Motorové vozy a jednotky Ganz

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
No šak ano. M298.0 je to isté čo M498.0, ale až po prečíslovaní. M498.0 sa volalo Hungaria kvôli tomu že súprava jazdila na spoji Hungaria podľa ktorého dostala meno a tiež preto že bola z Maďarska. Neviem o tom že by niektorý vlak mal prezývku Vindobona. Na Vindobone sa striedali súpravy z Rakúska, NDR aj ČSSR a jazdilo na nej kdečo, okrem iného aj "malý ganz" M495.0, Hungaria M498.0 pred alebo po prečíslovaní, neskôr M296.1, rakúsky Modrý blesk ( Blauer blitz ) a z NDR VT18.16, možno aj niečo iné. Takže Vindobona je len meno vlaku, nič iné, teda najmä nie motorová súprava ČSD.
Ako som už písal, na M498.0/M298.0 si ešte nejaký čas počkáte.

Ano Taxi, vpořádku. Než jsem našel ve složkách tu fotku, tak se to opozdilo, mělo to být o dva příspěvky výše.
Divil jsem se, že už ji dávno nevyrobili Maďaři, pro MSTS. Ale dočetl jsem se, resp. jsem si přeložil pomocí překladače před časem příspěvek na maďarském fóru, že je sice vystavena někde v technickém muzeu v Budapešti, ovšem je údajně velice špatně nafotitelná. Alespoň tak jsem to z toho překladu "vylouskal". Proto taky velice kvituji Vaši snahu o nějaký model z těch časů.

@Francek: No keď chcem, tak niečo urobím. Robím to predovšetkým pre moje potešenie, pre potešenie kamarátov ale aj pre potešenie všetkých ktorým sa takáto tvorba páči.
Na fotkách pre textúry až tak moc nezáleží, ja si poradím a mám na to systém. Na nejakých drobných detailoch nezáleží, dnes už to nikto nezdokumentuje. Nie je dostatok dokumentačných fotiek. Napríklad z interiéru k vozu M495.0d či Bam 504x na jedinej existujúcej fotke nie je zrejmé či sú tam police na batožinu. Na fotke určite nie sú, tak musím nechať interiér bez políc, alebo časom ich tam domodelujem. To isté môžem povedať o reštauračnom vagóne. O tých sa jednoducho nepísalo, nikto to nefotil. Tam sa môžem spoliehať len na to čo vidím na dostupných fotkách a na výkrese. Ostatné je len odhad ako by to mohlo byť.
Napríklad múzejná maďarská Hargita sa na M495.0 podobá, ale v mnohých detailoch je značne odlišná než náš Ganz. Iný tvar okien, iné čelo, iné schodíky, stupačky ... a úplne iný interiér. Ono aj jednotlivé naše M495.0 sú rozdielne. 001 - 006 sú rovnaké, 007 a 008 sú troška iné a 009 a 010 tiež sú odlišné. Časom urobím aj jednotky 007/008 alebo 009/010.
Veľký Ganz je v mnohom podobný, tak budem mať uľahčenú prácu, až na ten odlišný čumák. Ale ten mi dá zabrať. Neviem o tom že by Maďari mali veľký Ganz, v tejto podobe jazdil len u nás. Ale mnohé podobné jazdili a dodnes jazdia v Rusku a na Ukrajine, snáď mi ich Mikulda nafotí až tam ešte niekedy pôjde. V Odesse som ich nevidel a na výlety po železnici ja nemám čas.

No a pre potešenie oka: Dnes sa Bam-y prevetrali v OR na trati Ztracená.old. Dan J. môže špekulovať nad vhodnou aktivitou, ja zatiaľ dobastlím textúry nárazníkov a schodíkov.
Patrí sa podotknúť že mašina T434.0 a poštový rybák sú od môjho najbližšieho spolupracovníka, kamaráta a "pokrvného brata" Pikka

bam_supr_1.jpg

bam_supr_2.jpg

bam_supr_3.jpg

bam_supr_4.jpg

bam_supr_5.jpg

bam_supr_6.jpg

Dnes mi prišlo na rozum ako vyzerá dvojička malých ganzov - je to celkom dobré, už aby som to mal hotové ;)

M495-0-dbl.jpg

Inak dnes som doplnil drobnú bižutériu z vozov Bam na vozy M495.0c a d. Samozrejme tam nebudem riešiť roztiahnuté alebo zvinuté mechy či koncovky.

Díky. Ale ešte je na tom dosť veľa roboty. Navyše ma čaká zásah ktorý môže pokaziť niektoré časti, ale snáď si s tým poradím. Zaujímavé je že kopu chýb a nedostatkov vidím až keď model vyexportujem ;)

Díky, ale to je podobné asi ako ČS4 a laminátka S499.0 ;) Je to Ganz, ale to je asi všetko. Ale je to zaujímavý film a tieto Ganzy chodia na Ukrajine aj v Rusku dodnes.

Poštovní rybák je od Jirky Poláka, já mám lepší
O tom žádná, ale kdy vydal Jirka ty svoje a kdy vyšly modely z tvé dílny :-) :-) Myšleno odlehčeně, ať se toho hned někdo nechytí. Pikku, jedna věc u rybáků a dřeváků chybí, varianta s otevřenými můstky, ty zas má jak Tax, tak Jirka, vypadá to mnohem reálněji, když ti přijede do nádraží souprava, kde nemusí průvodčí přeskakovat venkem. Další drobnůstka je shodný interiér s dřeváky, rybáky neměly laťkové sedačky a v kupé byl pásek čalounění, který ale v modelu je, jen je přepláclý texturou laťkových sedadel, kousek z těchto sedaček s čalouněním je vidět při podrobném šmejdění vnitřkem modelu. :-)

Díky, ale to je podobné asi ako ČS4 a laminátka S499.0 ;) Je to Ganz, ale to je asi všetko. Ale je to zaujímavý film a tieto Ganzy chodia na Ukrajine aj v Rusku dodnes.

Souhlasím. Video je primárně o jednotce D1. Já jen, že na začátku jsou záběry na jednotlivé jednotky. Třeba by se něco z toho hodilo jako předloha. Střešní partie atd...

Dnes dostal Ganz stupačky a nové schody. Tentokrát to má už definitívny vzhľad. Ale zistil som že pribudla potreba množstva drobných korekcií. Napríklad testeri si nevšimli že bežný podvozok, rovnako aj podvozky prívešákov nemajú brzdové zdrže ;) No a ešte stále chýba množstvo drobných detailov.

m495-003a-schody_1.jpg

Práce na motorovom voze opäť pokročili. Kompletne som prerobil podves a schody, hnusná a piplavá robota. Na streche výfuk sa presunul na správne miesto. Čo ešte ostáva? Moc, veľmi veľa. Drobné štítky s nápismi, madlá, pánty dverí, bežný podvozok, upraviť interiér strojovne, upraviť a doplniť textúru. Práce jak na kostole. Kuknite či sú badateľné nejaké zmeny:

m495-003-3v-0508b.jpg m495-003-3v-0508a.jpg

Dnes som opäť troška pokročil s Ganzom. Dostal pánty na dvere, drobné tabuľky, nápisy, madlá, opäť som troška upravil podves. Došlo aj k drobným úpravám textúry. Troška sa zmenil interiér strojovne. Zdá sa že exteriér modelovo už meniť nebudem, prebehnú len malé zmeny v mapovaní a na textúre.

Posúďte sami či to modelu prospelo:
m495-003-3v-0509b.jpg m495-003-3v-0509a.jpg

Aby nevznikol dojem že sa hrám s bedničkami na nákladných vozoch a na Ganz kašlem, tak dnes som urobil nejaké drobné zmeny. Na streche pribudli drobné detaily, vyexportoval som schody z motorového vozu, tie prispôsobím na prívešáky a postupne ich aplikujem na všetky. Ale ešte furt ešte zostáva moc roboty.

Strecha na vloženom voze M495.0c:
detail-c.jpg

detail-c1.jpg

Back
Nahoře