něm nic... :) ), pokud jej vůbec spustíš, začne rozsypávat (braz bodů atd..), jakmile začněš zvětšovat stanice a dělat trasy, Blbnou vyskakovací okna, které nejdou zavřít a jiné nešvary. Pod INVIDIA jede vše.

Dobrý den, stačí si stáhnout program dgVoodoo a vše půjde spustit korektně;)
Hezký den. Nepomohlo nic, AMD tím pro mne nepoužitelný a vůbec mně to nevadí. Jsem maximálně spokojen s GK, kterou mám a jede vše bez jediného zádrhele, jak AE MSTS, tak TrainStore, ActivityAnalysis i ConBuilder, který mám pouze jako kontroní program.

A už se to blíží. Nejvýše položená stanice Rudíkov. A pak je to už z kopce až do Velkého Meziříčí. Ale ta stanice je pěkně obloučkově deformovaná. A také než jsem se tam těmi esíčky z prudkých čtyřicítkových oblouků v 20 promilích vyšplhal. K propojení trati z druhé strany mi chybí už jen 4 km. Samozřejmě se ještě bude výškově korigovat. Na první pokus to určitě nevyjde. Ale na Štědrý den by už mohlo. A pak se to oslaví. Ale jak koukám, mohl by to být další pěkný traťový úsek.
2212Rudikov.JPG

A ve finále bylo nutné postavit starou trať do Velkého Meziříčí. Mimo jiné je to i pomocná šablona, jak bude terén. Protože sklony jsou známé.
Jediné minus trati Velké Mezeříčí - Křižanov je asi o kilometr delší trať před Křižanovem, který je o tolik vedle. Napadá mne ten Křižanov posunout. To bych musel upravit oblouky někde před Ořechovem a podobně esíčko za Křižanovem. Ještě uvidím.
Tentokrát fotky z TSRE5, tady je to ostřejší.
2312Stara_trat1.JPG
2312Stara_trat2.JPG

Tak jsem se konečně rozhodl. Křižanov se posune do GPS souřadnic. A tím nevzniknou žádné fantasmagorie do Studence.
Přeložka trati bude vypadat takto.
Počínaje obloukem do Skleného. Viz šipky a osa položených kolejí
2512prelozka1.jpg
A tady se to napojí do GPS.
2512prelozka2.jpg
Křižanov
2512prelozkaKrizanov.jpg
A napojení před stanicí Vlkov
2512prelozkaVlkov.jpg
Tak snad to dobře dopadne.

A už se stalo. Od Vlkova do Křižanova koleje v nové trase podle GPS položeny. A teď jsem zvědavý, jak mi to sklonově vyjde do Velkého Meziříčí. Ale když jsem pokládal koleje, bylo to s vědomím, že budu o kilometr delší, tedy jsem trochu zkrotil sklon a udělal spád jen 12 promile namísto 15 až 20. Tedy mohlo by to vyjít. A kdyby nevyšlo, tak bych musel dát Křižanov trochu níž. Už tak jsem o pět metrů výš než původní Křižanov. Možná bych měl nejprve bez ostatních staničních kolejí to dokončit až za Sklené, kde se koleje napojí zpět na původní trasu. Je možné že budu muset někde sklony zaokrouhlit jinak. Zítra se uvidí. (Alespoň se o svátcích nenudím. Odpoledne jsem zkusil krátkou trasu na kole a vrátil se zmrzlý :) )

A teď jsem zvědavý, jak mi to sklonově vyjde do Velkého Meziříčí.
Byl jsem zvědavý až do teď. Měl jsem tam původní sklon v celé délce 12 promile. Ale má tam být 15 až 17 promile.
V nové pokládce se to srovnalo až za dálnicí ve Velkém Meziříčí.
Nyní by tedy šlo už dojet až třeba do Brna, ale do Skleného ještě koleje nemám.
Tady je několik fotek s vyznačením, kudy byla o kilometr protažená trať do VM. Nyní už jsem v tělese podle omalovánek. Jinak stanice Křižanov je tam nakreslená už zmodernizovaná, kdy odpadlo mnoho manipulačních kolejí. Tak jsem musel přesně podle původního nádraží. Z těchto důvodů jsem zatím nic neboural, dokud vše nebude nově postavené komplet i s návěstidly. A to samé terén, jinak by se mi mohlo vše staré utopit a přišel bych o předlohu. Na posledním obrázku je vidět, jak velký tam byl výškový rozdíl a moc jsem nevěřil, že se to do VM srovná. Byl jsem navíc o 5 metrů výš než byla původní stanice. Ale na druhém obrázku, že do vygenerovaného terénu dalšího čtverce už nejsem na náspu, ale pěkně v zářezu kopce.
2612Krizanov1.jpg
2612Krizanov2.jpg
2612Krizanov3.jpg

Back
Nahoře