Zdravím,
no,vzhledem k tomu,že D1 či D2 /prostě předpisy/ neovládám,mohu si dovolit napsat víceméně jen názor obyčejného cestujícího.
Nemyslím si,že naše drážní předpisy jsou špatné.Pravda,člověk,který se podle nich musí každý den řídit /strojvedoucí,výpravčí,signalisté a vlastně vůbec všichni pracující na železnici/ v nich určitě najdou nějaké "ptákoviny",ale podle mě jde jen o věci,které přímo neohrozí bezpečnost provozu.V případě nějakého průšvihu jde snad vždy o souhru několika událostí.Pak už se jen musí určit,zda šlo o události zaviněné člověkem,technikou či jejich kombinací.
Jestli jsem se "doslechl" správně,v Čerčanech probíhá /tedy v době nehody alespoň probíhala/ výluka části zab.zař. a jestliže tomu tak bylo,myslím si,že i tento fakt dost přispěl k tomu co se stalo.Z mého pohledu na věc totiž nemůže být nic horšího,než narušení každodenní rutiny člověka,který má velkou zodpodědnost.
Nyní bych tedy jen spekuloval ... .
Dejme tomu,že v Čerčanech slouží jako výpravčí jistý pan X už 30 let.Jednou je tak na šichtě se dvěma signalisty a "modrým" kolegou a protože je stanice rozkopaná,ZZ je funkčně omezeno,venku je vedro k zalknutí,několik lidí si v dopravní kanceláři stěžovalo na zpoždění vlaků a ke všemu před chvílí volala manželka,že našla u syna ve školní brašně cigarety,není ten den pro onoho výpravčího zrovna pohodový.Ale co,slouží se spolehlivými kolegy,tak tu šichtu nějak přežije.Za chvilku přijede panťák,lidé vystoupí a jeho fíra si na zadním stanovišti vypisuje papíry.Stojí sice na neobvyklé x-té koleji,ale je výluka ZZ a části kolejiště,tak to jinak nešlo.Za necelou hodinu je třeba připravit vlakovou cestu pro projíždějící rychlík do Prahy."Modrý" kolega si ale odběhl na WC a tak si bude muset náš hrdina v červené čepici vše vyřídit sám.Jenže ouha,někdo volá ze sousední stanice a tak je třeba vyřídit něco jiného.Telefonát byl ale dost dlouhý a tak se náš vyprávčí jen koukne z okna,vidí panťák,který ale přece jako vždy stojí na své obvyklé koleji a tak se může klidně volat signalistům a stavět vlaková cesta.Blížícímu se R se dá vysílčakou vědět,že odjezd je postaven na volno,ale už se dá těžko tušit,jak se po průjezdu PN na vj.náv. zachová jeho strojvůdce ... .
Ufff,jsem se nějak rozepsal.Chtěl jsem tím ale jen vyslovit názor,že i když chybu udělal ten či onen,dělali svou práci s vědomím,že ji dělají dobře a určitě neměli v úmyslu způsobit to,co se stalo.Byli to "jen" chybující lidé a to co se stalo jim,může potkat kohokoli třeba na silnici při řízení auta.Bohužel,v tomto případě zemřel člověk,mnoho dalších osob bylo ohroženo a výši škody tak asi kvůli tomu nemá smysl nijak komentovat.
Podle mě nemá opravdu význam nějak hlouběji přemítat a dělat závěry co,kdo v kolik a jak.Nikdo z nás neslyšel vzájemnou komunikaci zúčastněných,neví jak probíhala služba výpravčích a signalistů od začátku směny,nevíme ani jak to bylo s tím zab.zař. a ... .Ale to je vlastně jedno.Prostě se stalo to co se stalo a viníci už teď za svou "osudovou" službu zcela jistě krutě "platí".Nemáme opravdu co závidět.
David