Řazení vlaku

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna klimi
  • Datum začátku Datum začátku
Čoudo, víš jak se pozná dobrý strojvedoucí ? Vede jízdu rychlíku tak, aby co nejméně sahal na rajčák a brzdič. Musí znát profil trati a podle toho se dá tak jet. To je potom pohádka, když ze stovky sjedeš z výkonu tak, aby jsi měl výběhem u osmdesátkového oblouku přesně osmdesát, anít by jsi na cokoli sáhl. Pak nakrokuješ tolik, aby jsi na takový výkon dojel co nejdál. Kdo kvedlá nahoru / dolů stále dokola to je jízda začátečníka nebo někoho, kdo doposud jezdil jen s automatikou. Ještě že máte MSTS a jízdu na ruku si můžete procvičovat :D

klimi: To těžko. Bejvávalo....

Zbyšek: Poslouchej tohle mě říkat nemusíš, ono při dnešních zpožděních a debilních jízdních dobách to tak trošku neplatí.

Hulič :D A vo tom to je. Zpoždění nezpoždění, každý zkušený fíra dávno poznal, že honit se na plný výkon nemá smysl. Pracně dohoníš 10 minut a pak si odstojíš 15 u návěstidla. Tak hodně fírů si udrží klídek a pohodičku a žádné zpoždění kvůli dopravě jej nemůže rozhodit. "Dodržuji jízdní doby podle SJŘ? Dodržuji". Také se drží hesla, "tací co hodně spěchali jsou už dávno na onom světě". Jezdil jsem s fírou, který měl respekt k jedné stanici v oblouku a přiškrábl vlak ze stovky asi na šedesát a něco brumlal, že tady jsou blbci a tomu volnu na vjezdu nemůžeš moc věřit.
Ale je fakt, když se jezdil poslední vlak a mělo se jít domů, tak se také jelo trochu ostřeji.

Zbyněk Šemora napsal:
Hulič :D A vo tom to je. Zpoždění nezpoždění, každý zkušený fíra dávno poznal, že honit se na plný výkon nemá smysl. Pracně dohoníš 10 minut a pak si odstojíš 15 u návěstidla. Tak hodně fírů si udrží klídek a pohodičku a žádné zpoždění kvůli dopravě jej nemůže rozhodit. "Dodržuji jízdní doby podle SJŘ? Dodržuji". Také se drží hesla, "tací co hodně spěchali jsou už dávno na onom světě". Jezdil jsem s fírou, který měl respekt k jedné stanici v oblouku a přiškrábl vlak ze stovky asi na šedesát a něco brumlal, že tady jsou blbci a tomu volnu na vjezdu nemůžeš moc věřit.
Ale je fakt, když se jezdil poslední vlak a mělo se jít domů, tak se také jelo trochu ostřeji.
S tím bych souhlasil na dvoukolejce, tam je to vesměs jedno jestli krátíš nebo ne. Na jednokolejce je problém s křižováním, máš deset minut, nezkrátíš nic a ostatní jeden dva vlaky dostanou to samé i když jedou včas. Samozřejmě záleží jak a kde se dá křižovat a také to, jestli raději dáme např. rychlíku 2 - 3 minuty na úkor osobáku, který by dostal 15´.
Spíš to praktikujeme tak, že osobně zavoláme fírovi jeď volnějc anebo naopak, potřebuju abys v téhle stanici byl v ten a ten čas.

Tak tak, ono se na to dá koukat ze dvou pohledů. Proto máme pojem "Krácení jízdních dob", a je to jen o lidech a stavovské cti, zda mají zájem případné zpoždění eliminovat nebo zda se na to dívají z pohledu "Co je mi do nějakých kaštanů!". Naštěstí většina fírů spadá do první kategorie, i když o vyjímky není rozhodně nouze.
Nicméně souhlasím se Zbyňkem, že ideální by bylo, kdyby každý vlak byl poslední - to všichni jezdí jak o závod a doby obratů jsemu nepřekonatelné! :D

To loudání berte z nadsázkou. Ty poslední vlaky bylo vždy zbožné přání, že musíme být doma včas.
Měl jsem i čest jezdit s divochy, kteří jezdili na plný výkon, vidlema zastavovali ve stanicích a zastávkách a pak se všude čekalo několik minut na čas.
Platí jedno pravidlo, že strojvedoucí musí vezt vlak podle jízdního řádu. Takže pokud mám volné jízdní doby, tak pojedu klídek pohoda, ale pokud jsou jízdní doby ostré, tak je nutné jet, Ale také ne kvedlat rajčáky stále nahoru a dolů, ale využívat sklony na trati a výběh vlaku. To právě dělá automatika, že po přibrzdění z kopce klidně dá lokomotivu do výkonu.

Zbyněk Šemora napsal:
To loudání berte z nadsázkou. Ty poslední vlaky bylo vždy zbožné přání, že musíme být doma včas.
Měl jsem i čest jezdit s divochy, kteří jezdili na plný výkon, vidlema zastavovali ve stanicích a zastávkách a pak se všude čekalo několik minut na čas.
Platí jedno pravidlo, že strojvedoucí musí vezt vlak podle jízdního řádu. Takže pokud mám volné jízdní doby, tak pojedu klídek pohoda, ale pokud jsou jízdní doby ostré, tak je nutné jet, Ale také ne kvedlat rajčáky stále nahoru a dolů, ale využívat sklony na trati a výběh vlaku. To právě dělá automatika, že po přibrzdění z kopce klidně dá lokomotivu do výkonu.

Ked je tu taka debata, tak by som sa chcel spytat, samozrejme slusne, kedy viete, ze je jazdna doba volna a kedy nie.

Šnek napsal:
Samozřejmě záleží jak a kde se dá křižovat a také to, jestli raději dáme např. rychlíku 2 - 3 minuty na úkor osobáku, který by dostal 15´.
Spíš to praktikujeme tak, že osobně zavoláme fírovi jeď volnějc anebo naopak, potřebuju abys v téhle stanici byl v ten a ten čas.
Jestli myslíme stejnou trať, tak tam se to dělá dost často. Jednou takhle jedu, koukám do plachty, do X už to asi nestihnu proti rychlíku a najednou vysílačka:
"Stihneš do do X za osm minut?"
"No nevím, to je dost na knop, pokusím se."
"Tak to bys měl, máš to skrz a je to naostro proti rychlíku."
Pozn: Stanice X je dlouhá 500m, já měl vlak 600m a rychlík v ní nestaví. :-)

IceMcLaren napsal:
Ked je tu taka debata, tak by som sa chcel spytat, samozrejme slusne, kedy viete, ze je jazdna doba volna a kedy nie.
Ze zkušeností. Z A do B má jeden vlak jízdní dobu 4,5 minuty, dá se to ujet za 4 a pro tenhle vlak je psanejch 5 minut.

Pozdravujeme Stod : -)
Jinak já to zažil trošku jinak:
Ahoj, tady výpravčí XXX: kolik jedeš?
Traťovou.
Dobrý, vezmu Tě proti osobáku.
Až do XXX?
Jo, proč?
No, že mu dám tak 2 - 3 minuty.
Tak přidej.
Nemůžu, fakt jedu traťovou.
Když jedeš traťovou, tak to vyjde.
Nevyjde, traťová je 70 - 80, ne 100 - 120.
Aha, stejně máš postaveno až do Německa.
Tak jo, díky a budu se snažit.
Jo jo, díky a Ahoj.
PS: Dostal 1 minutu, 55 vteřin, ve druhé stanici za XXX již načas.

Naposled editoval moderátor:
IceMcLaren napsal:
...
V sešitovém jízdním řádu jsou krátké jízdní doby. Ty se liší mezi stanicemi tak 30 sekundami až minutou. Nebo nejsou žádné. Ale někdy je tam i například 5 minut. To v případě, že je tam dlouhodobá pomalá jízda, která se zapracuje do jízdního řádu. A tak to kolikrát zůstalo i několik let po obnově. Pamatuji se, že například z Prahy do Kralup stačilo jet max kolem 50km/h. Jinak jsme si to odstáli na zastávkách. Jednou jsme měli mašinu nově nalakovanou po dílnách, tak si pamatuji ,že v každé zastávce po odbavení cestujících jsem měl ještě hodně času na fotografování.
Ale předpis stanovil, že je zakázáno jet pod krátké jízdní doby stanovené sešitovým jízdním řádem.
Jednou jsem jel s nějakým šílencem a v Praze jsme byli 11 minut s náskokem. To bylo hodně pod krátké jízdní doby. Bodejď, když před Blatovem jsme se 451 předjeli rychlík, který jel vedle nás 120. :D
Nám se tenkrát protrhl rychloměrný proužek a zasekla ručička, ale když jsem vyndával proužek z prostředního stanoviště, bylo tam 126km/h :D
Ale cestující nám tenkrát i tleskali. "Bylo to nádherné" .
Jiný kolega takové štěstí neměl. Ty samé závody a když posměšně houknul na fíru rychlíku, který jel 120, tak za rajčáky seděl cvičnej.
To už neukecal, že měl rychloměr v poruše a poznal to na výplatě. :D
Když už jsem se rozepsal. Tento fíra šílenec, to byl nějaký mlaďoch o něco starší než já (mě bylo tenkrát 20), ale měl nějakou protekci, proto se tak brzy dostal na osobní dopravu. Ale on byl pro každou špatnost, hlavně, že byla sranda. Jednou byl takový upršený den, jedeme z Českého Brodu na Prahu a jeho napadlo udělat si srandu z cestujících na zastávce Rostoklaty. Prší, tak všichni budou schovaní v čekárně. Ta má vchod z boku a je úplně na konci nástupiště. Tak se rozhodl, že se do zastávky připlížíme a všem ujedeme. Napřed jel co to dalo, abychom přijeli s náskokem, ale pak jen brzdění elektrikou, výběh a potichu jsme se blížili do zastávky. U peronu opravdu ani noha. Vypnul i stěrače, aby nebyl žádný hluk. Zastavíme, odbavíme pobyt. Lidi vystoupili, průvodčí to odmával a jeli jsme. Fíra tam dal sérii a utíkal se k okénku pokochat pohledem na míjející čekárku, kolika lidem ujel. Spokojeně si mnul ruce, jak mu to vyšlo. Bylo tam hodně lidí.

Poznal jsem hodně fírů. Někteří si libovali v tom, že někomu mohou ujet před nosem. Ale většina byla naštěstí normální a na dobíhající cestující se čekalo.

Hold my mechanici jsme museli držet basu. Bylo nutné umět vycházet s každým a jejich úlety jim trpět. Přece jen, šichty byly dlouhé běžně 16 až 32 hodin a kdyby v lokomotivní četě nebyly dobré vztahy, tak by to bylo utrpení.
Bohužel měl jsem šichty i s fíry, kteří absolutně nemluvili a za 16 hodin jsem od nich slyšel jen dvě slova
Když jsme měli na návěstidle výstrahu, já to řekl a on to po mě opakoval. (podle předpisů) Když jel cvičněj, muselo se hlásut i každé volno. Jinak byla dohoda, že každé volno si jak blbci hlásit nebudeme. :D

Naposled editoval moderátor:
Petr Šimral napsal:
Pozdravujeme Stod : -) opravuji na Staňkov. Já si myslel, že tam rychlíci staví.
Před pěti, šesti lety opravdu rychlíky stavěly Nýřany, Staňkov.
V Plzni je elitní skupina fírů co vozí rychlíky do Německa s Herkuly. Bohužel takových 95% fírů má z té mašiny takový respekt, že nestáhnou ani minutku. Či spíš jim bylo vštěpováno při zácviku, že využít 100% výkonu se nesmí, co kdyby mašina padla.

Dakujem Zbynku za vycerpavajucu odpoved. Este by som sa chcel spytat da sa to nejako rozpoznat aj v nejakej aktivite ci mam ist volnejsie alebo nie?

Zbyněk Šemora napsal:
V sešitovém jízdním řádu jsou krátké jízdní doby. ...
Zbyňku, jenže to už dávno není pravda. Krátké jízdní doby v sešiťáku už dávno uvedené nejsou. Dnešní tendence je krátit, pokud fíra nedostane opačný příkaz - třeba právě proto aby si to neodstál u vjezdu. Takže např. drtivá většina SC, EC a IC vlaků od východu přijíždí do Prahy s náskokem 10-15 min (ale i 20!) a u toho vjezdu si stejně nějakou tu minutu odstojí, protože pro ně není kolej. :)

Tom Kanka napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Zbyňku, jenže to už dávno není pravda. Krátké jízdní doby v sešiťáku už dávno uvedené nejsou. Dnešní tendence je krátit, pokud fíra nedostane opačný příkaz - třeba právě proto aby si to neodstál u vjezdu. Takže např. drtivá většina SC, EC a IC vlaků od východu přijíždí do Prahy s náskokem 10-15 min (ale i 20!) a u toho vjezdu si stejně nějakou tu minutu odstojí, protože pro ně není kolej. :)
Většinou jsou jízdní doby volnější kvůli stavebním pracem na trati a je to zohledněno už při tvorbě JŘ.

Šnek napsal:
Většinou jsou jízdní doby volnější kvůli stavebním pracem na trati a je to zohledněno už při tvorbě JŘ.
Ono záleží jak na které tratě. U nás třeba trať 317 je hodně volná. Za jeden obrat Opava - Hlučín - Opava, kdy v Hlučíně je na objetí 10min, což není moc, se dá zkrátit v pohodě. Z Opavy odjedu 15min seknutý a zpátky v Opavě jsem na čas. Ale třeba taková trať 310 nebo ex316 ta je dost na krev. Pokud odjedu rychlíkem z Olomouc a mám 10min zpoždění, vezu si to skoro až do Krnova. Něco uberu v Dětřichově na křižování a pak při pobytu v Bruntále, který je 5min právě proto, aby se krátilo zpoždění, jinak prakticky se nedá krátit.

Tom Kanka napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
drtivá většina SC, EC a IC vlaků od východu přijíždí do Prahy s náskokem 10-15 min (ale i 20!) a u toho vjezdu si stejně nějakou tu minutu odstojí, protože pro ně není kolej. :)

No nevím jestli EC,IC,SC mají někdy náskok 20 minut :D , já osobně tomu nevěřím,(možná se pleteš a myslíš že když vlak má odjezd např. v 15:30 a je tam v 15:15,ale to je např. z důvodů změny lkomotivy jako např. EC z Německa a do,po příjezdu do Prahy se mění mašina....Ale viděl jsem že IC 575 Josef Václav Myslbek přijel do Pardubic o 7 minut dříve to samé i v loňském GVD u EC Praha Hol.-Wien Suedb. ;),jinak je pravda že soudruzi ,,nahoře´´ myslí už na stavební a jiné výluky na trati....

E 499.2 napsal:
No nevím jestli EC,IC,SC mají někdy náskok 20 minut :D , já osobně tomu nevěřím,(možná se pleteš a myslíš že když vlak má odjezd např. v 15:30 a je tam v 15:15,ale to je např. z důvodů změny lkomotivy jako např. EC z Německa a do,po příjezdu do Prahy se mění mašina....Ale viděl jsem že IC 575 Josef Václav Myslbek přijel do Pardubic o 7 minut dříve to samé i v loňském GVD u EC Praha Hol.-Wien Suedb. ;),jinak je pravda že soudruzi ,,nahoře´´ myslí už na stavební a jiné výluky na trati....
Já tomu věřím, když jsem v létě jezdil v trase Turzovka - FM, tak jsem se vracel Ex 140 Beskyd. Ten meškal jednou +8, podruhé zas +11, potřetí +6, ale do Těšína dojel 2 minuty s náskokem. A to není jediný vlak. Jo, v Praze, to už je dávno, co jsem tam byl, ale pamatuji to dobře. Z Kolína meškání +8 minut, a Praha Libeň -5 minut. To už je asi 5 let, nebo asi spíš 6. Letos, nebo tedy už loni mě vlaky vyšší kvality, co se zpoždění týká nesklamaly a nejzpožděnějším EC/IC jsem jel před loni do Štúrova. To byl IC 131 Moravia, to bylo po nehodě ve Studénce, takže se to dá pochopit. +40 minut tuším... Mám asi štěstí, když se někdy podívám na babitron, ...

Omlouvám se za OT.

Back
Nahoře