Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
No já to stejně nechápu. Mašinfíra, který za sebou tahne haldu lidí, se přece řídí podle rychlostníku, semaforů, maximálně podle nějakého předpisu, kde je napsáno, jakou rychlostí má přes stanici projet.
Přece není možný, aby mašinfíra vjížděl do stanice "hop nebo trop", vyjde to, nebo nevyjde., můžu se spolehnout na osádku stanice, která staví vlakovou cestu, nebo ne., bude v cestě stát překážka, nebo ne.
mašinfíra přece musí mít jistotu, protože nejede osobním autem, které oproti vlaku zastaví defacto na fleku.
nebo už jsme se dostali do Asie, někam do Indie?
Já prostě nerozumím tomu, proč to má odnést i ten strojvůdce. ten přece za nic nemůže.
Dále nerozumím té komplikovanosti pravomocí ve stanici. Taková šílená komplikovanost na sebe přímo průser přitahuje, a to nejenom na dráze. (to je tak akorát zlatý důl pro advokáty)

Já si myslim že fíra za to nemůže. Páč když někdo řekne do vysílačky že mám volnou kulej a najednou proti mě čučí žabotlama tak budu vypadat asi takhle :eek: A je jedno jestli to hlásil podle předpisů. Prostě to někdo nějak řek a kecal. Na víc jestli použili rozhlas ve stanici aby lidi dávali pozor že na na tý koleji pojede rychlík a viděli tam panťák tak mohli výpravčího upozornit.

Naposled editoval moderátor:
Zdravím,
no,vzhledem k tomu,že D1 či D2 /prostě předpisy/ neovládám,mohu si dovolit napsat víceméně jen názor obyčejného cestujícího.
Nemyslím si,že naše drážní předpisy jsou špatné.Pravda,člověk,který se podle nich musí každý den řídit /strojvedoucí,výpravčí,signalisté a vlastně vůbec všichni pracující na železnici/ v nich určitě najdou nějaké "ptákoviny",ale podle mě jde jen o věci,které přímo neohrozí bezpečnost provozu.V případě nějakého průšvihu jde snad vždy o souhru několika událostí.Pak už se jen musí určit,zda šlo o události zaviněné člověkem,technikou či jejich kombinací.
Jestli jsem se "doslechl" správně,v Čerčanech probíhá /tedy v době nehody alespoň probíhala/ výluka části zab.zař. a jestliže tomu tak bylo,myslím si,že i tento fakt dost přispěl k tomu co se stalo.Z mého pohledu na věc totiž nemůže být nic horšího,než narušení každodenní rutiny člověka,který má velkou zodpodědnost.
Nyní bych tedy jen spekuloval ... .
Dejme tomu,že v Čerčanech slouží jako výpravčí jistý pan X už 30 let.Jednou je tak na šichtě se dvěma signalisty a "modrým" kolegou a protože je stanice rozkopaná,ZZ je funkčně omezeno,venku je vedro k zalknutí,několik lidí si v dopravní kanceláři stěžovalo na zpoždění vlaků a ke všemu před chvílí volala manželka,že našla u syna ve školní brašně cigarety,není ten den pro onoho výpravčího zrovna pohodový.Ale co,slouží se spolehlivými kolegy,tak tu šichtu nějak přežije.Za chvilku přijede panťák,lidé vystoupí a jeho fíra si na zadním stanovišti vypisuje papíry.Stojí sice na neobvyklé x-té koleji,ale je výluka ZZ a části kolejiště,tak to jinak nešlo.Za necelou hodinu je třeba připravit vlakovou cestu pro projíždějící rychlík do Prahy."Modrý" kolega si ale odběhl na WC a tak si bude muset náš hrdina v červené čepici vše vyřídit sám.Jenže ouha,někdo volá ze sousední stanice a tak je třeba vyřídit něco jiného.Telefonát byl ale dost dlouhý a tak se náš vyprávčí jen koukne z okna,vidí panťák,který ale přece jako vždy stojí na své obvyklé koleji a tak se může klidně volat signalistům a stavět vlaková cesta.Blížícímu se R se dá vysílčakou vědět,že odjezd je postaven na volno,ale už se dá těžko tušit,jak se po průjezdu PN na vj.náv. zachová jeho strojvůdce ... .
Ufff,jsem se nějak rozepsal.Chtěl jsem tím ale jen vyslovit názor,že i když chybu udělal ten či onen,dělali svou práci s vědomím,že ji dělají dobře a určitě neměli v úmyslu způsobit to,co se stalo.Byli to "jen" chybující lidé a to co se stalo jim,může potkat kohokoli třeba na silnici při řízení auta.Bohužel,v tomto případě zemřel člověk,mnoho dalších osob bylo ohroženo a výši škody tak asi kvůli tomu nemá smysl nijak komentovat.
Podle mě nemá opravdu význam nějak hlouběji přemítat a dělat závěry co,kdo v kolik a jak.Nikdo z nás neslyšel vzájemnou komunikaci zúčastněných,neví jak probíhala služba výpravčích a signalistů od začátku směny,nevíme ani jak to bylo s tím zab.zař. a ... .Ale to je vlastně jedno.Prostě se stalo to co se stalo a viníci už teď za svou "osudovou" službu zcela jistě krutě "platí".Nemáme opravdu co závidět.

David

Myslím,že je zbytečné cokoli pitvat a hlavně spekulovat.Fíra R 633 dle kolegů velmi kvalitním fírou s obrovským smyslem pro zodpovědnost.Prostě stalo se.
Dle všech,se kterými jsem i dnes tuto nehodu probíral,to bylo na 90% tak jak popisuje Princezna ve svém příspěvku na DFČD.
Tímto bych to asi uzavřel.

Já si myslím,že fíra jakmile viděl na odjedzu zelenou (jak píše ve svém článku) ,tak na to "šlápnul".A třeba si v tu chvíli "neuvědomil",že na vjedzu byla přivolávačka a viděl ,že je volno tak za to vzal.Toť můj názor.

klimi napsal:
Já si myslím,že fíra jakmile viděl na odjedzu zelenou (jak píše ve svém článku) ,tak na to "šlápnul".A třeba si v tu chvíli "neuvědomil",že na vjedzu byla přivolávačka a viděl ,že je volno tak za to vzal.Toť můj názor.
No a to jsou ty "zvláštnosti", které nemají logiku a vyloženě přitahují průser. Jestliže mám VOLNO, tak mám prostě volno a můžu jet. Je nepochopitelné, jakto, že když je VOLNÝ úsek (proto mám VOLNO), tak přesto ten úsek být volný nemusí, a já vlastně jedu "hop. nebo trop" (přežiju to, nepřežiju, ..........)
Tak téhlete komplikaci já právě říkám bordel (obzláště, jdyž je v sázce několik stovek nevinných cestujících při plně obsazených vlacích)
je to sakra nedomyšlené (jak už dlouho jezdí na našem území vlaky??)

Churchill napsal:
klimi napsal:
No a to jsou ty "zvláštnosti", které nemají logiku a vyloženě přitahují průser. Jestliže mám VOLNO, tak mám prostě volno a můžu jet. Je nepochopitelné, jakto, že když je VOLNÝ úsek (proto mám VOLNO), tak přesto ten úsek být volný nemusí, a já vlastně jedu "hop. nebo trop" (přežiju to, nepřežiju, ..........)
Tak téhlete komplikaci já právě říkám bordel (obzláště, jdyž je v sázce několik stovek nevinných cestujících při plně obsazených vlacích)
je to sakra nedomyšlené (jak už dlouho jezdí na našem území vlaky??)
Pánové - volno znamená, že je volno až za návěstidlem a ne před...tady to jaksi chápeš Churchille zcela mylně.....když pojedeš na 40 a volno, uvidíš na odjezdu volno, ale 2/4 vlaku budou ještě na výhybkách, taky za to vezmeš jako prase a pojedeš jako raketa?

Přečti si D1, jak se má chovat při jízdě na PN. Navíc u elektromechaniky není kontrola volnosti KO a návěstidla jsou závislá pouze na tom, jak se v závislostní skříni "otočí houby" podle postavených výměn ..... ale to je Churchille poplatné době, kdy ještě kolejové obvody neexistovaly a elektromechanika bylo to nejpokrokovější, co v té době bylo .....

(mimochodem nám na škole ukazovali rozbor MU v Čadci, kde špatně vyprojektovali někdy v historii elektromechanické SZZ a jistý "statný kysučan" se do toho tak opřel, že došlo k průhybu závislostních tyčí, obejití závislostí na "houbách" a postavil vjezd na jednu staniční kolej ze tří stran).

Bob57_cz: Dostal si ma, uznávam (s tou PN), ale aj tak môj osobný názor je taký, že aj keď dostanem pokyn od výpravcu, že kolaj je volná, tak mu proste neverím. Verím len ZabZar (aj to nie na 100%), ale človeku nie. Zrovna včera som vchádzal na výstrahu do stanice, odchodové za oblúkom viditelné na poslednú chvílu a výpravca kričí, že mám na odchode volno. Pokyn som mu potvrdil, ale napriek tomu som išiel tak, aby som zastavil, ak by tam to volno NÁHODOU nebolo. Ako vravíš, je to moja huba.

Ona je praxe asi taková. Pokud funguje elektromechanika jak má, tak je lidský omyl vyloučen. Ale běda jak se zabezpečovací zařízení opravuje a jezdí se na hubu. V tomto případě se stane nejvíce nehod. Pamatuji si na hradlo Bedrč. (druhé před Benešovem). Mechanická návěstidla, ale zabezpečení, kde je lidský omyl vyloučen. Ale jednou byla výluka druhé koleje a pustili panťák jak z Čerčan po správné, tak panťák z Benešova po nesprávné. Při zabezpečení jen na hubu to už jde. Panťáky se potkaly na zastávce Mrač, kam oba vjížděly. Tenkrát mi to fíra vyprávěl. Sekl tam rychlobrzdu a utekli do vozu. Cestujícím oznámili, že budeme bourat, ať se pevně drží. Vlak zastavil a rána žádná. Tak opatrně vykouknul z okénka a vlak proti zastavil metr od čela jejich vlaku. Z této nehody mezi fíry pak zůstal jen vtip, že fíra N se bojí fíry S, protože před ním utíkal do vozu.

A ještě jedna nehodová událost. Jeli jsme kolem půlnoci soupravově z HK do Borohrádku. Petrovice nad Orlicí. Tam byla tenkrát mechanika a volno se mění na stůj. Bába se právě probudila a zjistila, že za nákladem co jel před námi ,ještě není odhláška. Jak vidíte z MSTS, do Týniště je oblouk a konec vlaku bychom viděli až na poslední chvíli a EM 475.1047/48 mohla být zrušená už tenkrát a to i s námi, protože jsme tam jeli 90km/h.
Tenkrát parťák babu sjel, že si to za rámeček nedala. Výpravčí v Týništi krčil jen rameny. "No ona se občas takhle zapomene, ale nejsou lidi a já směnu nemám kým obsadit" Takže tady se jezdí (jezdilo) na hubu asi trvale. Ale pak jsme to hlídali a opravdu, jedeme z Týniště do Třebechovic a v Petrovicích proti nám mechanické návěstidlo už postaveno jak nám, tak proti. Aby bába nemusela zvedat prdel dvakrát. Jenomže tohle znamená nehoda. Takto mohou být jen návěstidla krycí, která mají základní návěst volno.

Zbyněk Šemora napsal:
Ona je praxe asi taková. Pokud funguje elektromechanika jak má, tak je lidský omyl vyloučen.
Zbyňku, omyl. Právě u elektromechaniky nemáš kontrolu volnosti vlakové cesty implementovánu do SZZ a tudíž SZZ nemůže kontrolovat výpravčího, že to co viděl je opravdu správně. A kontrola volnosti vlakové cesty je první a základní podmínka v řetězci událostí při stavění vlakové cesty.

Za normálních okolností máš 4 základní kroky :

1) Kontrola volnosti
2) Přestavení výměn včetně odvratných
3) Provedení závěru vlakové cesty
4) Pokud vše projde OK, teprve pak může SZZ povolit rozsvítit povolující návěstní znak

A právě bod 1 u elektromechaniky dělá člověk-a ten je tvor omylný.

Jediné, co Ti nedovolí je současné postavení navzájem se ohrožujících vlakových nebo posunových cest - ale i to je dáno konstrukcí závislostní skříně u výpravčího ....prostě to nenavolí.....

Martine, nejsem výpravčí, prodávám jen co se říkalo mezi fíry a ve škole, když se probíraly nehody. Lidský činitel je i u releovky (pokud je nějaký poruchový stav), ale chtěl jsem říct jen tolik, pokud se jezdí jen na hubu, není kontrola nad lidskou chybou vůbec žádná.

Hezky tropicky podvecer, chtel jsem se zeptat, neexistuje nejaka audio ukazka treba na internetu, jak probiha komunikace mezi vypravcim a signalistou, kdyz stavi vlakovou cestu ? Moc by mne to zajimalo. Uz jako teenager jsem se chtel podivat do budovy, kde je vypravci dokonce jsem zadonil abych se mohl podivat i na stavedlo, ale predpisy byly nekompromisni, a tak si o tom muzu nechat jenom zdat. Nebo na internetu se objevi nejake fotky z hradla. Jo, co je to hradlova zarazka ?

Na internetu nebo v televizi se obcas ukaze takovy pristroj, co maji hradlari/signaliste, je to takovy zeleny automat, kde stisknou packou, toci klikou. Pod timto zarizenim byvaji takove vyhybkove paky, ze se prestavuji vyhybky na dalku, ale naposledy jsem to videl v jedne reportazi na Nove.

A taky by mne zajimalo, jestli se musi zadonit o povoleni, abych si mohl vyfotografovat interiery stavedla ci misto, kde pracuje vypravci ? :rolleyes:

bob57_cz napsal:
Vjezdy na obsazenou kolej jsou normální i dle GVD. Signalista již nemusí být vůbec o tomto zpraven, při vjezdu na PN se ze stavědla nedává "žlutý praporek".
Viz. každodenní provoz ve stanici Praha Masarykovo nádraží, zkuste tam chvíli postát a pozorovat co se okolo vás děje.

Ne relovku som pocul kade co. Malo by to byt bezpecne, lebo pri stavani a ruseni vlakovej cesty su tam casove obmedzenia. Pri posune a pri vlakovej ceste inak. To znamena ze zhodi navest a darmo je na stoj este vyhybky prehodit nejde. Zabezpecene prave s dovodu podhodenia vymen. Ale chodte sa pozriet na releovku do Ziliny. Potom zistite ze prax je ina.......Dracik by vedel rozpravat....

AirVolk: Rozlišuj releovku a "releovku v Žiline". To čo je v ZA je nepodarený hybrid bolšoj techniky, elemechu a nejakého toho bordelu od AŽD, takže sa tam dá robiť takmer hocičo (osobne si myslím, že keby sa obsluha posnažila, kolízna cesta neni problém ... až sa divím, že sa tam posledné roky nič nestalo ...

Naposledy tam vykolajil kamarát, išiel na biele a podhodili mu výmenu. Zrekonštruovať zabzar takého rozsahu je moc drahé, tak bolo jednoduchšie prehlásiť, že majsterko išiel na modré a jazdiť začal znova teraz asi po roku a pol. Mne osobne sa tam stalo, že predomnou "padol trpazlík" a výhybka za ním sa v momente točila. Mal som šťastie, že som to ubrzdil.

Vrbam napsal:
bob57_cz napsal:
Vjezdy na obsazenou kolej jsou normální i dle GVD. Signalista již nemusí být vůbec o tomto zpraven, při vjezdu na PN se ze stavědla nedává "žlutý praporek".
Viz. každodenní provoz ve stanici Praha Masarykovo nádraží, zkuste tam chvíli postát a pozorovat co se okolo vás děje.

A kdy se jezdí na Masarykovo nádraží na PN????
Jezdil jsem tam 7 let a nikdy jsem to neviděl :-(

ale vjezdy na obsazenou kolej to ano

Back
Nahoře