Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Matýsek napsal:
Jen mi nejde na rozum jak říkali ,že ten výpravčí má nějakou psychickou poruchu ? Jak mohl tedy dělat výpravčího? Přece musel taky chodit na persku?
Více zde http://www.ct24.cz/vysilani/2008/03/17/208411000140317-19:25-udalosti-v-regionech/
On je problém v tom, že to co podávají média mnohdy vyzní tak aby bylo bulváru a senzaci učiněno za dost. Navíc zde hraje velkou roli neznalost problematiky provozu a tak se třeba z příspěvku vystříhají (nebo se neuvedou) nějaká důležitá slůvka. A tak se třeba může stát že např. tiskový mluvčí řekne nějakou větu, v které je slůvko "nyní", zpravodajství toto vynechá (příklad) a logicky následuje takováto otázka.
Podle mých zpráv z Čerčan se výpravčí po nehodě psychicky zhroutil a dodnes se z toho nedostal. To bude možná ona citovaná porucha. Ono žít s vědomím že zavinil smrt člověka musí být něco strašného a nikdo z nás nemůže říct, jak by se s tím vypořádal sám. Podle mě si je vědom, že on nese největší vinu na nehodě. Můžeme tady polemizovat jaká ustanovení kdo porušil - podobně jako drážní ispekce. Jenže sám jako výpravčí vím, že při mimořádnostech v kombinaci s rutinou je k nějakému průseru jen krůček a člověk musí jet na 100% a neustále se hlídat, aby něco neprošvihl. (Zažil jsem to v neděli, kdy mi těsně před skupinou rychlíků odešla ovládací skřínka od číslicové reléovky a hodinu a půl jsem lítal mezi stolem a panelem. Srovnat řadiče výhybek, zkontrolovat jestli je cesta v pořádku, držet přivolávačku, čekat až se fíra hne, pak letět k telefonu, zapsat do deníku - znovu k pultu, další přivolávačka - sakra, mám to opravdu správně naházené? Mezitím už z druhé strany stojí další vlak, drnčí telefon, ve vysílačce se hlásí dráteníci, že chtějí do depa zbrojit, musím na to zavolat pohotovost, atd., atd. Dej mi pokoj kamaráde, Adrenalin až na půdu!) Přesto bohužel v případě Čerčan je to podle to mě právě výpravčí, kdo ten sled udalostí uvedl do chodu, tím že dal příkaz k přípravě vlakové cesty na 1. kolej, na které stál panťák (který pravidelně stával na koleji třetí). Prostě zapomněl že kolega vzal ten den panťák na první. A pak už jde jenom to, jak se zmaření jednoho života dalo předejít, "kdyby". Kdyby zkontroloval volnost vlakové cesty, kdyby ho jeden ze signalistů upozornil na obsazení koleje, kdyby strojvedoucí rychlíku jel tak aby zastavil před překážkou, kdyby nebylo zhlaví v nepřehledném oblouku, kdyby výpravčí neřekl vysílačkou strojvedoucímu že má postaveno na průjezd, kdyby si fíra od panťáku nešel na stanoviště pro hrnek. Pokud si viník této nehody tohle všechno uvědomuje, podle mě se o žádnou psychickou poruchu nejedná. A bohužel je pozdě na jakékoli kdyby.

Naposled editoval moderátor:
Čelní srážka tramvají

Sice není přímo železnice, ale přesto
http://www.ct24.cz/doprava/11713-pr...zemreli-ctyri-lide-35-cestujicich-je-zraneno/

Jenom podotknu, že celý traťový úsek je jednokolejný s dopravnami Vřesinská (smyčka), Vřesina ( dvoukolejná dopravna na vykřižování), Dolní Lhota ( dopravna na vykřižování) a Zátiší ( (smyčka).

Dopravny tuším nejsou vybaveny žádným ZZ a křižuje se jen podle papíru - ale je možné že za dobu, co jsem z Ostravy pryč, tak se tam mohlo něco změnit.

Podobná nehoda se stala již před mnoha lety ještě "za komančů" na tramvajové trati Liberec - Jablonec.
Trať tehdy již byla vybavena zabezpečovacím zařízením, ale s jeho schválením se dlouho otálelo a tudíž nebylo v činnosti a teprve po nehodě došlo k urychlenému schvalovacímu řízení. Je s podivem, že ostravský SDÚ TOLERUJE provozování drážní dopravy na jednokolejné obousměrné trati bez jakéhokoliv zabezpečení.
Rozhodně by měli být povoláni k odpovědnosti i tito úředníci.

Re: Čelní srážka tramvají

Martens napsal:
Sice není přímo železnice, ale přesto
http://www.ct24.cz/doprava/11713-pr...zemreli-ctyri-lide-35-cestujicich-je-zraneno/

Jenom podotknu, že celý traťový úsek je jednokolejný s dopravnami Vřesinská (smyčka), Vřesina ( dvoukolejná dopravna na vykřižování), Dolní Lhota ( dopravna na vykřižování) a Zátiší ( (smyčka).

Dopravny tuším nejsou vybaveny žádným ZZ a křižuje se jen podle papíru - ale je možné že za dobu, co jsem z Ostravy pryč, tak se tam mohlo něco změnit.
Všechno funguje stále stejně. Sice ještě je brzo na výsledky vyšetřování ale podle JŘ měl spoj jedoucí směr Vřesinská čekat ve Vřesině na vykřižování. Je to sice jenom papírově,ale všechny křižování jsou zaneseny v JŘ který má řidič u sebe. Tam je to jednoznačně vypsáno s časy a místem křižování. Takže si myslím že vina bude jednoznačně u řidiče soupravy 5/402 který nedodržel předepsaný postup. Smůla byla že k nehodě došlo v podstatě na jediném místě kde je zatáčka a tudíž se nemohly vidět.

bob57_cz napsal:
....Rozhodně by měli být povoláni k odpovědnosti i tito úředníci.

Ale nebudú. Úradníci majú záver, že vodič nedodržal ich stupídne nariadenia, ktorými zaplavujú posledných 5 rokov každého, lebo sú neni schopní dať nič do poriadku. Miesto riešení situácií, ktoré by stáli nejaký ten groš, vedia len vydávať zákazy a príkazy, ktoré sa priečia zdravému rozumu. Takto majú vinníka, ktorý bude potrestaný a všetci sú zas spokojní.

Dráčik napsal:
bob57_cz napsal:
....Rozhodně by měli být povoláni k odpovědnosti i tito úředníci.

Ale nebudú. Úradníci majú záver, že vodič nedodržal ich stupídne nariadenia, ktorými zaplavujú posledných 5 rokov každého, lebo sú neni schopní dať nič do poriadku. Miesto riešení situácií, ktoré by stáli nejaký ten groš, vedia len vydávať zákazy a príkazy, ktoré sa priečia zdravému rozumu. Takto majú vinníka, ktorý bude potrestaný a všetci sú zas spokojní.
Tady ale jednoznačně jde o nedodržení předpisů se kterými jsou řidiči dostatečně seznámeni. Pokud se dobře pamatuji tak na této lince je jednoznačný příkaz. Spoje se křižují dle předepsaného jízdního řádu ( ten je upravován i v případě že na této lince jsou provozovány například jízdy historickými soupravami ). Pokud nedojde v určeném čase k vykřižování je řidič povinen po uplynutí 3 minut kontaktovat dispečera vysílačkou ve voze a projednat další postup ( může například dojít k poruše protijedoucí soupravy a pod. ) V žádném případě nesmí bez souhlasu vjet do úseku kde se může nacházet protijedoucí souprava!!!

NeilYoung napsal:
Kde to je? Přijde mi to povědomé... Díky za odpověď.
Suchdol-Budišovice. S tím autem to vypadá na přejezd se silnicí z Kozlova na Fulnek u fabriky Optimit . Vzadu by měla být stanice Odry ( nebo Jakubčovice? teď fakt nevím).

Jakožto člověk, mající chaloupku ve Vítkově-Podhradí, jsem to tedy poznat měl. Ale bohužel od doby, co mám řidičák, jsem vlakem na chatu nejel.

NeilYoung napsal:
Kde to je? Přijde mi to povědomé... Díky za odpověď.

Zdravím,
tak jehňata "vegetila" na traťovém úseku Klokočov - Heřmánky a "trotl" ve stříbrném autě si trošku zariskoval na přejezdu /silnice č.47/ před žst.Odry.

David

Back
Nahoře