Ladění zssk 350

Jo, to je ono! Keď som vytvoril súpravu v MSTS editore, tak mi ju v Train Store už zobrazilo. Konečne... síce som ešte nemal čas odskúšať, či to bude fungovať, ale tak malo by... ale je zaujímavé, že aj tie consists, ktoré som vytvoril v ConBuilder-i, mali Serial( 1 ), avšak nezobrazovalo ich... zatiaľ všetkým ďakujem za pomoc.

Naposled editoval moderátor:
Už se to tady jednou probíralo, ale nenašel jsem odpověď. Po nainstalování 3update_trainset se mi žádná gorila ani banán 151 nezobrazuje v conbuilderu. Nelze vytvořit s ní soupravu, i když fyzicky v trainsetu je. Jel jsem s ní aktivitu test Brno - Níhov, ale ani tuto soupravu nelze spustit pro volnou jízdu a v conbuilderu je tato souprava bez mašiny.

Karel napsal:
Už se to tady jednou probíralo, ale nenašel jsem odpověď. Po nainstalování 3update_trainset se mi žádná gorila ani banán 151 nezobrazuje v conbuilderu. Nelze vytvořit s ní soupravu, i když fyzicky v trainsetu je. Jel jsem s ní aktivitu test Brno - Níhov, ale ani tuto soupravu nelze spustit pro volnou jízdu a v conbuilderu je tato souprava bez mašiny.
Na první pohled jsem nic neobjevil a proto jsem se kouknul na formátování:
Až po položku Engine/Type je odsazování odstavců tabulátorem, ale od položky Name dále již je místo tabulátoru nastrkáno hodně mezer.
Normálně by to ale stejně nemělo vadit simulátoru, i default vozidla to mají občas "ujeté".
Jak se ale udělá z tabulátoru soustava mezer, to netuším. Asi záleží na použitém editoru při přepisu. Pochybiji, že by si s tím někdo chtěl hrát dobrovolně a nahrazoval to mezerníkem úmyslně. Změny v posunu odstavců oproti předloze tam však viditelné jsou určitě.
Stačí, že autor modifikace přepsal "matrici" a už se to při klonování veze všude.

Přišli jste už někdo na to, proč laděná 350 se nezobrazuje (jak kdy) v nabídce Trainstore. "Kde soudruzi z NDR udělali chybu?"
Já na to upozorňoval hned po zveřejnění, ale bylo mi vysvětleno, že tato lokomotiva se zobrazuje v MSTS korektně a na podpůrné utilitky netřeba brát ohled.

Jenomže mne už nebaví soustavně odpovídat na emaily a cokoli vysvětlovat stále dokola, že jsou v engu udělány dlouhé mezery a některá z nich na tohle má vliv. Takový email mi přišel zrovna o velikonocích. Jinak v intervalu jednou za měsíc.

Je mi proti srsti rozházet úpravu programem Route Riter, který tento problém řeší. Ale v každém případě do 4. update budu nucen s tímto něco udělat. Ještě počkám na ŽSR jestli bude mít chvilku na opravu provozního brzdění, které současně odpovídá rychločinném brzdění. Tak to zhodnotli dva aktivní fírové, kteří na těchto strojích jezdí nezávisle na sobě. Mě to začalo nesedět po hře s lokomotivami, které ladil ŽSR.
Od té doby, co opět tvořím aktivity, Trainstore nepoužívám, protože potřebuji mít Trainset komplet, tak jsem na starý problém zapomněl.

Jelikož příspěvek od Boba57 byl až na konci tohoto vlákna, který jsem samozřejmě nemohl vidět, tak je patrno, že na tento problém se už ptal Karel.
Kouknu na položku "name" a testnu to. Tady by mohl být zakopaný pes.

Nedalo mi to a kouknul jsem na položku "name" zrušil mezery a nic. Trainstore nezobrazí ani jednu 350 a naklonované 151. Nepomohlo ani zrušení všech nadbytečných mezer. Asi jsem přeskočil tu mezeru, která je zásadní. Pokud ale chci spustit aktivitu, tak se tyto mašiny v nabídce objeví a není problém.
Conbuilder tyto loko také nabízí bez problémů.

Zbyněk Šemora napsal:
Nedalo mi to a kouknul jsem na položku "name" zrušil mezery a nic. Trainstore nezobrazí ani jednu 350 a naklonované 151. Nepomohlo ani zrušení všech nadbytečných mezer. Asi jsem přeskočil tu mezeru, která je zásadní. Pokud ale chci spustit aktivitu, tak se tyto mašiny v nabídce objeví a není problém.
Conbuilder tyto loko také nabízí bez problémů.
Nevím, nemůže to být tím, že zrovna tyto engy jsou úplně atypické? Tj. jednotlivé odstavce jsou úplně na jiných místech a jinak zarovnané. Např. řádek Name je kdesi uprostřed. Stejně řešené engy mají Pikkovy 121 a v menu CB se mi zobrazuje název eng souboru místo Name.

Na zkoušku jsem schoval všechny con a v programech mstsAE, Convoi, CB udělal nové con pro 350014, 350015, T4781001, T4781001rv, CD749008, 131010/09. Poté jsem spustil TrainStore a ten si je normálně načetl a nabídnul k další akci.
Do aktivit nabídne TS všechny, do volné jízdy vše kromě 350tek, které prošly klonováním. Všechny výše jmenované stroje jsou do jednoho upraveny mým "formátem" s přehledným uspořádáním a odsazováním pomocí tabulátoru - odlišné uspořádání je tedy zcela bez vlivu.
U 350tek jsem navíc odstranil spoustu commentů a doplnil chybějící odstavec EngineOperatingProcedures.
Poté jsem prohnal 350014 i přes EngMexx, při otevírání nezahlásil jedinou chybu, udělal jsem pár drobných změn - odstranil druhé spřáhlo ap. a uložil.
TS se chová k tomuto souboru stále stejně. Je to záhada.

Zvláštní jsou také rozdíly tvorby con v jednotlivých editorech:
Convoi: UiD ( 0 ) MaxVelocity ( 40.00000 1.00000 )
ConBui: UiD ( 1 ) MaxVelocity ( 40.00000 1.00000 )
mstsAE: UiD ( 0 ) MaxVelocity ( 44.44444 1.00000 )
vše pro stejný stroj 350014 solo.

Nic proti úpravě Boba 57, je to přehlednější, ale před touto úpravou se eng choval korektně i v trainstore. Doporučuji do vyřešení problému tyto úpravy nepoužívat a tam , kde jsou problémy, úpravy vrátit zpět.

Zbyněk Šemora napsal:
Nic proti úpravě Boba 57, je to přehlednější, ale před touto úpravou se eng choval korektně i v trainstore. Doporučuji do vyřešení problému tyto úpravy nepoužívat a tam , kde jsou problémy, úpravy vrátit zpět.
Jak jsem napsal výše, to, co tady popisuješ jako zdroj problému, není pravda, viz výše. Všechny mnou použité mají stejný formát úpravy. Některé fungují, jiné ne.
Já vidím problém spíše v tom, kterým textovým editorem dotčené lokomotivy při klonování prošly a s jakým kódováním byly uloženy.

bob57_cz napsal:
... vidím problém spíše v tom, kterým textovým editorem dotčené lokomotivy při klonování prošly a s jakým kódováním byly uloženy ...
Tak s týmto som sa už stretol aj ja ešte v časoch, keď som skinoval. Pokiaľ som otvoril akýkoľvek súbor v inom editore, než Wordpade, boli problémy. Kópia uložená napr. v Notepade vyzerala rovnako, ako tá z Wordpadu, ale nie vždy to fungovalo. Bolo absolútne jedno, či sa jedná o consists, *.eng, *.wag alebo *.s súbor, jak to bolo editované v Notepade, robievalo to problém, ale nebolo to pravidlom. A včul buď z toho múdry, človeče ( teraz nemám na mysli pramo konkrétne B57, ale človeka ako takého všeobecne )!

Tax napsal:
... jak to bolo editované v Notepade, robievalo to problém, ale nebolo to pravidlom.
Tak tak.
Proto taky používám Notepad2, který má i verifikaci závorek, případně ConText, PSpad, ... cokoliv vyspělejšího než Notepad.
Tohle jsme tu už ale řešil před nějakým časem v jiném vlákně.
Mašiny, které jsem si předělával sám, mi fungují bezproblémově, což se nedá říct právě o těch, které prošly procesem klonování do update.
( Dále to raději nebudu rozvíjet na téma klonování, protože bych byl opět napaden ...)

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jak jsem napsal výše, to, co tady popisuješ jako zdroj problému, není pravda, viz výše. Všechny mnou použité mají stejný formát úpravy. Některé fungují, jiné ne.
Já vidím problém spíše v tom, kterým textovým editorem dotčené lokomotivy při klonování prošly a s jakým kódováním byly uloženy.
A záhada je vyřešena:
pokud je v souboru *.con něco takového
TrainCfg ( 350015
Serial ( 1 )

tak to zlobí, jak je napsáno v postesku.
Pokud se ale *.con opraví na tento tvar
TrainCfg ( "350015"
Name ( "350015" )
Serial ( 1 )

tak je již zobrazení v TS naprosto v pořádku.
Na vině tedy není ani formát *.eng, ale samotný TS, který vyžaduje určité nadstandardy !!
Samotný mstsAE totiž takové *.con sám normálně nevytváří.
Položka Name není tak důležitá jako ty "uvozovky".

Ještě zde připomenu často používané chyby, které autoři a ladiči konfiguračních souborů stále opomíjejí a díky nimž mohou mít některé instalace msts v různých systémech problémy:
příklady směrování v eng nesprávné
Sound ( ..\..\common.snd\sndt478.1002\T478.1002eng.sms )
Sound (../../common.snd/sndt478.1002/T478.1002eng.sms )
Sound("..//..//common.snd//sndt478.1002//T478.1002eng.sms")

zpětná lomítka místo normálních, jednoduchá místo dvojitých, chybějící uvozovky v cestách, chybějící mezery..

správné směrování v eng
Sound ( "..//..//common.snd//sndt478.1002//T478.1002eng.sms" )

Totéž se týká chybějících mezer mezi jménem položky a hodnotou či uvnitř hodnoty
MaxSandingTime(800)
MaxSandingTime ( 800 )
msts sice nezhavaruje s vyhlášením neznámé chyby, ale může se stát, že takovou položku klidně přeskočí a ignoruje.
Některé extérní utility likvidují nadbytečné mezery, ale některé likvidují i mezery nezbytečné, je proto nutné po úpravách pomocí utilit ještě znovu otevřít konfigurovaný soubor v nějakém vyspělejším editoru a opravit odbourané formátování.

opět příklad nesprávného směrování v cvf
CabViewFile(../../common.cab/cab751/751front.ACE)

správně
CabViewFile ( "..//..//common.cab//cab751//751front.ACE" )

Není to jen můj výmysl, bylo na to upozorňováno již i Džordžem a toho snad bereme jako kapacitu v oblasti IT.

Přiznám se dobrovolně a bez mučení, že pro editaci eng atd, používám klasiký poznámkový blok. Už asi 4 roky a nikdy nebyl žádný problém, kromě toho, že se trochu rozhodila některá úprava (jen na čtení), jak dělal Bob57. Z celého zápisu například dva řádky se odsadily trochu jinak. Kromě této kosmetické vady jsem neobjevil žádný funkční problém.
Ohledně řetězce:
zjednodušení ( "../../common.snd/sndelok/122eng.sms" )
na to kdysi přišel pan T, že to funguje úplně stejně bez problémů jako dvojitá lomítka. Jelikož kromě stavění trati i díky tvorbě aktivit (abych vozidla co nejvíce vyprovokoval chybovat) jezdím, tak mohu potvrdit, že se nevyskytl jediný problém s funkčností. (testy na tří počítačích)
Proto by mě zajímal konkrétní případ, kdy tohle může nějak zlobit. Ale jsem pro tyto řetězce v nových laděních dát do norem.

Ohledně vyřešení problému úpravou consists, to je pěkná hloupost.
Protože například consists
TrainCfg ( 250_560031-32zssk
Serial ( 2 )
Se zobrazuje v Trainstore bez problémů a pokud opravím dle Boba57 jednu z 350 na:
TrainCfg ( "zssk_350005_BaltOrient"
Name ( "zssk_350005_BaltOrient" )
Tak se opět nic neděje a Trainstore nic nezobrazí.
Jinak chci doplnit, že zápis 1 vytváří editor MSTS a zápis:
TrainCfg ( zs04_R878
Name ( "zs04_R878" )
dělá Conbuilder.
Takže jsme opět na začátku a můžeme bádat dál.
Jen zopakuji, když se tenkrát eng skupinově ladil, do té doby, než v něm udělal Bob57 svou úpravu, fungoval bez problémů i v Trainstore.

Jak teď ležím, tak se hrabu v poště, abych porovnal engy před úpravou Boba 57, zatím marně, ale našel jsem tohle:
datum korespondence 12.10.2006, odpověď Boba57
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.3 určitě NE ! = odbrzdit !

buď 0.5 neutrální/nastaveno
nebo 0.7 brzdění ( BSE v beznapěťovém stavu jako v reálu )

Brake_Engine ( 0 1 0.080 1 taky NE !
Brake_Engine ( 0 1 0.080 0 ano = BP volná

sběrač - PantographToggle1 ( 0 1 1 ) 1..nahoře NE
sběrač - PantographToggle1 ( 0 1 0 ) 0..dole ANO

Přecházíme z/na nezprovozněné stanoviště.

57
Já pak do 1. update trainsetu nastavil všude základní výchozí polohy BSE na 0.7, jak Bob57 v tomto emailu schvaluje.
Může mi někdo vysvětlit, proč jsme se tedy s Bobem57 po vydání 1. update celé měsíce hádali, jak Bob57 nazývá mé nastavení 0.7 unreal?
Ještě poznamenám, že pantograf jsem měl nahoře kvůli zvukům, ale jelikož se na tom už pracuje, tak tato hodnota je současně téměř všude jako výchozí nastavena pantograf dole.

Zbyněk Šemora napsal:
Vidím, že máš zase hádavou náladu, ale já to budu protentokrát ignorovat. Hezky zabal ty tvoje *.con, co se ti nechtějí ukazovat v TS a pošli mi je, já se na ně kouknu.
Jak jsem napsal výše, to platí.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Vidím, že máš zase hádavou náladu, ale já to budu protentokrát ignorovat. Hezky zabal ty tvoje *.con, co se ti nechtějí ukazovat v TS a pošli mi je, já se na ně kouknu.
Já se nechci hádat, jen se pokouším navázat konstruktivní dialog. To co jsem napsal jsou otestovaná fakta.
Ale ideální bude, když napíšeš sem nějaký vzorový con s 350, který se Ti v TS chová korektně a který si pak mohou otestovat všichni.

Zbyněk Šemora napsal:
bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Já se nechci hádat, jen se pokouším navázat konstruktivní dialog. To co jsem napsal jsou otestovaná fakta.
Ale ideální bude, když napíšeš sem nějaký vzorový con s 350, který se Ti v TS chová korektně a který si pak mohou otestovat všichni.
Tak pošli ty svoje a já ti je vrátím i s těmi mojimi. Pak si s nimi dělej, co chceš.

Back
Nahoře