Kuba napsal:
....Nutno taky říct, že když už výpravčí nevypravujou, tak je celá výprava daleko rychlejší a celé to je v prospěch zrychlení dopravy jako takové. ....
Nevím, nevím, ale já bych tak jednoznačně netvrdil. Tak jako mezi výpravčími, i mezi strojvedoucími jsou naprostá jelita, pro která je problém odjet na čas, přestože mají postaveno pět minut předem. Na dotaz TRS, proč odjel se třemi minutami pak fíra tvrdí, že nastupoval invalida, nakládaly se kola, apod. (přestože je po celou dobu sledován kamerou a vidíme že vlakvedoucí čeká až fíra laskavě vystrčí hlavu z okna), případně dělá mrtvého brouka a vysílačku vůbec nebere. A kdo potom zdůvodňuje provoznímu dispečerovi zpoždění - strojvedoucí? Další věc je, že málokterý dokáže eventuelně říct že má problémy, abychom nestavěli. Ono totiž velmi často těch pět minut, kdy je postaveno ven zapříčiní, že díky tomu stojí dalších pět vlaků. Typický příklad je slavné spojování Ešusů z Úval do Berouna. A u lokálek do Čerčan a do Dobříše je zázrak, když se to pohne ňa čas. Téměř ve všech stanicích na lokálce je červený výpravčí, takže když potom má najednou fíra sám rozhodnout, že může odjet, má s tím docela hoňku. Když jsem jednou na Dobříši postavil odjezdové návěstidlo (přímo u koleje) pro náklad, šel jsem ven a koukám, fíra na mě čumí z okénka a nic. Po dotazu, proč nejede, když má postaveno mi řekl, že jsem ho nevypravil. Opáčil jsem, že má postaveno, návěstidlo není skupinové a není vlak s přepravou cestujících, tudíž má odjezd. No a dozvěděl jsem se, že tam to nikdo takhle nedělá, takže dokud ho neodmávnu, nepojede. No a mezitím u přejezdu stály dvě šňůry aut.
Jsou stanice, kde je červený výpravčí zbytečný a jsou stanice, kde je modrý výpravčí a stejně u každého vlaku je venku, tak proč by to nemohl odmávnout. Viz minulý týden v Krči. Pravidelné křižování, přijeli jsme jako první, pan strojvedoucí po výstupu cestujích vyrazil od perónu a pak jsem čekali o nějakých 200m dál pět minut u odjezdového návěstidla na protijedoucí vlak.
Ale samozřejmě nelze házet všechny do jednoho pytle. Taky se mi povedlo hned první samostatnou směnu to odmávnout, aniž bych rozsvítil odjezd - fíra se smál a ukazoval na to bidlo, kde se červenalo jedna radost. Na druhou stranu jsem zažil spoustu projetých červených i modrých, a kolikrát o tom fíra ani nevěděl. Ale taky jsem viděl, jak se po tom klepal jak osika. Prostě jsme všichni jenom lidi, každý může někdy udělat nějakou blbost, a kdo tvrdí že ne, je na nejlepší cestě do průseru.