bob57_cz
Učitel češtiny
Antislip:Bob napsal:Asi budu považován za rebela, ale já mám jistou výhradu k vyřazení AntiSlip. V Commentu máš psáno, že mez adheze je 188kN, trvalá tažná síla 175kN. Nicméně mně jde mašina do skluzu již při tažné síle cca 150kN (dle rozšířené diagnostiky). Při doplnění AntiSlip si mašinka sama drží těch cca 150kN, i když jí dám trochu víc do výkonu a samozřejmě i když jsem "hovado" a nahulákám tam těch 100% výkonu - pokud si nepopískuju a to zásadně nedělám, tak si ta skluzovka prostě víc nepustí. I v reálu, když jedu na ruku a "přeženu" to, tak si mašinka nehrábne. Začnou víc zpívat frekvence a tak jí trošku uberu, ale k tomu nepotřebuji písek - v MSTS pokud nechci sjet s výkonem hodně dolů, tak musím připískovat, aby se chytla.zsr napsal:...Prosim o zasilani pripominek - uz je to nyni 74 engu/wagu. Budu vdecny za kazdeho testera...
Co je pro mě ovšem absolutně nepřípustné, je to, aby mi mašinka šla do skluzu při EDB. Tohle opravdu nepřekousnu a budu proti tomu. Nebo např. Dráčikovi, bobovi57_cz toto nevadí - mají samozřejmě s těmito mašinkami mnohem více zkušeností jako já.
Další věc, která se mi nelíbí je ta, že pokud dám brzdič do brzdící polohy a ponechám jej tam, dojde k úplnému vypuštění vzduchu z průběžného potrubí. Pokud mi paměť slouží, tak by mělo dojít jen ke snížení tlaku na 3,5bar - snad se nemýlím.
A brzdiče se týká i poslední připomínka. Já osobně preferuji výchozí polohu brzdiče 0.8, t.j. provozní brzdění a to ze dvou důvodů. V reálu, když přijdu na mašinku, tak je taky zabržděná. A když přecházím na druhou stranu? Dám brzdič do polohy Závěr (pozor, tato poloha není u BSE v MSTS aplikována) a vytáhnu klíč řízení. A co se stane - vypouští se vzduch z průbežného potrubí. A když přijdu na opačné stanoviště, tak zapnu klíč řízení, čímž zastavím vypouštění vzduchu a můžu začít plnit průbežné potrubí.
K režimům P a G - jak již někdo psal, neřeště to. Poznáte to akorát u sólo mašiny a většina fírů stejně jezdí i na nákladech s přestavovačem v poloze P (podobný problém jsem řešil u vozů s více režimy brždění).
Lokomotivy x6y mají natolik inteligentní skluzovku, že u těchto modelů považuji taky za zbytečné vyřazování této ochrany v msts. Nastavení výkonové charakteristiky na reálné hodnoty ano.
Antislip se nastaví automaticky podle adhezní hmotnosti lokomotivy a zadaných parametrů součinitele tření v eng.
( Nevím, co vedlo ZSR k takovému nastavení chování. Z mnou poslaných charakteristik toto vyčíst nemohl.)
V reálu si umí mašinka hrábnout jak při jízdě tak i při brzdě, ale skluzovka to hravě sama odstraní.
Poloha brzdiče:
Pro BSE máš pravdu napůl o reálném chování, při přechodu se vypnutím spínače řízení přestaví brzdič do polohy provozního brzdění a vypouští se až do "0"!! Tedy žádné zastavení na tlaku 3,5 , 3,0 či jiném - je to dáno konstrukcí brzdiče.
(Trochu odlišné je to u lokomotiv 131, souprav 470,471,8171M,atd., kde je více brzdičů v soupravě než jeden, zde se pro přechod jinam zavádí poloha závěrná.)
S tím souvisí i výchozí nastavení polohy sběračů = dole !, směr v 0, přídavná brzda volná.