Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Flying Scotsman napsal:
Matýsek: Při průjezdu kolem vjezdu měl volno, které se změnilo z výstrahy cca 26 s před tím.

Jak se mohlo zmenit z vystrahy? Pokud na ESA zmizel vlak, muselo skocit volno ze stuj ne? Aneb: pokud stal vlak ve stanici, nemohla byt na vjezdu vystraha pri postaveni VC na stejnou kolej. Ze by za to nakonec nemohl pisek? Ja tomu hned neveril... :eek:

Naposled editoval moderátor:
Ak vchádzam do stanice na voľno vchodového návestidla, na opakovači sa mi zobrazí voľno nasledujúceho návestidla, je mi len ťažko uveriť, že predomnou niečo stojí. Ak aj zbadám červené konce, ktoré ma na 90% presviedčajú že vchádzam na koľaj obsadenú vlakom, v hlave sa mi premietne obraz voľna na vchode, voľno na opakovači, čo je prisilný argument na to, aby som neuveril tým 90%, že idem na obsadenú koľaj. Aj keď vidím tie konce pred sebou, proste si nepripúšťam, že došlo ku kolapsu techniky(ktorej dôverujem) a že možnosť zrážky nadobúda reálne kontúry. Radšej sa prikloním aj keď len k predstave, že ten vlak je na inej koľaji a že to len skresľuje. Až keď vizuálny obraz nadobúda 100% istotu, že ten vlak je skutočne predomnou, reflexne dám rýchlobrzdu. No už je neskoro.
Asi toto by sa mi teoreticky mohlo odohrať v hlave pri podobnej situácii, ako bola zrážka v Moravanoch.

Ak sa zmenila návesť na vchodovom z výstrahy, je to fakt nejaké zvláštne - prečo tam tá výstraha bola?

Česť pamiatke rušňovodičovi.

Kosac napsal:
Jak se mohlo zmenit z vystrahy? Pokud na ESA zmizel vlak, muselo skocit volno ze stuj ne? Aneb: pokud stal vlak ve stanici, nemohla byt na vjezdu vystraha pri postaveni VC na stejnou kolej. Ze by za to nakonec nemohl pisek? Ja tomu hned neveril... :eek:
Je to jednoduché. Byla zadána volba odjezdové cesty pro osobní vlak a následně předvolba vjezdu pro Lv. Poté Os v obvodu zmizel a na vjezdu se rozsvítila výstraha. Po vypršení doby zpoždění rozsvícení návěstidla (kvůli vazbám na přejezdy) se postavil odjezd a díky přenosu se na vjezdu změnila výstraha na volno.

Flying Scotsman napsal:
Kosac napsal:
Je to jednoduché. Byla zadána volba odjezdové cesty pro osobní vlak a následně předvolba vjezdu pro Lv. Poté Os v obvodu zmizel a na vjezdu se rozsvítila výstraha. Po vypršení doby zpoždění rozsvícení návěstidla (kvůli vazbám na přejezdy) se postavil odjezd a díky přenosu se na vjezdu změnila výstraha na volno.
Čili pokud to správně chápu, tak zmizení ze staniční koleje bez vazby na obsazení KO za odjezdovým oddílem nasimulovalo onen odjezd Os?

Stačilo by znat změnit software, aby se návěst povolující vjezd mohla přestavit po projetí vlaku kolem odjezdového návěstidla ma druhé straně stanice. V případě končícího vlaku by obsluha musela manuálně toto potvrdit. Tím by namohla nastat tato situace ani kdyby vlak ve stanici zvedl jeřáb...

Tomes napsal:
Stačilo by znat změnit software, aby se návěst povolující vjezd mohla přestavit po projetí vlaku kolem odjezdového návěstidla ma druhé straně stanice. V případě končícího vlaku by obsluha musela manuálně toto potvrdit. Tím by namohla nastat tato situace ani kdyby vlak ve stanici zvedl jeřáb...
Tyhle vazby jsou právě tzv. "blokové podmínky", které se ve stanicích neimplementují právě kvůli komplikovanosti vyhodnocování možných jízdních cest ( vlakových i posunových ) s ohledem na možné jízdy do již obsazeného KO ( najetí loko na vlak, sjetí vozidel z dopravní na manipulační kolej atd.). Úplné zabezpečení by bylo možné při součinnosti kolejových obvodů spolu s počítadly náprav, ale to je příliš finančně nákladné a ošetřit vše také nelze - stačí udělat reset systému a vše je v pytli. Do zjištění skutečného stavu všech kolejí by se pak muselo jezdit nanejvýš na přivolávačky a i postupné plnění databáze by mohlo trvat hodiny.
Není to prostě tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Kdyby tam byla stará nedobrá elektromechanika, tak by se to stalo úplně v klidu a to i bez selhání zabzař. :D
Asi to není nic příjemného jezdit někde na čestné slovo nebo báboblok. Co je mi platné, že na elektromechanice nedojde ke kolizi vlakových cest,
když jde bez problému postavit vjezd na obsazenou kolej. :(

ale to byste byli volové všichni tři, kdybyste postavili cestu na obsazenou stejně jako se to stalo v Čerčanech.

A jak vidíš, občas se ti tři volové nebo někdo kdo pospíchá s odhláškou někde najde.
Pro někoho je moc práce, dávat štítky na číselníky, klínky pod páky, zarážky na jezdce, či jak se tomu všemu říká. Ale zase popravdě, o nehodě na elektromechanice už jsem neslyšel hodně dlouho, když pominu ty Čerčany.

Pawlik napsal:
Kdyby tam byla stará nedobrá elektromechanika, tak by se to stalo úplně v klidu a to i bez selhání zabzař. :D
Asi to není nic příjemného jezdit někde na čestné slovo nebo báboblok. Co je mi platné, že na elektromechanice nedojde ke kolizi vlakových cest,
když jde bez problému postavit vjezd na obsazenou kolej. :(

Nedá mi to, ale tady musím fakt reagovat. Kdyby jsi napsal "na čisté elektromechanice", tak nepípnu, ale v dnešní době je takových elektromechanik snad už jen pár, alespoň tady u nás na severu. Trať na které sloužím (072) je v drtivé většině své délky vybavena elektromechanickým SZZ s úvazkem na autoblok a kolejovými obvody ve stanici!!! Čili z klasické čisté elektromechaniky zůstavají pouze Závěry výměn příp. Souhlasová hradla pro vlečky ve stanici. Zkus na takové elektromechanice postavit na obsazenou... Jedinou možností, jak návěstidlo postavit do polohy dovolující jízdu, je rozsvícení Pn. Jinak nemáš šanci. Leda, že by se stalo něco s uvolněním obsazené koleje, jako v Moravanech.

O to víc mě to těší. Vůbec jsem netušil, že tohle se u elektromechanik dodělávalo.
Vím jistě jenom o Staré Boleslavi, Lysé nad Labem - zde už je ESA, Byšicích, Kropáčově Vrutici,
svého času o Říčanech a Stránčicích. Zde vím na beton, že taková vymoženost není nebo nebyla.
Jinak si myslím, že takových "bezpečných" elektromechanik v republice moc nebude.
Na vedlejších tratích bych to považoval za sci-fi.

Kuriozitou byla stanice Roudná za Táborem, kde byly na releovce hlídané výhybky, ale obě staniční koleje mezi zhlavími byly bez kolejových obvodů hlídajících obsazení a výpravčí si na panel museli dosazovat " obsazovací těžítko". Taky to tenkrát odskákala 363065, která vjela na přímou obsazenou kolej a bum !

a já jsem si říkal co dělá pendolíno v Horních počernicích+EC......před chvílí jsem se tam odstud vrátil - na takový provoz tam asi nejsou zvyklí.Chudák pani výpravčí pořád běhá ven.....furt jí tam něco jezdí.Byl jsem tam asi 15 min,za tu dobu průjezd 3 vlaků a 2 osobáky

AlesB napsal:
a já jsem si říkal co dělá pendolíno v Horních počernicích+EC......před chvílí jsem se tam odstud vrátil - na takový provoz tam asi nejsou zvyklí.Chudák pani výpravčí pořád běhá ven.....furt jí tam něco jezdí.Byl jsem tam asi 15 min,za tu dobu průjezd 3 vlaků a 2 osobáky
Já jsem zase včera jel z Ostravy na Přerov, bylo už kolem 18-ti hodin a vlaky z Prahy měli pořád zpoždění: EC 108 Comenius - 60 minut, SC 507 Pendolino - 30 minut. Jsem se pěkně divil , no tak teď je mi to už jasné :) .

Napsal uživatel Nick na k-reportu.net

Ještě se nedořešily Moravany a mohl být další případ pro šotovyšetřování. Sileska už 150 minut stojí v Poříčanech. Dle komentáře na Babitronu se málem srazila s osobákem, který projel "Stůj"

Instruktážní video DI pro řidiče aut o přejezdech.
http://www.dicr.cz/film-o-prejezdech

Back
Nahoře