Lokomotivy ve filmu

Nevíte, kde Železného Dědka natáčeli? Jinak zajímavý film je taky MOST. Natáčeno v Praze (434.2186) a ve Štětíně, kde mají zvedací železniční most a k tomu nějaká polská pára, která mi připomíná němku.

Pikku napsal:
Pánové, včera se mi podařilo vcelku náhodou zakoupit jako přílohu bulváru Aha! DVD s filmem Železný dědek. Vřele doporučuji, film jako takový je sice poplatný době, ale je tam spousta velice povedených záběrů parních lokomotiv v provozu. Dokonce tam je na několika záběrech Gölsdorfova 275.0. V hlavní roli ovšem známá 387.0 a ve vedlejších několik 434.2, 456.0 a 464.0 8)
Díky moc za tip. To byla nejlepší zpráva ve fóru v poslední době.
Pamtuji si, že jednou za hluboké totality tento film dávali o vánocích a já měl službu , když jsem začínal v dílnách na ONJ. Tenkrát jsem prohlásil, že až bude k dostání video, tak si tento film nahraji. Později jsem si video pořídil, film nahraný sice mám, ale u konce došla páska. Ale stejně kvalita VHS se na současnou techniku nehodí. Dnes už jedině DVD..
Stejně by mne zajímalo, kde se to natáčelo. Nádraží jsem nepoznával.Nebyl to zrušený Těšnov?

Zbyněk Šemora napsal:
Stejně by mne zajímalo, kde se to natáčelo. Nádraží jsem nepoznával.Nebyl to zrušený Těšnov?

Já nevím, tipoval bych to osobně na Smíchov, protože hned zpočátku filmu jsem měl dojem, že vlak jede z Berouna do Prahy (typický výhled z mostu přes Berounku) a hodně záběrů bylo natočeno na Pražském semmeringu. Ten Smíchov se přímo nabízí, ale jistý si samozřejmě nejsem. Ale opravdu, moc pěkné záběry na zajímavá vozidla tažená i tažná.

Co se úvodní scény týká, dal bych krk za to, že je to odbočka Babín u Nymburka. Jak pak "elasticky" zastavují u návěstidla, to je jednoznačně Nymburk od Kostomlat.

Davidus napsal:
Nevíte, kde Železného Dědka natáčeli? Jinak zajímavý film je taky MOST. Natáčeno v Praze (434.2186) a ve Štětíně, kde mají zvedací železniční most a k tomu nějaká polská pára, která mi připomíná němku.

Našel jsem tohle Exteriéry: Kralupy nad Vltavou - okolí (železniční tunel)
Nymburk - železniční výtopny
Praha - Beroun železniční trať
Praha - Vršovice - nádraží a dílny

zdroj http://www.cfn.cz/detail_film.php?24269

Trošku z jiného soudku: Velice pěkně udělaný klip k písničce "I cesta může být cíl" od Mňágy a Žďorp pojednávající o cestovaní za (snad) první republiky naleznete ne Your Tube, konkrétně tady:

takže Matysovo mikádo ze železnýho dědka byla skutečně 387.018 tka. Dneska jsem na to koukal a špica film. Pěkné mašiny, hlavně záběry na celkem nepříliš zmiňované stroje a i u leckterých fandů železnice zcela zapomenuté. Ještě přidám dotaz. Jistě si vzpomenete na scénu, kdy matys vylézá zpoza tendru jistého vraku a kouká na komisy, která má posoudit stav jeho Lízy. na pozadí tohoto záběru se nachází nějaké elektrická jednotka. nevíte někdo řadu popřípadě bližší popis?

Sice ne konkrétní odpověď, ale odpověď na tu jednotku už tu je, stačí mrknout o několik příspěvků výše... :wink:

Čouda napsal:
takže Matysovo mikádo ze železnýho dědka byla skutečně 387.018 tka...

Je zajímavé sledovat, jaké stroje se objevují ve filmu.
V záběru jsou i Šlechtičny, které byly v roce 1948 fungl nové.
V roce 45 byly možná tak na papíře.
Na vrakovišti stojí rozpadlé Golsdorfovy Hrbaté 375ky, které se začaly hromadně vyřazovat až v roce natáčení filmu, nikoliv hned po válce.
Co se nádraží týká, tam kde je v záběru točna, je i jasně vidět stavědlo a budova nádraží v Nymburce (dnes je na místě depa ŽOSka). Jinak bych to tipoval spíš na Smíchov než na Vršovice, protože v mnoha záběrech jsou vidět prvorepublikové vily na protějším svahu (Pankrác - Podolí) a skála na Kavčích horách.

To bezesporu. Při opakovaném prohlížení zmíněného DVD jsem se utvrdil v domněnce, že zde několikrát zmíněná pantografová jednotka je italská. Ve scéně, kde učedníci překvapí Matyse jsou totiž v pozadí odstavené italské šestinápravové lokomotivy a zdá se, že stojí na stejné koleji ... A narazil jsem na další zajímavý stroj, který se v záběru pouze mihne a který nedovedu zařadit ! Když se Matys vrací vrátit půjčenou vrtačku do dílny, odchází od dokončovaného mikáda a v další scéně přejede obrovitý stroj, ovšem s tabulkou 424.089 ! Podle velikosti projíždějící lokomotivy bych to ovšem tipoval buď na vitéze 465.0 (původně maďarské 424) nebo 455.0 (bývalé stroje I.t KOB) Ví někdo, co je to za lokomotivu ???

Fiiiiiha!
pred chvili jsem videl v americke reklame ceskou 471!!!
byl tam napred zaber z boku s vypravcim a pak pohled zevnitrku jak tam sedel jakysi chlap.
No ale musim rict, to bych od Amiku necekal........cumim jak pero z gauce

Kank napsal:
Fabio: Nebyl to večerní záběr 471čky na hlavnim v Praze?
Vecer to nebylo urcite a jako hlavak to taky moc nevypadalo. Nastupiste mi typove prislo podobne jako je v Uvalech ci v Bechovicich, nemyslim strechu, ale nastupiste(peron) takove stare hnede.
byla to 471 v novem barevnem schamatu ( ten modro-cerveny, ne ten skoro cely bily), jestli to byla nova ci stara verze nevim, ale asi nova diky te barve....

Dneska jsem videl dalsi cesky vlak v americke reklame, zeleny vuz s napisem CSD, vypadlo to na rybak, dokonce i s pohledem dovnitr. Tentokrat uz se mohlo jednat o Hlavak, alespon tam byla kryta hala. Byla to reklama na Narnii

Fabio napsal:
Dneska jsem videl dalsi cesky vlak v americke reklame, zeleny vuz s napisem CSD, vypadlo to na rybak, dokonce i s pohledem dovnitr. Tentokrat uz se mohlo jednat o Hlavak, alespon tam byla kryta hala. Byla to reklama na Narnii

Však se také Narnie natáčela u nás.

alcapone napsal:
Fabio napsal:

Však se také Narnie natáčela u nás.
Ja si rikal ze by ty vagony za hranice neprovezli, tak to musi byt u nas...... :lol: :lol: :lol: Jinak celkem me taky pobavila reklama na toaletak se znelkou Ceske Sody

Zdravím,
jestli se nepletu,tak ve čtvrtek 17.4. vychází v rámci DVD edice Blesku film "Kalamita".My starší víme o co jde a ti mladší na to určitě ve čtvrtek večer u televize příjdou. :D

David

Znám to,je to s Bolkem Polívkem o zapadlým motoráku ve sněhu.Pokud si to dobře pamatuji.S pozdravem latich

Back
Nahoře