MSTS očima Trainzáka (a naopak?)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Já to nemyslel, jako kritiku.
Ono v dnešní době mít "volné" diskusní forum, je dost luxus. Pro prohlížení ano, ale pro psaní postů to v dnešní době dost dobře nejde. A kdo to myslí dobře, není hulvát, není arogantní a je prostě normální (i když kdo z členů TRS a MSTS je normální, že :lol: ), není důvod se bránit registraci.
tož asi tak.

Zatím si tu čtu v návodech a co je potřeba udělat pro zprovoznění, a jde mi hlava kolem.
Zdá se mi to vůči TRS neintuitivní, takové složité, co vše se musí udělat, aby to fungovalo. Ale je to možná pouze zdání od člověka, který je zvyklý na jiný herní system.

Churchill: V zásade sa ti to nielen zdá ... oproti TRS je to naozaj menej user friendly ... a šité horúcou ihlou (predsalen sa tá hra od 2000 roku, ak nepočítame MsTSbin nijako nezlepšovala). Ak sa s tým však popasuješ, dosiahneš veci, ktoré sú v TRS nemyslyteľné ... (nemyslím kadejaké blbosti, myslím priblíženie k realite) ...

No, tož si tu reedici, na kterou jsou odkazy v jiném threadu, objednám.
jen se chci optat, nebude to na jednom PC v konfliktu? Abych v tom neměl binec.
.... největší sranda je, že původně mě do TRS2004 uvrtal můj syn. Byli jsme v Globusu, ta hra tam byla v prodeji, a synátor naléhal. Jenže ono ho to už moc nebaví, zato já jsem v tom uvrtanej každou volnou chvíli. je to strašně "chytlavá" hra je defacto nekonečná. Tak teď si ještě uvrtám MSTS a můžu si napsat objednací lístek do Bohnic :D :D

Churchill napsal:
No, tož si tu reedici, na kterou jsou odkazy v jiném threadu, objednám.
jen se chci optat, nebude to na jednom PC v konfliktu? Abych v tom neměl binec.
.... největší sranda je, že původně mě do TRS2004 uvrtal můj syn. Byli jsme v Globusu, ta hra tam byla v prodeji, a synátor naléhal. Jenže ono ho to už moc nebaví, zato já jsem v tom uvrtanej každou volnou chvíli. je to strašně "chytlavá" hra je defacto nekonečná. Tak teď si ještě uvrtám MSTS a můžu si napsat objednací lístek do Bohnic :D :D

Žádný konflikt nebude,to není antivirový program :lol: Já jsem taky měl TRS2004,ale po pár dnech jsem jej vymazal z PC, asi proto,že bylo problematické stahování modelů,tratí,addony.Není nad MSTS.

asi proto,že bylo problematické stahování modelů,tratí,addony.
S tím bych si dovolil nesouhlasit. Se stahováním, použitou technologií, jsem spokojený. Pokud se stahují věci z Auranu, stahne se celý pack, tedy všechna příslušná KUID, která jsou potřebná k funkci stahovaného produktu. Co se týče stránek pro příznivce TRS, je jich nespočet. Mapy si dělám sám. Momentálně jednu, ale stojí za to: česko-německé pohraničí (Sudety - česká i německá strana) + Cheb-Plzeň-Č.Budějovice v éře 30-tých let. trochu ve zkrácené formě. Jízda bez zastávek z Liberce do Č.Budějovic trvá přes hodinu.
S modely pro předválečné období je menší problém, to ale řeším jinak.
MSTS bych chtěl vyzkoušet, protože zde jsou perfektní mapy, aktivity a jsou zde, díky perfektním aktivitám modelářů, modely přesně vhodné do mého oblíbeného prostředí.

Jediné zatím, co mě tak trochu mrzí na MSTS je, že reedice hry je bez oprav, tedy to, co jsem zde vyčetl z FAQ, není zahrnuto (jestli jsem to správně pochopil). Protože TRS2004 jsem kupoval na jaře 2006, a byly tam již opravy, takže se nemusí stahovat žádné doplňky, které si museli stáhnout uživatelé stejné hry TRS2004, ale kupované dříve.

Churchill: Ono tie "opravy" zaberajú pár MB a rozhodne sa nechytajú na Auranovské SPčka ... tá "reedícia" je len šklbanie 10x ošklbanej husi, takže nejaké patche či updaty tam čakať nemožno ... holt MS sa nedohodol s KUjÚ a tak sa na starý MsTS hodil bobek ... len si počkať na RailSimulator, čo z toho vypadne ...

Tak jsem si v poledne nainstaloval tu reedici MsTS a ............ v 16:30 opět odinstaloval. Jsem rozmrzelý, naštvaný a zklamaný.
Po instalaci vše OK. Projel jsem se nějakým motorákem po japonské trati, naučil se používat tl. 1, 2, 3, 4, 5, různé přibližování, ovládání apod. Panovala dobrá nálada.
Pak jsem si nainstaloval Trainupdate, a také češtinu. Vše OK. .........a pak to začalo.
Přemýšlel jsemo Xtrainz (či jak se to přesně jmenuje). Ale bylo dilema. Všude čtu, že nějaké trati nebudu moci používat. nechápu. Pak jsem si nainstaloval bin6.1. I zde jsem přesně nevěděl, zda tak mám učinit. Byl jsem opět upzorňován, že něco fungovat nebude, a něco ano. Také nechápu. Já jsem zvyklý z TRS stahovat modely i objekty z celého světa bez omezení, že mi něco nepůjde, a něco jo. Jen tak ze zvědavosti jsem se minulé dny poohlížel po objektech do MsTS. Oproti TRS je to bída. V TRS jsou toho miliony. A je to kompatibilní - není potřeba instalovat nějaké "biny", "update", "Xtrainzy", a co já vím, co ještě.
No, dorazilo mě toto: Tax zde modeluje předválečné loko. Logicky jsem navštívil jeho stránky a pokusně nainstaloval motoráček, ten, co je zatím v červené barvě. Stáhl jsem vše, i kabinu, i zvuky. Nainstaloval, vše se dostalo tam, kam mělo.
A pak spustil hru. Bylo to hezké přes tl. 2, 3, 4, 5. Krásně jsem si ho přibližoval, koukal z boku, on pěkně vrněl, ................jenom nějak nereagoval na tl. 1. Seděl jsem defacto na kolejích na nádraží, nikoli v kabině a tudíž jsem neměl před sebou pult. Takže jsem se nerozjel.
Asi bude zase potřeba nainstalovat nějaký doplněk. Tož, to mě dorazilo.
Lidi, vždyť to je jedna hra, jedna verze. proč to nejde sjednotit, jako u jiných her. Hra má sloužit k odreagování, k zábavě, .............
A to jsem se vůbec nedostal k stavbě své trati, tak, jak to běžně a jednoduše dělám v TRS. Předpokládám, že i zde, u MsTS, bude "milion" problémů a zase bude potřeba něco nainstalovat a odinstalovat.
Mýma rukama prošlo opravdu hodně her i simulátorů - těch především. Ať automobilové, tak starší letecké. Zábavné hry od Accolaide ani nepočítám. Začínal jsem kdysi na DOSovském Werwolfovi.
Ale tak neujednocenou hru, jako se mi zatím jeví MsTS, jsem v rukou ještě neměl.
Možná si ji příští týden opět nainstaluji a více se do ní zahloubám. Problém je v tom, že já fakt nemám tolik volného času.

Nebud z toho sklamany, ani nestastný. Ked som mal ja prvy tyzden MSTS, tak som ho mal chut vyhodit z okna asi tak 5-6x za den. Ale vzdy ma k tomu pritiahli naspat tie brutalne slovenske a ceske trate a modely, ktore su v MSTS naozaj na vysokej urovni. Treba zotrvat, skusat, citat forum, pytat sa a pomaly sa do toho dostanes. Kym som ja rozchodil prvy model 350, tak mi to trvalo 2 dni. Kym som sa naucil upravovat cesty ku kabinam a zvukom, tak mi to trvalo tiez par dni. Ked som tu na fore cital, ake vsetky doplnky a programy potrebujem, kym rozchodim poriadne MSTS, tak som skoro zaplakal. Ale vydrzal som a nelutujem.

V prvom rade by som ti odporucal, aby si s tym binom 1.6 este pockal a dal tam bin 1.5.7, lebo ten novy bin este nie je poriadne vyladený. A ak chces zacat stahovat nejake loko, tak skus stahovat z trainsetu BP, pretoze tam je to prisposobene vsetko na bin 1.5.7 a stopercentne by malo vsetko fungovat aj bez prepisovania ciest kabin a zvukov.

Churchill napsal:
Tak jsem si v poledne nainstaloval tu reedici MsTS a ............ v 16:30 opět odinstaloval. Jsem rozmrzelý, naštvaný a zklamaný.
To je typický případ člověka, který by chtěl vše zadarmo. MSTS není hračka pro malé děti jako Trainz, ale složitý simulátor skutečné práce strojvedoucího. O to složitější jsou i jeho další update.
Kdyby jsi neseděl na penězích a od 280kč si nechal poslat například mou trať na DVD, kde je vše v instalaci a všechny soubory se nainstalují tam, kam patří, ušetřil by jsi si nervy (najde se několik jednotlivců, kteří mají problém s aktiviváním BIN a nesmíš mít DVD mechaniku NEC, které neumí přečíst z DVD větší soubory 1 až 2 Giga). Jinak si musíš uvědomit, že k volnému stažení Ti málokdo vše naservíruje tak, aby se vše samo nainstalovalo. Všechny weby s downloady jsou minimálně pro mírně pokročilé.
Ale pokud píšeš, že máš málo času, tak MSTS určitě pro takové uživatele vhodný není.

To je typický případ člověka, který by chtěl vše zadarmo.
Kdyby jsi mě znal, tak tohle nikdy nevypustíš s úst.

Kdyby jsi neseděl na penězích a od 280kč si nechal poslat například mou trať na DVD, kde je vše v instalaci a všechny soubory se nainstalují tam, kam patří, ušetřil by jsi si nervy
Máš dvě trati. jedna končí v Pardubicích (jestli jsem to dobře pochopil) a druhá v Praze. Tak se rozpovídej. Která je k mání a za kolik. Tvůj email už mám napsaný.

Zbyněk Šemora napsal:
......a nesmíš mít DVD mechaniku NEC, které neumí přečíst z DVD větší soubory 1 až 2 Giga).

Co to,co to???Já mám obě mechaniky NEC a nigdy sem tento problém nezaznamenal!!!!

Churchill napsal:
Máš dvě trati. jedna končí v Pardubicích (jestli jsem to dobře pochopil) a druhá v Praze. Tak se rozpovídej. Která je k mání a za kolik. Tvůj email už mám napsaný.
Nepochopil. Zbyněk dělá jen jednu trať od Prahy přes Č.Třebovou a Brno po Bratislavu a na ni navazující odbočné trati. Ta zdánlivě druhá hradecká je její součástí. Vše je pospolu na jediném DVD i s nějakými bonusy (filmy, updaty, pomocné programy, bin). Jediné, co opravdu chybí, to je podrobný manuál. Ten ještě nikdo cz nevytvořil. Při pozorném sledování a čtení instalačních pokynů nelze udělat chybu jinak, než vlastní.
Společně s tratí se nainstaluje i trainset v aktuální podobě.
Nadstavba bin se instaluje samostatně a opět je potřeba dodržet pokyny.

Tonik napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
......a nesmíš mít DVD mechaniku NEC, které neumí přečíst z DVD větší soubory 1 až 2 Giga).

Co to,co to???Já mám obě mechaniky NEC a nigdy sem tento problém nezaznamenal!!!!
To nic, jen sleduji, které mechaniky měly se čtením problémy, ale asi se jedná jen o některé typy.

Ohledně instalce trati z DVD, je tam celkem podrobný návod, který doplňuji dle připomínek uživatelů.

Jinak jsem reagoval proto, že nemám rád, když někdo něco zbrkle nainstaluje, aniž čte pokyny a když mu v tomto případě MSTS nefunguje jak má, tak tuto hru odsoudí, jako špatnou. U svého DVD jsem se maximálně snažil instalaci zjednodušit, aby uživatel nemusel nic složitě kopírovat, ale aby jen proklikáním se mu vše nainstalovalo tam, kam patří. Ale jen je nutné číst, co se právě instaluje a co má při instalaci zatrhnout nebo potvrdit. MSTS update je velmi složitý proces, na kterém pracovaly desítky nadšenců, ale díky tomu máme simulátor na velmi vysoké úrovni.

Měl bych jeden dotaz, jehož zodpovězení bude pro mnohé z vás "brnkačka":
Nainstaloval jsem si MsTS z obou CD. Nainstaloval jsem si utilitku, abych nemusel stále vkládat do mechaniky CD a nainstaloval jsem si i češtinu. To, co je v originálním balení, to normálně funguje. A teď ten dotaz:
Co mám postupně, v jednotlivých krocích, udělat, abych mohl např. používat historické vozy od Taxe a Pikku. Co je potřeba nainstalovat, přeinstalovat, odinstalovat. Pokud budou i živé odkazy na různé utility ke stažení, nebudu se vůbec zlobit :) . Ve FAQ je spousta odkazů na mrtvé stránky (prostě již neexistují)
Snad to nebude problém, v jednotlivých bodech popsat, co udělat.
Předem děkuji.

Churchill napsal:
Měl bych jeden dotaz, jehož zodpovězení bude pro mnohé z vás "brnkačka":
Nainstaloval jsem si MsTS z obou CD. Nainstaloval jsem si utilitku, abych nemusel stále vkládat do mechaniky CD a nainstaloval jsem si i češtinu. To, co je v originálním balení, to normálně funguje. A teď ten dotaz:
Co mám postupně, v jednotlivých krocích, udělat, abych mohl např. používat historické vozy od Taxe a Pikku. Co je potřeba nainstalovat, přeinstalovat, odinstalovat. Pokud budou i živé odkazy na různé utility ke stažení, nebudu se vůbec zlobit :) . Ve FAQ je spousta odkazů na mrtvé stránky (prostě již neexistují)
Snad to nebude problém, v jednotlivých bodech popsat, co udělat.
Předem děkuji.

Po stažení příslušného vozu si nejprve důkladně přečíst soubor readme nebo jemu poodobný. V něm bys měl najít přesný postup instalace. Instalace se liší autor od autora, někdo používá instalační exe soubory (ty bi ti měly nainstalovat vše tam kam patří), někdo pouze komprimované archivy se zabalenými soubory. A hlavně se je potřeba naučit co a kam patří v adresářové struktuře MSTS.

někdo používá instalační exe soubory (ty bi ti měly nainstalovat vše tam kam patří),
To jo. Já jsem si právě zkušebně nainstaloval jeden motoráček od Taxe a opravdu se všechno nainstalovalo tam, kam to patří. I kabina, i zvuk. Také, přes tl. 2 až 5 vidím soupravu, můžu si ji přibližovat, měnit úhel pohledu, slyším zvuk motoru. To je všechno OK. Ale potíž nastane, když zmáčknu tl. 1, abych měl před sebou ovládací pult a mohl se rozjet. Nemám před sebou nic, stojím na kolejích, kochám se pohledem vůkol nádraží, motor pěkně vrní, ............a to je vše.
Z toho usuzuji, že je potřeba nějak, něčím, nějakým postupem "překopat" software hry. Tedy něco nainstalovat, přeinstalovat, a co já vím, co ještě udělat. A to je ten postup, který bych chtěl vysvětlit. Co v jednotlivých krocích udělat, aby software MsTS byl připraven na provoz ČSR tratí a vozidel. (mimo otázku: jinak nechápu, proč normálně v originálu fungují modely a tratě, dodané výrobcem hry, a proč na tomto originálu nefungují ČSR věci)
Co se týče aktivit apod., tím mě, prosím, zatím nezatěžujte :) - všechno má svůj čas.

Slova "jeden motoráček od Taxe" jsou k ničemu. Je třeba napsat přesně o jaký model se jedná. Spousta modelů používá sdílené kabiny od jiného stroje a pokud nemáš tuto kabinu nainstalovanou tak to holt nepojede.
Zkus si z mých stánek stáhnout žabotlamu 451031 a 452017. Pokud nainstaluješ dříve 452017 tak ti taky nepojede, protože používá společné věci od 451031 (kabinu a zvuky).

Aha. Tak tomu rozumím.
No, já mám od něj ten poslední motoráček, co byl ještě včera ke ztažení v červené barvě. A právě i k tomu byl ke stažení extra soubor cab a extra soubor sound. Takže by to, teoreticky, nemělo být s ničím sdílené. Ale také může, samozřejmě.
No, já do 19:00 nic dnes nevyzkouším, jsem v práci. Ale zkusím tedy nainstalovat všechny kabiny, co jsou u Taxe k mání.

Back
Nahoře