Elektrické lokomotivy od Pikka

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Ďakujem veľmi pekne, krásna práca. No trápi ma len taký zanedbateľný detail - v Con Builderi sa nezobrazuje definícia v name, ale toto: cd_141004 (to isté aj pri 6-ke). Hádam prídem na to, kde je pes zakopaný.

Sú nádhernééééé díky za nich pikku...a ako píšeš na svojich stránkach "idem oddychovať" len choď máš za sebou velikánsky kus práce...

Zbyněk Šemora napsal:
... (když ladičům na to už nezbyl čas)...
469 a 499 se ke mně dostaly obě a tam jsem to stihl ovlivnit zavčasu před vydáním ven, času na to bylo dost. O 141čce jsem netušil a po oznámení na webu, že bude i tato jsem předpokládal, že to Pikku srovná už samozřejmě stejně. No měl té práce hodně, když ještě navíc stihl i obnovit kabiny a přidat noční verzi, takže na tuto drobnost již nezbylo. Než bude oficiálně zařazena do T-BP, tak se ještě může přesypat, je to maličkost. Souhlas ale musí dát sám Pikku. Je to výhradně jeho dítě.
V engech jsou chyby:
VigilanceMonitor(
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit( 80 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit( 40 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 90 )
a
comment ( Prubezna brzda typ Skoda N/O )

já jsem tam dával:
comment ( Prubezna brzda typ DAKO-BS2 )
VigilanceMonitor(
MonitoringDeviceMonitorTimeLimit( 20 )
MonitoringDeviceAlarmTimeLimit( 10 )
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit( 30 )

Škoda, je to další vada na kráse, která být nemusela...
.

Robo napsal:
k chovaniu - na týchto strojoch v reále neúraduje napäťová ochrana :?:
Odkud máš tyhle info ? Nepodložil jsi papírkem relátka 400 a 331 ? A ještě má 141006 jednu specialitku - kohoutky sběračů pod pultíkem pomocníka ve 2.kabině a koncáky na dveřích do strojovny.

Odkiaľ ich mám ? Z jazdenia v MSTS :lol: . Chceš tým povedať, že na 141 004 to funguje korektne ? Voľáko sa mi to zapáčilo od jazdenia na E499.005, kde som ju prešvihol :lol: .

Naposled editoval moderátor:
Zbyněk Šemora napsal:
Jen je škoda že u cd141 není dodržena složka cd_141 a soubory ve tvaru cd_141004.xx. Je to jen drobnost...

Tak přesně takhle to dopadá, když se spěchá! Nahrál jsem v kalupu na web špatný archiv, co teď? Když to opravím, bude v tom čurbes. Ach jo, pamatujte si, že spěch se nevyplácí. :(

Nahrejte tam nový archiv a majitelé toho staršího si soubory přeznačí. Stejně bych to asi udělal tak jako tak...ale jinak mám dojem, že nejhezčího Ježíška už jsme dostali, není třeba čekat do neděle... :)

Pikku napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jen je škoda že u cd141 není dodržena složka cd_141 a soubory ve tvaru cd_141004.xx. Je to jen drobnost...

Tak přesně takhle to dopadá, když se spěchá! Nahrál jsem v kalupu na web špatný archiv, co teď? Když to opravím, bude v tom čurbes. Ach jo, pamatujte si, že spěch se nevyplácí. :(
Pikku, klídek. Já Ti to klidně připravím, pošlu a není problém vydat update včetně připomínek Boba 57. Přes svátky, ať si každý jezdí a eventuelní připomínky může napsat sem do fora.
Jinak Ti přeji pěkné vánoce a děkuji za pěkné modely, které už od vzniku MSTS nám uživatelům dodáváš. Nejprve skiny a současně špičkové modely.

bob57_cz napsal:
Robo napsal:
k chovaniu - na týchto strojoch v reále neúraduje napäťová ochrana :?:
Odkud máš tyhle info ? Nepodložil jsi papírkem relátka 400 a 331 ? A ještě má 141006 jednu specialitku - kohoutky sběračů pod pultíkem pomocníka ve 2.kabině a koncáky na dveřích do strojovny.
Robo napsal:
Odkiaľ ich mám ? Z jazdenia v MSTS :lol: . Chceš tým povedať, že na 141 004 to funguje korektne ? Voľáko sa mi to zapáčilo od jazdenia na E499.005, kde som ju prešvihol :lol: .
Tak teď už ti nerozumím vůbec a nemohu si z toho dát dohromady, co jsi tedy chtěl sdělit !? Na co se ptáš ? Pokud se ptáš na zvuky, tak ty jsou pořád původní, v archivech nové zatím nejsou a nebudou, dokud to někdo (Jacek?) nepředělá. To je ale o msts a ty jsi připomínkoval real !!!
Zbyněk Šemora napsal:
Pikku, klídek. Já Ti to klidně připravím,
Není třeba, pochopil jsem, že je to hotové, jen Pikku omylem vyexportoval nesprávný archiv. Až tam dá ten správný, tak třeba bude spokojen i Robo.

Neviem, čo je na tom nepochopiteľné, takže poďme na to znova. Pri prekročení nadprúdovej ochrany na E499.0 mi stroj zdochol z výkonu. Pri E499.1 to nerobí, ide len do sklzu. Inak polopatisticky to napísať neviem ...

Robo napsal:
Neviem, čo je na tom nepochopiteľné, takže poďme na to znova. Pri prekročení nadprúdovej ochrany na E499.0 mi stroj zdochol z výkonu. Pri E499.1 to nerobí, ide len do sklzu. Inak polopatisticky to napísať neviem ...
Pak jsi tedy napsal ale naprosto něco jiné, než nyní !!! : real+napěťovka / msts+nadproudy :!: :?: :!: Polopaticky.
Monitory fungují jen v aktivitě, ty už máš pro tyto loko nějakou hotovou ? Stávající podoba monitorů je práce ZSR, který oproti mému původnímu nastavení udělal ještě dost změn ( bohužel ne vše bylo směrem k lepšímu - a dodám : dle mého osobního názoru, někomu to tak bude vyhovovat ).

Piku velice povedené modely jen tak dál. jde Vám to skvěle. P.S.už jsem je vyzkoušel všechny :wink:

Ahoj,

zdravim a zasilam par info k nastaveni engu - nastaveni jizdnich vlastnosti (vykonova, odporova a adhezni chaka) a nektere dalsi upravy jsou ode me. Stavel jsem na Bobovu navrhu.

Bob57 upozornuje na 2 chyby (zivak, brzdic). Zde je vysvetleni.

1) Nastaveni zivaku
- Bob57 upozornuje na chybu a ona tam mala je, ale presne v opacnem smeru, nez upozornuje Bob57 (20sekund interval).
- Bobuv navrh 20s je v rozporu s literaturou (viz nize) o tom, jak byl zivak nastaven z vyroby, ale to neznamena, ze pozdeji nebyl prenastaven jinak. Stejne jako u brzdice (viz niize) jsem se rozhodl pro originalni nastaveni ze zacatku 60. letech, protoze k pozdejsim moznym upravam nemam zadne info.
- Ve skutecnosti (1963) byly zivaky nastaveny na cas 80 + 6 + 4
- 80s nic + 6s svetelna signalizace + 4s zvukova signalizace, pak vypnuti hlavniho kontroleru a nouzova brzda.
- Dohodnu se s Pikkem, zda to ma smysl opravovat a o 10s interval prodlouzit.

Zdroj: Prirucka pro strojvedouci elektrickych lokomotiv II. (E499.1, E469.1, E669.0), Nadas 1963, str. 118

2) Nastaveni brzdice
- Bob57 doporucuje Dako BS2, nicmene podle Prirucky byly na techto lokomotivach Skoda N-O
- S Bobem jsem si tom dopisovali a Bob upozornoval, ze na nekterych byl brzdic Dako BS2, nicmene nakonec jsem se rozhodl dat tam originalni Skoda N-O z vyroby, viz dale
- Je bezne, ze lokomotiva prochazi behem sveho zivota ruznymi opravami a upravami a ze tedy nektere Bobiny treba dostali misto puvodniho Skoda N-O DakoBS2. Protoze ale nevim, kdy a u kterych tomu tak bylo, osadil jsem brzdic, takovy, jaky mela masina z vyroby.
- Prirucka vysla v r. 1963, tedy v dobe kdy uz vsechny E499.1 (rv 1959-1960) i E469.1 (rv 1960-1961) jezdily a o BS2 neni nikde zminka. Naopak je uvaden Skoda N-O.
- Pokud by se podarilo k modelum vypatrat, zda u nich doslo k vymene brzdice a dobe teto opravy, bylo by samozrejem dobre dat tam brzdic, ktery masina opravdu mela pri danem kabatu.

Predem diky vsem za pripominky. Pokud by byly dalsi dotazi, rad je zodpovim a treba jeste neco vylepsime.

ZSR

2 ZSR
Ahoj, zdůvodňuješ to sice hezky, ale zapomínáš, že ta kabina je na řadu 141 od další serie s brzdiči DAKO-BS2 a BP již postavena tak jak je. V životě jsem se nesetkal na tramvaji v kombinací Š-N/O + BP. Pokud tedy chceš do té mašiny škodovku, musíš tam dát odpovídající grafický model a nelze tam fyzicky nechat jeden BS2 a tvrdit, že je to něco jiného. Navíc ve výbavě bys musel dodat i model brzdového kohoutu lokobrzdy Knorr. Uspořádání kabiny by pak bylo trochu odlišné oproti tomu, co v ní je namodelováno. Taktéž VZ s NO bys musel sehnat původní starý jednoduchý panel. Ten, který je tam vložený, již není prostý původní živák, ale s LSII - přenosem návěstí a tudíž pro něj platí limity časů zkrácené. Snažíme se tu o přiblížení reálu a tvoje úpravy to zase odsouvají do fake. Š-N/O+Knorr nechej žít na nulce a v jednotce nechej to, co tam je zatím namodelováno - BS2+BP + VZ s NO. A když už jsme u těch detajlů, tak by se měl k těm brzdičům vyměnit i rychloměr Metra, nahradit původním Haslerem a přesunout jej ke střednímu sloupku mezi okna. V konfiguraci, kterou máš v té příručce nepřežila žádná mašina ani slabých 10 let, zatímco v upravené s VZ-LS bohatě přes 50 let ano. Sice jsme občas či častěji pro msts nuceni dělat kompromisy, ale tohle je opravdu hrubý ústřel vedle. To nemá s vynuceným kompromisem nic společného.

Tady souhlasím s bob57_cz. Model by měl mít v engu to samé co má v kabině. A vzhledem k tomu že kabina byla poupravena pro tento model tak i když není zcela v pořádku (modely brzdičů nejsou tam kde by měly být jenže to by pak byly již mimo záběr), tak by tomu měo odpovídat i vše ostatní. Jinak je to silně zavádějící.
Pokud někdy někdo vyrobí kabinu se starým originálním vybavením tak pak budou úpravy od ZSR zcela na svém místě a jejich aplikace bude bez debat.

Ahoj,

hodne jsem premyslel nad argumenty k nastaveni a jak se pohnout s brzdicem a zivakem u Bobin jednicek od Pikka. Postupoval bych nasledujicim zpusobem:

1) Pro CD141/121 zivak 20s, brzdic Dako BS2, duvod: realisticke, odpovida i provedeni kabiny

2) Pro E499.112, E469.110, zivak 90s, brzdic Skoda N/O, duvod, realisticke nastaveni podle provedeni exteriru techto lokomotiv, ktery odpovida 60. letum, kabina neni zcela presna (odpovida pozdejsimu provedeni), ale nastaveni zivaku 20s a brzdice Dako BS2 by prineslo jen dalsi zvyseni nepresnosti. Elementy, ktere se daji nastavit spravne, nastavim spravne.

Tato argumentace se mi zda logicka a zajistujici nejblizsi v tuto chvili mozne priblizeni se realite. Pokud byste v ni objevili nejakou chybu, dejte vedet.

ZSR

BTW tady by se dala krasne pouzit modelarska norma NEM801, kterou pouzivaji i trainzaci. Pochazi od zeleznicnich modelaru a da se podle standardizovat provedeni modelu a trati do jednotlivych obdobi.
Tak E499.112, E469.110 patri do epochy IIIc (1958-1968), zatimco CD141/121 do epochy Va.
Trat BP napr. patri do take do EpVa.

Prijde mi to docela pouzitelne, pokud nekdo pripravuje historickou aktivitu nebo model, aby uvedl, do jake epochy model/trat/aktivita patri nebo v jake epose lze pouzit presne a v jake alespon s primhourenim oka, aby se k sobe daly trate a vozidla pasovat. Nema smysl napr. pozuivat 3. tridu po roce 1958 atp.
Kdo ma zajem, zde je norma ke stazeni.

http://csd.webzdarma.cz/Files/Nem.zip

Napr. co se tyce trati, tak BP je pouze pro Epochu 5 (po roce 1993), zatimco takova 310 lze pouzit od EpIIIc (1958-68) az dodnes (EpVa). Podobne 180 se s primhourenim oka a po vytrhani sloupu TV da pouzit i pro EpIIIb (1950-1958) a v nouzi i EpIIIa (1945-50).

Jaky mate nazor?

Back
Nahoře