Ladeni 162/362 a 163/363

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku
Bob napsal:
zsr napsal:
...Prosim o zasilani pripominek - uz je to nyni 74 engu/wagu. Budu vdecny za kazdeho testera...
Asi budu považován za rebela, ale já mám jistou výhradu k vyřazení AntiSlip. V Commentu máš psáno, že mez adheze je 188kN, trvalá tažná síla 175kN. Nicméně mně jde mašina do skluzu již při tažné síle cca 150kN (dle rozšířené diagnostiky). Při doplnění AntiSlip si mašinka sama drží těch cca 150kN, i když jí dám trochu víc do výkonu a samozřejmě i když jsem "hovado" a nahulákám tam těch 100% výkonu - pokud si nepopískuju a to zásadně nedělám, tak si ta skluzovka prostě víc nepustí. I v reálu, když jedu na ruku a "přeženu" to, tak si mašinka nehrábne. Začnou víc zpívat frekvence a tak jí trošku uberu, ale k tomu nepotřebuji písek - v MSTS pokud nechci sjet s výkonem hodně dolů, tak musím připískovat, aby se chytla.
Co je pro mě ovšem absolutně nepřípustné, je to, aby mi mašinka šla do skluzu při EDB. Tohle opravdu nepřekousnu a budu proti tomu. Nebo např. Dráčikovi, bobovi57_cz toto nevadí - mají samozřejmě s těmito mašinkami mnohem více zkušeností jako já.

Další věc, která se mi nelíbí je ta, že pokud dám brzdič do brzdící polohy a ponechám jej tam, dojde k úplnému vypuštění vzduchu z průběžného potrubí. Pokud mi paměť slouží, tak by mělo dojít jen ke snížení tlaku na 3,5bar - snad se nemýlím.
A brzdiče se týká i poslední připomínka. Já osobně preferuji výchozí polohu brzdiče 0.8, t.j. provozní brzdění a to ze dvou důvodů. V reálu, když přijdu na mašinku, tak je taky zabržděná. A když přecházím na druhou stranu? Dám brzdič do polohy Závěr (pozor, tato poloha není u BSE v MSTS aplikována) a vytáhnu klíč řízení. A co se stane - vypouští se vzduch z průbežného potrubí. A když přijdu na opačné stanoviště, tak zapnu klíč řízení, čímž zastavím vypouštění vzduchu a můžu začít plnit průbežné potrubí.
K režimům P a G - jak již někdo psal, neřeště to. Poznáte to akorát u sólo mašiny a většina fírů stejně jezdí i na nákladech s přestavovačem v poloze P (podobný problém jsem řešil u vozů s více režimy brždění).
Antislip:
Lokomotivy x6y mají natolik inteligentní skluzovku, že u těchto modelů považuji taky za zbytečné vyřazování této ochrany v msts. Nastavení výkonové charakteristiky na reálné hodnoty ano.
Antislip se nastaví automaticky podle adhezní hmotnosti lokomotivy a zadaných parametrů součinitele tření v eng.
( Nevím, co vedlo ZSR k takovému nastavení chování. Z mnou poslaných charakteristik toto vyčíst nemohl.)
V reálu si umí mašinka hrábnout jak při jízdě tak i při brzdě, ale skluzovka to hravě sama odstraní.
Poloha brzdiče:
Pro BSE máš pravdu napůl o reálném chování, při přechodu se vypnutím spínače řízení přestaví brzdič do polohy provozního brzdění a vypouští se až do "0"!! Tedy žádné zastavení na tlaku 3,5 , 3,0 či jiném - je to dáno konstrukcí brzdiče.
(Trochu odlišné je to u lokomotiv 131, souprav 470,471,8171M,atd., kde je více brzdičů v soupravě než jeden, zde se pro přechod jinam zavádí poloha závěrná.)
S tím souvisí i výchozí nastavení polohy sběračů = dole !, směr v 0, přídavná brzda volná.

Nevím, vlak jsem "v ruce" nikdy neměl, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že ty brzdy reagují moc rychle. Seděl jsem vedle fíry na 851, která táhla 2 balmy. Brzdil do zastávek, při rychlosti okolo 15 km/h odbrzdil a ta kratičká souprava spolehlivě zastavila, než brzdy povolily. To se mi v MSTS nepovede, pokud nezabrzdím téměř naplno.
U nákladních vlaků by to mělo být tím spíše znát. Fírovo vyprávění o trefování se rychlostí do začátku pomalé jízdy s nákladním vlakem bylo taky zajímavé.

bob57_cz napsal:
Pro BSE máš pravdu napůl o reálném chování, při přechodu se vypnutím spínače řízení přestaví brzdič do polohy provozního brzdění a vypouští se až do "0"!! Tedy žádné zastavení na tlaku 3,5 , 3,0 či jiném - je to dáno konstrukcí brzdiče. (Trochu odlišné je to u lokomotiv 131, souprav 470,471,8171M,atd., kde je více brzdičů v soupravě než jeden, zde se pro přechod jinam zavádí poloha závěrná.)
Já ale mluvím o provozním brzdění, t.j. ovladač OBE-1 dám do polohy B a v tom případě bych se snad měl dostat jen na těch 3,5bar. U přecházení je samozřejmé, že se vzduch vypustí do nuly, ale ovladač přitom mám v poloze Z.

Bob napsal:
bob57_cz napsal:
Pro BSE máš pravdu napůl o reálném chování, při přechodu se vypnutím spínače řízení přestaví brzdič do polohy provozního brzdění a vypouští se až do "0"!! Tedy žádné zastavení na tlaku 3,5 , 3,0 či jiném - je to dáno konstrukcí brzdiče. (Trochu odlišné je to u lokomotiv 131, souprav 470,471,8171M,atd., kde je více brzdičů v soupravě než jeden, zde se pro přechod jinam zavádí poloha závěrná.)
Já ale mluvím o provozním brzdění, t.j. ovladač OBE-1 dám do polohy B a v tom případě bych se snad měl dostat jen na těch 3,5bar. U přecházení je samozřejmé, že se vzduch vypustí do nuly, ale ovladač přitom mám v poloze Z.
Znáš ten brzdič a jeho ovládání ? !!! Přestavením rukojeti do polohy B jsou všechny EPV (5kusů) bez napětí, což je stejný stav jako při vypnutí spínače řízení !!!

Jacek napsal:
Nevím, vlak jsem "v ruce" nikdy neměl, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že ty brzdy reagují moc rychle. Seděl jsem vedle fíry na 851, která táhla 2 balmy. Brzdil do zastávek, při rychlosti okolo 15 km/h odbrzdil a ta kratičká souprava spolehlivě zastavila, než brzdy povolily. To se mi v MSTS nepovede, pokud nezabrzdím téměř naplno.
U nákladních vlaků by to mělo být tím spíše znát. Fírovo vyprávění o trefování se rychlostí do začátku pomalé jízdy s nákladním vlakem bylo taky zajímavé.

Tak tohle fungovalo velmi dobře na Domažlické trati.Na začátku zastávky slušně nabržděno a ve 30 dát brzdič na mašině do polohy plnění a zastavil jsi naprosto v pohodě.Maximálně jsi si přídavnou trochu pomohl.

Šnek napsal:
Tak tohle fungovalo velmi dobře na Domažlické trati.Na začátku zastávky slušně nabržděno a ve 30 dát brzdič na mašině do polohy plnění a zastavil jsi naprosto v pohodě.Maximálně jsi si přídavnou trochu pomohl.
Tohle funguje na každé trati. Není to o trati ale chování brzd vozidel. Ty jsou všude principielně stejné.

Ahoj,

opravil jsem ten AntiSlip a vsude ho vratil - nepochopil jsem z rozsireneho monitoru, ze funguje spravne, tedy, ze omezuje tah, ale je to tak. Funguje jak ma a je zpet ve vsech eng souborech.

ZSR

Update zde:
http://csd.webzdarma.cz/Files/cd363.zip

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz napsal:
Znáš ten brzdič a jeho ovládání ? !!! Přestavením rukojeti do polohy B jsou všechny EPV (5kusů) bez napětí, což je stejný stav jako při vypnutí spínače řízení !!!
Člověče, donutils mě oprášit schémata a samozřejmě máš pravdu. EPV EB bez napětí přivede tlak do VV pod píst 10, ten zvedne ventil 9 a vzduch z ŘV proudí ven a proudí furt, dokud na ten EB zase napětí nepřivedu. A když klesne tlak v ŘV tak klesne i pod pístem 16 v RV......... Ještě že tě tady máme.

zsr napsal:
opravil jsem ten AntiSlip a vsude ho vratil - nepochopil jsem z rozsireneho monitoru, ze funguje spravne, tedy, ze omezuje tah, ale je to tak. Funguje jak ma a je zpet ve vsech eng souborech.
Díky, přesto si ještě trochu zarebeluju. U x63 se i s AntiSlip ale nedostanu nad těch 150kN, jak jsem psal v elaborátu na předchozí stránce. Zaúčinkuje již při 57% výkonu a měl by až při 65%, pokud jsem to z Commentu dobře pochopil. Předpokládám, že je to v položce Adheasion, zkus na to ještě mrknout.

All: Co s výchozí polohou brzdiče? Zůstane možnost nekontrolovaného pohybu vlaku :?:

Naposled editoval moderátor:
Ahoj,

dotaz do fora: myslel jsem (a Bob57 me na to upozornil), ze pro BSE je dohodnuta vychozi poloha 0.6.

Je to jinak?

A pro jine brzdy (BS2, Westinghouse).

Tohle je ciste o dohode a preferoval bych ji mit, abych mohl vsechna vozidla nastavovat stejne.

Dik za odpoved.

ZSR

zsr napsal:
Ahoj,
dotaz do fora: myslel jsem (a Bob57 me na to upozornil), ze pro BSE je dohodnuta vychozi poloha 0.6. Je to jinak?
A pro jine brzdy (BS2, Westinghouse).
Tohle je ciste o dohode a preferoval bych ji mit, abych mohl vsechna vozidla nastavovat stejne. Dik za odpoved. ZSR
Výchozí poloha by měla být u vlakového brzdiče taková, aby neaktivoval ani brzdění ani odbrzdění.
Debata o tom tady už byla a dost "hlasitá" a pravděpodobně se zase takto spustí.
Pro přechod do druhé kabiny pořád platí podmínky dané k binu - zabrzdit vlakovou, odbrzdit přídavnou a přestoupit.
Westing má stejnou neutrální polohu (3.) jako BSE s tím rozdílem, že u něj lze měnit rychlost vypouštění a napouštění, zatímco u BSE je rychlost konstantní.
BS2 neutrální polohu má také, ze dvou skutečných má použitelnou v msts bohužel jen tu "horní" u jízdní polohy.
ŠkodaN/O a Božič nemají neutrální žádnou a pro msts je třeba se jí zřeknout nebo zvolit některý kompromis.

Tady se jedná o to, že MSTS je o kompromisu, já volil variantu, stejnou polohu v msts jako u ostatních brzdičů, kdy je zabrzděno. Má to plus, že při začátku aktivity ve sklonu lokomotiva neujede, minus je takové, že po zastavení se nedá během jedné sekundy pokračovat v jízdě z druhého stanoviště, ale musí se nekolik sekund počkat než se naplní potrubí, což je jenom dobře a částečně to nahrazuje čas, který je třeba, aby strojvedoucí dal lokomotivu do provozu. Jen je škoda, že tento čas není trochu delší.
Uvažujte. Pokud se to nastaví dle Boba 57, stisknete klávesu 1 a nic Vás nedrží, aby jste ihned pokračovali v jízdě opačným směrem a to je unreal.
Bohužel jak psal Bob57 už jednou jsme na tohle téma měli ostrou diskuzi a já se bránil i argumentem, že nemíním strávit další 4 hodiny přepisováním celého trainsetu jen jiným kompromisem. Za další, při ladění 350 jsem měl za to, že poloha závěr je dohodnuta tak jak jsem to napsal já, bylo to i odůvodněno právě startem aktivity ve sklonu.

Zbyněk Šemora napsal:
Tady se jedná o to, že MSTS je o kompromisu, já volil variantu, stejnou polohu v msts jako u ostatních brzdičů, kdy je zabrzděno. Má to plus, že při začátku aktivity ve sklonu lokomotiva neujede, minus je takové, že po zastavení se nedá během jedné sekundy pokračovat v jízdě z druhého stanoviště, ale musí se nekolik sekund počkat než se naplní potrubí, což je jenom dobře a částečně to nahrazuje čas, který je třeba, aby strojvedoucí dal lokomotivu do provozu. Jen je škoda, že tento čas není trochu delší.
Uvažujte. Pokud se to nastaví dle Boba 57, stisknete klávesu 1 a nic Vás nedrží, aby jste ihned pokračovali v jízdě opačným směrem a to je unreal.
Bohužel jak psal Bob57 už jednou jsme na tohle téma měli ostrou diskuzi a já se bránil i argumentem, že nemíním strávit další 4 hodiny přepisováním celého trainsetu jen jiným kompromisem. Za další, při ladění 350 jsem měl za to, že poloha závěr je dohodnuta tak jak jsem to napsal já, bylo to i odůvodněno právě startem aktivity ve sklonu.
Problém je v tom, že ty nevíš, co chceš. Napřed chceš závěr, ale nastavíš brzdění s bublinou "závěr", pak zase chceš závěr s odpovídajícím popisem a poté zase brzdění. Přitom jsme si ujasnili, že před přestupem se musí zabrzdit, takže při brzdiči ve výchozí poloze neutrální bude pořád zabrzděno i po přestupu. Je jedno, co dáš do trainsetu, první část uživatelů to nechá být, protože jim to bude vyhovovat, druhá část to nechá být, protože si to neumí přepsat a třetí část si to přepíše podle svého. O nic nejde.

bob57_cz napsal:
.......Pro přechod do druhé kabiny pořád platí podmínky dané k binu - zabrzdit vlakovou, odbrzdit přídavnou a přestoupit......

........Přitom jsme si ujasnili, že před přestupem se musí zabrzdit, takže při brzdiči ve výchozí poloze neutrální bude pořád zabrzděno i po přestupu.........
Jenže pod Binem není podmínka zabrzdit průběžnou a je to jen na uživateli, zda tak učiní. A bude-li přecházet na rovině, udělat to nemusí, přejde na opačné stanoviště a má stále povoleno, zvedne smeták a jede. Já osobně preferuji zabržděnou polohu (ať u BSE, BS2 či kteréhokoliv jiného). Je na zvážení, zda o tom nechat hlasovat - já to ovšem jako notorický nezakládač nových vláken zakládat nebudu. Nicméně v případě hlasování budu hlasovat pro zabržděno.

Bob napsal:
bob57_cz napsal:
.......Pro přechod do druhé kabiny pořád platí podmínky dané k binu - zabrzdit vlakovou, odbrzdit přídavnou a přestoupit......

........Přitom jsme si ujasnili, že před přestupem se musí zabrzdit, takže při brzdiči ve výchozí poloze neutrální bude pořád zabrzděno i po přestupu.........
Jenže pod Binem není podmínka zabrzdit průběžnou a je to jen na uživateli, zda tak učiní. A bude-li přecházet na rovině, udělat to nemusí, přejde na opačné stanoviště a má stále povoleno, zvedne smeták a jede. Já osobně preferuji zabržděnou polohu (ať u BSE, BS2 či kteréhokoliv jiného). Je na zvážení, zda o tom nechat hlasovat - já to ovšem jako notorický nezakládač nových vláken zakládat nebudu. Nicméně v případě hlasování budu hlasovat pro zabržděno.

Bobe a ve které verzi tomu tak není? Při pokusu o přechod na druhé stanoviště mi to zařve (testováno na posledním buildu verze 1.6.), že nemám splněnou některou z podmínek :
1) nulovou rychlost
2) zabržděnou průběžnou brzdu

Takže ve které verzi Binu Ti to dovoluje přejít ?

Martens napsal:
Bobe a ve které verzi tomu tak není? Při pokusu o přechod na druhé stanoviště mi to zařve (testováno na posledním buildu verze 1.6.), že nemám splněnou některou z podmínek :
1) nulovou rychlost
2) zabržděnou průběžnou brzdu

Takže ve které verzi Binu Ti to dovoluje přejít ?
1.7.0103 XP. Preventivně jsem vyzkoušel i 1.6.102213, tam mi to jde také.

Martensi, zahrej si aktivitu Den blbec, kde přecházíš minimálně 10x a vždy jsem přestoupil na druhou stranu s odbrzděnou brzdou. To hlášení že musíš zabrzdit se objeví jen když klávesu 1 stiskneš moc brzy.
Na slezině jsme seděli s Džordžem a já mu ukazoval situaci, kdy u Pendolina mi po přejítí na druhé stanoviště zůstal poslední vůz zabrzděný. Dospěli jsme k závěru, při přecházení na druhé stanoviště je nutné u tohoto vlaku nechat brzdu v poloze odbrzděno. A fungovalo to.

Bobe57, já vím co chci. Vznesl jsem dotaz, jak nastavit brzdy, aby po stisku klávesy 1 brzdy byla opticky v závěrné poloze. Podrobně mi to vysvětlil Roman Š a já to dle jeho rad nastavil, vyzkoušel a dal do prvního update Trainsetu. Na to konto jsi začal řvát, že je lepší to udělat jak to máš Ty. S Bublinou to nijak nesouvisí, ta se jen úplně náhodou objevuje pro tohle nastavení. Takže to nepřekrucuj. Mě tato update, aby se s vlaky dalo jezdit pod novým binem, stála mnoho drahocenného času. Proto nemíním jej znovu ztrácet nad nějakou kosmetickou úpravou, která vadí jen několika jednotlivcům.

Back
Nahoře