Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
Ahoj, ty jsi opět nepochopil o čem je řeč.Tohle Ti nepomůže najít "vadná" a nenalinkovaná návěstidla
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Ahoj, ty jsi opět nepochopil o čem je řeč.Tohle Ti nepomůže najít "vadná" a nenalinkovaná návěstidla
Výstraha (spolu s aparátem zábrzdných vzdáleností, rozhodných spádů, výměr potřebných brzdících procent, výpočtů skutečného počtu brzdících procent a rychlostí stanovených TJŘ) je právě od toho, aby k projetí návěsti Stůj nedošlo. Pro bezpečné zastavení před návěstí Stůj není v tomto smyslu naštěstí potřeba znát nic.Pokud to nezná, tak jede jede, ejhle výstraha a hned na to stůj a má projeto
Měl bys zájem někdy vytvořit výluku pro budoucí dráhu, která je aktuálně v procesu?
Jo, a pak dám Shift pomlčka a zastavím stejně efektivně jako bradavický expres. Neber to tak vážně. Je to hra. Projede tam dítko na počátku druhého stupně a přezkoušení ho nečeká, jen si načte poslední pozici a může to projet znovu. Časem člověk pozná, že brzdit pak musí dřív.Výstraha (spolu s aparátem zábrzdných vzdáleností, rozhodných spádů, výměr potřebných brzdících procent, výpočtů skutečného počtu brzdících procent a rychlostí stanovených TJŘ) je právě od toho, aby k projetí návěsti Stůj nedošlo. Pro bezpečné zastavení před návěstí Stůj není v tomto smyslu naštěstí potřeba znát nic.
@Zbyněk Šemora Měl bys zájem někdy vytvořit výluku pro budoucí dráhu, která je aktuálně v procesu? Přerov-Nezamyslice
V budoucnu se člověk konečně někam dostane za rozumnou dobu.
Dík za takhle podrobnou odpověďpromiň, ale já mám nyní nejvyšší zájem dokončit co mám rozpracované. A myslím si, že jsem si toho jako obvykle nabral na sebe až moc. Nyní projíždím tratě, kde jsem upravoval TV, tedy komplet všechny elektrifikované mezi Bratislavou a Berlínem včetně paralelních tras. Opravuji nějaké nepřesnosti, hlavně cedule EP, kterých jsem si nevšiml a nyní levitují mimo stožáry TV. Proto jsem dnes jel ve hře i když rychlostí 200 z Brna až do Drážďan a pak až za odbočku vysokorychlostní výhybky směr Lipsko. A trvalo mi to celý den. Ale i tak si myslím, že to bude bomba. Sice ve stanicích to všude nešlo vystředit, podobně čtyřkolejky u Drážďan, protože modely nemají správnou rozteč výložníků. Ale to jsou jen asi 2% chyb. Také asi 2% oblouků má rozdílné lámání troleje vůči hře. Ale jedná se jen o mírné poloměry, tedy to nijak nebije do očí. Je to propustná chyba.
Ale třeba v ORCZSK to bude v pořádku. Nevím.
Ale v každém případě, než vymýšlet nějaké ptákoviny s výlukami, hodil by se nějaký modelář, který by opravil sloupy TV, jak tehdy vymodeloval Aleš Sláma. V té době bylo jen MSTS a nepoužíval se trolejový drát. A Aleš neřešil rozteč výložníků nad kolejemi. A teď když je trolej, tak je to úplně mimo. A také měl dobrý úmysl vše udělat na rezavé sloupy. Jenomže bohužel zpětně mi připadá, že to vypadá rezavé jako 300 let po vymření lidstva.Tedy by to chtělo lepší texturu. Šedou ale jen narezlou. Miran tenkrát celý balík vylepšil, ale také výložníky nepřizpůsobil a už se jej bohužel nezeptáme, jestli nemá zdroják. A právě i tyto sloupy a brány, jinak pěkně vymakané jako napájecí a sestavy ve finále kazí celkový dojem, protože výložníky jsou mimo. Nechce to někdo upravit? Asi ne.
Jinak by to někdo udělal už dávno. Já na tohle čas nemám, protože mám jiné stavební a modelovací práce. A budu rád, když to zvládnu.
Ale jsem rád, že tratě projíždím, protože objevuji i anomálie, jako například dnes z Povrly do Děčína jsem měl po celé trati kromě klasických TV sloupů i nasázené tunelové. Ty tam přeskočily, když jsem na pravobřežce osazoval automatickou pokládkou ten tunel za Boleticemi.A jelikož to přeskočilo i na levobřežku, toho jsem si všimnout nemohl. Jinak bych TSRE vystornoval a načetl znovu, jak se mi to už občas stalo jinde. Tak jsem musel ten dlouhý mezistaniční úsek projít pěšky a každých 50m smazat ten tunelový výložník.
![]()
Slanourův původní příspěvek se týkal reálného provozu, v duchu čehož jsem i reagoval, takže tvé následné grafomanie vážně brát opravdu nemohu.Neber to tak vážně. Je to hra. Projede tam dítko na počátku druhého stupně a přezkoušení ho nečeká, jen si načte poslední pozici a může to projet znovu. Časem člověk pozná, že brzdit pak musí dřív.
V pohodě, nemusíš brát nic vážně. Jen jsem chtěl připomenout, že se tu bavíme v kontextu simulátoru, který tu realitu kopíruje a v něm je sakra rozdíl mezi tím, jestli trať znáš, nebo se řídíš jen návěstmi. Ale jestli tě přemohly tři věty textu, tak se omlouvám za „grafomanii“ a přeji pěkný zbytek dne.Slanourův původní příspěvek se týkal reálného provozu, v duchu čehož jsem i reagoval, takže tvé následné grafomanie vážně brát opravdu nemohu.
On to opravdu vymakal a já jej osazoval všude, kde byly třeba. A trolej jsem tenkrát neřešil, protože v obloucích byla úplně mimo. Ale určitě by to šlo opravit, srovnat.Škoda těch modelů sloupů a výložníků od Slámy...
Tak já se vrátil k modelaření po šesti letech nečinnosti, a zpočátku to byla vážně řehole. Ale teď už dávám rady nalevo napravo jakoby se nechumelilo. Navíc jsem dneska rozchodil ovládání dvou pantografů jedním knoflíkem v 3D cabview, takže mám velikou radost !Klidne ti poslu zdrojaky ke vsemu. Ale ja uz nemodeluji tak dlouho, ze bych to neumel ani vyexportovat.

Já se nemám k čemu vracet.Tak já se vrátil k modelaření po šesti letech nečinnosti, a zpočátku to byla vážně řehole. Ale teď už dávám rady nalevo napravo jakoby se nechumelilo. Navíc jsem dneska rozchodil ovládání dvou pantografů jedním knoflíkem v 3D cabview, takže mám velikou radost !![]()
![]()
![]()
![]()
Jsi zbytečně skromný, uměl jsi víc než dost - vždyť z tvojí 123 vychází moje modely 122/3, to přeci víš.Já se nemám k čemu vracet.Já to neuměl ani tehdy, pachtil jsem to v nějakém otřesném pravěkém CADu, co ani neměl tlačítko zpět a v Gmaxu jsem jen mapoval textury. ...
Fakt? No vidíš a nyní v TSRE CZ poslušně skáčou výložníky přesně na své místo, jak jsi měl správně nastavený pivot.už je to 20 let, co jsem ty stožáry tvořil