Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Ahoj,Martens napsal:....laikovi to unikne, ale jinak je to na tečku mezi oči...
Asi před pěti lety jsem absolvoval přibližně tento rozhovor:Zbyněk Šemora napsal:Bojím se toho, že generace, která bývalý režim nezažila si bude říkat, jaké má štěstí, že se narodili do demokracie, protože tenkrát to muselo být nesnesitelné.
Pawlik napsal:Já osobně si myslím, že seriál Vyprávěj je spíš jeden velký brak. Když pominu výkony Skopala , Freimanové, "babičky" a pochopitelně mistra Labudy, působí to na mě celé takovým umakartovým dojmem. A rychlík Pardubice - Praha tažený rosničkou (a spousta dalších kiksů), to člověk musí uronit slzu, když si představí tu jízdu do Prahy.![]()
V roce 1968 byly obchody plné zboží. Pamatuji si u nás v hračkářství, jaký byl výběr anglických autíček 3 až 8 Kčs. S bráchou jsme měli sbírku asi padesát druhů. Tenkrát jsem začínal s modelovou železnicí a také výkladní skříň s touto tématikou byla pastva pro mé oči. V televizi hodně amerických filmů, přenosy programu Apollo. Když jsme sledovali start rakety, tak rodiče komentovali. "Tohle Rusové nikdy neukazují. Asi z důvodu, kdyby se start nepodařil." Od Sovětského kosmického výzkumu toho v televizi moc nebylo, vše bylo moc tajné. Přepadli nás v srpnu Rusi, regály se vyprázdnily, už žádné angličáky nebo mašinky, ale to trvalo jen pár měsíců. Vánoce byly stejně bohaté jako dřív. Já dostal tenkrát první lokomotivu BR64 (do té doby vše tahala mandelinka BN150, která byla nejlevnější lokomotiva HO za 50kč, víc jsem jako kluk našetřit nedokázal), hromadu vagónků a domečky na slepování. Ale největší radost jsem měl z transformátoru FZ1 a už jsem mašinky nemusel pouštět přes dvě ploché baterie jako doposud, ale měl jsem konečně knoflík s plynulou regulací a mohl si i natáhnout dráty ke vzdálené výhybce a ovládat jí elektricky.JiříkTK napsal:...
"Opravdu jste měli v roce 1968 hlad?"
....
Ahoj Tome.Tom Kanka napsal:Ovšem naprosto brilantně řeší drážní nesmysly ve filmu moje žena! Když jsem pronesl, že je kravina, aby měl výpravčí doma na věšáku červenou čepici, podívala se s jistým náznakem soucitu na mě, potom na stěnu nad počítač, kde visí na hřebíčku čepice moje, a beze slova se opět věnovala sledování filmu!
Dan J. napsal:Stejně ale nechápu jednu věc, když už někdo točí nějaký film z minulosti a už tak má kolem sebe tři pr..le poradců, proč si neveme poradce i na vlakový provoz v té době.
S pozdravem Dan.
Tak to já jsem žabař, nemám ani výpravku ale ani ve sklenici žábu na žebříku. Naše ženské mi za vláčky nenadávají, ale berou to tak, že když si "hraji", tak je nezlobím. I na nádražích se za mne nestytí, chovám se tam docela normálně.Dan J. napsal:Tak koukám že s tou čepicí jsme na tom stejně, já mám vedle PC toto, aby se i aktivity lépe dělaly.![]()
To je sranda, jak se vše opakuje. Když mi bylo 8 let, sbíral jsem krabičky od sirek, ze kterých se dalo perfektně stavět. Z matných vzpomínek si pamatuji tehdy silnou informační kampaň. Na nálepkách, myslím i známkách zněl slogan "Stalo se před 20 lety". A krásné obrázky osvoboditelů ze SSSR a všelijaké válečné motivy. To byly obrovské série. Také jsem si tehdy říkal ještě naočkován ze školy, jaké mám štěstí, že jsem se narodil v míru, v zemi, kde je bezpečno a SSSR už nikdy nedovolí žádnou válku.Jacek napsal:....
O současnosti škoda mluvit, stačí ta stupidní reklama v TV o 20 letech svobody a o tom jak už neryjeme držkou v zemi. Asi špatně vidím, když se podívám všude kolem sebe...:bms:
Dan J. napsal:Ahoj Tome.
Tak koukám že s tou čepicí jsme na tom stejně, já mám vedle PC toto, aby se i aktivity lépe dělaly.
.... S pozdravem Dan.
Tom Kanka napsal:Ale jinak jsem docela normální. Aktivity jezdím v civilu!![]()
Jestlipak jste si všimli, že v dílně mají na stěně kalendář s lokomotivami ? Na tom by vcelku nebylo nic divného, kdyby jedna z těch lokomotiv nebyla akumulátorovka A219 z ČKDMartens napsal:No jeden z těch kiksů byla v pondělí scéna na stanovišti jedničkové karkuly a nad oknem tam bylo nastříkáno číslo v počítačovém formátu.....laikovi to unikne, ale jinak je to na tečku mezi oči....ale takových kiksů se dopouštějí i tvůrci větších formátů.....
Tom Kanka napsal:No, já jí tam nemám ani tak kvůli MSTS, jako spíš památku na ty krásné časy, kdy jsem s ní vymetal stanice od Braníka po Dobříš.
Ahoj, neboj, do stádia, abych jezdil aktivity s čepicí a plácačkou v druhé ruce, tak tam jsem ještě nedospěl. Ale kdyby mi tak někdo postavil tu páru z kalendáře na zahradě vedle domku, tak to bych neprotestoval.Tom Kanka napsal:Ale jinak jsem docela normální. Aktivity jezdím v civilu!![]()
Tom Kanka napsal:No, jé je!
Vždyť říkám - zlaté časy!
Ono kolikrát stálo také "hodně sil" přenocování na nocležnách v Dobříši a v Čerčanech. Můj kolega, který dojížděl z Čerčan, několikrát přivezl do Vraného první ranní osobák, tam vzbudil fíru (který mezitím nabíral síly na zadním stanovišti) aby to dovezl do Prahy už sám.