Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Hynďa napsal:
Některý výpravčí jsou vyloženě ho*ada a jen mě přesvědčujou o výhodách dálkoviny.
Samozřejmě pak je druhý pól - výpravčí, kterým to pálí a jde jim to perfektně. Přijde mi ale že takových ubývá.
Rozhodně si myslím že když už je někde dálkovina tak by stanice měla zůstat obsazená aspoň nějakým dozorčím.
Přesně tak, vystihl si to přesně. Nutno taky říct, že když už výpravčí nevypravujou, tak je celá výprava daleko rychlejší a celé to je v prospěch zrychlení dopravy jako takové. Takže pokud by byla otázka položena, zda výpravčí ANO nebo NE, nic víc, tak jsem jednoznačně pro NE, ať tam klidně ve stanicích jsou, ale do výpravy se nemontujou. Inu co jsem slyšel, tak na to přišli už i hlavy pomazané co dělají předpisy a výprava vlaku, by se ve stanicích, kde jsou červení výpravči měla měnit.

Hynďa napsal:
Rozhodně si myslím že když už je někde dálkovina tak by stanice měla zůstat obsazená aspoň nějakým dozorčím.

Tzv. hlídač autobloku? K. Vary - Klášterec není dozorčí nikde a doprava se tam stále ještě nezhroutila.

Pawlik napsal:
strojvedoucí bezmyšlenkovitě vyrazí neupozorněn na jízdu proti stůj ničím kromě návěstidla a projede.

Je upozorňován nepřítomností kódu mezikruží.

Neznám podrobnosti, ani nejsem osobou zcela seznámenou, ale je otázka, jestli od prvního zahučení VZ je ještě šance zastavit před návěstidlem.
Vizuálně samozřejmě upozorněn je, ale to tak bylo i za R-U.

Kuba napsal:
Inu co jsem slyšel, tak na to přišli už i hlavy pomazané co dělají předpisy a výprava vlaku, by se ve stanicích, kde jsou červení výpravči měla měnit.
Jo, červený výpravčí by už neměl hlídat čas odjezdu. Dá odjezd třeba pět minut před pravidelným odjezdem a starejte se. Jestli se ale nezmění výpravka nebo návěst jako taková tak to asi bude problém vzhledem k tomu, že strojvedoucí jsou zvyklí na výpravku jet.

mikulda napsal:
Tzv. hlídač autobloku? K. Vary - Klášterec není dozorčí nikde a doprava se tam stále ještě nezhroutila.
Ne, tzv. hlídač stanice. Kamery dnes už nestačí, lidi jsou schopní ukrást i je. Myslím si, že je to lepší kvůli domluvě nebo třeba při mimořádných událostech. Navíc může fungovat v rámci služby i v pokladně.

dnes na Slovensku :(

http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/405154_280640315347927_100002058816434_650271_2060569672_n.jpg

http://krimi.cas.sk/clanok/220459/motorovy-vlak-sa-po-zrazke-s-nakladiakom-vykolajil-doprava-je-prerusena.html

Před chvílí bylo ve zprávách, že u té nehody v tunelu nebrzdil jen generální stop, ale i jeden vlakový nadšenec ve vlaku za záchrannou brzdu.
Nevím nevím, pokud viděl, že vlak řízl výměnu, tak je to vpořádku, ale jinak žádný cestující nemůže vědět, jestli fíra nemá rozkaz jízdy proti stůj.

Jinak odmávání výpravčím proti stůj jsem také několikrát zažil, ale i to se stává, že zapomene zatočit klikou :) Ale jinak s výpravčími jsme měli dobré kolegiální vztahy. Přece jen jsme byli na jedné lodi a nějaká důvěra být musela.

Ale nezapomenu na jednu popletenou vlakvedoucí. Přezdívalo se jí Hilda. Jedeme z Hradce Králového do Pardubic, zastavíme na zastávce Čeperka a čekáme na její souhlas k odjezdu. Stojí ve dveřích a nic. Tak na ní zavoláme, co se děje. "Je tam červená". Tak jsme jí vysvětlili, že nejdeme do Hradce Králového, ale do Pardubic a tam je volno :D .

V Hradci Králové jsme o pauze chodili do nádražního kina. Najednou uprostřed filmu se v sále rozsvítilo a objevila se Hilda hledajíc svou služební tašku, který jí prý nějaký študák cestující sebral a někam schoval :D Tenkrát dráha měla svůj humor a tehdejší film s B. Polívkou Kalamita asi napsal sám život.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/170256-srazce-vlaku-se-snazil-zabranit-i-jeden-cestujici-fanousek-zeleznice/

Kuba napsal:
....Nutno taky říct, že když už výpravčí nevypravujou, tak je celá výprava daleko rychlejší a celé to je v prospěch zrychlení dopravy jako takové. ....
Nevím, nevím, ale já bych tak jednoznačně netvrdil. Tak jako mezi výpravčími, i mezi strojvedoucími jsou naprostá jelita, pro která je problém odjet na čas, přestože mají postaveno pět minut předem. Na dotaz TRS, proč odjel se třemi minutami pak fíra tvrdí, že nastupoval invalida, nakládaly se kola, apod. (přestože je po celou dobu sledován kamerou a vidíme že vlakvedoucí čeká až fíra laskavě vystrčí hlavu z okna), případně dělá mrtvého brouka a vysílačku vůbec nebere. A kdo potom zdůvodňuje provoznímu dispečerovi zpoždění - strojvedoucí? Další věc je, že málokterý dokáže eventuelně říct že má problémy, abychom nestavěli. Ono totiž velmi často těch pět minut, kdy je postaveno ven zapříčiní, že díky tomu stojí dalších pět vlaků. Typický příklad je slavné spojování Ešusů z Úval do Berouna. A u lokálek do Čerčan a do Dobříše je zázrak, když se to pohne ňa čas. Téměř ve všech stanicích na lokálce je červený výpravčí, takže když potom má najednou fíra sám rozhodnout, že může odjet, má s tím docela hoňku. Když jsem jednou na Dobříši postavil odjezdové návěstidlo (přímo u koleje) pro náklad, šel jsem ven a koukám, fíra na mě čumí z okénka a nic. Po dotazu, proč nejede, když má postaveno mi řekl, že jsem ho nevypravil. Opáčil jsem, že má postaveno, návěstidlo není skupinové a není vlak s přepravou cestujících, tudíž má odjezd. No a dozvěděl jsem se, že tam to nikdo takhle nedělá, takže dokud ho neodmávnu, nepojede. No a mezitím u přejezdu stály dvě šňůry aut.
Jsou stanice, kde je červený výpravčí zbytečný a jsou stanice, kde je modrý výpravčí a stejně u každého vlaku je venku, tak proč by to nemohl odmávnout. Viz minulý týden v Krči. Pravidelné křižování, přijeli jsme jako první, pan strojvedoucí po výstupu cestujích vyrazil od perónu a pak jsem čekali o nějakých 200m dál pět minut u odjezdového návěstidla na protijedoucí vlak.
Ale samozřejmě nelze házet všechny do jednoho pytle. Taky se mi povedlo hned první samostatnou směnu to odmávnout, aniž bych rozsvítil odjezd - fíra se smál a ukazoval na to bidlo, kde se červenalo jedna radost. Na druhou stranu jsem zažil spoustu projetých červených i modrých, a kolikrát o tom fíra ani nevěděl. Ale taky jsem viděl, jak se po tom klepal jak osika. Prostě jsme všichni jenom lidi, každý může někdy udělat nějakou blbost, a kdo tvrdí že ne, je na nejlepší cestě do průseru.

Fakt je, že práci by všem ulehčily opakovací předvěsti hlavně tam kde je blbě vidět na odjezdy, protože stereotyp zabíjí. Devětkrát bude křižování v pohodě a po desáté se druhý vlak zpozdí a v čase odjezdu to všichni odmávnou a vlakse rozjede vstříc černé kronice.

Jen mi zajímá jestli zabzař reagovalo na projeté stůj a řízlou vexli padákem pro druhý vlak nebo jestli už tam stál.

Tom Kanka napsal:
.... Prostě jsme všichni jenom lidi, každý může někdy udělat nějakou blbost, a kdo tvrdí že ne, je na nejlepší cestě do průseru.
Tohle už se potvrdilo určitě ne jednou. Za mých časů u nás v depu byl jeden takový protivný "neomylný" fíra, který dle svého mínění jezdí předpisově a proto se mu nemůže nic stát a všichni kdo udělali průšvih byly u něj blbci.
Roky plynuly a došlo i na tohoto pána. Měl nějaký rychlík přes Poříčany a Nymburk a ten jen v rekreační léto neděle zastavoval i v Nymburk město a pan neomylný si to neuvědomil a zastavil až v Nymburce hlavním. Průšvih o to větší, že v té stanici tenkrát nebyla odjezdová návěstidla.

Tehdy se i školař divil, že tomuto člověku tuto nehodu všichni fírové přáli. Koledoval si o to.
Odkroutil si pár měsíců na šibině a když se vrátil k fírování, nikdo jsme ho nepoznávali. Z protivného parťáka se najednou stal příjemný člověk. Někdy i zlé je k něčemu dobré. Jinak ten rychlík po tomto člověku pak dostal jeho jméno s koncovkou expres (samozřejmě jen mezi fíry) :D

Vrbam napsal:
Jen mi zajímá jestli zabzař reagovalo na projeté stůj a řízlou vexli padákem pro druhý vlak nebo jestli už tam stál.
Ten Děčín v tunelu stál, protože tam se ještě vyhýbala záloha. Ale i kdyby měl postaveno, spadlo by mu to ve chvíli, kdy protijedoucí vlak projel návěstidlo, resp. obsadil první úsek za ním. V tomhle zab. zař. reaguje správně.

Tom Kanka napsal:
Ten Děčín v tunelu stál, protože tam se ještě vyhýbala záloha. Ale i kdyby měl postaveno, spadlo by mu to ve chvíli, kdy protijedoucí vlak projel návěstidlo, resp. obsadil první úsek za ním. V tomhle zab. zař. reaguje správně.
To ale za předpokladu, že obsazený úsek je součástí postavené cesty nebo neprofilovým úsekem pro danou cestu. Kontrola oblasti nezajištěné boční ochrany v Praze hl. n. naštěstí není.

Tom Kanka: Já to beru, že i mezi námi se najdou lempli, já spíš bral s mého pohledu a já se snažím jezdit vždycky na čas. Odjezd je 12:00, tak ve 12:00:01 se rozjíždím, takže s mého pohledu to je zrychlení. Na lokálce taky, u nás taková typická lokálková stanice s modrým kolečkem jsou Kravaře ve Slezsku. Křižuji se tam vlaky Opava - Hlučín a ještě to je výchozí stanice pro trať do Chuchelné. Jedu od Opavy zpožděný, v Kravařích už stojí oba vlaky a já mám postavený už průjezd. Zastavím vylezou lidí a jedeme. Když tam ještě byl červený výpravčí, tak jak jsem přijel musel výpravčí uvolnit moji vlakovou cestu, odhláška, nabídka, stavění vlakové cesty pro křížující vlak a až pak teprve výpravu. Kdyby mě nemusel vypravovat, tak už jsem dávno v tahu a krátím zpoždění.

Ale tohle je věčná otázka, zda výpravčí ano nebo ne. Jak říkám, za mě NE. Ať tam klidně je modrý výpravčí, ten mi nevadí, ale výprava vlaku bez výpravčího.

V Peruci se srazily dvě 810tky.
Jedna uvázla na trati a ta druhá ji jela pro pomoc.

Zdroj FTV Prima

Vrbam napsal:
V Peruci se srazily dvě 810tky.
Jedna uvázla na trati a ta druhá ji jela pro pomoc.

Zdroj FTV Prima
Teď na to koukám a prý brzdil ze sedmdesátky. Co je? Jsou potroublí ?
Uvázne vlak na trati, jízda podle rozhledu, na zábrzdnou vzdálenost se dávaly třaskavky a pracovník, který dával praporkem návěst výstraha a pomocné vozidlo pak jelo s pohotovostí zastavit až k uváznutému vlaku. Jsou to už desítky let, zapomněl jsem podrobnosti. Ale vlak se kryl na 300m a pomocné vozidlo jelo max 30 s pohotovostí zastavit před kolejovými vozidly. Jakých 70 ? A kdo kryl vlak ? Asi nemá kdo. Zrušili i průvodčích, kdy jízdenky prodává strojvedoucí. A když má ve vlaku cestujících, asi nesmí opustit vozidlo, aby šel krýt vlak. Já krytí vlaku zažil. V Běchovicích jsme urvali sběrač a čekali jsme na pomocné vozidlo. Tak jsem si vzal třeskavky, praporek a po pražcích vyrazil směrem ku pomocné lokomotivě. Zastavil jsem si jí před třaskavkami, nastoupil jsem a pomalu jsme najížděli se Sergejem na žabotlamu. Nasadilo se pomocné spřáhlo, dráteníci zajistili utržený sběrač a vyrazilo se domů.

Zbyňku, ty si to představuješ jak Hurvínek válku. Víš kolik lidí by s takovým přístupem muselo pracovat na železnici? Kdo by je platil? :D

Back
Nahoře