Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Pokud výpravčí neskončí v kriminále tak skončí také v Beřkovicích ale v úplně jiném zařízení.

Ten policajt se měl lépe vyjádřit, hlavní trať mezi Lužcem a Horníma Beřkovicema přece ani nejde uzavřít, když každá leží na jiné trati z Vraňan

fíííííra napsal:
Ten policajt se měl lépe vyjádřit, hlavní trať mezi Lužcem a Horníma Beřkovicema přece ani nejde uzavřít, když každá leží na jiné trati z Vraňan

No tak vzhledem k tomu, ze takova trat neexistuje, tak je skutecne zvlastni, ze vypravci zavrel trat na Berkovice. Navic je tam zminka o hlavni trati a tuto trat povazovat za hlavni je prinejmensim zvlastni. Jsem presvedcen, ze z tohoto popisu nemohl vypravci jasne urcit o kterou trat jde a proto si to mel ujasnit. Proto bohuzel, vinu vidim predevsim na jeho strane ... preci jen policajt se asi neorientuje ve vsech tratich a vleckach ve svem "okresu" ... od vypravciho stacil dotaz 1/2 koleje, elektrika, zavory a tezko by se mohl splest ...

Měli by si z toho kompentní vzít ponaučení, že by každý přejezd měl být označen dopravní značkou tak, jako každý most a můstek na silnici (čená tabulka s bílým číslem, je na ní číslo silnice - číslo mostu). Výpravčí by měl toto označení uvedené v základní dopravní dokumentaci a u indikace na zab. zař příslušného přejezdu. Pak by nemohlo dojít k záměně a bylo by to rychlejší, než složitě popisovat, jestli je to na silnici z Horní do Dolní, nebo z Dolní do Horní přes Zadní. V situaci kdy jde o čas. Výpravčí nemusí znát okolní vesnice a silniční síť (může bydlet 200 km daleko) a těžko policista bude přesně vědět odkud kam vede která trať a třeba kolikátý je to přejezd od výpravčího, se kterým mluví. Další možnost chyby je, že se někde vesnice a zastávka jmenuje jinak (myšleno všeobecně, ne na konkrétní případ). A pokud se komunikuje přes dalšího člověka, tak se pravděpodobnost chyby zvyšuje.

Právě jsem v rádiu slyšel, že za nehodu pravděpodobně může policista. To by mě zajímalo, kdo za to může doopravdy. :roll: :?:

train.msts napsal:
Právě jsem v rádiu slyšel, že za nehodu pravděpodobně může policista. To by mě zajímalo, kdo za to může doopravdy. :roll: :?:
Ti blbci co to auto postavili na koleje !!!

Vrbam napsal:
train.msts napsal:
Ti blbci co to auto postavili na koleje !!!

To se z debat bohužel úspěšně vytrácí ... snad ti výtečníci neujdou trestu a snad nějaký chytrý advokát vyseká z průšvihu jak výpravčího, tak chrabré příslušníky PČR :? (docela se divím, že k uvíznuté audině napostavili na přejezd i svojí fabii se zapnutým majákem aby zastavili provoz)

train.msts napsal:
Tak podle nahrávek si myslím že za to může výpravčí, pravda že mu to policista blbě vysvětlil ale snad by ještě mohl pochopit co je to "hlavní trať do Ústí", asi by měl jít na opakování železničního zeměpisu...

Fabio napsal:
train.msts napsal:
Tak podle nahrávek si myslím že za to může výpravčí, pravda že mu to policista blbě vysvětlil ale snad by ještě mohl pochopit co je to "hlavní trať do Ústí", asi by měl jít na opakování železničního zeměpisu...

No jenže s tou hlavní tratí to je právě ono - mluví se o ní až v druhém plánu, pořád tam jsou ty Beřkovice (Horní) a Lužec ... dneska asi každý ví, jak by měl ten který účastník této nehody reagovat. Ale opravdu se mi zdá, že se ztrácí ta prvotní příčina nehody, tři podvodníci.

On je docela problém, že ti tři výtečníci budou souzeni za pojišťovací podvod (mě by jen zajímalo, jak se jim povedlo se k tomu vůbec přiznat) a výpravčí s policajtem budou mít na krku obecné ohrožení. Osobně se domnívám, že by to výpravčí mohl s perfektní obhajobou uhrát. Ale perfektní je v této oblasti asi jenom Baborák. Kdybych něco spáchal já, určitě bych po dohodě s mým právníkem asi u Baboráka skončil.

A jinak: ještě to tu nezaznělo:
1) je to nehoda s nejdelším výletem lokomotivy mimo trať po roce 1990
2) je to nehoda v ČR s rekordní rychlostí (140 km/h) s fatálním následkem (vykolejení)
3) přestože byla v rychlosti 140 km/h, nikdo nezemřel. To považuji za zázrak a současně to potvrzuje vhodnost "těžké" vozby při vysokých rychlostech.
4) rekord nehody při nejvyšší rychlosti drží asi Francouzi, kde jim vykolejilo TGV při rychlosti 270 km/h. Ale ono to nebylo nijak moc. Porucha protismyku, zablokování kola, výroba falešného okolku, na výhybce vykolejení a asi 5 km štěrkem. Bez zranění.
5) a samozřejmě nelze nepřipomenout oblíbené německé Eschede v rychlosti 200 km/h, kdy souhrou zlých náhod (jaká náhoda) zemřelo více jak 100 lidí. Aneb: uvolní se obruč na kole, (které má gumovou vložku a které UIC doporučí k používání pouze do rychlosti 160 km), ona obruč se rozlomí, kus projde podlahou těsně vedle nohou jednoho cestujícího, ten místo okamžitého stržení záchranky pracně po soupravě hledá průvodčího. Než ho najde, tatáž obruč zapasovaná v podlaze vozu ICE přestavuje jazyk výhybky z rovného směru do odbočky. To je pořád ještě relativně legrace. V pokračování této dvojkolejky je most, který jako na potvoru má pilíře mezi kolejemi dvojkolejky. Myslíte, že by mohl toto někdo vymyslet?
6) nápadně to připomíná naši nejhorší železniční nehodu z roku 1960.
a) mlha jako kráva
b) zpoždění všeho (sice málo, ale všechno)
c) někdo prý v té mlze mávl zeleným světlem
d) průvodčí křičí dává odjezd
e) vlakvedoucí přebírá a křičí taktéž "Dává odjezd".
f) vlak odjíždí.
g) výpravčí vybíhá za vlakem a píská "zastavte všemi prostředky".
h) průvodčí vidí osobu, nic neslyší, výpravčí nemá lampu
ch) výpravčí posílá za vlakem osobu na kole
i) průvodčí si pomyslí: tak jsme ti ujeli, chá chá (poznámka moje)
j) strojvedoucí se ostře rozjíždí s pojízdným vrakem (354.7) a pískuje.
Nekouká po návěstidlech
k) pomocník pracně hází do pece, protože je udiven rychlým odjezdem, když se tu mělo křižovat. Nekouká po návěstidlech.
l) Vlakvedoucí čert ví co dělal. Ale nekoukal po návěstidlech
m) ani rozřez výhybky a postavení vjezdového návěstidla do polohy dovolující jízdu (mechanického) nikdo ve vlaku nezaregistroval. V tom vlaku jel fíra, pomocník (topič), vlakvedoucí, manipulant, starší průvodčí, mladší průvodčí.
o) zoufalý výpravčí volá na strážní stanoviště číslo 10, ať strážník zastaví vlaky. Strážník poslušně panáčkuje před stanovištěm, telefon nezvedá a následně kyne motorovému vlaku M 131 + 2 Bix + 2 Blm + M 131
p) za chvíli dochází k nárazu
q) když už je průser, tak fíra nařídil topičovi, ať schodí oheň a do rozlité nafty ze zničeného motoráku vysypal žhavý popel z topeniště.
r) zemřelo 118 lidí.

Ponaučení: velká nehoda se nestane působením jednoho vlivu

V edici Světa železnice vyšla letos kniha: "Železniční nehody na Slovensku". Je velice brutální a velice poučná.

PS: Naštěstí je to v Hydeparku, tak to snad nebude tolik vadit.

Zdravím.

Pánové nedá mi to do této diskuze přispět svou troškou.
fíííííra napsal

Podle mě ten operační důstojník (OD) Mělníka, když volal na nádraží do Vraňan, tak to řekl dobře. Cituji ".... na železničním přejezdu mezi Lužcem a Horníma Beřkovicema na tý hlavní trati .......". Když se kouknete na mapu (link je o 4 příspěvky výše - zaslal bob57_cz) tak na silnici mezi těmito dvěma obcemi je jediný železniční přejezd (na tý hlavní trati). Nemyslím si, že by pomohlo kdyby výpravčímu říkal čísla silnic stejně jako když volal na tu odtahovku. bob57_cz napsal
Navíc výpravčí má znalost trati v popisu práce, ale nemá tam znalost silnic. To může ale i nemusí vědět místní, tenhle třeba dojíždí do práce 50 či 100 km !?
Pokud vím tak policisté zase mají mít znalost o cestách (silnicích) ve svém rajónu, ale čísla tratí znát nemusejí.

Jinak souhlasím s většinou, že prvotní příčinou nehody jsou ty tři podvodníci.

bob57_cz napsal:
Blackwolf napsal:
Pokud vím tak policisté zase mají mít znalost o cestách (silnicích) ve svém rajónu, ale čísla tratí znát nemusejí.
Operační důstojník nemusí znát čísla tratí, ale ve svém regionu musí znát mimo jiné i všechny komunikace odkud a kam vedou včetně tratí, vleček a to i soukromých právě kvůli koordinaci různých složek ( hlídky, hasiči, sanity, dráhy,...).Pokyny musí udílet jasně a srozumitelně, aby nemohlo dojít k pochybení. Na první pohled se zdá, že pokyn byl jasný, avšak nebyl dostatečně přesný. Samotné hlídky již takovou podrobnou znalost mít nemusí a jsou vedeny/řízeny právě operačním.
Na mapě jsou na silnici z Lužce do Horních Beřkovic železniční přejezdy hned 2 (první přímo na hranici obce, druhý nehodový) a na trati (530) 3 z toho nehodový žádný, ten je právě na jiné trati.

Ale ten OD to pochopil dobře, kde se ta nehoda stala. Správně tam vyslal i hlídku (ta to taky pochopila), a pokud si ten výpravčí nebyl jistý o kterou trať a přejezd se jedná, tak se měl zeptat. Je pravda, že i ten OD se měl asi ujistit, že výpravčí porozuměl o který přejezd a silnici se jedná - formulace na tý hlavní trati není zrovna vyčerpávající, ale je snad k pochopení.
Podle mě problém byl v tom, že OD mluvil o silnici a výpravčí to pochopil tak, že mluví o trati. Bohužel mezi obcemi Lužec a Horní Beřkovice vede nejen silnice ale i trať.

Back
Nahoře