Lokomotivy ve filmu

No jeden z těch kiksů byla v pondělí scéna na stanovišti jedničkové karkuly a nad oknem tam bylo nastříkáno číslo v počítačovém formátu.....laikovi to unikne, ale jinak je to na tečku mezi oči....ale takových kiksů se dopouštějí i tvůrci větších formátů.....

Martens napsal:
....laikovi to unikne, ale jinak je to na tečku mezi oči...
Ahoj,
zajímavé na tom je, že to člověka praští do očí, aniž by se na to nějak zvlášť zaměřil - zřejmě nějaká "profesionální deformace".
Nedávno jsem seděl u počítače a jen tak mimoděk vnímal film Taková normální rodinka. Při scéně, kdy Dulava vypravuje osobní vlak, najednou koukám, a ten motor jede proti Stůj! Docela jsem se i lekl, než jsem si uvědomil, že nejsem v práci. On se ale v tom filmu najednou lekl také a letěl do dopravy. Říkám si: No nevím, ale to už asi postavit nestihneš, protože ten vlak už musí u toho bidla stát. Jenže pak se ukázalo, že výpravčí se letěl schovat před pošťačkou a odjezdovému návěstidlu vůbec nevěnoval pozornost! Z toho jsem usoudil, že ten vlak byl zřejmě zpraven rozkazem o neobsluhování návěstidla. :)
A pak mě tam zaujala ještě jedna věc, kdy výpravčí odchází domů v červené čepici a ve finále v ní je na svatbě své dcery - to je blbost, protože červená čepice nesmí opustit prostor stanice. Existují pouze dvě vyjímky - požár a mobilizace.
Ovšem naprosto brilantně řeší drážní nesmysly ve filmu moje žena! Když jsem pronesl, že je kravina, aby měl výpravčí doma na věšáku červenou čepici, podívala se s jistým náznakem soucitu na mě, potom na stěnu nad počítač, kde visí na hřebíčku čepice moje, a beze slova se opět věnovala sledování filmu!

Také tento seriál sleduji. Upoutala mě tehdy reklama, že je to i z železničářského prostředí. Co se tohoto prostředí týká, absolutně špatně, na co sáhli, to pokazili. Nehodnotnější na tomto seriálu jsou scény, které jsou vystřiženy z archivních dokumentů. Zápletky jsou sice pravdivé, ale podání je naprosto amatérské. Poslední díl hraničil s rozhodnutím přepnout na jiný kanál. Ale setrval jsem ze zvědavosti, jestli závěr bude stejně slabý.
Začíná mi vadit, že se stále ukazuje jen jedna strana mince. Já v té době pracoval v Praze. (od roku 1976). Žilo se úplně normálně. Klídek, havaj, pokud člověk nějak nezlobil. A kdyby někdo natočil, jak se lidi tenkrát uměli přizpůsobit době, když člověk potřeboval, měl možnost si přivydělat dobře placenými přesčasy. Nebo si užívat tří a čtyřdenních turnusových dní volna. Už tenkrát jsme si říkali. Tohle, jak si žijeme by žádný kapitalista nedovolil. Představte si ráno vlak z Prahy do Benešova, příjezd kolem deváté hodiny. Zpět odjezd v 17.50 a v Praze konec. Celý den jsme se váleli u rybníka na Konopišti nebo nějaké výlety na kole po okolí. Vše placené skrz, bylo to v sobotu a v neděli, tedy příplatek 50% a když na tento den vyšel ještě svátek, tak k příplatku 50 % ještě příplatek průměrný plat. Samozřejmě byly šichty, kde se jezdilo do úplného ujezdění. Ale ty měly zase výhodu, že to rychleji utíkalo. Později už tento režim odbory neudržely a začalo se šichty přerušovat. Ale na druhou stranu se snižovala měsíční norma, tak stále pěkná turnusová volna zůstávala.
Mě vadí, že ve sdělovacích prostředcích ukazují jen výběr toho špatného. Ale většině lidí, kteří tak nějak drželi ústa a krok (jen občas jsme si zařvali "bolševici zkur***"), se žilo úplně normálně a určitě mnohem klidněji než v dnešní době. Bojím se toho, že generace, která bývalý režim nezažila si bude říkat, jaké má štěstí, že se narodili do demokracie, protože tenkrát to muselo být nesnesitelné. Nechci se nijak zastávat minulého režimu, neměl jsem ho rád, ale nesnáším, když se překrucují dějiny, respektive se jen sestříhá jak se to komu hodí.
Že existovala nějaká STB jsem se dozvěděl až po revoluci. Ale pamatuji si, jak jsme se jednou na fírcimře kolektivně s úsměvem bavili, že na Bartolomějské nás všechny znají i pod přezdívkami, že hold někdo donáší. Ale to bylo vše. Politické vtipy vesele kolovaly dál a naopak ještě víc nahlas. Lidi tehdy měli víc humoru než dnes.

Zbyněk Šemora napsal:
Bojím se toho, že generace, která bývalý režim nezažila si bude říkat, jaké má štěstí, že se narodili do demokracie, protože tenkrát to muselo být nesnesitelné.
Asi před pěti lety jsem absolvoval přibližně tento rozhovor:
"Opravdu jste měli v roce 1968 hlad?"
"A jak jsi na to přišla?"
"Učili jsme se to ve škole"
"A kolik let má paní učitelka?"
"Asi tak pětatřicet."
No a od této doby si také říkám, jestli to s těmi "hrůzami" rakousko-Uherskými a s idealizací první republiky není tak nějak podobně.

Docela s Vámi souhlasím. Já jsem ročník 67 a o nějaké opozici jako Havel apod. jsem se dozvěděl až v roce 1988, kdy nám na vojně promítali nějaký agitační dokument o demostracích v Praze a "rozvracečích" republiky. Že existovala nějaká STB jsem se dozvěděl také někdy kolem roku 89. Díky tomu, že jsem měl jako 13-letý možnost s mámou jednou vycestovat do Belgie, mě samozřejmě štvaly relativně prázdné regály u nás, fronty na kdeco a šaškování kolem 1. května, ale žilo se v pohodě. Na tuhle dobu vzpomínám coby na léta dětství, dospívání, a mám na ní spoustu dobrých vzpomínek. Možná se ušklíbnete, že jsem držel hubu a krok, ale nikoho přece nenapadlo, že by se to mohlo jednou zvrtnout. Pamatuji se, jak jsem si v roce 88 říkal ohledně demonstrací "to jsou blázni, komouši si to vzít nenechají".

Ale to už trochu odbočuji od tématu, pardon...
Pawlik napsal:
Já osobně si myslím, že seriál Vyprávěj je spíš jeden velký brak. Když pominu výkony Skopala , Freimanové, "babičky" a pochopitelně mistra Labudy, působí to na mě celé takovým umakartovým dojmem. A rychlík Pardubice - Praha tažený rosničkou (a spousta dalších kiksů), to člověk musí uronit slzu, když si představí tu jízdu do Prahy. :)

Spíš asi tvůrci využívají strojů, které mají k mání. Sice nejsem železničář, ale nad tou rosničkou jsem se zarazil také. Podobných kiksů se ale dopouští i Hollywood, jednou jsem viděl nějaký akční film o orient expresu, a táhla ho z Paříže přes celou Evropu nějaká bulharská motorová lokomotiva, podobná právě rosničce :-)). O blbostech ve filmu "Přejezd Kassandra", kde se lokomotivy snad měnily za jízdy, včetně vagónů, o Mission Impossible, kde jezdí TGV bez drátů, už bylo napsáno hodně.

Naposled editoval moderátor:
JiříkTK napsal:
...
"Opravdu jste měli v roce 1968 hlad?"
....
V roce 1968 byly obchody plné zboží. Pamatuji si u nás v hračkářství, jaký byl výběr anglických autíček 3 až 8 Kčs. S bráchou jsme měli sbírku asi padesát druhů. Tenkrát jsem začínal s modelovou železnicí a také výkladní skříň s touto tématikou byla pastva pro mé oči. V televizi hodně amerických filmů, přenosy programu Apollo. Když jsme sledovali start rakety, tak rodiče komentovali. "Tohle Rusové nikdy neukazují. Asi z důvodu, kdyby se start nepodařil." Od Sovětského kosmického výzkumu toho v televizi moc nebylo, vše bylo moc tajné. Přepadli nás v srpnu Rusi, regály se vyprázdnily, už žádné angličáky nebo mašinky, ale to trvalo jen pár měsíců. Vánoce byly stejně bohaté jako dřív. Já dostal tenkrát první lokomotivu BR64 (do té doby vše tahala mandelinka BN150, která byla nejlevnější lokomotiva HO za 50kč, víc jsem jako kluk našetřit nedokázal), hromadu vagónků a domečky na slepování. Ale největší radost jsem měl z transformátoru FZ1 a už jsem mašinky nemusel pouštět přes dvě ploché baterie jako doposud, ale měl jsem konečně knoflík s plynulou regulací a mohl si i natáhnout dráty ke vzdálené výhybce a ovládat jí elektricky.
Na vánoce 1969 jsem měl Ježíška ještě bohatšího. Naši mi sehnali mimo jiných věcí k mašinkám podle katalogu i mou vysněnou francouzskou rychlíkovou lokomotivu CC70. To bylo žíhadlo. Měla dva motory a v pohodě utáhla i dlouhé rychlíky. Tenkrát jsem jí tak provětral, že jsem dost brzy sjel uhlíky a po několikeré výměně i komutátory. Ale tyto díly se daly při troše štěstí ve speciálkách koupit a já se naučil dělat i tento servis.
Ale hlad opravdu žádný nebyl, naopak jsem tenkrát z přežranosti a ležení u mašinek ztloustnul a pracně to vyjezdil na kole až ve 14 letech, když jsem končil základku.:D

Tom Kanka napsal:
Ovšem naprosto brilantně řeší drážní nesmysly ve filmu moje žena! Když jsem pronesl, že je kravina, aby měl výpravčí doma na věšáku červenou čepici, podívala se s jistým náznakem soucitu na mě, potom na stěnu nad počítač, kde visí na hřebíčku čepice moje, a beze slova se opět věnovala sledování filmu!
Ahoj Tome.
Tak koukám že s tou čepicí jsme na tom stejně, já mám vedle PC toto, aby se i aktivity lépe dělaly.:D:D:D
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img690.imageshack.us/img690/337/epicenazdi.jpg
No a moje polovička co se týká vlaků ve filmu, se mnou raději ani nemluví, ta už jen zkonstatovala, že jsem magor a ať se na to nekoukám. Stejně ale nechápu jednu věc, když už někdo točí nějaký film z minulosti a už tak má kolem sebe tři pr..le poradců, proč si neveme poradce i na vlakový provoz v té době.:D
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Stejně ale nechápu jednu věc, když už někdo točí nějaký film z minulosti a už tak má kolem sebe tři pr..le poradců, proč si neveme poradce i na vlakový provoz v té době.:D
S pozdravem Dan.

To si někdy říkám také... Podobný problém se kdysi přetřásal u seriálu Letiště. Na podobném fóru jako toto se piloti chytali za hlavu, co to tam dávají za nesmysly... Přitom by ten poradce ani nemusel být profík, stačil by nějaký fanda, někdo kdo to má jako koníčka, aby jim řekl, že to či ono se takto nedělá nebo že to místo tak nevypadá ani zdaleka. Ale asi se šetří a dát pár stovek za odbornou konzultaci se někomu asi moc nechce. Přitom si myslím, že leckjaký fanda železnice/létání by jim možná rád poradil i zadarmo.

Problém je, že ti "odborní" poradci ani neví, že vlak jede po kolejích. Kdysi se natáčel nějaký film s 354.1 a poradce si vymyslel, že lokomotiva musí mít velký baňatý komín, protože to viděl na obrázku nějaké mašinky z divokého západu a tak je to přece hezčí. A prosadil si to.
O těch uniformách, to je asi klasický mýtus filmařů či co, to už bylo kdysi v seriálu Dynastie Nováků, jak Brzobohatý slaví doma padesátiny a sedí v uniformě i s čepicí. Asi mají nějak zafixované to označení "modrá armáda" a řídí se tím doslova

O současnosti škoda mluvit, stačí ta stupidní reklama v TV o 20 letech svobody a o tom jak už neryjeme držkou v zemi. Asi špatně vidím, když se podívám všude kolem sebe...:bms:

Dan J. napsal:
Tak koukám že s tou čepicí jsme na tom stejně, já mám vedle PC toto, aby se i aktivity lépe dělaly.:D
Tak to já jsem žabař, nemám ani výpravku ale ani ve sklenici žábu na žebříku. Naše ženské mi za vláčky nenadávají, ale berou to tak, že když si "hraji", tak je nezlobím. I na nádražích se za mne nestytí, chovám se tam docela normálně.
Co se týče filmů, jsou tam i jiné seky, kterých si zase bez problémů všimnou lidé z jiných oborů. Například ona říká: "Miluji Tě", a na pozadí jasná obloha, on na to za dvě sekundy: "Já Tebe taky", a na pozadí skoro zataženo.

Jacek napsal:
....
O současnosti škoda mluvit, stačí ta stupidní reklama v TV o 20 letech svobody a o tom jak už neryjeme držkou v zemi. Asi špatně vidím, když se podívám všude kolem sebe...:bms:
To je sranda, jak se vše opakuje. Když mi bylo 8 let, sbíral jsem krabičky od sirek, ze kterých se dalo perfektně stavět. Z matných vzpomínek si pamatuji tehdy silnou informační kampaň. Na nálepkách, myslím i známkách zněl slogan "Stalo se před 20 lety". A krásné obrázky osvoboditelů ze SSSR a všelijaké válečné motivy. To byly obrovské série. Také jsem si tehdy říkal ještě naočkován ze školy, jaké mám štěstí, že jsem se narodil v míru, v zemi, kde je bezpečno a SSSR už nikdy nedovolí žádnou válku.
Možná když jsem se tehdy rozhlédl jako dítě kolem sebe, na rozdíl od dnešní propagandy jsem to bezpečí i viděl (do doby okupace vojsk VS :D)

Dan J. napsal:
Ahoj Tome.
Tak koukám že s tou čepicí jsme na tom stejně, já mám vedle PC toto, aby se i aktivity lépe dělaly.:D:D:D
.... S pozdravem Dan.
:) No, já jí tam nemám ani tak kvůli MSTS, jako spíš památku na ty krásné časy, kdy jsem s ní vymetal stanice od Braníka po Dobříš.

Ale jinak jsem docela normální. Aktivity jezdím v civilu! :D

Martens napsal:
No jeden z těch kiksů byla v pondělí scéna na stanovišti jedničkové karkuly a nad oknem tam bylo nastříkáno číslo v počítačovém formátu.....laikovi to unikne, ale jinak je to na tečku mezi oči....ale takových kiksů se dopouštějí i tvůrci větších formátů.....
Jestlipak jste si všimli, že v dílně mají na stěně kalendář s lokomotivami ? Na tom by vcelku nebylo nic divného, kdyby jedna z těch lokomotiv nebyla akumulátorovka A219 z ČKD :) Musím ale říci, že v té záplavě shitu co se na nás mnohdy valí je tento seriál vcelku koukatelný ;)

Tom Kanka napsal:
No, já jí tam nemám ani tak kvůli MSTS, jako spíš památku na ty krásné časy, kdy jsem s ní vymetal stanice od Braníka po Dobříš.

Nevím v kolikátém roce jsi tam sloužil a jestli to pamatuješ, ale si pamatuji krásou šichtu co jsme tam vozili. Myslím, že to bylo v sobotu a neděli, ráno na Dobříš tam se potom souprava odsunula do Staré Hutě a "střežila" celý den. Navečer po úspěšném střežení, které stálo hodně "sil" jsme soupravu dotáhli na Dobříš a hybaj do Prahy. Skoro 15 hodin veskrz placených.

No, jé je!
Vždyť říkám - zlaté časy! :)
Ono kolikrát stálo také "hodně sil" přenocování na nocležnách v Dobříši a v Čerčanech. Můj kolega, který dojížděl z Čerčan, několikrát přivezl do Vraného první ranní osobák, tam vzbudil fíru (který mezitím nabíral síly na zadním stanovišti) aby to dovezl do Prahy už sám.

Tom Kanka napsal:
Ale jinak jsem docela normální. Aktivity jezdím v civilu! :D
Ahoj, neboj, do stádia, abych jezdil aktivity s čepicí a plácačkou v druhé ruce, tak tam jsem ještě nedospěl. Ale kdyby mi tak někdo postavil tu páru z kalendáře na zahradě vedle domku, tak to bych neprotestoval.:D:D:D:D:D:D

Tom Kanka napsal:
No, jé je!
Vždyť říkám - zlaté časy! :)
Ono kolikrát stálo také "hodně sil" přenocování na nocležnách v Dobříši a v Čerčanech. Můj kolega, který dojížděl z Čerčan, několikrát přivezl do Vraného první ranní osobák, tam vzbudil fíru (který mezitím nabíral síly na zadním stanovišti) aby to dovezl do Prahy už sám.

Trať na Dobříš je krásná, ale ještě raději mám trať Pacifiku přes Pikovice a Jílové. Vždycky si říkám, že musí být krásné být fírou na téhle trati. Jezdili jste tam někdo?

Ve filmu:Na kolejích čeká vrah je na začátku nějaká parní lok.
Ve filmu: Jedna kočka za druhou je 2x vidět Bardotka (s rudou hvězdou)
A v seriálu Škola na výsluní (nebo jak seto jmenuje) byla vidět Zamračená a Bardotka a jednou byl pohled z jedné znich.

Back
Nahoře