Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Tohle Ti nepomůže najít "vadná" a nenalinkovaná návěstidla
Ahoj, ty jsi opět nepochopil o čem je řeč. :) Ta je úplně o něčem jiném. Já jsem to návěstidlo nevkládal. Jen jsem zavadil myší o plochu a měl bohužel navoleno "umístit" (a navoleno návěstidlo pro posun) namísto "vybrat". A bohužel to bez tvého vědomí může odletět i stovky km daleko a pak řešíš, že ti nefunguje MSTS aktivity editor, protože návěstidlo pro posun, bez žádné nastavené volby ti tuto chybu udělá. A pak hledej Šmudlo. Už rozumíš?

Pokud to nezná, tak jede jede, ejhle výstraha a hned na to stůj a má projeto
Výstraha (spolu s aparátem zábrzdných vzdáleností, rozhodných spádů, výměr potřebných brzdících procent, výpočtů skutečného počtu brzdících procent a rychlostí stanovených TJŘ) je právě od toho, aby k projetí návěsti Stůj nedošlo. Pro bezpečné zastavení před návěstí Stůj není v tomto smyslu naštěstí potřeba znát nic.

Měl bys zájem někdy vytvořit výluku pro budoucí dráhu, která je aktuálně v procesu?
:) promiň, ale já mám nyní nejvyšší zájem dokončit co mám rozpracované. A myslím si, že jsem si toho jako obvykle nabral na sebe až moc. Nyní projíždím tratě, kde jsem upravoval TV, tedy komplet všechny elektrifikované mezi Bratislavou a Berlínem včetně paralelních tras. Opravuji nějaké nepřesnosti, hlavně cedule EP, kterých jsem si nevšiml a nyní levitují mimo stožáry TV. Proto jsem dnes jel ve hře i když rychlostí 200 z Brna až do Drážďan a pak až za odbočku vysokorychlostní výhybky směr Lipsko. A trvalo mi to celý den. Ale i tak si myslím, že to bude bomba. Sice ve stanicích to všude nešlo vystředit, podobně čtyřkolejky u Drážďan, protože modely nemají správnou rozteč výložníků. Ale to jsou jen asi 2% chyb. Také asi 2% oblouků má rozdílné lámání troleje vůči hře. Ale jedná se jen o mírné poloměry, tedy to nijak nebije do očí. Je to propustná chyba. :) Ale třeba v ORCZSK to bude v pořádku. Nevím.

Ale v každém případě, než vymýšlet nějaké ptákoviny s výlukami, hodil by se nějaký modelář, který by opravil sloupy TV, jak tehdy vymodeloval Aleš Sláma. V té době bylo jen MSTS a nepoužíval se trolejový drát. A Aleš neřešil rozteč výložníků nad kolejemi. A teď když je trolej, tak je to úplně mimo. A také měl dobrý úmysl vše udělat na rezavé sloupy. Jenomže bohužel zpětně mi připadá, že to vypadá rezavé jako 300 let po vymření lidstva. :) Tedy by to chtělo lepší texturu. Šedou ale jen narezlou. Miran tenkrát celý balík vylepšil, ale také výložníky nepřizpůsobil a už se jej bohužel nezeptáme, jestli nemá zdroják. A právě i tyto sloupy a brány, jinak pěkně vymakané jako napájecí a sestavy ve finále kazí celkový dojem, protože výložníky jsou mimo. Nechce to někdo upravit? Asi ne. :) Jinak by to někdo udělal už dávno. Já na tohle čas nemám, protože mám jiné stavební a modelovací práce. A budu rád, když to zvládnu.

Ale jsem rád, že tratě projíždím, protože objevuji i anomálie, jako například dnes z Povrly do Děčína jsem měl po celé trati kromě klasických TV sloupů i nasázené tunelové. Ty tam přeskočily, když jsem na pravobřežce osazoval automatickou pokládkou ten tunel za Boleticemi. :) A jelikož to přeskočilo i na levobřežku, toho jsem si všimnout nemohl. Jinak bych TSRE vystornoval a načetl znovu, jak se mi to už občas stalo jinde. Tak jsem musel ten dlouhý mezistaniční úsek projít pěšky a každých 50m smazat ten tunelový výložník. :)

Výstraha (spolu s aparátem zábrzdných vzdáleností, rozhodných spádů, výměr potřebných brzdících procent, výpočtů skutečného počtu brzdících procent a rychlostí stanovených TJŘ) je právě od toho, aby k projetí návěsti Stůj nedošlo. Pro bezpečné zastavení před návěstí Stůj není v tomto smyslu naštěstí potřeba znát nic.
Jo, a pak dám Shift pomlčka a zastavím stejně efektivně jako bradavický expres. Neber to tak vážně. Je to hra. Projede tam dítko na počátku druhého stupně a přezkoušení ho nečeká, jen si načte poslední pozici a může to projet znovu. Časem člověk pozná, že brzdit pak musí dřív.

@Zbyněk Šemora Měl bys zájem někdy vytvořit výluku pro budoucí dráhu, která je aktuálně v procesu? Přerov-Nezamyslice
V budoucnu se člověk konečně někam dostane za rozumnou dobu.

Proč tak smutně @Deterio ? Však kratší jízdní doby jsou dobře snad. Člověk už nebude muset trávit pár desítek kilometrů XX hodin ve vlaku, kvůli stavu trati, poruch zabzařů, TV,...i když zrovna v této oblasti Nezamyslic, Prostějovu, Vyškova jsou výluky snad každé roční období, že tratě by měli být už ze zlata.

:) promiň, ale já mám nyní nejvyšší zájem dokončit co mám rozpracované. A myslím si, že jsem si toho jako obvykle nabral na sebe až moc. Nyní projíždím tratě, kde jsem upravoval TV, tedy komplet všechny elektrifikované mezi Bratislavou a Berlínem včetně paralelních tras. Opravuji nějaké nepřesnosti, hlavně cedule EP, kterých jsem si nevšiml a nyní levitují mimo stožáry TV. Proto jsem dnes jel ve hře i když rychlostí 200 z Brna až do Drážďan a pak až za odbočku vysokorychlostní výhybky směr Lipsko. A trvalo mi to celý den. Ale i tak si myslím, že to bude bomba. Sice ve stanicích to všude nešlo vystředit, podobně čtyřkolejky u Drážďan, protože modely nemají správnou rozteč výložníků. Ale to jsou jen asi 2% chyb. Také asi 2% oblouků má rozdílné lámání troleje vůči hře. Ale jedná se jen o mírné poloměry, tedy to nijak nebije do očí. Je to propustná chyba. :) Ale třeba v ORCZSK to bude v pořádku. Nevím.

Ale v každém případě, než vymýšlet nějaké ptákoviny s výlukami, hodil by se nějaký modelář, který by opravil sloupy TV, jak tehdy vymodeloval Aleš Sláma. V té době bylo jen MSTS a nepoužíval se trolejový drát. A Aleš neřešil rozteč výložníků nad kolejemi. A teď když je trolej, tak je to úplně mimo. A také měl dobrý úmysl vše udělat na rezavé sloupy. Jenomže bohužel zpětně mi připadá, že to vypadá rezavé jako 300 let po vymření lidstva. :) Tedy by to chtělo lepší texturu. Šedou ale jen narezlou. Miran tenkrát celý balík vylepšil, ale také výložníky nepřizpůsobil a už se jej bohužel nezeptáme, jestli nemá zdroják. A právě i tyto sloupy a brány, jinak pěkně vymakané jako napájecí a sestavy ve finále kazí celkový dojem, protože výložníky jsou mimo. Nechce to někdo upravit? Asi ne. :) Jinak by to někdo udělal už dávno. Já na tohle čas nemám, protože mám jiné stavební a modelovací práce. A budu rád, když to zvládnu.

Ale jsem rád, že tratě projíždím, protože objevuji i anomálie, jako například dnes z Povrly do Děčína jsem měl po celé trati kromě klasických TV sloupů i nasázené tunelové. Ty tam přeskočily, když jsem na pravobřežce osazoval automatickou pokládkou ten tunel za Boleticemi. :) A jelikož to přeskočilo i na levobřežku, toho jsem si všimnout nemohl. Jinak bych TSRE vystornoval a načetl znovu, jak se mi to už občas stalo jinde. Tak jsem musel ten dlouhý mezistaniční úsek projít pěšky a každých 50m smazat ten tunelový výložník. :)
Dík za takhle podrobnou odpověď :D . Úplně tě chápu. Nemá cenu se pouštět do dalších předělávek, když máš teď rozpracovaných sto jiných věcí. Jsem si vědom všech horkých novinek, které nás čekají.
Ta kontrola TV na takovém úseku musel být neskutečný záhul na celý den. Klobouk dolů před tou trpělivostí. Určitě je to mravenčí práce...(bych nedal)
Škoda těch modelů sloupů a výložníků od Slámy... Je fakt, že dřív se to dělalo pro úplně jiné možnosti MSTS a dnešní laťka s dráty v OR je už někde jinde. Dostat do ruky ty zdrojáky a najít, sehnat někoho ochotného je dnes malý zázrak.
Každopádně díky za odpověď a veškerou tu práci, kterou do toho investuješ. Držím pěsti.

Neber to tak vážně. Je to hra. Projede tam dítko na počátku druhého stupně a přezkoušení ho nečeká, jen si načte poslední pozici a může to projet znovu. Časem člověk pozná, že brzdit pak musí dřív.
Slanourův původní příspěvek se týkal reálného provozu, v duchu čehož jsem i reagoval, takže tvé následné grafomanie vážně brát opravdu nemohu.

Slanourův původní příspěvek se týkal reálného provozu, v duchu čehož jsem i reagoval, takže tvé následné grafomanie vážně brát opravdu nemohu.
V pohodě, nemusíš brát nic vážně. Jen jsem chtěl připomenout, že se tu bavíme v kontextu simulátoru, který tu realitu kopíruje a v něm je sakra rozdíl mezi tím, jestli trať znáš, nebo se řídíš jen návěstmi. Ale jestli tě přemohly tři věty textu, tak se omlouvám za „grafomanii“ a přeji pěkný zbytek dne.

Škoda těch modelů sloupů a výložníků od Slámy...
On to opravdu vymakal a já jej osazoval všude, kde byly třeba. A trolej jsem tenkrát neřešil, protože v obloucích byla úplně mimo. Ale určitě by to šlo opravit, srovnat.
Nejvíc mne ale mrzí, že stanice jako Ostrava, Vrbice. Tam byla mraky oboustranných sloupů a tyto má naprosto mimo. A tenkrát sloupy v těchto stanicích sloučil do jednoho modelu Mates, tedy by se to neopravilo, ani kdybych tyto sloupy měl přemodelované. Jedině použít Pawlíkovy. Jen kdyby tyto oboustranné sloupy měl i pro víc kolejí, jako jsou například Vrbice. A opět. Já nemohu dělat všechno sám, mím jiné, důležitější opravy na modelech. Protože ono by nebylo špatné, kdyby někdo nějaké sloupy do zhlaví upravil na míru. Ale tohle je také nekonečná práce.

Klidne ti poslu zdrojaky ke vsemu. Ale ja uz nemodeluji tak dlouho, ze bych to neumel ani vyexportovat.
Tak já se vrátil k modelaření po šesti letech nečinnosti, a zpočátku to byla vážně řehole. Ale teď už dávám rady nalevo napravo jakoby se nechumelilo. Navíc jsem dneska rozchodil ovládání dvou pantografů jedním knoflíkem v 3D cabview, takže mám velikou radost ! :cool: :D ;) :)
simpsons-homer.gif

Ty sloupy by se hodily upravovat, jenomže nevím, kam nyní skočit napřed. Ale klidně pošli. Nevěřím, že by kdokoli jiný by dělal sloupy na míru.
Ale například nádraží v Ostravě, kde jsou namísto bran ve stanicích jen oboustranné sloupy, to by stálo za hřích tyto namnožit pro celý střed stanice. V tomto případě 5 vedle sebe a klidně několik řad.
Tady si s tím tenkrát pohrál Aleš Sláma, že tomu udělá pěknou patinu, ale jaksi, tenkrát v MSTS se trolej nezapínala, tak asi nevadilo, že má výložníky naprosto mimo. Ale zrovna Pawlík už tenkrát na tohle upozorňoval. Miran ty sloupy ještě upravoval, protože měl rozmazané výložníky v alfě. Ale rozměry asi neřešil, protože tenkrát se trolej nezapínala. A jeho zdroják by mi ani tak nepomohl, protože pracoval v 3ds max.
A právě díky zobrazení troleje v TSRE jdou konečně sloupy i vystředit přesně k drátu. Ale to neplatí pro tyto modely, jsou úplně mimo.
Ach jo, proč trolej nikoho aplikovat do TSRE nenapadlo dříve. I ten, kdo používá vlastní trolej, tak by tuto užitečnou funkci potřeboval. Jen vystředit sloup pro dvokolejku. To umí jen MSTS s automatickou pokládkou. A nakonec jsem tohle požadoval po AN. A nebyl problém. A tolik zbytečné práce navíc. Ale co už včil. Mám hotovo, až na ty sloupy, které nelícují.
TV_Ostrava.jpg

Tak teď se směje ten pravý. Deterio, prosím, oprav koridorové žebříkové sloupy, mají blbě pivot. Výložník je nepatrně výš a vedle. A celá jízda z Lichkova do Letohradu pak nevypadá pěkně. A myslím jsou nesprávně i sloupy pro dvě koleje.
Bije do očí, jak je trolej mimo. Ale jinak brány ti sedí na výložníky přesně. Tady ti to asi trochu ujelo. Ale dokud nebyla zobrazená trolej, tak se tohle moc neřešilo.
PivotTVzebrik.jpg

Tak mi vše vybuchlo a je vymalováno. Úplně náhodou jsem zjistil že mám rozbitý čtverec Masaryčky.
Myslel jsem, že mi to udělal nějaká nástroj na opravy TSRE, ale kdepak. Vytvořil se bk soubor, tedy to udělal MSTS editor. Namísto 900 kilo měl jen 400. Jenomže tohle se stalo 21.9. Tak jsem spustil diagnostiku na chyby a musel jsem v tom čtverci smazat všechna návěstidla Masaryčky a půlky hlavního a část Buben respektive jen torza, co z nich zbylo. Model návěstidla bez jehlanu.
Ale MSTS už neřve, před tím hlásil asi 30 chyb, které jsem musel proklikávat, tak snad to dám nějak dohromady.
Zkrátka je to už psycho.

Už jsem vybombardované centrum Prahy rozdejchal. Nejprve jsem si musel skočit do práce, tam jsem měl naštěstí bk soubor před výbuchem a pak naštěstí šlo současně spustit jak TSRE CZ, kde jsem měl zobrazené jen návěstidla bez databázových jehlanů a současně jsem spustil TSRE vc od RicarCZ, kde jsem provedl opravy nalezených chyb, tedy vyčištění od porouchaných návěstidel. A ta verze v TSRE CZ byla jako předloha jaký typ návěstidla a kam přesně osadit. Na Masaryčce to byly jen odjezdy směr Bubny a několik ranžírek. Ale na hlaváku vše z leva od magistrály až po poslední peron. A v Bubnech asi polovina vložených do Masaryčky. A hromada výměnových přestavníků. Ty jsem ještě neřešil. Na hlaváku jsem musel linkovat přes angličany nebo na výměny, kdy následovala další proti hrotu, což v TSRE neumím, tak jsem dokončil v MSTS a tam uložit, tedy by mělo být vše v pořádku. Ale dělá to MSTS editor. Přetížený čtverec tří nádražích v Praze a při posledním save mi to zase vytrhalo spoustu kolejí v Bubnech., tedy znovu návrat v bk souboru. Naštěstí. Ještě mi tam zmizely asi tři díly silnic, ale to opravit umím. Jak na obrázku v dolní části jezdí ta auta po trávě :) A silnice k autovlaku.
Jedná se o tento čtverec. Ale zůstaly mi tam naštěstí veškerá označení kolejí. Porouchala se jen návěstidla. Ale také nějaká zůstala, jako odjezdové z Masaryčky do Libně a skrytá návěstidla u peronu. I mnohé přestavníky. Jinak by to bylo mnohem horší.
poOprave.jpg

Tak já se vrátil k modelaření po šesti letech nečinnosti, a zpočátku to byla vážně řehole. Ale teď už dávám rady nalevo napravo jakoby se nechumelilo. Navíc jsem dneska rozchodil ovládání dvou pantografů jedním knoflíkem v 3D cabview, takže mám velikou radost ! :cool: :D ;) :)
Já se nemám k čemu vracet. :DJá to neuměl ani tehdy, pachtil jsem to v nějakém otřesném pravěkém CADu, co ani neměl tlačítko zpět a v Gmaxu jsem jen mapoval textury.
Zbyňku, v SZ máš odkaz na zdrojáky. Ale ta nostalgie, už je to 20 let, co jsem ty stožáry tvořil a byl to tehdy ve vzhledu tratí obrovský posun.

už je to 20 let, co jsem ty stožáry tvořil
Fakt? No vidíš a nyní v TSRE CZ poslušně skáčou výložníky přesně na své místo, jak jsi měl správně nastavený pivot.

Dnes po obědě jsem ve hře dojezdil poslední úsek pro kontrolu osazení sloupů TV a to Z Prahy hl.n. přes Lysou do Kolína. Všechny elektrifikované tratě komplet bez výjimky měly po optimalizování sloupů většinu návěstí EP mimo sloupy a někdy ve sloupech utopené skloníky či rychlostníky. ještě, že jsem vše projel. V Německu a Rakousku bylo celkem čisto, protože tam stahovačky nemají a většinou to jsou dlouhé rovné úseky.
Ještě musím opravit chyby ve vybočeních, které analyzoval TSRE vc od RicarCZ. Nebude to sranda, protože většinou na kolejích jsou nějaké databázové objekty a v TSRE vypnout a zapnout kolej v takových případech nelze. Možná si otevřít ještě editor MSTS, tomu smazání koleje pod návěstidly nevadí, aniž by to narušilo funkčnost.

Jeste by bylo fajn neco udelat s temi podminenymi stahovackami. I kdyz nesviti, vsechny mi shodi HV. Ale nesleduji vyvoj, tak nevim, jestli je v tvych moznostech to vubec vyresit. Diky

Back
Nahoře