Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Já bych nejprve dořešil sloupy v oblouku.
Mohl jsi je už mít včera :-) Psal jsem ti, že jestli ti jde jen o oblouky :-) Koukal jsem na to včera a vím, kam to napojit. Pokud je to čistě jen oblouk, tak je to práce na "pět minut". Večer jak budu u PC, tak se na to kouknu a pošlu jako vždy k vyzkoušení.

Mohl jsi je už mít včera
Včera odpoledne mi už čas vypršel. Když je venku hezky, tak je hřích sedět jen u PC, ale je dobré vyrazit třeba na kolo. A když jsem se vrátil, tak už jen do ztracena si dát večeři a svalit se u nějakého filmu a už nic nedělat.
Tedy nehoří. Vždyť než proklepnu jednokolejky.... :) Ale díky přichycení to jde opravdu rychle. To fakt nemá chybu. A jestli vyřešíš i vystředění sloupů pro dvě koleje.
Já si myslím, že to bude chtít další zatržítko, aby se ignorovala osa koleje, ale platila osa dvoukolejky. Tedy se jedná i o rovné úseky, když dám pokládku například po těch 50 metrech, aby každý sloup jako doposud se nemusel opravovat posunem do strany.
Ale nyní by šlo vlastně nastavit pokládku na rovinkách po 65 metrech, nebo jak to má správně být a v oblouku se to pak samo zkrátí na těch 40m. Sice mi to takto rozladí moje pravítko, ale na to bych mohl používat telegrafní sloupy, které pak smažu.

Chlapci, pokud řešíte 40m rozestupy, nikdy to nebude dokonalé, resp. vždy narazíte na problémy nebo odpor. TV je složitá soustava, kterou počítají teamy lidí. Pokud se nenajde cesta, jak to okopírovat ze skutečnosti, tak žádný rozumný algoritmus to nespočítá.

Nyní už sázím návěstidla a rychlostníky. Je mi záhadou, jak se jezdí na tom trianglu v Kunovicích. Vjezdy do Kunovic jsou 50, ale z druhé strany od Kunovic za mosty jsou na obě strany rychlostníky 60. Tedy i podle Panorama na mapy.cz. Když jsem osazoval výhybky, tak klasické na 50 byly krátké a přesně tam sedí ty 4_7 na 60. Tedy teoreticky by se od stanice za zhlavím, kde končí 50, těch 60 mohlo jet.

Pak mi vrtají hlavou Strážnice. Tam jsou také na 3. kolej výhybky na 60, ale všude se jezdí jen 50. Tedy plánek mám postaru, ale podle videa jsou tam všude návěstidla s tabulkou 5. Plánuje se, že se tam bude někdy vjíždět 60?

TV je složitá soustava, kterou počítají teamy lidí.
Vždyť jsem to už psal. Mě šlo o to, aby modely sloupů se přichycovaly do zalomení troleje a nekazilo to pohled z kabiny ve hře. 40m proto, že je to tak v Openrails nastaveno. Nyní tohle už je vyřešeno a už je to jen na opravách v trati. Asi nová automatická pokládka a pak smazat původní sloupy, které zůstaly mimo křížky.

Všechno bude
A už je. :) Automatická pokládka TV v úseku Havlíčkův Brod - Okrouhlice. Nejprve promazat a pak spustit. Rovné úseky jsem nastavil na 65m. I se srovnáním natočení sloupů, aby výložníky v obloucích byly správně, byla to práce asi na 20 minut. A sloupy pro dvě koleje se poprvé v TSRE automaticky vystředí. Čímž odpadne práce jako dříve, kdy se musel každý sloup posunout do osy dvoukolejného dílu. Trojkolejné brány TV se připnou ke střední koleji, tedy také přiskočí pěkně k ose, kde jsou křížky. Někde jsou zalomení trolejí moc natěsno, možná něco promažu i když v drátě zůstane drobný zlom.
Opět móóc děkuji. Každý si všiml, že hlavně na malých poloměrech ty dráty TV vypadaly opravdu strašně. Proto si tu práci dám a všude to vyměním. Nejprve úsek Jihlava - Kolín.

Po chvilkách mezi zákazníky jsem srovnal další úsek z Okrouhlic do Světlé. Tedy smazání sloupů a osazení nových. Ručně jsem připnul v Okrouhlicích i brány podle křížků zalomení. Jde to dobře. Na začátku u pětikolejného úseku se to i srovnalo podle prostřední koleje u 4 kolejného to musím odšoupnout do středu ručně. Vystředění do osy s přichycením zatím funguje jen u automatické pokládky.
2508Okrouhlice.jpg

Nyní už sázím návěstidla a rychlostníky. Je mi záhadou, jak se jezdí na tom trianglu v Kunovicích. Vjezdy do Kunovic jsou 50, ale z druhé strany od Kunovic za mosty jsou na obě strany rychlostníky 60. Tedy i podle Panorama na mapy.cz. Když jsem osazoval výhybky, tak klasické na 50 byly krátké a přesně tam sedí ty 4_7 na 60. Tedy teoreticky by se od stanice za zhlavím, kde končí 50, těch 60 mohlo jet.

Pak mi vrtají hlavou Strážnice. Tam jsou také na 3. kolej výhybky na 60, ale všude se jezdí jen 50. Tedy plánek mám postaru, ale podle videa jsou tam všude návěstidla s tabulkou 5. Plánuje se, že se tam bude někdy vjíždět 60?
Na trianglu se jezdí tak jak nařizuje D1 a jak říkají návěstidla, tudíž rychlostí 50km/h až za POSLEDNÍ výhybku, takže zkráceně znamená, že rychlostníky 60 jakoby tam nebyly a jsou tam vesměs k ničemu.

Ve Strážnici, tak dle situačního schématu stanice pro zab.zař., tak je výhybka 1 s 1:12/500 a zbytek je 1:9/300, kromě výhybky 3, která je 1:9/190.
Je možné, že výhybka 1 je na to už připravena, aby se do budoucna třeba těch 60 dalo vjet aspoň z jedné strany.
Ale ono dost záleží jestli tu není nějaký vliv normy, která by nedovolovala vyšší rychlost protože něco.

To video je dobré na něm vypadá už o dost lépe, jen zrovna pod mostem ti vyšly stožáry, což je mimo realitu. Jinak to nevypadá zle. Ten průměr 40 m rozteče mezi stožáry pobere většinu oblouků, ale na úloměrech 500 a výše bude zbytečná hustota stožáru, na takovém poloměru 1000 M se dá osadit až 50 m, na poloměru už to může mít klidně až 65 m. Jinak jak říkám už to vypadá o dost lépe

což je mimo realitu
mimo realitu je, že trolej má zalomení v ose koleje, proto uprostřed rovného dílu ti vyjede pantograf mimo. Mělo by to být kousek vně za osou. Ale jinak mne doposud ty sloupy mimo zalomení troleje opravdu pily krev. A tolik let. :) Já jsem úplně nadšen. :) Já to opravím až bude hotovo, Alois vymyslí klikatost troleje a mohu dělat vše znovu. :) Raději chvíli počkám. Ale to by se muselo upravit i v Openrails.

Njn, klikatost je sviňa, každý poloměr oblouku má jinak rozteče, atd. atd.
Ale to jsme ještě neřešili výšku sestavy trakčního vedení. A to by mohla být skvělá mela. Ta dnešní moderní má výšku sestavy 150cm vmístě závěsu a či ramene, ta starší do roku 1989 měla 180cm, ale někd mohla mít i 210cm. Tak teď to spatlat, tak OR bouchne.

Za dnešek se mi podařilo vyměnit sloupy TV podle zalomení troleje z Havlíčkova Brodu do Golčova Jeníkova. V jednom oblouku před Jeníkovem se dvoukolejka rozšiřuje na dva jednokolejné pásy od sebe vzdálené, tedy jsem je oddělil vypnutím koleje na obou koncích a osadil jako jednokolejky.
Jediné minus je, že v prudších poloměrech se trolej láme na polovinu, tedy asi po 20m. Tedy někde mám les sloupů. Kdybych každý druhý smazal, možná by to ničemu nevadilo. Protože podstata věci je, aby výložníky nebyly mimo trolej. Kvůli tomu to také děláme.
To co navrhuje Tygy, v jeho projektu bych se nebál osadit troleje z modelů. A může si pohrát i s klikatostí a napínáky. :) Ale mě by se s tímto piplat asi už nebavilo. Já jsem spokojený jak to je nyní.

A kdyby Alois ještě přidal ta tlačítka jako je Kop. P+R /vložit u sloupů TV podobné "Kop sloupTV" / "připnout k nejbližšímu křížku na troleji".
A pak by nebyl problém s editací, kdyby Alois v rovině udělal klikatost. A pomohlo by to i při editaci již nasázených TV.
To si už asi moc vymýšlím. :)

Njn, klikatost je sviňa, každý poloměr oblouku má jinak rozteče, atd. atd.
Ale to jsme ještě neřešili výšku sestavy trakčního vedení. A to by mohla být skvělá mela. Ta dnešní moderní má výšku sestavy 150cm vmístě závěsu a či ramene, ta starší do roku 1989 měla 180cm, ale někd mohla mít i 210cm. Tak teď to spatlat, tak OR bouchne.
Proboha Tygy, nestraš... :oops:

A nedá se udělat, aby se trolej lámala o těch cca 250mm od osy koleje? To by mohlo přidat na délce pole.

A nedá se udělat, aby se trolej lámala o těch cca 250mm od osy koleje? To by mohlo přidat na délce pole.
Lze udělat vše, ale bez aktualního zdrojového kódu jsem nahraný a další práce dělat nebudu :-) Takže cik-cak si bude muset autor vymyslet sám. Já to teď dělám na ofiko OpenRails a vůbec to nevypadá špatně :-)

Takže cik-cak si bude muset autor vymyslet sám. Já to teď dělám na ofiko OpenRails a vůbec to nevypadá špatně
Ale k tomu bude nutné přemodelovat veškeré sloupy TV pro 1 a 2 koleje. Respektive jim posunout výložníky dle klikatosti. Jinak by se musely sloupy posouvat a tohle by asi byla cesta do pekel. Přesně to nikdy neuděláme a tady šlo o to srovnat ty sloupy podle lámání troleje, aby to nebilo do očí, jak je to mimo.

Jinak už mám hotovo z Jihlavy až do Kolína včetně stanic v oblouku. Tak rychle to šlo proto, že jsem našel rychlejší způsob výměny.
U automatické pokládky jsem změnil vzdálenost z 50m na 999m, Maximální možnou délku a tím to ignorovalo rovné úseky, tedy jsem je nemusel odmazávat.. Sem tam se do delších rovinek něco osadilo, ale tohle smazat je jednodušší než mazat například 3km rovného úseku.
A za další, na této trati ne, ale nejnovější úseky Praha - Děčín i pravobřežka, tam jsem už osazoval sestavy s napínáky troleje. A ty jsou vymodelovány právě po 50m. To samé zastávkové sloupy. Tímto způsobem rovné koridorové úseky půjdou relativně velmi rychle. Ale test jsem dělal na úseku z Jihlavy do Kolína z důvodu, že je to hodně klikatá trať.
Na zkušební jízdu z Jihlavy do Kolína zatím nemám čas ( práce volá :) Ale jsem na to opravdu zvědavý.

Přes den, po chvilkách jsem udělal zkušební jízdu z Jihlavy až do Kolína i s otevřeným editorem TSRE CZ, abych hned opravoval chyby. Ale bylo jich minimum. Tohle je úplně jiná jízda. Jsem z toho doslova nadšen. Mě zajímalo, jestli je trolej v editoru synchro s hrou a opravdu je. Moc děkuji Alois N. Tohle si přeji od začátků Openrails. Udělal tam takové nástroje, že pokládat sloupy je jedna radost. Jen je nutné vědět, která zatržítka používat pro danou situaci. Je škoda, že ty výložníky nejsou i u modelů bran pro více než 3 koleje. Protože ve stanicích to tam chybí. Jenomže na sloupy a brány TV se pustilo už tolik modelářů, ale žádný je nedotáhl do konce, protože je tolik variant, že by to byla nekonečná práce. Asi nejlepší výsledky má Deterio, ale bohužel by bylo potřeba násobně tolik variant bran. Třeba až vydám aktualizaci a projede to, třeba uvidí, co by se hodilo doplnit. Zdrojáky má, tak žádné další haha :) a udělej něco užitečného. Pawlík dělal jen sloupy pro 1 a 2 koleje a tam to vyhovuje.

Jinak to vidím takto. Zapojím zbytek Vláry do provozního stavu a pokusím se vyměnit většinu sloupů TV podle zalomení troleje. A pak bych vydal aktualizaci, aby jste tu krásu mohli vychutnat všichni. Do Vláry nechám volný vjezd, třeba se chytne někdo nový a pomůže s modely budov. Přece jen tohle ještě bude velký oříšek. Ale až jsou položené koleje a vše zapojeno, tak je z poloviny vyhráno. To je ta nejsložitější fáze. Nasázet baráčky a stromečky umí i cvičená slepice. :) Stejně jsem nikdy nevěřil, že i Vláru dotáhnu až na konec CZ. Myslel jsem že Veselí a konec. :) A to by byla chyba. Z Holíče až do Starého Města? Sci-fi. :) A z Rohatce? Ani jsem nevěděl, tenkrát, že to není vlečka, ale trať do Sudoměřic. A už je tam. :) Já jsem asi blázen. Starý blázen. Ale baví mne to. :) Asi tak nějak.

Back
Nahoře