Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Rocker napsal:
Na trati Bratislava - Komárno sú tiež kadeaké priecestia a je tam plná traťová...
To znamená co? Že na nechráněných přejezdech je povoleno 120 km/h?
radekedar napsal:
Tommy66: Mezi Pardubicemi a Hradcem jsou také nechráněné přejezdy, rychlost dokonce 100 km/h, takže nic zvláštního.
To mně trochu překvapuje. Nechci se dělat znalým atlasu české republiky ale něco už mám po cestách sježděno. Na hlavních tratích jem se nesetkal s nechráněným přejezdem. A na vedlejších co znám většinou rychlost nepřesahuje 50 km/h. Nehledě k několika místům kde před přejezdy je právě pro vlakovou soupravu rychlost snížena na 30 km/h. Viz trať Suchdol nad Odrou - Vítkov

Naposled editoval moderátor:
Rocker napsal:
Na trati Bratislava - Komárno sú tiež kadeaké priecestia a je tam plná traťová...

No mne sa zdá, že v úseku Bratislava - Nové Zámky majú všetky priecestia minimálne svetelnú signalizáciu.

PS: Sorry za príspevok, V prvom momente ma napadlo, že myslíš trate 130 + 135 a až potom mi prišlo, že myslíš na trať 131. Na 131-ke máš s tými priecestiami samozrejme pravdu.

Tommy66: Taky se přesvědčte, že pod pojmem nechráněný přejezd vidíte stejný způsob zabezpečení. Někdo vidí pod chráněným přejezdem pouze přejezd se závorami, někdo zase jakékoliv PZZ.

Já jako chráněný beru přejezd se závorami nebo světelnou výstrahou která mi jasně definuje přijíždějící vlak! Pokud tam toto zařízení není a jedná se o přejezd pouze s upozorněním že křížím koleje kde něco může odněkud přijet tak tam logicky ten vlak nemůže mít rychlost 50 km/h !!! Můžete se mnou nesouhlasit ale já za sebou tahám návěs s 31 tunama cementu - celková váha mojí soupravy je 43,5 tun.

Celková váha mojej súpravy je 450 ton, hádam nechceš, aby som Ti dal prednosť. Rušňovodič tvrdil, že ho videl a aj trúbil, ale autobus vpálil na prechod, stačilo by len otočiť hlavu na jednu stranu a videl by vlak, ale s profesionálnymi šoférmi sú stále problémy na priecestiach a aj na chránených, vbehne tam aj na červenú, lebo on je geroj, ale už na to doplatili...

Tommy66 napsal:
Já jako chráněný beru přejezd se závorami nebo světelnou výstrahou která mi jasně definuje přijíždějící vlak! Pokud tam toto zařízení není a jedná se o přejezd pouze s upozorněním že křížím koleje kde něco může odněkud přijet tak tam logicky ten vlak nemůže mít rychlost 50 km/h !!! Můžete se mnou nesouhlasit ale já za sebou tahám návěs s 31 tunama cementu - celková váha mojí soupravy je 43,5 tun.

Když tedy, jak píšeš, taháš návěs jako profesionální řidič, tak by jsi měl vědět co máš dělat na přejezdu i když jsou tam pouze kříže. Proč myslíš, že ten vlak by tam nemohl jet padesátkou?

Tommy66 napsal:
jedná se o přejezd pouze s upozorněním že křížím koleje kde něco může odněkud přijet tak tam logicky ten vlak nemůže mít rychlost 50 km/h !!!
To jako proč? Maximum pro nově zřizované přejezdy bez PZZ je 60 km/h, starší přejezdy je dovoleno nechat do první rekonstrukce. Mezi Hradcem Králové a Chlumcem nad Cidlinou jsou 3 přejezdy bez PZZ s traťovou 100 km/h. Z Hradce směrem na Týniště jsou také (tuším že 4) s traťovou 100 km/h.

Tommy66 napsal:
celková váha mojí soupravy je 43,5 tun.
Tome, to jsi ovšem značně přetížený, nebo ne?
Zas tak daleko do toho nevidím, drandil jsem maximálně se sedmitunami a listovat v silničním zákonu se mi nechce.
Ovšem souhlasím s tím, že pokud se někde vyskytuje přejezd bez závor nebo signalizace, tam by se rozhodně nemělo jezdit rychleji než nějakých 50 km/h, jinak je to podle mě vyslovený hazard.

Na Slovensku sa o typu priecestia rozhoduje okrem traťovej rýchlosti aj o type komunikácie, ktorá dráhu križuje, pokiaľ viem tak na cestách I. a II. triedy by mala byť minimálne svetelná signalizácia ale páni nepostrehli ste jednu podstatnú vec ktorú povedal náš premiér na mieste nehody, išlo o kríženie žel. trate s ÚČELOVOU komunikáciou, a to značne mení situáciu, nakoľko neviem ako v Čechách ale na Slovensku hádam nejestvuje tento typ priecestia so svetelným PZZ, to je dosť veľký luxus aj pre dementov-profesionálov za volantom...Podľa snímkov z nehody som si všimol, že ide o obyčajnú poľnú cestu, ktorá slúži na prístup k chate pod lyžiarskym svahom, a navyše výhľad na stranu odkiaľ prichádzal vlak bol perfektný do vzdialenosti 400 m tak o čom točíme ?
Mimochodom na ŽSR130 je Vmax140 km/h, ale častejšie 120 a napríklad v smere od BA pred Trnoveckým mostom sú tiež len kríže, áno argument by znel: Však tam chodia len chodci, v dnešnej dobe sa kľudne nájde dement čo tam pôjde svojím offroadom a bude si myslieť, že je silnejší ako vlak v 120 kilometrovej rýchlosti...

Dráčik napsal:
Celková váha mojej súpravy je 450 ton, hádam nechceš, aby som Ti dal prednosť. Rušňovodič tvrdil, že ho videl a aj trúbil, ale autobus vpálil na prechod, stačilo by len otočiť hlavu na jednu stranu a videl by vlak, ale s profesionálnymi šoférmi sú stále problémy na priecestiach a aj na chránených, vbehne tam aj na červenú, lebo on je geroj, ale už na to doplatili...
To jsi mně špatně pochopil. V žádném případě jsem nemyslel že by měl strojvedoucí dávat přednost nebo něco podobného. Práva a povinosti každého jsou jednoznačně dané platnými zákony - ať už drážními nebo silničními. Mne jenom prostě trochu překvapila ta povolená rychlost.
Pawlik napsal:
Tommy66 napsal:
celková váha mojí soupravy je 43,5 tun.
Tome, to jsi ovšem značně přetížený, nebo ne?
No comment :D:D:D:D:D
[/quote]
Zas tak daleko do toho nevidím, drandil jsem maximálně se sedmitunami a listovat v silničním zákonu se mi nechce.
[/quote]
Ušetřím ti listování ;) maximální povolená hmotnost soupravy je 42 tun. Při kontrole je braná tolerance 3%.

Naposled editoval moderátor:
Pawlik napsal:
Tak to jo, to máš jediné štěstí. :D
Nemám ;), většinou toho vozíme víc než míň. Naštestí existují vysílačky a určitá soudržnost mezi řidiči velkých vozů. Takže o váhách vím dopředu a uhnu na jinou trasu.

duuso napsal:
Na Slovensku sa o typu priecestia rozhoduje okrem traťovej rýchlosti aj o type komunikácie, ...
V Čechách je to prakticky stejné. O způsobu zabezpečení rozhoduje hlavně traťová rychlost, počet kolejí přes přejezd, typ křížící komunikace, jestli se jedná o přejezd či přechod, dopravní moment na přejezdu, rozhledové a místní poměry.

Tommy66 napsal:
Pawlik napsal:
Tak to jo, to máš jediné štěstí. :D
Nemám ;), většinou toho vozíme víc než míň. Naštestí existují vysílačky a určitá soudržnost mezi řidiči velkých vozů. Takže o váhách vím dopředu a uhnu na jinou trasu.
A podle toho taky silnice vypadají :D

A existují u nás v čechách i chytré hlavičky které navrhovali aby tramvaje dávali předenost chodcům. Dokud budou na silnicích nezodpovědní řidiči tak bohužel budou i železniční nehody a s takovýmito následky to padá na hlavu profesionjálních řidičů kteří si musí uvědomit že následky nehody při křížení se železnicí nesou oni sami.
Chráněný či nechráněný přejezd - je to ůplně jedno, každý má svá specfika přejíždění tzn. když je přejezd nechráněn, přejíždím ho se zvýšenou opatrností i za cenu že před přejezdem zastavím a přesvědčím se že ho můžu bezpečně projet.

JIŘÍ GLOGOVSKÝ napsal:
A existují u nás v čechách i chytré hlavičky které navrhovali aby tramvaje dávali předenost chodcům. Dokud budou na silnicích nezodpovědní řidiči tak bohužel budou i železniční nehody a s takovýmito následky to padá na hlavu profesionjálních řidičů kteří si musí uvědomit že následky nehody při křížení se železnicí nesou oni sami.
Chráněný či nechráněný přejezd - je to ůplně jedno, každý má svá specfika přejíždění tzn. když je přejezd nechráněn, přejíždím ho se zvýšenou opatrností i za cenu že před přejezdem zastavím a přesvědčím se že ho můžu bezpečně projet.
Tak to jsi teda hodně vedle.
Nechráněný přejezd neexistuje. Pleteš si pojmy chráněný/nechráněný a zabezpečený/nezabezpečený signalizací. Každý přijezd je chráněný kříži a to už zákon považuje za dostačující.

Už jsi jak ti novináři, ti taky neví co slovo nechráněný znamená a pořád to melou dokola.

Vrbam napsal:
Tak to jsi teda hodně vedle.
Nechráněný přejezd neexistuje. Pleteš si pojmy chráněný/nechráněný a zabezpečený/nezabezpečený signalizací. Každý přijezd je chráněný kříži a to už zákon považuje za dostačující.

Už jsi jak ti novináři, ti taky neví co slovo nechráněný znamená a pořád to melou dokola.

Zabezpečený přejezd je každý přejezd, který má alespoň výstražný kříž (viz zákon o drahách). Pojmy (ne)chráněný přejezd už nikde v ČR definované nejsou a vychází z pravidel silničního provozu z období před druhou světovou válkou.

Back
Nahoře