Dynamická kolej

754 067

Hradlař
Chci položit dynamickou kolej. Jenže mně se zobrazí velmi krátká kolej se zeleným trojúhelníkem a na něj když kliknu, tak se mi zobrazí taková nabídka, kde nemůžu nastavit délku ani poloměr.
Kde se to nastavuje?

V editoru v nabídce okna zaškrtni " dynamická trať ". Objeví se Ti okénko ve které si navolíš délku, poloměr oblouku atd.

Taky bych měl dotaz k dynamické koleji. Zatím nebyl problém, ale u posledních dvou oblouků mi při přibližování kus dynamické koleje mizí, pak se zase objeví a zase zmizí. Je to normální nebo je někde chyba?

Tomas Lee napsal:
Taky bych měl dotaz k dynamické koleji. Zatím nebyl problém, ale u posledních dvou oblouků mi při přibližování kus dynamické koleje mizí, pak se zase objeví a zase zmizí. Je to normální nebo je někde chyba?
To je normální. Dynamická kolej takto trucuje, ale za pár dní ji to přestane bavit a pak už se chová normálně, nemizí. Respektive po restartu editoru. :D

Také se schovává kus DK, pokud používáš špatnou kombinaci rovných kolejí a oblouků. Mezi 2 oblouky musel být kus rovné koleje, jinak se mi ten druhý oblouk nezobrazoval.

Zdravím. Mám dva kusy rovnej koľaje vzdialené od seba asi 12m. Nakoľko to nieje úplne presná vzdialenosť, tak by som rád tieto kusy koľaje spojil dynamickou koľajou. Keď ale nastavím dĺžku dynamickej koľaje, tak sa mi kúsok dynamickej koľaje prekrýva s pôvodnou koľajou a vlak na tomto úseku vždy vykoľají. Dá sa takýto úsek nepresnej dĺžky nejak bezpečne spojiť? Totiž som ešte niekdy nepracoval s dynamickou koľajou, tak s týmto nemám skúsenosti. Ďakujem za rady.

Ivan.ps napsal:
Zdravím. Mám dva kusy rovnej koľaje vzdialené od seba asi 12m. Nakoľko to nieje úplne presná vzdialenosť, tak by som rád tieto kusy koľaje spojil dynamickou koľajou. Keď ale nastavím dĺžku dynamickej koľaje, tak sa mi kúsok dynamickej koľaje prekrýva s pôvodnou koľajou a vlak na tomto úseku vždy vykoľají. Dá sa takýto úsek nepresnej dĺžky nejak bezpečne spojiť? Totiž som ešte niekdy nepracoval s dynamickou koľajou, tak s týmto nemám skúsenosti. Ďakujem za rady.
Délku DK musíš jemným posuvem nastavit tak, že když ji odznačíš, nesmí být mezi ní a další kolejí dvě svislé modré čáry. Pokud tam jsou, vlak vykolejí. Regulace délky DK je dost citlivá (po několika cm), nedělá to zpravidla potíže. Je lépe, když tu druhou kolej trošku překrývá, než když je tam mezera. A ještě něco: DK se "zatáčí" pouze doleva, pokud potřebuješ oblouk doprava, musíš nějak přeorganizovat normální koleje, abys tuto podmínku splnil.

Ďakujem pekne. Problém bol v tom, že ja som až doteraz nevedel, že sa dá dynamická koľaj aj jemne dolaďovať lebo s ňou nemám skúsenosti. Teraz už všetko funguje ako má. Ešte raz ďakujem.

Právě dynamická kolej slouží k tomu, aby se vyplnily mezery přesně na milimetr, tam, kde to klasicky nevychází. Já bych bez dynamické koleje asi nemohl žít. Doporučuji se na podrobnosti zeptat učitele této koleje Dráčika. Já do té doby uměl jen vyplňovat rovné úseky. :-(
Zatáčky jdou na obě strany a přepíná se klávesou T. Z těchto kolejí jsem mimo ostatní postavil téměř komplet 60 km dlouhou širou trať 251. Výhoda je, že poloměry mohu dělat přesně dle podkladů od traťovky.

JiříkTK napsal:
Délku DK musíš jemným posuvem nastavit tak, že když ji odznačíš, nesmí být mezi ní a další kolejí dvě svislé modré čáry. Pokud tam jsou, vlak vykolejí. Regulace délky DK je dost citlivá (po několika cm), nedělá to zpravidla potíže. Je lépe, když tu druhou kolej trošku překrývá, než když je tam mezera. A ještě něco: DK se "zatáčí" pouze doleva, pokud potřebuješ oblouk doprava, musíš nějak přeorganizovat normální koleje, abys tuto podmínku splnil.

Doplnim, ze dyn.kolej muze "zatacet" doprava. Staci udelat oblouk o pozadovanem polomeru a delce a zmacknout 'T'. Otoci se. Jinak pokud se pouzije i druhy oblouk v nabidce, je naopak doprava, takze esicko leva-prava se da udelat z jedne koleje bez 'T', pripadne prava-leva s 'T'.

--- Aha. Koukam s krizkem po funuse :-)

Kosac napsal:
... Jinak pokud se pouzije i druhy oblouk v nabidce, je naopak doprava, takze esicko leva-prava se da udelat z jedne koleje bez 'T', pripadne prava-leva s 'T'.
Díky, zase jsem chytřejší, na toto jsem nepřišel. Snad proto, že těmito kolejemi šetřím, jak to nejvíc jde.

Kosac napsal:
Jinak pokud se pouzije i druhy oblouk v nabidce, je naopak doprava, takze esicko leva-prava se da udelat z jedne koleje bez 'T', pripadne prava-leva s 'T'.

Opravdu?
Tak to mám ve svém editoru asi nějakou jinou dynamickou kolej.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img152.imageshack.us/img152/6599/clipboard01dj2.th.jpg[/URL][Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://img152.imageshack.us/images/thpix.gif[/URL]

Škoda. Já to nemohl hned vyzkoušet, protože v práci MSTS v počítači nemám. No a pokud si ze mne Kosac vystřelil, tak zabodoval. Sežral jsem mu to i s navijákem.

mikulda napsal:
Opravdu?
Tak to mám ve svém editoru asi nějakou jinou dynamickou kolej.
...

No tak ted si nejsem jisty. Doma se musim kouknout. Jeste pred chvili bych za to dal ruku do ohne...

Ono je to celkem logické. Pokud edituji a různě natahuji a tvaruji DK, tak je to vždy označené od začátku do konce. Při stisku klávesy T se prohodí začátek s koncem a tím vznikne opačný oblouk. Nikdy nelze označit jen část této koleje.

Autorizace: Tato odpověď je ve správném vlákně.

Sypu si popel na hlavu. Opravdu je to tak. Nejak se mi to pomotalo. :eek:

Takze: Dynamicka kolej v zakladu odbocuje pouze doleva, da se vsak otocit klavesou T. Pozor ovsem, kdyz se otoci T a nesedi, pred upravou se musi otocit zpet T, protoze jinak upravujete opacny konec (porad levy oblouk).

Naposled editoval moderátor:
Ahoj, stalo sa mi, že mi padol MSTS a po jeho načítaní mi veľa kúskov DYNAMIC track vykazuje, že ich nejde načítať, teda nedajú sa označiť. Nejdú ani zmazať. Vlaky mi cez ne prechádzajú, ale súprava sa sama roztrhne a potom sama spojí. :twisted:. neviete ako by sa to dalo vyriešiť ?

Tady pomůže buď zkusit ve World přepsat bk soubor (záložní) na aktivní a to za předpokladu, že se nic dalšího v trati neukládalo. Nebo ze staré zálohy, kde tato kolej byla ve stejném tvaru. Najít ve w, zkopírovat a doplnit do w aktuálního. Takto jsem už zachránil hodně spadlých a promazaných čtverců. Ale musím mít tu zálohu. Jinak je nutné se vrátit zpět do poslední fyzické zálohy trati a začít stavět vše od tohoto stavu znovu.

Zbyněk Šemora napsal:
Tady pomůže buď zkusit ve World přepsat bk soubor (záložní) na aktivní a to za předpokladu, že se nic dalšího v trati neukládalo. Nebo ze staré zálohy, kde tato kolej byla ve stejném tvaru. Najít ve w, zkopírovat a doplnit do w aktuálního. Takto jsem už zachránil hodně spadlých a promazaných čtverců. Ale musím mít tu zálohu. Jinak je nutné se vrátit zpět do poslední fyzické zálohy trati a začít stavět vše od tohoto stavu znovu.

mmm, to je škoda, skúšal som to cez HORACE, ale nejak mi to neprešlo.
Ozaj, neexistuje program, v ktorom by sa dalo bezpečne manipulovať s tdb.súborom?

Back
Nahoře