Modely parních lokomotiv ČSD

Copa to, modelovat umím a i nějakou myšlenku mi Honza vnukl, ale sou věci, který asi nikdy nepochopím.

Čoudo, víš jakej by byl u Tebe jako testera problém? Že bys svoji potřebou super dokonalosti otrávil každého modeláře hned v "prvním kole" ... ;o)))

Honza napsal:
.. svoji potřebou super dokonalosti otrávil každého modeláře hned v "prvním kole" ... ;o)))

On je Čouda modelář (v reále) a jako takový je hrozně nesnesitelný jako detailista :D (Vím o čem mluvím, taky jsem modelařil ;) ) Ale Čoudo, pokud nezačneš sám vytvářet addony do MsTS, musíš se smířit s tím, že modely druhých nebudou dokonalé. Stále se snažím dělat to, co mě naučil Starý, Ondra Janiš nebo Tomi - vystačit si s minimem polygonů, co nejméně zatížit PC a vytvořit takový model, který by byl ke koukání.

Čouda napsal:
Pikku nechceš abych ti dělal betatestera? Já vím, že modeluješ pro radost, ale ať je ta radost 100% ;D
Mě svého času dělal betatestera Nebulus a dostával jsem podobné kapky jako rozdáváš Ty. Nejprve mi posílal fotky a videa a aby dílo bylo dokonáno, začal modelovat a tak vznikaly originály od Kútů do Bratislavy. Takže tudy vede cesta, že Pikuovi budeš precizně modelovat určité díly do lokomotiv. Samozřejmě s rozumnými polygony. :D
Když už, tak už.

Naposled editoval moderátor:
Černá mikáda k downloadu na známé adrese. Jedná se o stroje 387.009 a 387.016. Za skiny děkuji Carlosovi a za konsultace včetně podkladů M.Štrublíkovi. Nezapomeňte, ke stažení na známých stránkách v sekci repainty;)

Ahoj Pikku a díky za vydání a Carlosovi za nádherný skin. No a už se i rýsuje aktivita a prozradím, že půjde o vojenský transport jedoucí z přehlídky v Praze ne Letné, do vojenského prostoru v Dedrichově na 310-tce. Ale měl bych jeden dotaz pro znalce z provozu, měla mašinka nějaké omezení rychlosti při jízdě tendrem vpřed? Bohužel MSTS neumí mašinku otočit na točně v Olomouci a tak se pouze objede souprava.
S pozdravem Dan.

pokud se nepletu tak stejně jako 556.0, 475.1, 498.0 i 1 při jízdě tendrem 50km/h, snad jediná Němka 555 směla 80 vpřed i vzad

Čouda napsal:
Dane určitě měla, ale v tom případku bys mohl rozdělit aktivitu na dvě části...

Ahoj, to nepude, poněvač jde jen o trať 310 a to by se muselo dělit tak po 10 minutách 1. dílu.

Dan J. napsal:
Ahoj, to nepude, poněvač jde jen o trať 310 a to by se muselo dělit tak po 10 minutách 1. dílu.

Dane, na 310-ku chceš dať mikádo na vojenský transport ??? Myslím, že tam nechodilo ani s osobákmi :D Vôbec mikádo bola mašina na rýchliky a nie ťahanie plošiňákov s haklami a V3S.
Tam by patrila tak 534.0 a keď nechceš otáčať mašinu, tak 524.1 za predpokladu, že sa tam vyskytovali.

Honza.tomi: Nemýliš sa, nemky 555.0 ( BR52 ) mohli jazdiť tendrom vpred rovnako rýchlo, ako komínom vpred. Naše mašiny to mali kvôli spriahlu medzi mašinou a tendrom obmedzené tendrom vpred na 50 km/h

Tax napsal:
Dane, na 310-ku chceš dať mikádo na vojenský transport ??? Myslím, že tam nechodilo ani s osobákmi :D Vôbec mikádo bola mašina na rýchliky a nie ťahanie plošiňákov s haklami a V3S.
Tam by patrila tak 534.0 a keď nechceš otáčať mašinu, tak 524.1 za predpokladu, že sa tam vyskytovali.
Ahoj Taxi, pravda, asi by to fakt byla fantasmagorie, já jen narychlo chtěl provětrat nový stroj v MSTS. Nicméně jsem si myslel, že na sklonku ukončení provozu tedle mašinky by mohla tahat i nákladní vlak.:D Tak jdu radši dodělávat 3. díl manipuláku pro DVK a mikádo prožrnu po trati později s nějakým rychlíkem.:D:D:D

Dan J. napsal:
Tax napsal:
Ahoj Taxi, pravda, asi by to fakt byla fantasmagorie, já jen narychlo chtěl provětrat nový stroj v MSTS. Nicméně jsem si myslel, že na sklonku ukončení provozu tedle mašinky by mohla tahat i nákladní vlak.:D Tak jdu radši dodělávat 3. díl manipuláku pro DVK a mikádo prožrnu po trati později s nějakým rychlíkem.:D:D:D
Dane, mikáda byla až do konce provozu nasazována na prestižní výkony, rychlíky a spěšné vlaky, popřípadě poštovní rakety. Pokud chceš provětrat černé mikádo z konce provozu, zkus třeba rychlík Děčín - Praha na přípřeži s černým albatrosem :) Jinak trochu OT - námět na aktivitu: zkuste někdo porovnat spotřebu uhlí lokomotiv 375.0 a 387.0 se stejnou zátěží na trati Praha - Břeclav :) Mikádo by si mělo vzít podstatně méně uhlí, pokud by to mělo odpovídat reálu.

Lokomotivy řady 387.0 měly zejména štěstí v tom, že nikdy nezažily skomírající parní provoz. Z expresů šly na rychlíky a pak na spěšniny a osobní vlaky, popřípadě rakety (např. z Děčína do Prahy a zpět - později tuto relaci vozily 498.001 a 22, výjimečně ještě 498.037). Každopádně existují fotografie stroje 387.028, který byl vůbec posledním "mikádem" v traťové službě, kde je zachycen v roce 1971 se stavebním vlakem (na konci jeho služby byl údajně několik měsíců na tyto výkony vystavován).
V době 2. sv. války vozila "Mikáda" vojenské transporty (jen velmi zřídka), ale co je zajímavé - existuje fotografie, kde neznámá lokomotiva 387.0 veze na konci války obrněný vlak...!
Samozřejmě musíme brát v úvahu, že lokomotivy řady 387.0 byly určeny i pro vedení speciálních vládních vlaků. Po "Mikádech" to přebraly 498.0 a nakonec 498.106...

V roce 1963 jsem začal studovat v Brně. V té době byly lokomotivy řady 387.0 nasazovány na rychlíky Brno - Česká Třebová. Do kterého roku nevím, po elektrifikaci trati Brno - Havlíčkův Brod v roce 1967 jsem přestal přes Českou Třebovou jezdit.

Zájemci si mohou stáhnout další model parní lokomotivy, tentokrát 486.0. Přeji příjemné poježdění :)

61500c1d22e526d70507a1cbe24198a1.jpg

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře