Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
E499_2002 napsal:
...
Novináře nezajímá odborná terminologie, ale fakta...

Ještě jsem neviděl novináře, kterého by zajímala fakta. Pokud něco novináře zajímá, pak jsou to senzace :roll:

Pikku napsal:
E499_2002 napsal:
...

Ještě jsem neviděl novináře, kterého by zajímala fakta. Pokud něco novináře zajímá, pak jsou to senzace :roll:
Měli by tam mít nějakého konzultanta, kterej by s nima probral terminologii. Včera například řekly, že rychlík jel na obsazenou trať místo koleje.

Edie napsal:
Pikku napsal:
E499_2002 napsal:
...

Měli by tam mít nějakého konzultanta, kterej by s nima probral terminologii. Včera například řekly, že rychlík jel na obsazenou trať místo koleje.
No jo, ale to bys pak noviny kupoval na leasing...... možná. Ale na to nepotřebuje konzultanta - stačí rozhovor nebo reportáž s tiskovým mluvčím, vyšetřovatelem DI atp.

Martens napsal:
Edie napsal:
Pikku napsal:
E499_2002 napsal:
...

No jo, ale to bys pak noviny kupoval na leasing...... možná. Ale na to nepotřebuje konzultanta - stačí rozhovor nebo reportáž s tiskovým mluvčím, vyšetřovatelem DI atp.
No to máš asi pravdu.

Naposled editoval moderátor:
Popravdě mě toho víc řeknou fotky+stručný komentář než desetiminutový výklad reportéra, který povídá nesmysle a ještě pořád dokola.

Je to otřes. Když jsem to viděl, jak je ta souprava zkroucená, tak jsem myslel že to Eso do ní napralo kolem 60 km/h, ale když jsem slyšel, že "jenom" ve 30, tak mi přeběhl mráz po zádech...

Naposled editoval moderátor:
tak už funguje i druhý odkaz (špatné jméno souboru na webovém prostoru) jsou to fotky vyfocené z knížky. já ještě najdu originály doma, tak to sem šoupnu. Ještě tam určite je vyfocená nehoda 810+3x010+810 v Letohradě s autojeřábem.

Čouda napsal:
tak už funguje i druhý odkaz (špatné jméno souboru na webovém prostoru) jsou to fotky vyfocené z knížky. já ještě najdu originály doma, tak to sem šoupnu. Ještě tam určite je vyfocená nehoda 810+3x010+810 v Letohradě s autojeřábem.

Tak to musí vypadat brutálně. V jednom mým ŽM (tuším rok 2000) mám jak Tirák sejmul 810 na přejezdu.

Je to opravdu otřesné. Dost mě to šokovalo. Potíž žabek je podle mě i to, že jsou zrezlé na prach. Divím se, že vůbec ještě unesou sami sebe.
Když to stojí v Nymburku odstrojené před halou, vypadá to jako 50 let starý rám na skleník.
Ale hlavní potíž je přenos podélných sil. U normálního rovného rámu je působiště tlakové síly v ose nárazníků = osa rámu, čili ten je namáhán na tlak (vzpěr).
U nízkopodlažních vozidel je ale potíž v tom, že nízká podlaha má vůči nárazníkům rameno které vytváří silný ohybový moment, jeho maximum je právě u podlahy (v celé délce konstantní), u dveří je jistě rám slabší:( . Však si zkuste ty rámy vystřihnout z papíru a trošku si s nimi "pohrát".
Já osobně jsem "zvědavý", jak se bude při nárazu chovat 471, i když je to to poslední, co bych si přál, aby se stalo.

Včera na Nově ještě ukazovali z různých pohledů, jak vlaky trhali od sebe. Jasně bylo vidět, že kabina se strojovnou se zlomila několikrát jak harmonika. Takže nejen lom u obou dveří. V Hostivaři by to asi bylo mnohem horší, kdyby poslední vůz nákladního vlaku nebyl plošiňák, ale například wapka. Ale i tak to byla hora zmačkaného plechu.
Já jel tenkrát ve vlaku jak to bouchlo na Sluncové. Po noční jsem dochrápával na prostředním stanovišti. Také jsme nejeli nijak rychle. Stále bylo slyšet dobrzďování elektriky. Rychlost kolem 40. Pak to začalo nějak vibrovat. To už jsem otevřel oči a napadlo mne, jestli nejedeme po pražcích. V následujících sekundách jsme zastavili, všude syčel vzduch a vylil se kýbl s vodou (na mytí oken), tak kouknu z okna dopředu, co se děje. Vůz předemnou u generátoru pokroucené plechy, vložené vozy ještě víc a první motorák vztyčený do nebe jako nyní v Čerčanech. Před ním souprava na rychlík. A stovky lidí vybíhající z vlaku. Vpředu se motalo hodně lidí, tak jsem tam ani nešel, ale napadlo mne jít se podívat na oddílové návěstidlo autobloku za naším vlakem. A Bingo. Svítila tam výstraha, ikdyž byl oddíl obsazen. To byla první nehoda, kterou jsem zažil a byl z toho takový divný pocit. Tenkrát to fíra s mechanikem v předu přežili. Zadní fíra Píčus (takovou měl přezdívku), pak vyprávěl jak exceloval. Když běžel dopředu, tak udělal světový rekord v běhu na 400m.
On to měl zkrz, ale já už tam neměl co dělat. Měl jsem jet dřívějším vlakem a v tomto jsem zůstal, abych se v Kolíně a cestou do Prahy po noční dospal. :lol: Také to byla "správná" trefa.

E499_2002 napsal:
Čouda napsal:

Tak to musí vypadat brutálně. V jednom mým ŽM (tuším rok 2000) mám jak Tirák sejmul 810 na přejezdu.
A viděl jsi fotky ,jak někde uvolněné vozy ujely z nádraží a v mezistaničním úseku to "řachly" do 810?Bylo to někde mezi Žďárcem a Poličkou.Našel jsem to na nějakém žel. webu.O tom mi vyprávěla i babička z Hlinska :lol:

klimi napsal:
E499_2002 napsal:
Čouda napsal:

A viděl jsi fotky ,jak někde uvolněné vozy ujely z nádraží a v mezistaničním úseku to "řachly" do 810?Bylo to někde mezi Žďárcem a Poličkou.Našel jsem to na nějakém žel. webu.O tom mi vyprávěla i babička z Hlinska :lol:

Mám docela dost ŽM ve kterých jsou nehody, ale nemyslím si, že je není nejlepší debata i když je to vlákno o nehodách.

Právě hlásili v rádiu, že do nehody v Čerčanech chtějí namočit i fíru rychlíku.
Ale jestli jel na přivolávačku, tak mu nepomůže ani svěcená. Protože rychlost max 30 (dnes nějaký blb dohodl 40), s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou. A to jaksi tento případ je. Možná, kdyby platilo 30 jak za mých časů, tak ten náraz nebyl tak velký a ten fíra ze 451 buď stačil utéct nebo mohl žít.
Například v MF psali, že měl zelenou. Ale to by jel 60km/h. Jel po první koleji, tak zbývá ta přivolávačka, nikoli 40/40.

Co sem slyšel tak tam je pomalá jízda 30km/h. Jen se podívejte na Želpage tam je docela dobrá diskuse.

Back
Nahoře