Strojvedoucí

LuděkD napsal:
Mám takový dotaz. Jsou speciálně strojvedoucí pro nákladní vlaky a osobní vlaky? Protože si myslím, že s nákladem je třeba jet jinak, než s osobním vlakem, ne?
Vem to hypoteticky, že ano.....

jak bys to pak řešil třeba u napěťových výluk? To by jako na jedné mašině jezdili 2 fírové celou šichtu a řídil by ten, který by měl specializaci buď na náklad nebo na osobák, podle toho, co za vlak vlastně přetahují?

A co třeba na Posázavském pacifiku? Speciálně fíry na 749/751 buď na Os nebo na manipuláky?

Spíš by to bylo asi členěno podle toho, jaké vozidla jsou dislokovány v tom, či onom DKV či podle zařazení do turnusů ..... ale to Ti líp odpoví skuteční fírové....

Sú depá ako naše (Bratislava hlavné), ktoré zabezbečovali na 95% osobnú dopravu, alebo Bratislava východ, ktoré zas malo 95% nákladnej dopravy. Tam sa fírovia nedostali tak lahko na iný vlak. Ale drtivá väčšina dep je 50 na 50, kde síce turnusáci chodia len na svojich vlakoch, ale taký leťák behá na všetkom. Pamätám si s RD Leopoldov, že mali v laminátkovom turnuse (osobná doprava) aj jeden obrat, kde od osobáku do Trnavy viezli naspäť prestavný vlak. Teraz po rozdelení na ZSSK a Cargo sa už jazdí len pre svoju firmu. A dokonca, aby ludia neprebehli k lepšiemu, si vymysleli rozdeliť aj skúšky na rušňovodičov nákl. vlakov, osobných vlakov, a rušňovodičov na posun. Teda tri rozdielne skúšky, ešte to neplatí, ale je to v pláne. Problém nevidia v rakúsku, kde vodič doviezol s taurusom IC do Petržalky a zašiel na náklad, čo tam stál a fičal naspäť na OBB. Ale samozrejme jazda s nákladným vlakom je úplne iná ako s osobným. Priznám sa, že keby ma posadili za náklad a povedia, aby som zastavil presne pri návestidle, tak by som mal velmi velké problémy. S osobákom bez problémov.

Každý fíra při svém výcviku projde posunem, vozbou nákladních vlaků a i osobních. Tzn. každý dovede odvézt všechno.
Jak to ve skutečnosti odveze, to už záleží na tom, kam je zařazen, co převážně dělá, jak ho to baví a tak nějak podobně.

Možná v budoucnu budou třeba strojvedoucí, kteří budou školeni pouze na vlacích pro osobní dopravu, ale i ti budou schopni odvézt nějaký ten náklad a i naopak.
Jinak zákon druhy vlaků nerozlišuje, rozlišuje pouze druhy druh (celostátní, regionální, vlečka) a druhy vozidel (motorová, stejnosměrná, střídavá, vícesystémová).

Priznám sa, že keby ma posadili za náklad a povedia, aby som zastavil presne pri návestidle, tak by som mal velmi velké problémy. S osobákom bez problémov.

Když to nemám v ruce, tak raději popotáhnu (tisíce děkovných dopisů od výpravčích). Dobré je to v Německu, kde často jsou štíhlé výměny a ty do stanice vletíš 80, protože už na tebe řvou, že máš za prdelí nějaké to EC, ICE a podobně. A pak napřed letíš do stanice naplno a následně brzdíš i očima. I když u nás máme velmi dobře brzdivé i nákladní vlaky, ložená mívá nejméně 80%, prázdná vždy přes 100. Když si vzpomenu na Wapky a jejich 43%, to bylo tak akorát, aby člověk moc neblbnul.

Naposled editoval moderátor:
Ja som nákladný vlak neviezol v živote, ani v zácviku, ani nikdy. Jasné, že by som s ním odišiel a nejak aj zastavil, ale nie tak na istotu ako v osobným. Napríklad v Petržalke, kde je zmena systému na rakúsky, treba potiahnuť pod šajbu s dlhým nákladom a druhý pokus, alebo popotiahnutie už neexistuje, lebo 240 a 16kV si moc nerozumejú. Na to by som si moc netrúfol. Ale kto vie... :)

Ja som nákladný vlak neviezol v živote, ani v zácviku, ani nikdy. Jasné, že by som s ním odišiel a nejak aj zastavil, ale nie tak na istotu ako v osobným. Napríklad v Petržalke, kde je zmena systému na rakúsky, treba potiahnuť pod šajbu s dlhým nákladom a druhý pokus, alebo popotiahnutie už neexistuje, lebo 240 a 16kV si moc nerozumejú. Na to by som si moc netrúfol. Ale kto vie...

To máš jednoduché. Brzdíš včas, protože o tom víš, hezky si to už na vjezdu naladíš na nějakých 30 km/h a když už můžeš zastavit, tak to mlaskneš do rychlobrzdy nebo alespoň někam na 3,5 baru. A neodcucávej mašinu, aby Ti zůstala namáčknutá a nemusel Tě odvěšovat trubkou. Má to i tu výhodu, že spotřebuješ málo vzduchu na kvrdlání s brzdičem (když si zmínil Petržalku).
Jinak prý jsou borci, kteří Ti to i s nákladem mlasknou na jedno zabrzdění z plné rychlosti 50 metrů ke klacku naprosto v pohodě a opakovaně. Jo, to já nejsem. Na osobácích mi svého času dělali na peróně čárky. Ať jsem dělal co jsem dělal, vždy jsem skončil na svém místě s rozptylem asi dva metry.

Naposled editoval moderátor:
Ty jooo...čoveče, to mne nenapadlo....:D a zkoušel sis rozsvítit? :idea: ...ale v tunelu rozdíl není, tam je tma i ve dne....už jsem to jednou zkoušel .... ;)

Ale jinak rozdíl je v tom, že některé návěsti mají buď denní a noční variantu nebo železničář vezme do ruky baterku ....

.....a je vidět absolutní kulový. Reflektor moc daleko nedosvítí a když jsou oblouky, tak to už tuplovaně

Jednou si to svištíme ze Stránčic do Senohrab a křiknu na fíru:
"lom kolejnice"
"Kde?"
"Bum, Bum"
Tak jsme to nahlásili v Senohrabech (nevykolejili jsme).
Cestou zpět jsme jeli a pospíchali už domů a kolej byla vyloučena. Tak jsme čekali v Senohrabech na křižování. Fíra mne "zdrbal", že jsem ten lom viděl, protože teď příjdeme pozdě domů. Tenkrát tam chybělo 20 čísel koleje, říkal traťák.
Později jsme se s tímto fírou potkali u stromistrů a už mi hlásil,
"kmocháčku, běž si do pokladny pro finanční odměnu za ten lom, dostali jsme každý 150 Kčs." (to byla motivace. :lol: Kdyby tam něco vykolejilo, tak jsou milionové škody)
Další adrenalin byl, když přijíždíme do Senohrab ke vjezdu, naštěstí k červené a z troleje visí utržený izolátor a to přesně v úrovni oken. Kdyby jsme jeli na volno, tak jsme se dohadovali, který z nás by to koupil do ksichtu. Tady jsme zastavili před překážkou, napsali to do hlášení, ale odměna už žádná. To bylo asi běžné provozní riziko.
A do třetice. Když jsem jel poprve do Benešova, v Čerčanech jsme dostali rozkaz, že někde u Bedrče je nebezpečí spadlého stromu. :lol:
A skutečně. skymácený strom a větve zamotané v troleji.
Tak jsme to udělali jako v americkém akčním filmu. Dvě jednotky 452 mají 4 sběrače. Já běžel na prostřední stanoviště a zavřel kohoutky od sběrače, fíra vpředu to samé. Až fíra vpředu projel místo s větvemi, tak si otevřel kohoutek od sběrače a fíra na zadní jednotce zase kohoutky na své jednotce zavřel. Já čekal na prostředku, až jsem minul kritické místo a po projetí otevřel kohoutek. A tak jsme místo úspěšně projeli.
Jinak to projet nešlo, protože je to tam asi 12 promile do kopce.

Zdravím,možná je zde už odpověď,ale jak jsem spatřil tento topic,hned mě napdlo se vás zkušenějších zeptat,jak to je se zdravotní způsobilostí,prosím nehažrte i odkazy na ministerstvo... :?
Zajímají mě hlavně brejle.Když se zeptá toho,říká,že být můžou a když zase toho,říká,že nemohou...Co je teda vlastně na tom pravdy...?
Já osobně si mslím,že být nemohou....

Tak na tohle bych taky rád věděl odpověd. Asi větší šanci má ten, který nemá brýle co :?:

Jo, odpověď už tady určitě je a to dokonce o pár řádků níž než jsi psal.....

Ale stejně nikdy nebudeš mít jistotu, dokud nebudeš mít bumažku od doktora .... vše ostatní odsud jsou jenom ničím nepodložené dohady, které nemají žádnou váhu ....

Žádný přednosta DKV Tě nepřijme na základě toho, že nějaký Pepa Slepička z MSTS fora tvrdil, že brejle mít můžeš.....ostatně i ten zákon na který se nechceš odkazovat praví, že brýle mít můžšš a nesmíš .....ale taky tam stanoví docela slušný nářez dalších zdravotních podmínek, které musíš splňovat, takže brýle nejsou vše.....

O brýlích ani čočkách se tu nic nepíše......proč asi ? ....protože je to jedno....jde o oční vadu s korekcí a je jedno jestli čočkami nebo brýlemi.....

Mimochodem v tom zákoně, který dotyčný nechtěl citovat je oční vada s brýlovou korekcí jenom to minimum z toho, co ještě může bránit výkonu této profese ..... je toho asi na 2 stránky A4.....

bob57_cz napsal:
To by mne zajímalo, jak si tedy "začátečníci" pročítají tohle forum, když se ptají na něco, co je v témže vláknu jen o pár stránek zpět !!!

Totéž se týká i "cestujících" ( i jinak "služebně starších" ).
Kolikkrát se ještě bude muset opakovat : "ptejte se na to, na co jste nenašli odpověď.
Tady je ale praxe dost odlišná : ptají se na to, co se jim nechce hledat a už vůbec pročítat. Jak napsáno v jiném vlákně od poisona : dejte mi to na stříbrném tácku.
Takže ještě jednou: Koho zajímá zdravotní a odborná způsobilost pro výkon činnosti strojvedoucí, ten si prostuduje vyhlášku, kterou najde ve výše uvedeném odkaze.
Vyhlášku si může prostudovat, ale ani odtud se zřejmě laik nedozví, jak to s tím je. V té vyhlášce je to psané dost odborně, takže je nejlepší si zajít k drážnímu lékaři a bude vědět, na čem je.
A má pravdu Martens, že brýle nejsou vše. Zatím jsem se na tomto fóru většinou setkal jenom s tím, že se tu řeší brýle, přitom strojvedoucí musí mít v pořádku také sluch. Na toto se tady neptá nikdo. Zřejmě sluch má každý v perfektím stavu. :D . Jinak strojvedoucí musí projít mnoha vyšetřeními, jako např. elektrokardiografické (srdce), neurologické, psycholgické a další.

Vlákno bylo pročištěno, pokud jsem tu nechal nějaké zbytky, tak se omlouvám.

Dotyčný snad už obtěžovat nebude.

Back
Nahoře