CZSK verze 2.0

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Tom Kanka: Pak to byl standardní nezavěšený postrk, který se po ukončení tlačné síly odděluje od soupravy během jízdy. Já jsem ale reagoval na Danovu představu nezavěšeného postrku tak, jak ji použil v aktivitě (tj. na nezavěšený postrk, který se drží soupravy až do zastavení).
Jak prosté. V případě, že se postrk soupravy "drží", jedná se (jak už z názvu vyplývá) o postrk zavěšený!
Pokud končil postrk ve stanici jel jako zavěšený, pokud v km, jako nezavěšený. Ale pokud měla postrková mašina mechanický odpojovač zrovna tak mohl jet do km postrk zavěšený, a taky se mohl odpojit za jízdy ve stanici. A že v tom případě nebyl zapojen do průběžné brzdy je celkem logické. ;)

Tom Kanka: Je hezké, že mi dáváš přednášku o tom, co je nezavěšený postrk, akorát ti stále uniká, že jsem od začátku pouze poukazoval na nesmyslnost simulování stavu, kdy by se nezavěšený postrk měl držet soupravy až do zastavení – jistě by totiž během procesu brzdění docházelo k odrazům postrku od nárazníků posledního vozu soupravy a následně zpětným nárazům vlivem podélného vlnění generovaného při brzdění.

Tom Kanka: Je hezké, že mi dáváš přednášku o tom, co je nezavěšený postrk, akorát ti stále uniká, ....
Njn, to je postrk "který se drží", "standardní nezavěšený postrk", ... Člověk pak má pocit, že v tom tápeš.
Zvlášť když se tu celou dobu bavíme o tom, že ten Faur v Danově aktivitě je přivázaný. :cool:

Před pár měsíci jsem si vytvořil jednoduchou aktivitu rychlíku ze Staré Města do Prahy. V Dluhonicích má přede mě jít zpožděný Ex, který přede mnou jede až někam do Pardubic. (od Třebové mi stejně ujede) Co je ale problém, ten Ex i podle údajů pod F5, i podle toho jak moc za ním musím poskakovat jede max.rychlostí 120 km/h. V soupravě problém nebude, protože co je úplně nejzvláštnější, od Zábřeha jede už normálně max. traťovou rychlostí. Setkal se s tím někdo, resp. co může být špatně?

Tohle dnes při testu, zmizly kolečka:
Zobrazit přílohu 47363
Tak jsem zjistil, kdy se tohle náhodně stane. :-) Není to ale pravidlem. Tohle mi udělala 475.1 při posunu, tak před půlrokem a nyní M131.1 při zastavení ve stanici. Oba případy mají společného jmenovatele. Hamtnul jsem na brzdu jako prase a ne fíra... :-) Abych zastavil včas, bo jsem u jízdy dělal další jiné věci, jako třeba včera kecal po telefónu... Někdy se nestane nic, popřípadě stroj nebo vůz obujete, ale když už je asi toho na ORCZ moc, zabaví vám kola, aby jste nemohli pokračovat v jízdě a neohrožovali provoz na trati... :-) Pokud dojíždím plynule i při posunu. Tato situace se mi zatím nikdy nezopakovala.

Jede někde z odbočky? Popřípadě bych otevřel consist, v texťáku a zvedl mu max velocity.
Max.velocity je v pořádku, 44.44444. Zkoušel jsem taky hýbat začátkem trasy, teď začíná na konci dluhonické spojky, původně byl ještě o jeden oddíl zpátky, ale žádná změna.

Dobrý den,

@Icik, prosím, můžete opravit příkazy pro Timetable?
Příkazy $hold a $forcehold ve verzi 2.0 nefungují, zatímco ve starší verzi 1.8 jsou funkční.

Při zadání $hold nebo $forcehold má mít vlak postavenou cestu na „Stůj“ a dvě minuty před odjezdem se má přepnout na „Volno“. Ve starší verzi to funguje přesně tak, jak má, ale ve verzi 2.0 je tato funkce zřejmě neaktivní.

Předem děkuji.

verze 1.8
Open Rails 2026-03-21 12-45-58.jpg

verze 2.0
Open Rails 2026-03-21 12-19-11.jpg

Nejede před ním něco?
A nebo jestli to neřídí nějaký špatný "trafficant" (strojvedoucí). V provozu jsem jich pár zažil a jet za nimi nebo s nimi křižovat bylo vždycky o zdraví. (Bez ohledu na hmotnost jejich vlaku nebo počasí). Pokud jsem věděl, že vezou vlak, kterým jedu na výlet, začal jsem si už při odjezdu vyhledávat další možnosti cestování z přestupných stanic.

Dobrý den,

@Icik, prosím, můžete opravit příkazy pro Timetable?
Příkazy $hold a $forcehold ve verzi 2.0 nefungují, zatímco ve starší verzi 1.8 jsou funkční.

Při zadání $hold nebo $forcehold má mít vlak postavenou cestu na „Stůj“ a dvě minuty před odjezdem se má přepnout na „Volno“. Ve starší verzi to funguje přesně tak, jak má, ale ve verzi 2.0 je tato funkce zřejmě neaktivní.

Předem děkuji.

verze 1.8
Zobrazit přílohu 47388

verze 2.0
Zobrazit přílohu 47389
Jestli je tam něco nefunkční, tak ne úmyslně. O tom nevím. Jenže pro takové situace bych potřeboval TT scénář na jednoduché trati s minimem vlaků nutných pro situaci. Protože to 100x načítání při testech je nemilé a neobhajitelná ztráta času.

Jestli je tam něco nefunkční, tak ne úmyslně. O tom nevím. Jenže pro takové situace bych potřeboval TT scénář na jednoduché trati s minimem vlaků nutných pro situaci. Protože to 100x načítání při testech je nemilé a neobhajitelná ztráta času.
Do SZ Vám pošlu můj testovací TT. Je to na tratí 321. Jeden vlak kde má v Suchdole n. Odrou nastaven $hold. Příkaz $hold je podle manuálu funkční jen v jednoduchých stanicích bez složitých výhybek atp. příkaz $forcehold je tvrdší příkaz a vynutí "Stůj" i tam, kde jednoduchý $hold nefunguje.

Back
Nahoře