Hold nebudu žalovat, ale oznámit se to musí.
To já zažil na svém působení na dráze takových krizí několik. Můj parťák, za pět let jsem ho viděl na mol (sytě červené oči a sotva se držel na nohou) dvakrát a že jsme ho nebonzli, to jsme v průseru byli všichni i fíra vzadu na postrkové jednotce. Nebylo to nic příjemného.
A jednalo se o celou trasu Benešov - Praha. Tenkrát jsem to za něj odjel já a měl sevřenou zadnici strachy, jestli nepřijde nějaká kontrola. Podruhé jel jen z Vršovic na hlavní, tam se od nás odšlápl a soupravu vezl na ONJ, kde v opileckém opojení mašinu, která byla v poruše (jednotka byla na půl) opravil. Ráno až jsem se na hlaváku znovu spojili a on už vystřízlivěl, tak se pochlubil "spravil jsem si stroj..." A opravdu mašina už šlapala jako hodiny.
Jindy jsem měl vlóžo s cizí partou a ti u dvoudenní šichy, kdy se spalo v Benešově celou noc propili ve vinárně. Ráno když jsem vstával na nocležně, kolegové nikde. Přišel jsem na Měnírnu, kde byla odstavená souprava a už byla navrčená. Na stanovišti bordel. Tam jedna ponožka tam druhá ponožka a fíra chrápal ve voze a nešel vzbudit, když nás brali do stanice. Z ampliónu se ozývalo "pantograf z 204. pojeď do stanice, bílá svítila a fíra nevzbuditelný. Tak jsem to stáhl do stanice, abych neblokoval dopravu a mezi tím, jak to házelo se fíra probudil. Přišel na stanoviště. Monokl na oku a hned si postěžoval, jak dostal přes dršťku a jak jej okradli. A táhlo z něj jak ze sudu. Fíra ze zadní jednotky byl celkem OK a chtěl to za toho opilého odjet. Jenomže nepochodil. Opilci v tomto stavu mají velké nutkání si zajezdit. Dojel z Benešova do Prahy OK a já opět se strachem, kdyby přišla nějaká kontrola.
Jenomže jak jsem slyšel z vyprávění kolegů, to co jsem zažil bylo nic. V mé době se už fírové pít báli. Ale takových deset let zpět se prý chlastalo fest a nikdy nebyl žádný průšvih. A na páře, fíra musel mít vždy plný uhlák piv.
Kdo nezažil, nepochopí. Ale i takové věci se děly a ten strach nikomu nepřeji.
Bonzněte kamaráda. To prostě nejde. A ono to nešlo ani jinak, protože kdyby se v tom někdo víc začal šťárat, tak by vyšlo najevo, že se třeba střídáme jinak, než se máme střídat turnusově a problémy by měli všichni včetně strojmistrů. Proto i veškeré odhalené průsery se za hranice kolektivudepa dál nedostal. Dá se říct, že kolektiv držel pospolu i se strojmistry. Nikdo nedělal nikomu problémy a vše fungovalo. A to bylo za hluboké totality za komančů.