Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
To tam ten fíra na panťáku musel chrápat a nebo číst noviny. Přece pud sebezáchovy by člověka dostal z mašiny ven i tím bočním okýnkemn na tlamě. Samozřejmě že to odnese i fíra rychlíku. Pokud jel na přivolávačku, tak je to jasný. Stejnou vinu na tom nesou i oba signalisti a výpravčí (těm už nepomůže ani svěcená voda - hezky chládek. Koneckonů v těhle vedrech se to bude hodit :wink: ). Otázkou je, jestli ten rychlík jel skutečně na přivolávačku. Jo a taky předpokládám, že fíra z toho panťáku je mrtvej žj, a nebo ne?

Čouda napsal:
Otázkou je, jestli ten rychlík jel skutečně na přivolávačku.
Jel, podmínky vjezdu byly stanoveny v ROV a vzhledem ke konfiguraci stanice ani jiná možnost obsluhy návěstidla L při současných výlukách první traťové není možná.

Jako zeleznicarskemu laikovi, prosim vysvetlete, jak se jezdi na privolavacku ? :eek:

Naposled editoval moderátor:
Čouda napsal:
To tam ten fíra na panťáku musel chrápat a nebo číst noviny. Přece pud sebezáchovy by člověka dostal z mašiny ven i tím bočním okýnkemn na tlamě. Samozřejmě že to odnese i fíra rychlíku. Pokud jel na přivolávačku, tak je to jasný. Stejnou vinu na tom nesou i oba signalisti a výpravčí (těm už nepomůže ani svěcená voda - hezky chládek. Koneckonů v těhle vedrech se to bude hodit :wink: ). Otázkou je, jestli ten rychlík jel skutečně na přivolávačku. Jo a taky předpokládám, že fíra z toho panťáku je mrtvej žj, a nebo ne?

Hezky to popsal bob57_cz.

Stejně tak by z toho měl být venku i druhý signalista na odjezdovém zhlaví, protože ten stavěl odjezd a práci signalisty na vjezdu jaksi nemohl nijak ovlivnit (princip elektromechaniky). Pokud opravdu dostal příkaz postavit odjezd z té či oné koleje a nejsem si teď jistý jak to tam vypadá na benešovském zhlaví, ale pokud nevidí do obvodu výpravčího, zda je daná kolej volná, tak by měl zodpovídat za volnost ve svém obvodu.

S tím rozhledem na pražském zhlaví by to mohlo být podobné - píše se, že to je v oblouku a pokud nevidí za roh, a postavil na tu kolej, kam mu to předvolil výpravčí, tak by z toho taky měl vyváznout.

Výpravčí v tom bude docela jistě poté, co se zjistilo, že jeden z těch dvou (modrý) si těsně před nehodou někam odešel a byl tam v tu dobu jenom jeden (červený), který ho zastupoval.

Takže mi to spíš hraje na to, že v tom vedru a fofru se přehlíd, přepočítal koleje a dal postavit na obsazenou.

bob57_cz napsal:
Čuřil napsal:
Jako zeleznicarskemu laikovi, prosim vysvetlete, jak se jezdi na privolavacku ? :eek:
Pohledej http://www.volny.cz/mikulda/d1/

bobe, D1 praví toto (nevím, jestli je to ještě aktuální) :

119. Návěst 38, Přivolávací návěst (přerušované bílé světlo) dovoluje jízdu kolem hlavního návěstidla, na kterém nelze dát jinou návěst dovolující jízdu vlaku; předvěstí návěst Stůj na následujícím hlavním návěstidle a přikazuje strojvedoucímu vlaku jízdu podle rozhledových poměrů (mimo případ dávání Přivolávací návěsti na oddílových návěstidlech hradel nebo hlásek).

Je-li na vjezdovém (cestovém) návěstidle tato návěst, strojvedoucí vlaku jedná za vjezdu do stanice jako u vlaku pravidelně zastavujícího, zpraveného o vjezdu na obsazenou kolej a musí ve stanici s vlakem zastavit, pokud nejsou splněny podmínky předpisu ČD D2 pro projetí vlaku.

a pak praví toto :
141. Mimo návěst Stůj může strojvedoucí jet při návěstění jedním světlem hlavního návěstidla nejvýše stanovenou rychlostí, pokud v daném místě není omezena traťovou rychlostí či pomalou jízdou a není-li strojvedoucí zpraven o omezení rychlosti vlaku.

Při vjezdu nebo odjezdu vlaku jiným než přímým směrem musí strojvedoucí vlaku jet na Přivolávací návěst po kolejích stanice (odbočky) rychlostí nejvýše 40 km.h-1

Takže mi z toho vychází, že překročil rychlost i tak - 40 by měla platit podle tohoto v celém obvodu stanice podle odstavce 141. O obvodu přilehlých výhybek tam nic takového nepíšou.

Nicméně nikdo přesně neví, co mu do toho rádia výpravčí nahlásil, takže i to rádio bude hrát velkou roli. Jestli dostal pokyn k odjezdu přes rádio.....

Navíc nevím, jaké jsou dané podmínky D2 pro projetí - D2 jsem na webu nikde nenašel.

Nebo si to znění vykládám nepřesně?

Signalisti v tom budou zajisté oba(výpračí telefonem hlásí přípravu vlakové cesty a signalista by měl zkontrolovat, zda sedí číslo koleje s natočeným číslem a volnost vlakové cesty ve svém obvodu, ale pokud vím, že na té koleji stojí vlak a výpravčí mi nahlásí rychlík - průjezd, tak to přece nepostavím ne? Nejsem blbej) + strojevedoucí, který měl jet dle rozhledových poměrů. Taky je to jeho rybíz.

Čouda napsal:
Signalisti v tom budou zajisté oba
Jestli je ta stanice opravdu v oblouku, jak v tom může být signalista z odjezdové strany?? Volnost koleje hlásí pro svůj obvod a ne pro obvody výpravčího a druhého stavědla. Navíc když tam nevidí.

Čouda napsal:
Signalisti v tom budou zajisté oba(výpračí telefonem hlásí přípravu vlakové cesty a signalista by měl zkontrolovat, zda sedí číslo koleje s natočeným číslem a volnost vlakové cesty ve svém obvodu, ale pokud vím, že na té koleji stojí vlak a výpravčí mi nahlásí rychlík - průjezd, tak to přece nepostavím ne? Nejsem blbej) + strojevedoucí, který měl jet dle rozhledových poměrů. Taky je to jeho rybíz.

Čouda :
1) Pokud nahlásil číslo koleje a navolil stejné - tak signalista nic nepozná. Pokud výpravčí chtěl postavit průjezd po 1. koleji, ale kouk se blbě, viděl volnou kolej na 1, ale ona byla volná druhá, tak je to jeho problém.

2) Bude v tom i ten modrý, který odešel bez řádné předávky služby (kurnik, už jsem tam měl napsáno bez řádné předávky služky..:lol:)

3) Ke kolizi došlo v obvodu výpravčího. Podle pohledu na stanici čerčany třeba z mapy.cz signalista z pražského zhlaví nemusel vidět, co je na staniční koleji - a svůj obvod měl volný.

4) Signalista z benešovského zhlaví by měl mít rozhled docela dobrý, ale taky, pokud mu tam stálo cokoliv v cestě, nemusel tušit, na které koleji ten panťák stojí.....a opět svůj obvod měl volný.....

Navíc, signalista z jednoho zhlaví nemusí být vůbec informován o tom, že ten vlak odjel druhou stranou stanice - jeho zhlaví se to vůbec netýká....

5) To Čouda : Fíra rychlíku - D2 jsem nečet, ale jestli dal výpravčí fírovi rádiem Odjezd, mohly být splněny podmínky D2 pro průjezd....nebo aktualizovaná D1 praví o jízdě na přivolávačku něco jiného, než jsem citoval z té mikuldovy?

Takže :
1) Od stolu a klávesnice se těžko rozhodne, kdo je vinen a kdo nee - spíš je více či méně pravděpodobné, kdo bude obviněn a kdo z toho možná vyvázne - výpravčí to má jisté.

Oba signalisti i fíra rychlíku by z toho mohli vyváznout, pokud to probíhalo podle výše uvedeného. Je tu ono ošemetné slůvko, pokud....

Nikdo z nás neviděl zápis v dopravním denníku, neslyšel pokyny z vysílačky, nezkoumal rozhledové poměry v daný den....

Jacek napsal:
Čouda napsal:
Signalisti v tom budou zajisté oba
Jestli je ta stanice opravdu v oblouku, jak v tom může být signalista z odjezdové strany?? Volnost koleje hlásí pro svůj obvod a ne pro obvody výpravčího a druhého stavědla. Navíc když tam nevidí.

Jacku, pražské zhlaví je opravdu v oblouku a signalista na staniční kolej nevidí pořádně, bo tam má stromořadí a budovy depa....

A přesně jak říkáš - signalistu z odjezdové strany asi vjezd moc nezajímá není to jeho obvod....

A když Ti tam postaví ještě soupravu, tak tam ten vlak opravdu jenom tušíš.....

Pro jistotu link na mapy
http://www.mapy.cz/?query=čerčany&p...4@typ=ophoto@zoom=16@vizType=none@vizIds=none

Někde na čerčanských stránkách je webkamera z baráku nad stavědlem z pražského zhlaví a ani ta nevidí na staniční kolej a to je o pár metrů výše než signalista.

Link na tu webku je tady http://www.cercanynet.cz/webcam/webcam.php

Martens napsal:
Navíc, signalista z jednoho zhlaví nemusí být vůbec informován o tom, že ten vlak odjel druhou stranou stanice - jeho zhlaví se to vůbec netýká....

Tohle není pravda, i když se ho to netýká, musí mít zvednuté sluchátko na telefonu a poslouchat co výpravčí říká signalistovi na druhém stavědle. Tzn o vjezdu na obsazenou kolej tutově věděl také a měl tomu zabránit - nahlásit výpravčímu, že kolej není volná(to platí pro oba signalisty, přece to určitě nebylo půl dne ale několik minut, co ten panťák přijel a neříkejte mi že za tu chvilku zapoměli pro co a kam stavěli) Nezabránili zjevné nehodě a dalo by se to klasifikovat jako zanedbání povinností, nebo ublížení na zdraví z důvodů nedbalosti. Pravda, hlavní vina je na výpravčím, ale já jako bulik nebudu naschvál stavět na obsazenou, když vím že tam něco stojí. To se mi zdá přitažený za vlasy. já bych je v tom vymáchal taky, ale čert ví co se vlastně pořádně stalo a jak to všecko bylo.

Čouda napsal:
Martens napsal:

Tohle není pravda, i když se ho to netýká, musí mít zvednuté sluchátko na telefonu a poslouchat co výpravčí říká signalistovi na druhém stavědle. Tzn o vjezdu na obsazenou kolej tutově věděl také a měl tomu zabránit - nahlásit výpravčímu, že kolej není volná(to platí pro oba signalisty, přece to určitě nebylo půl dne ale několik minut, co ten panťák přijel a neříkejte mi že za tu chvilku zapoměli pro co a kam stavěli) Nezabránili zjevné nehodě a dalo by se to klasifikovat jako zanedbání povinností, nebo ublížení na zdraví z důvodů nedbalosti. Pravda, hlavní vina je na výpravčím, ale já jako bulik nebudu naschvál stavět na obsazenou, když vím že tam něco stojí. To se mi zdá přitažený za vlasy. já bych je v tom vymáchal taky, ale čert ví co se vlastně pořádně stalo a jak to všecko bylo.

Navíc, jak psal Jacek - signalista na druhém zhlaví NEVÍ, co se děje na zhlaví druhém (benešovském) ...... navíc ani nemusel o tom vjezdu panťáku od Prahy vědět .... proč? protože se ho to vůbec netýkalo.....

O signalistovi na pražském zhlaví se dá možná pochybovat.....

Proč je všechny vymáchat? Ti jsou z toho na šrot 100% a do báně někdo půjde, to je jisté ....

Akorát se mi nelíbí, jak jsi s tím rychle hotový a vše je nad slunce jasné a vyřešeno .... nebyl jsi tam, neznáš detaily rozhledové poměry, neslyšel jsi, co přesně bylo řečeno do rádia, neslyšel jsi komunikaci mezi výpravčím a signalisty, nečetl jsi staniční denník z daného dne, ale hned víš, kdo bude odsouzený .... docela zajímavý, leč zcela nepoužitelný přístup ..... toť můj názor

Mimochodem mezi tím panťákem a rychlíkem byla podle JŘ cca hodina, co za tu hodinu ještě projelo kolem druhým směrem nevím.

Všechno, co se tady řeší jsou jenom dohady nebo domněnky, postavené pouze na neúplných informacích.

Čouda napsal:
Přece pud sebezáchovy by člověka dostal z mašiny ven i tím bočním okýnkemn na tlamě.

Ale pokud vím, je nejlepší utéct do strojovny a u jednotky někam možná dále.
Při rychlosti 30 km/h asi jo, ale nevím jak na koridoru.

Bobe 57, kdo tam byl? (na panťáku) S jedním Česťou jsem sloužíval. 53 let jak říkali ve zprávách, stále mám otazník, jestli to nebyl někdo z bývalých kolegů.

Hezke odpoledne, tak ted uz v tom mam chaos, ja prece myslel, ze vypravci je jen jeden a to ten, co ma cervenou cepici a tzv. placacku ( vypravku ) a pak s nim je prednosta stanice a operatorka, ktera hlasi prijezdy a odjezdy vlaku.

Tomu fakt nerozumim, jaky je rozdil mezi cervenym a modrym vypravcim :eek: :eek:

Jo a jeste bych potreboval vysvetlit jak se pripravuje vlakova cesta a co dela vypravci a signaliste, v techto znalostech silne pokulhavam ?

P.S. Jednou jsem byl u znamych ve Zline a kdyz jsme cekali na vlak, tak vysel vypravci a presel nekolik koleji, rozhlednul se a pak se zpet vratil do budovy, neni to ona ta priprava vlakove cesty ? Protoze, jakmile se vratil do budovy, tak asi za 3 minuty prijel nas vlak. :wink:

Takže strojvedoucí rychlíku se řídil podle semaforů, podle rychlostníků, zkrátka měl postaveno na volnou kolej, ............ a přesto to odsere. Někdo ve stanici, kdo zodpovídá za to, že postavená cesta je volná a na cestě není překážka, tak ten to pos*al a je také vinen (oprávněně) + zkurv*l život, dle logiky, strojvedoucímu rychlíku, který se řídil dle návěstí. No, už několik desetiletí se veřejně říká, že na dráze panuje bordel. No, asi opravdu panuje. Máte zvláštní předpisy, jeden by neřek.

Zdravím,
nedávno jsem měl tu čest sedět vedle strojvůdce jistého vlaku ve stanici XX ten den přepojovali zab. zař. na centrální stavědlo.Proto na obou zhlavích stanice XX vjezdy na PN a i když ve stanici nestálo jediné dvojkolí a z mašiny bylo vidět z jednoho konce na druhý velmi dobře,fíra si to více jak 35 km/h "nelajznul".Takže bordel asi na dráze nebude.
Snad jen v lidech. :wink:

David

PS: bob57_cz byl rychlejší.

Back
Nahoře